Παχυσαρκία στις Γάτες: Συμβουλές για Καλύτερη Υγεία

Μεταξύ 44%-60% όλων των οικόσιτων γατών έχουν υπερβολικό βάρος. Αν και τα ποσοστά αυτά ποικίλλουν ανάλογα με την έρευνα και τη χώρα, το πιο σημαντικό είναι ότι ο αριθμός των υπέρβαρων γατών αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο.

Οι λόγοι; Μερικές φορές απλώς θέλουμε υπερβολικά να καλομάθουμε τον γατούλη μας με λαχταριστά σνακ και τροφές, άλλες φορές η αιτία είναι σοβαρές ασθένειες. Το 71% των κτηνιάτρων δηλώνουν ότι η πανδημία επηρέασε τη διατροφική συμπεριφορά των κατοικιδίων. Θα θέλαμε, λοιπόν, να σου δώσουμε λεπτομερή ενημέρωση για το θέμα της παχυσαρκίας στις γάτες και να σου δείξουμε τι μπορείς να κάνεις γι' αυτό.

Διαιτητικές ΤροφέςΔιαιτητικές Τροφές
Τροφές LIGHTΤροφές LIGHT
Λιχουδιές LIGHTΛιχουδιές LIGHT
ΑξεσουάρΑξεσουάρ

Είναι η γάτα μου υπέρβαρη;

Εάν υποψιάζεσαι ότι η γάτα σου έχει παραμανήσια κιλά ή ότι είναι υπέρβαρη, είναι καλή ιδέα να την πας στον κτηνίατρο. Εκεί θα λάβεις μια επαγγελματική διάγνωση.

Ωστόσο, με μερικά απλά βήματα μπορείς να κάνεις και μόνος σου μια πρώτη εκτίμηση για το αν η γάτα σου είναι υπέρβαρη.

Πώς αναγνωρίζεται η παχυσαρκία στις γάτες

Τοποθέτησε τα χέρια σας χαλαρά στο θώρακα της γάτας. Στη συνέχεια, μετακίνησέ τα αργά πάνω-κάτω. Εάν είναι εύκολο να αισθανθείς τα πλευρά, όλα είναι εντάξει. Εάν, από την άλλη, πρέπει να πιέσεις για να νιώσεις τα πλευρά, η γάτα σου είναι πιθανώς υπέρβαρη.

Η σιλουέτα του κατοικιδίου σου θα σου δώσει επίσης μια σαφή ένδειξη για το αν η γάτα σου είναι υπέρβαρη: Εάν η μέση της δεν είναι πλέον σαφώς διακριτή και η γάτα φαίνεται παχουλή, τότε πιθανότατα έχει πρόβλημα βάρους.

Τι προκαλεί παχυσαρκία στις γάτες;

Οι πιο κοινή αιτία της παχυσαρκίας είναι η έλλειψη/ελάχιστη άσκηση και/ή η υπερβολική κατανάλωση τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια. Ωστόσο, η προχωρημένη ηλικία, οι ασθένειες, η στείρωση, οι γενετικοί παράγοντες ή το ψυχολογικό στρες μπορούν επίσης να ευνοήσουν την παχυσαρκία στις γάτες. Επομένως, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεσαι τον κτηνίατρο για να αποκλείσεις πιθανές ασθένειες.

Τι συνέπειες μπορεί να έχει η παχυσαρκία στις γάτες;

Οι συνέπειες της παχυσαρκίας στις γάτες μπορεί να είναι διάφορες. Όσο πιο εμφανής είναι η παχυσαρκία, τόσο περισσότερα προβλήματα υγείας αναμένονται:

Εκτός από τη χαμηλότερη ποιότητα ζωής και την περιορισμένη κινητικότητα, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο για: Βλάβες στις αρθρώσεις, καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, διαβήτη και μειωμένο προσδόκιμο ζωής έως και δύο χρόνια.

Τροφές LIGHT: Ποια τροφή είναι η κατάλληλη για υπέρβαρες γάτες;

Τροφές LIGHT
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Διαιτητικής και τροφής Light;

Οι διαιτητικές τροφές είναι ειδικά προσαρμοσμένες τροφές για τα κατοικίδια που πάσχουν από ορισμένες ασθένειες. Για παράδειγμα, υπάρχουν διαιτητικές τροφές για γάτες που έχουν διαβήτη ή νεφρικά προβλήματα. Οι διαιτητικές τροφές χορηγούνται μόνο σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο και δεν είναι απαραίτητα κατάλληλες για την απώλεια βάρους.

