Agility για γάτες

Cat Agility

Έτσι θα προσφέρετε περισσότερη διασκέδαση και άσκηση στην καθημερινή ζωή της γάτας

Η άσκηση και το παιχνίδι είναι βασικά συστατικά μιας υγιεινής ζωής για γάτες. Εάν η γάτα σας πλήττει, πολύ σύντομα θα εκδηλώσει διάφορα παράπονα. Οι περισσότερες γάτες αγαπούν τις προκλήσεις που εκπαιδεύουν το μυαλό και το σώμα. Το Agility για γάτες είναι ένας υπέροχος τρόπος για να συνδυάσετε τις προκλήσεις της ανάπτυξης με τη διασκέδαση. Ενεργοποιεί τη φυσική περιέργεια της γάτας και μπορεί να γίνει τόσο μέσα όσο και έξω από το σπίτι.

Τι είναι ακριβώς το Agility για γάτες;

Το Cat Agility είναι μια μορφή στίβου μετ’ εμποδίων με διάφορα επίπεδα δυσκολίας. Αυτό το εναλλακτικό είδος απασχόλησης απευθύνεται κυρίως σε οικόσιτες γάτες που δεν βγαίνουν έξω βόλτα. Μπορεί να συγκριθεί με μια μέθοδο εκπαίδευσης, κατά την οποία τα ζώα πρέπει να διεκπεραιώνουν διάφορες εργασίες. Ανεξάρτητα από το αν το Agility λαμβάνει χώρα μέσα στο σπίτι ή σε έναν πραγματικό αγώνα, όπου πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένο χρόνο και χωρίς σφάλματα, το ζώο το διασκεδάζει πραγματικά, ενώ ούτε λόγος για πλήξη.

Τα πλεονεκτήματα του Agility για γάτες

Οι γάτες είναι από τη φύση τους ζώα γεμάτα περιέργεια. Το ευφάνταστο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενισχύει το σώμα, διατηρεί το ζώο σας ευκίνητο και ενθαρρύνει τη μάθηση. Και οι γάτες μας χρειάζονται εκτός από κίνηση και ασκήσεις μυαλού για να παραμένουν σε φόρμα. Συνεπώς, ιδίως οι ευφυείς γάτες διασκεδάζουν πολύ με το Cat Agility. Αυτό το πρόγραμμα εκπαίδευσης ενεργοποιεί τον εγκέφαλο και το σώμα, και βοηθά στην ενίσχυση της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και ζώου. Η σχέση με το κατοικίδιο ζώο σας θα γίνει πιο οικεία και αρμονική.

Εκπαίδευση Agility για γάτες

Μην βάζετε όρια στη φαντασία σας κατά τη δημιουργία ενός παρκούρ προπόνησης - το σχήμα και το μήκος εξαρτώνται κυρίως από το διαθέσιμο χώρο σας. Μπορείτε να ενσωματώσετε πολλά διαφορετικά παιχνίδια, σκάλες, τούνελ και εμπόδια, καθώς επίσης και σλάλομ. Στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων μπορείτε να βρείτε πολλά παιχνίδια, συσκευές εκπαίδευσης και εμπόδια για Cat Agility. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε μόνοι σας τα εμπόδια. Ενδεχομένως να επιθυμείτε να δείξετε τι έχει ήδη μάθει η γάτα σας. Τότε απλώς λάβετε μέρος σε έναν αγώνα που συνήθως προσφέρεται σε συνδυασμό με εκθέσεις μορφολογίας για γάτες. Προκειμένου να μην μπερδευτεί η γάτα σας, πρέπει να ξεκινήσετε προσεκτικά και να την εκπαιδεύετε σταδιακά στο ένα εμπόδιο μετά το άλλο...

Ποιο αξεσουάρ είναι χρήσιμο για Cat Agility;

Για προπόνηση είναι κατάλληλα παιχνίδια για γάτες οποιουδήποτε σχήματος. Τα νάιλον τούνελ και τα ζάρια ενδείκνυνται ιδανικά για κυνήγι, κρυφτό και παιχνίδι. Αυτά μπορείτε να τα επεκτείνετε με αυτοκόλλητα velcro (χριτς χρατς), όσο εσείς επιθυμείτε. Οι πλαϊνές κρυψώνες προσφέρουν επιπλέον ποικιλία. Μπάλες, ποντίκια, κουδουνίστρες, οτιδήποτε κινείται και κουδουνίζει, είναι επίσης κατάλληλο. Το παιχνίδι μπορεί να είναι κατασκευασμένο από φλις ή σκληρό πλαστικό.

