Σύντομος Οδηγός Διατροφής: Ξηρά, Υγρή ή Μεικτή Διατροφή;

Ξηρή, υγρή ή μεικτή διατροφή - η γκάμα των τροφών για γάτες και οι μέθοδοι διατροφής είναι ποικίλες. Δεν υπάρχει πάντα μια γενική απάντηση στο ερώτημα ποια είναι η καλύτερη επιλογή και αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε αμέτρητες διαφωνίες μεταξύ των ιδιοκτητών γατών.

Ένα είναι σίγουρο: όσον αφορά τις γατοτροφές, δεν είναι τόσο η μορφή που μετράει όσο το περιεχόμενο. Βασικά, η τροφή γάτας που χαρακτηρίζεται ως πλήρης τροφή παρέχει στη γάτα σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, κάθε τύπος τροφής έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, τα οποία θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας, ειδικά για το καλό της υγείας της γάτας σας.

Για να σας δώσουμε μια επισκόπηση, συγκεντρώσαμε όλους τους τύπους διατροφής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Σημαντικό: Για να καλύψετε πλήρως τις ξεχωριστές ανάγκες των γατών σας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Υγρή ΤροφήΥγρή Τροφή
Μεικτή ΔιατροφήΜεικτή Διατροφή
Ξηρά ΤροφήΞηρά Τροφή
ΛιχουδιέςΛιχουδιές
Δωρεάν με κάθε Παραγγελία σας!
Royal Canin προσφορές
Ειδική Προσφορά: PRO PLAN 10 kg + 2 kg + Φακελάκια 6 x 85 g Sterilised!
24 x 400 g Purizon Adult Υγρή Τροφή + 400 g Ξηρά Τροφή ΔΩΡΕΑΝ!
6 kg Wild Freedom Ξηρά Τροφή + ΔΩΡΕΑΝ 6 x 200 g Μεικτό Πακέτο Υγρής Τροφής

Οι Διάφορες Μορφές Διατροφής με μια Ματιά:

Στην αγορά ζωοτροφών θα βρείτε διάφορες μορφές τροφών, οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους, μεταξύ άλλων, ως προς τα συστατικά τους, την υγρασία και τον τρόπο παραγωγής τους. Η μορφή και οι ιδιότητες των ζωοτροφών επηρεάζουν διάφορες πτυχές, όπως η υγεία, η γεύση, η τιμή και η ημερομηνία ανάλωσης, τις οποίες θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά τη λήψη της απόφασής σας: 

Υγρή Τροφή

Η υγρές τροφές για γάτες περιέχουν από 60 έως και πάνω από 84% υγρασία, που μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία της γάτας σας σε σύγκριση με την ξηρή τροφή, ιδίως όσον αφορά τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος και των νεφρών. Ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, η υγρή τροφή αλλοιώνεται επίσης πιο γρήγορα από την ξηρή τροφή.

Για να είναι πιο ανθεκτική σε κλειστή συσκευασία, οι κατασκευαστές τροφών συνήθως προσφέρουν αυτού του είδους τις τροφές σε κονσέρβες, δισκάκια ή φακελάκια. Εκτός από την υγρή τροφή, υπάρχουν ορισμένα προϊόντα που περιέχουν επίσης δεσμευμένη σάλτσα.

Σε γενικές γραμμές, οι υγρές τροφές για γάτες αποτελούνται συνήθως από περισσότερα συστατικά από ό,τι οι ξηρές τροφές. Ανάλογα με τον κατασκευαστή, αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, μυϊκό κρέας, κρεατάλευρο, δημητριακά και συχνά επίσης εντόσθια και όργανα.

Κατά την παραγωγή, τα συστατικά τεμαχίζονται και αναμειγνύονται στο επιθυμητό δοχείο, το οποίο υποβάλλεται σε υψηλή πίεση και υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό σκοτώνει όλα τα βακτήρια και τα μικρόβια που περιέχονται στην τροφή.

