Σύντομος Οδηγός Διατροφής: Ξηρά, Υγρή ή Μεικτή Διατροφή;

Ξηρή, υγρή ή μεικτή διατροφή - η γκάμα των τροφών για σκύλους και οι μέθοδοι διατροφής είναι ποικίλες. Δεν υπάρχει πάντα μια γενική απάντηση στο ερώτημα ποια είναι η καλύτερη επιλογή και αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε αμέτρητες διαφωνίες μεταξύ των ιδιοκτητών σκύλων.

Ένα είναι σίγουρο: όσον αφορά τις σκυλοτροφές, δεν είναι τόσο η μορφή που μετράει όσο το περιεχόμενο. Βασικά, η τροφή σκύλου που χαρακτηρίζεται ως πλήρης τροφή παρέχει στο σκύλο σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, κάθε τύπος τροφής έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, τα οποία θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας, ειδικά για το καλό της υγείας του σκύλου σας.

Για να σας δώσουμε μια επισκόπηση, συγκεντρώσαμε όλους τους τύπους διατροφής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Σημαντικό: Για να καλύψετε πλήρως τις ξεχωριστές ανάγκες του σκύλου σας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Υγρή ΤροφήΥγρή Τροφή
Μεικτή ΔιατροφήΜεικτή Διατροφή
Ξηρά ΤροφήΞηρά Τροφή
ΛιχουδιέςΛιχουδιές
Δωρεάν με κάθε Παραγγελία σας!
Purizon Adult Φακελάκια 24 x 300 g σε Ειδική Τιμή!
Lukullus Φακελάκια 6 x 150 g + 5 kg Ξηρά Τροφή Lukullus σε Ειδική Τιμή!
24 x 800 g Rocco Classic + Rocco Mealtime Βοδινό 1 kg Δώρο!

Οι Διάφορες Μορφές Διατροφής με μια Ματιά:

Στην αγορά ζωοτροφών θα βρείτε διάφορες μορφές τροφών, οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους, μεταξύ άλλων, ως προς τα συστατικά τους, την υγρασία και τον τρόπο παραγωγής τους. Η μορφή και οι ιδιότητες των ζωοτροφών επηρεάζουν διάφορες πτυχές, όπως η υγεία, η γεύση, η τιμή και η ημερομηνία ανάλωσης, τις οποίες θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά τη λήψη της απόφασής σας: 

Υγρή Τροφή

Οι υγρές τροφές έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, από 60% έως 85%. Καθώς έχουν μεγαλύτερο όγκο από τις ξηρές τροφές, οι παραγωγοί ζωοτροφών τις προσφέρουν συνήθως σε κονσέρβες, φακελάκια ή δισκάκια.

Η πλήρης υγρή τροφή έχει πιο έντονη μυρωδιά και πιο πλούσια γεύση από την ξηρά τροφή και γι' αυτό καταβροχθίζεται με ιδιαίτερη ευχαρίστηση από τους σκύλους.

Ανάλογα με τον κατασκευαστή, οι υγρές τροφές περιέχουν ένα μείγμα διαφορετικών συστατικών. Περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, μυϊκό κρέας, εντόσθια, φυτικά συστατικά όπως δημητριακά ή βότανα, καθώς και λίπη/έλαια, βιταμίνες και μέταλλα. Για την παρασκευή της υγρής τροφής, τα συστατικά ομογενοποιούνται (ομοιόμορφα τεμαχισμένα και αναμεμειγμένα) και διαμορφώνονται ή επεξεργάζονται σε κομμάτια. 

Πλεονεκτήματα:

 • Συνήθως υψηλή αποδοχή, καθώς είναι πιο γευστικά
 • Εξασφαλίζει καλύτερη ισορροπία υγρών
 • Κατάλληλο για ηλικιωμένα ζώα και σκύλους με οδοντικά προβλήματα, καθώς η σύσταση είναι πιο μαλακή

Μειονεκτήματα:

 • Σύντομη ημερομηνία ανάλωσης μετά το άνοιγμα
 • Μπορεί να προάγει το σχηματισμό πλάκας και πέτρας (χωρίς πρόσθετη ή ανεπαρκή οδοντιατρική φροντίδα)

Ξηρά Τροφή

Σε σύγκριση με την υγρή τροφή, η ξηρά τροφή έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία - το πολύ 14%. Αυτός είναι ο βασικός παράγοντας που κάνει την τροφή αυτή να έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Ανάλογα με τον κατασκευαστή, η ξηρά τροφή αποτελείται από αποξηραμένο κρέας ή καθαρό κρέας, αίμα, ζωικά υποπροϊόντα, φυτικά συστατικά, λίπη/έλαια, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Η ξηρά τροφή έχει συνήθως υψηλότερη περιεκτικότητα σε ενέργεια από ότι η ίδια ποσότητα υγρής τροφής. Ωστόσο, για να επιτευχθεί η ίδια περιεκτικότητα σε ενέργεια στην υγρή τροφή, ο σκύλος θα πρέπει να φάει ένα σημαντικά μεγαλύτερο μερίδιο.