Η τροφή για γάτες με την ένδειξη "light", από την άλλη πλευρά, είναι μια τροφή με μειωμένες θερμίδες. Αποτελεί την πρώτη επιλογή εάν η γάτα σου δεν χρειάζεται να καταναλώνει τόση ενέργεια και πρέπει να χάσει κάποια έξτρα κιλά.

Τι πρέπει να προσέχω όταν αλλάζω τροφή;

 1. Το πιο σημαντικό: Η αλλαγή τροφής πρέπει πάντα να γίνεται αργά και προσεκτικά.

 2. Ακολούθησε πάντα επακριβώς τις οδηγίες του κτηνίατρου ή του κατασκευαστή της τροφής όσον αφορά την ποσότητα της τροφής. Σε κάθε συσκευασία θα βρεις πληροφορίες σχετικά με το πόσο τροφή πρέπει να χορηγήσεις για το εκάστοτε επιδιωκόμενο βάρος. Ακόμα και λίγα γραμμάρια παραπάνω μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην απώλεια βάρους.
 3. Βεβαιώσου ότι η γάτα σου δεν καταναλώνει από πουθενά (π.χ. μόνη της από το συρτάρι) και από κανέναν έξτρα τροφή. Οι λιχουδιές επιτρέπονται φυσικά. Ωστόσο, αυτές θα πρέπει να αφαιρούνται από το ημερήσιο σιτηρέσιο.

Προσοχή: Μην προχωρήσεις σε καμία περίπτωση σε δίαιτα "το μισό από αυτό που έτρωγες" . Διαφορετικά θα της λείψουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Μπορείς να βρεις συμβουλές για το πώς να αλλάζεις σωστά την τροφή της γάτας σου ή να προσδιορίσεις τη σωστή ποσότητα τροφής στο περιοδικό zooplus!

Σε ποια θρεπτικά συστατικά της τροφής πρέπει να δώσω ιδιαίτερη προσοχή;

Εκτός από τις μειωμένες θερμίδες, μια καλή light τροφή χαρακτηρίζεται από τρία χαρακτηριστικά: Έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ακατέργαστο λίπος και υψηλότερη περιεκτικότητα σε ακατέργαστες φυτικές ίνες από τις κανονικές τροφές. Είναι επίσης σημαντικό η περιεκτικότητα σε ακατέργαστη πρωτεΐνη να είναι σταθερά υψηλή, ώστε οι μύες της γάτας σας να συνεχίσουν να τρέφονται επαρκώς.

 • Ξηρά Τροφή
 • Υγρή Τροφή
 • Σνακ

Η άσκηση είναι το κλειδί για τη καταπολέμηση της παχυσαρκίας των γατών

Η άσκηση είναι το κλειδί για τη καταπολέμηση της παχυσαρκίας των γατών
Σταδιακή αύξηση της άσκησης: σιγά-σιγά

Ο βασικός κανόνας για τις υπέρβαρες γάτες είναι να μην επιβαρύνεις υπερβολικά το κατοικίδιό σου ή τον εαυτό σου. Η απώλεια βάρους είναι μια μακροχρόνια διαδικασία και δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη.

Είναι ζωτικής σημασίας να απολαμβάνεις εσύ και ο γούνινος φίλος σου την άσκηση. Για παράδειγμα, ενθάρρυνε τη γάτα σου να παίζει κυνηγητό ή να τρέχει πίσω από το παιχνίδι-ποντίκι του. Στην αρχή αρκούν λίγα λεπτά. Με την πάροδο του χρόνου, μπορείς να επεκτείνεις σιγά σιγά το πρόγραμμα παιχνιδιού.

Αν η γάτα σου δεν είναι τόσο παιχνιδιάρα, μπορείς να κρύψεις κάποιο μέρος της ημερήσιας τροφής που λαμβάνει - για παράδειγμα την ξηρά τροφή ή τις λιχουδιές της - στο σπίτι ή σε μέσα σε παιχνίδια. Με αυτόν τον τρόπο, η γάτα σας θα πρέπει να "δουλέψει" για την τροφή της.

Αυτές οι ασκήσεις συμβάλλουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας στις γάτες

Δυστυχώς, σε αντίθεση με τον σκύλο, δεν μπορείς απλά να βγάλεις τη γάτα σου έξω και να κάνεις μεγάλες βόλτες. Ειδικά οι γάτες εσωτερικών χώρων έχουν μόνο μια πολύ μικρή "επικράτεια" στην οποία μπορούν να περιφέρονται.