Πλεονεκτήματα:

 • Συνήθως υψηλή αποδοχή, καθώς έχει πιο έντονη γεύση
 • Υψηλό ποσοστό υγρών (εξασφαλίζει καλύτερη ισορροπία υγρών και μπορεί να αποτρέψει προβλήματα στα νεφρά και στο ουροποιητικό σύστημα)
 • Κατάλληλο και για γάτες χωρίς δόντια

Μειονεκτήματα:

 • Χαμηλή οδοντική τριβή: μπορεί να προάγει το σχηματισμό πλάκας και πέτρας (χωρίς πρόσθετη ή ανεπαρκή οδοντιατρική φροντίδα)
 • Σύντομη ημερομηνία ανάλωσης μετά το άνοιγμα

Ξηρά Τροφή

Οι ξηρές τροφές έχουν συνήθως χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία μικρότερη από 10%. Αυτό την κάνει να διαρκεί περισσότερο από την υγρή τροφή, αλλά παρέχει στη γάτα σας σημαντικά λιγότερο νερό.

Ανάλογα με τον κατασκευαστή, τα τυπικά συστατικά είναι αποξηραμένο μυϊκό κρέας, ζωικά υποπροϊόντα, κρεατάλευρο, δημητριακά, λίπη/έλαια, βιταμίνες, αμινοξέα όπως η ταυρίνη και αντιοξειδωτικά.

Για την παραγωγή, η βιομηχανία ζωοτροφών χρησιμοποιεί ειδικές διεργασίες πίεσης, κατά τις οποίες η τροφή πιέζεται στο επιθυμητό σχήμα - συνήθως πέλλετ, κροκέτες ή νιφάδες - με υψηλή πίεση και ατμό.

Πλεονεκτήματα:

 • Εξοικονόμηση χώρου και μεγάλη διάρκεια ζωής (ακόμη και μετά το άνοιγμα).
 • Η στερεή υφή των ξηρών τροφών μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό των δοντιών, αλλά δεν επαρκούν από μόνα τους / μπορούν να μειώσουν το σχηματισμό πλάκας μέσω της τακτικής τριβής (αλλά δεν αντικαθιστούν την οδοντιατρική φροντίδα)
 • Πιο φιλικό προς το περιβάλλον από την άποψη της χρήσης λιγότερων υλικών συσκευασίας

Μειονεκτήματα:

 • Ορισμένες φορές λιγότερη αποδοχή
 • Πιθανότητα ανεπάρκειας νερού (αφυδάτωση)

Μεικτή Διατροφή

Με τη μεικτή διατροφή, προσφέρετε στη γάτα σας τόσο ξηρή όσο και υγρή τροφή. Αν και είναι πιο δύσκολο να υπολογίσετε τη σωστή μερίδα για αυτό το είδος διατροφής, συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της ξηρής και της υγρής διατροφής.

Είναι καλύτερο να ζητήσετε από τον κτηνίατρό σας να υπολογίσει τις απαιτήσεις της γάτας σας και να καταρτίσει ένα πλάνο διατροφής. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μακροπρόθεσμα ως οδηγό.

Πλεονεκτήματα:

 • Ποικιλία για τη γάτα σας
 • Συνδυασμός όλων των πλεονεκτημάτων της υγρής και της ξηρής διατροφής.

Μειονεκτήματα:

Πιθανότητα υπερβολικής ή ελλιπούς παροχής θρεπτικών συστατικών (με λάθος ποσότητα τροφής)

Ημι-υγρή Τροφή

Η ημι-υγρή γατοτροφή έχει μέτρια περιεκτικότητα σε νερό, αλλά είναι λιγότερο συνηθισμένη ως πλήρης τροφή στα ράφια με τις γατοτροφές. Ως εκ τούτου, είναι αρκετά συχνό για αυτό το είδος διατροφής να προτιμούνται τα σνακ, που συχνά περιέχουν διάφορα πρόσθετα που τα κάνουν πιο εύγευστα.