Οι ξηρές τροφές για σκύλους παράγονται με μια διαδικασία που ονομάζεται εξώθηση - μια ευρέως διαδεδομένη μέθοδος στη βιομηχανία ζωοτροφών για την παραγωγή ξηρών τροφών. Κατά τη διαδικασία αυτή, η τροφή υποβάλλεται σε υψηλή πίεση με την προσθήκη ατμού, και έτσι πιέζεται σε διάφορα μεγέθη και μορφές - συνήθως σφαιρίδια, μπισκότα ή κροκέτες.

Πλεονεκτήματα:

 • Εξοικονόμηση χώρου
 • Μεγάλη διάρκεια ζωής (δεν αλλοιώνεται γρήγορα)
 • Τα στερεά συστατικά των ξηρών τροφών μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό των δοντιών και να μειώσουν τον σχηματισμό πλάκας (αλλά δεν επαρκούν από μόνα τους!)
 • Πιο φιλική προς το περιβάλλον από την άποψη λιγότερου υλικού συσκευασίας

Μειονεκτήματα:

 • Ορισμένες φορές λιγότερη αποδοχή

 • Πιθανότητα ανεπάρκειας νερού (αφυδάτωση)

Μεικτή Διατροφή

Η μεικτή διατροφή χρησιμοποιείται συχνά από τους ιδιοκτήτες σκύλων για να συνδυάσουν τα οφέλη της υγρής και της ξηρής τροφής. Για παράδειγμα, μπορείτε να δίνετε στο σκύλο σας ξηρά τροφή το πρωί και υγρή τροφή το βράδυ.

Ωστόσο, καθώς η ίδια ποσότητα ξηρής τροφής περιέχει περισσότερη ενέργεια από την υγρή τροφή, υπάρχει κίνδυνος να υπολογίσετε λανθασμένα την ημερήσια ποσότητα τροφής. Είναι σίγουρα καλή ιδέα να ζητήσετε από τον κτηνίατρό σας να υπολογίσει τις απαιτούμενες διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας και να καταρτίσει ένα προσωποποιημένο πρόγραμμα διατροφής. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μακροπρόθεσμα ως οδηγό.

Δεν έχει αποδειχθεί ότι αυτή η μέθοδος διατροφής οδηγεί σε πεπτικά προβλήματα στους σκύλους.

Πλεονεκτήματα:

 • Συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της ξηράς και της υγρής τροφής
 • Ποικιλία στο μενού

Μειονεκτήματα:

Πιθανότητα υπερβολικής ή ελλιπούς παροχής θρεπτικών συστατικών (με λάθος ποσότητα τροφής)

Ημι-υγρή Τροφή

Η ημί-υγρή πλήρης τροφή έχει μέση περιεκτικότητα σε υγρασία - 15% έως 20%. Είναι πιο μαλακή και ελαφρώς πιο γευστική από την ξηρά τροφή.

Αν και υπάρχουν πλήρεις ημι-υγρές τροφές, κυρίως θα βρείτε αυτή την μορφή τροφής σε μορφή λιχουδιών (π.χ. λουκάνικα ή ρολά).

Πλεονεκτήματα:

 • Υψηλότερη αποδοχή
 • Εύπεπτη, καθώς είναι ήδη διογκωμένη
 • Υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό σε σχέση με την ξηρά τροφή
 • Κατάλληλη και για ηλικιωμένους σκύλους, καθώς έχει πιο μαλακή σύσταση

Μειονεκτήματα:

 • Οι λιχουδιές περιέχουν συνήθως υψηλό ποσοστό ζάχαρης (έως και 10%).

Κατάλληλα Αξεσουάρ

Κατάλληλα Αξεσουάρ

Βρήκατε τη κατάλληλη τροφή; Αφήστε μας να σας βοηθήσουμε και με το σερβίρισμα, γιατί το φαγητό από μόνο του δεν είναι το παν!