Τα ενσωματωμένα φτερά ή τα πλαστικά πλέγματα είναι επίσης αγαπημένα στοιχεία. Φυσικά, μια λιχουδιά δεν μπορεί να λείπει ως επιβράβευση μετά την ολοκλήρωση κάθε εργασίας. Άλλα καλά παιχνίδια ευφυΐας είναι τα εμπόδια και οι μπάρες ισορροπίας, μέσω των οποίων η γάτα σας εκπαιδεύει την ισορροπία. Τα λάστιχα και τα φτερά ενισχύουν το συντονισμό, και δημιουργούνται πολύ γρήγορα.

Το κλίκερ είναι επίσης αποτελεσματικό βοήθημα για την εκπαίδευση της γάτας ή του σκύλου σας. Ταυτόχρονα με τον ήχο κλικ μπορείτε να δίνετε τη λιχουδιά. Με αυτού του τύπου την εξαρτημένη μάθηση, η γάτα θα συνδέσει το Clicker με την άμεση επιβράβευση. Το Target Stick χρησιμοποιείται μετά το κλικ. Με ένα κλικ που συνδέεται με το Target Stick, το ζώο μαθαίνει να ακολουθεί το ραβδί με τη μύτη του. Εάν αγγίξει την μπίλια στην άκρη, ακολουθεί ένα κλικ και αμέσως η επιβράβευση.

Clicker

Επιβράβευση της γάτα σας

Αφού η γάτα σας καταφέρει θριαμβευτικά να μάθει το στίβο εμποδίων, αξίζει μια επιβράβευση. Οι λιχουδιές είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται. Επιλέξτε για παράδειγμα τις λυοφιλιωμένες λιχουδιές Premium Cosma Snackies από καθαρό κρέας ή ψάρι, που οι γάτες τις προτιμούν. Δεν περιέχουν ούτε συντηρητικά ούτε προσελκυστικές ή χρωστικές ουσίες, και διατίθενται σε πρακτική κυλινδρική συσκευασία. Αυτή φροντίζει για τη φρεσκάδα και την αναλλοίωτη γεύση των Snackies. Εκτός από κοτόπουλο, διατίθεται και σε άλλες νόστιμες γεύσεις όπως πάπια, βοδινό κρέας και τόνο.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
2 min

Τρόποι απασχόλησης της γάτας σας

Ως ιδιοκτήτες μιας οικόσιτης γάτας θέλετε να είστε σίγουροι ότι το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να ζει όσο πιο φυσιολογικά γίνεται. Αυτό σημαίνει ότι μια κατοικία φιλική προς τις γάτες θα πρέπει να προσφέρει πολλές εναλλαγές. Όσο λιγότερα απαγορευτικά μέρη υπάρχουν μέσα στο σπίτι, τόσο καλύτερα για τη γάτα σας. Οι ευέλικτες ώρες ταΐσματος είναι πιο κοντά στη φυσική συμπεριφορά μιας γάτας απ’ ότι οι σταθερές. Η γάτα σας θα πρέπει να λαμβάνει το τελευταίο επιδόρπιο για καληνύχτισμα, όταν εσείς πηγαίνετε για ύπνο. Αν έχει περισσότερη εναλλαγή στην καθημερινότητά της, η γάτα σας θα είναι πιο ικανή να αντιμετωπίσει το άγχος. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να βρείτε τρόπους για να κρατάτε απασχολημένη τη γάτα σας και να παίζετε μαζί της όσο το δυνατόν πιο συχνά. Φέρτε της τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ένα νέο κουτί για να κρύβεται, καθώς αυτό εκθέτει τη γάτα σας σε νέες μυρωδιές. Η γάτα θα πρέπει επίσης να εξοικειώνεται και με νέους θορύβους μέσα στο σπίτι.
1 min

Βαλεριάνα για γάτες

Η αποξηραμένη βαλεριάνα έχει ένα κοινό στοιχείο με τη νεπέτα (catnip): και τα δύο είναι από τα αγαπημένα φυτά των γατών μας. Δεν είναι τυχαίο που και τα δύο ποώδη φυτά είναι γνωστά ως «ναρκωτικά της γάτας». Γιατί όμως οι γάτες αντιδρούν ευφορικά στη μυρωδιά των παιχνιδιών με βαλεριάνα κτλ., ενώ η δυσάρεστη μυρωδιά τους κάνει τους ανθρώπους να σουφρώνουν τη μύτη τους;