Πλεονεκτήματα:

 • Γενικά υψηλότερη αποδοχή
 • Υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό από την ξηρή τροφή

Μειονεκτήματα:

 • Οι λιχουδιές μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Κατάλληλα Αξεσουάρ

Κατάλληλα Αξεσουάρ

Βρήκατε τη κατάλληλη τροφή; Αφήστε μας να σας βοηθήσουμε και με το σερβίρισμα, γιατί το φαγητό από μόνο του δεν είναι το παν!

Με την επιλογή μας μπορείτε να καλύψετε ιδανικά τις ατομικές ανάγκες του τετράποδου φίλου σας, καθώς και να χαρίσετε μια νότα φρεσκάδας στο σπίτι σας, διακοσμώντας το με στυλ! Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για μπολ, ποτίστρες ή ταΐστρες, η γεύση θα είναι ακόμη καλύτερη χάρη στα αξεσουάρ μας.

 • Μεικτή Διατροφή
 • Υγρή Τροφή
 • Ξηρά Τροφή
 • Λιχουδιές

Συχνές Ερωτήσεις:

Πώς εφαρμόζεται η Μεικτή Διατροφή και τι πρέπει να προσέχω;

Με τη μεικτή διατροφή, συνδυάζετε τα πλεονεκτήματα της ξηρής και της υγρής τροφής συνδυάζοντας και τους δύο τύπους τροφής. Για παράδειγμα, μπορείτε να σερβίρετε ξηρά τροφή στο μπολ και να τη συμπληρώσετε με ένα ή δύο υγρά γεύματα την ημέρα. Ωστόσο, αποφύγετε την απευθείας ανάμειξη των δύο τροφών, καθώς έχουν διαφορετικούς χρόνους πέψης.

Για να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας δεν τρώει υπερβολικά, θα πρέπει επίσης να υπολογίζετε εκ των προτέρων την ποσότητα της τροφής.

Τι πρέπει να προσέχω όταν δίνω μόνο Υγρή Τροφή;

Καθώς οι υγρές τροφές, σε αντίθεση με τις ξηρές τροφές, δεν οδηγούν σε τριβή των δοντιών, η πλάκα και άλλα οδοντικά προβλήματα μπορούν να αναπτυχθούν σταδιακά. Επομένως, να ελέγχετε τακτικά τα δόντια της γάτας σας και να αφαιρείτε την πέτρα. Βεβαιωθείτε επίσης ότι η γάτα σας έχει επαρκή οδοντιατρική φροντίδα στο σπίτι, για παράδειγμα με είδη μάσησης. Μην ξεχνάτε να τα συμπεριλαμβάνετε στο καθημερινό μενού.

Επειδή η υγρή τροφή αλλοιώνεται γρήγορα στο μπολ, θα πρέπει να την αφαιρείτε από το μπολ το αργότερο την επόμενη μέρα!

Τι πρέπει να προσέχω όταν δίνω μόνο Ξηρά Τροφή;

Πολλές γάτες αναπτύσσουν προβλήματα υγείας στα νεφρά τους καθώς μεγαλώνουν. Ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γάτες να εξασφαλίζουν μια ισορροπημένη πρόσληψη υγρών.

Εάν ταΐζετε τη γάτα σας μόνο με ξηρά τροφή, θα πρέπει επομένως να βεβαιωθείτε ότι πίνει αρκετό νερό. Παρέχετε φρέσκο νερό όλο το εικοσιτετράωρο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα σιντριβάνι γάτας για να διεγείρετε τη δίψα της γάτας σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε διάφορα μπολ πόσιμου νερού σε όλο το σπίτι.