Ωστόσο, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αυξήσεις το επίπεδο δραστηριότητας της γάτας σου με τις παρακάτω υποδείξεις:

 • Αφιέρωσε λίγα λεπτά κάθε μέρα και παίξε με τη γάτα σου.
 • Προμηθεύσου μερικά βοηθητικά αξεσουάρ: μαξιλαράκια με catnip, μπάλες, ποντίκια για παιχνίδι, καλάμια, παιχνίδια ευφυΐας, αλλά και καθημερινά προϊόντα
 • Το λέιζερ μπορεί επίσης να διεγείρει το κυνηγετικό ένστικτο της γάτας σου
 • Δημιούργησε νέα μέρη αναρρίχησης για τη γάτα σου και επιβράβευσέ την για να της δώσεις κίνητρο να σκαρφαλώσει.
 • Κρύψε την τροφή σε διάφορα σημεία του σπιτιού ή, αν είναι δυνατόν, δημιουργήστε εμπόδια στο δρόμο προς το μπολ με την τροφή.
 • Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις παιχνίδια τροφής για να εξασφαλίσεις ότι η γάτα σου πρέπει να "δουλέψει" για να λάβει την τροφή της.

Μάθετε περισσότερα για τους τρόπους απασχόλησης των γατών στο περιοδικό zooplus!

Είναι η προπόνηση Agility κατάλληλη για υπέρβαρες γάτες;

Το Agility είναι φυσικά μια καλή ιδέα για υγιείς γάτες. Με ασκήσεις με διάφορα εμπόδια και διαδρομές με τη γάτα σου, μπορείς να προσφέρεις άσκηση και διαφορετικότητα στο σπίτι. Ωστόσο, αυτό το είδος εκπαίδευσης παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες αν η γάτα σου είναι υπέρβαρη.

Πρώτον, ορισμένες ασκήσεις μπορεί να είναι επιβλαβείς για τις αρθρώσεις της γάτας σου - ειδικά αν έχει μεγάλο σωματικό βάρος. Δεύτερον, υπάρχει ο κίνδυνος να υπερφορτώσεις γρήγορα τον γούνινο φίλο σου (το agility περιλαμβάνει συνήθως μέτρηση του χρόνου). Επιπλέον, οι υπέρβαρες γάτες συχνά δεν απολαμβάνουν την άσκηση και πρέπει να ενθαρρύνονται ακόμη περισσότερο.

Για να συνοψίσουμε: Το agility είναι λιγότερο κατάλληλο για γάτες που είναι υπέρβαρες. Η εκπαίδευση απαιτεί επίσης πολύ χρόνο και υπομονή. Εισάγετε τη γάτα σας στις ασκήσεις αργά και δώστε προσοχή στη σωστή εκτέλεση και όχι στον χρόνο.

Μπορείς να διαπιστώσεις εάν η εκπαίδευση agility είναι κάτι για σένα και τη γάτα σου, δοκιμάζοντας μερικές απλές ασκήσεις και την εκπαίδευση με clicker. Μάθε περισσότερα στο περιοδικό zooplus.

Πώς μπορώ να αποτρέψω την παχυσαρκία στη γάτα μου;

Bowl Cat

Εξασφάλισε μια διατροφή βασισμένη στις διατροφικές ανάγκες της γάτας σου και επέλεξε τη σωστή τροφή.

Ζύγισε τις ημερήσιες ποσότητες τροφής

Ζύγισε τις ημερήσιες ποσότητες τροφής & συμπεριέλαβε λιχουδιές

Ενθάρρυνε τη γάτα σου να είναι πιο δραστήρια

Ενθάρρυνε τη γάτα σου να είναι πιο δραστήρια 

Προγραμμάτισε λίγα λεπτά παιχνιδιού κάθε μέρα

Προγραμμάτισε λίγα λεπτά παιχνιδιού κάθε μέρα 

Έλεγχος των πλευρών

Έλεγξε τα πλευρά της γάτας σου & πρόσεξε τη σιλουέτα της

Ζύγισε τη γάτα σου τακτικά και πήγαινέ την στον κτηνίατρο.

Ζύγισε τη γάτα σου τακτικά και πήγαινέ την στον κτηνίατρο.

Τα πλεονεκτήματά μας

Αποδεδειγμένη ποιότητα
Από φιλόζωους για φιλόζωους
Κάτι για κάθε γούστο