Πώς μπορώ να προσδιορίσω τη σωστή ποσότητα τροφής για ξηρή ή υγρή τροφή;

Οι οδηγίες του κατασκευαστή στη συσκευασία θα σας δώσουν συστάσεις για την ποσότητα της τροφής που πρέπει να δίνετε στη γάτα σας. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι ορισμένοι παράγοντες, όπως η ηλικία ή η κατάσταση της υγείας της γάτας σας, μπορεί να επηρεάσουν την απαιτούμενη ποσότητα τροφής.

Για παράδειγμα, εάν η γάτα σας είναι δραστήρια, οι ενεργειακές της απαιτήσεις θα είναι υψηλότερες από εκείνες μιας άνετης γάτας εσωτερικού χώρου. Στο περιοδικό zooplus θα βρείτε τις σημαντικότερες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τη σωστή ποσότητα τροφής για τη γάτα σας. Ιδανικά, θα ήταν καλό να ζητήσετε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας.

Για πόσο καιρό μπορώ να αφήσω υγρή ή ξηρα τροφή στο μπολ;

Όσο περισσότερο αφήνετε την τροφή της γάτας στο μπολ, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να χαλάσει. Ωστόσο, καθώς η αλλοιωμένη τροφή αποτελεί κίνδυνο για την υγεία της γάτας σας, είναι σημαντικό να μην αφήνετε την τροφή στο μπολ για πολύ καιρό.

Θα πρέπει να αφαιρείτε την υγρή τροφή από το μπολ το αργότερο μετά από μία ημέρα. Οι ξηρές τροφές διατηρούνται συνήθως λίγο περισσότερο - έως και δύο ημέρες.

Πως και που πρέπει να κρατάω την ζωοτροφή;

Μπορείτε να διαβάσετε τη διάρκεια ζωής της γατοτροφής στη συσκευασία. Συνιστάται να αποθηκεύετε τις σφραγισμένες γατοτροφές κάθε είδους σε δροσερό μέρος (κάτω από 38 °C) και μακριά από τον ήλιο.

Οι ανοιχτές κονσέρβες ή φακελάκια πρέπει να σφραγίζονται αεροστεγώς και να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις υγρές τροφές, οι οποίες πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο στους 4 έως 7 °C μετά το άνοιγμα.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν η υγρή/ξηρά τροφή έχει χαλάσει;

Η αλλοίωση της γατοτροφής συνοδεύεται από διάφορες αλλαγές. Αυτές περιλαμβάνουν αλλαγές στη γεύση, τη μυρωδιά, το χρώμα και τη σύσταση. Εάν παρατηρήσετε τέτοιες μεταβολές, θα πρέπει να αφαιρέσετε την τροφή και να ξεπλύνετε καλά το μπολ με ζεστό νερό και καθαριστικό.

Τι ώρες και πόσο συχνά πρέπει να δίνω υγρή/ξηρά τροφή;

Σε αντίθεση με τους σκύλους, θα πρέπει να προσφέρετε στη γάτα σας τροφή συνεχώς, χωρίς να υπερβαίνετε την ημερήσια μερίδα. Για παράδειγμα, μπορείτε να αφήσετε πλήρη ξηρά τροφή στο μπολ. Εάν επιλέξετε υγρή τροφή, καλό είναι να την προσφέρετε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, μην ξεχνάτε να αφαιρείτε τακτικά τα υπολείμματα τροφής από το μπολ για να αποφύγετε την αλλοίωση.

Τι πρέπει να λάβω υπόψη μου κατά την αλλαγή της τροφής;

Εάν αλλάζετε την τροφή της γάτας σας πολύ συχνά ή με λάθος τρόπο, μπορεί να προκληθούν πεπτικά προβλήματα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ασχοληθείτε λεπτομερώς με το θέμα αυτό πριν αλλάξετε την τροφή. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή τροφής πρέπει να γίνεται με ήπιο τρόπο, αναμειγνύοντας σταδιακά την παλιά τροφή με μια μικρή ποσότητα της νέας τροφής.

Μάθετε τι άλλο πρέπει να έχετε κατά νου όταν αλλάζετε την τροφή της γάτας σας στο περιοδικό zooplus.