Με την επιλογή μας μπορείτε να καλύψετε ιδανικά τις ατομικές ανάγκες του τετράποδου φίλου σας, καθώς και να χαρίσετε μια νότα φρεσκάδας στο σπίτι σας, διακοσμώντας το με στυλ! Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για μπολ, ποτίστρες ή ταΐστρες, η γεύση θα είναι ακόμη καλύτερη χάρη στα αξεσουάρ μας.

 • Μεικτή Διατροφή
 • Υγρή Τροφή
 • Ξηρά Τροφή
 • Λιχουδιές

Συχνές Ερωτήσεις:

Πώς εφαρμόζεται η Μεικτή Διατροφή και τι πρέπει να προσέχω;

Με τη μεικτή διατροφή, μπορείτε να αποφασίσετε εσείς πότε θα δώσετε στο σκύλο σας υγρή τροφή και πότε ξηρά τροφή. Αναλόγως από τα γούστα του σκύλου σας μπορείτε να δώσετε ξηρά ή υγρή τροφή το πρωί - και το αντίστροφο. Ωστόσο, αποφύγετε την απευθείας ανάμειξη των δύο τροφών, καθώς έχουν διαφορετικούς χρόνους πέψης.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι υπολογίζετε σωστά την ποσότητα της τροφής. Εάν δεν το κάνετε, ο σκύλος σας μπορεί να γίνει υπέρβαρος ή λιποβαρής.

Τι πρέπει να προσέχω όταν δίνω μόνο Υγρή Τροφή;

Η πλήρης υγρή τροφή περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ο σκύλος σας. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις ξηρές τροφές, δεν προκαλεί μηχανική τριβή στα δόντια, οπότε με την πάροδο του χρόνου μπορεί να δημιουργηθεί οδοντική πλάκα/πέτρα. Επομένως, ελέγχετε τακτικά την κατάσταση των δοντιών του σκύλου σας και βεβαιωθείτε ότι έχει επαρκή οδοντιατρική φροντίδα. Για το σκοπό αυτό είναι κατάλληλα, για παράδειγμα, τα στερεά είδη μάσησης, καθώς προσφέρουν ποικιλία και μακρά απόλαυση μάσησης. Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να ελέγχει τακτικά τα δόντια του σκύλου σας και να αφαιρεί την πέτρα.

Επειδή η υγρή τροφή αλλοιώνεται γρήγορα στο μπολ, θα πρέπει να την αφαιρείτε από το μπολ το αργότερο την επόμενη μέρα!

Τι πρέπει να προσέχω όταν δίνω μόνο Ξηρά Τροφή;

Εκτός από τα πολυάριθμα πλεονεκτήματά της, η ξηρά τροφή έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: τη χαμηλή περιεκτικότητά της σε νερό. Η επαρκής ποσότητα υγρών είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα του σκύλου σας. Για παράδειγμα, τα νεφρά του σκύλου σας χρειάζονται αρκετό νερό για να μπορούν να απομακρύνουν τα τοξικά απόβλητα από το αίμα. Εάν ταΐζετε το σκύλο σας μόνο με ξηρά τροφή, θα πρέπει, επομένως, να διασφαλίζετε ότι έχει πρόσβαση σε φρέσκο νερό όλο το 24ωρο και επίσης ότι καταναλώνει αρκετό νερό.

Πώς μπορώ να προσδιορίσω τη σωστή ποσότητα τροφής για ξηρή ή υγρή τροφή;

Η σωστή ποσότητα τροφής εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η υγεία, η ηλικία, η φυλή και το επίπεδο δραστηριότητας του σκύλου σας. Για παράδειγμα, ένας ηλικιωμένος σκύλος χρειάζεται λιγότερη ενέργεια από έναν αθλητικό νεαρό σκύλο.

Μπορείτε να μάθετε πώς να υπολογίζετε τη σωστή ποσότητα τροφής στο περιοδικό zooplus. Επίσης, ακολουθήστε τις συστάσεις διατροφής του κατασκευαστή που αναγράφονται στη συσκευασία και, αν έχετε αμφιβολίες, ζητήστε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας.

Για πόσο καιρό μπορώ να αφήσω υγρή ή ξηρα τροφή στο μπολ;

Στο μπολ, η τροφή του σκύλου έρχεται σε επαφή με βακτήρια και ένζυμα από το σάλιο, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλοίωση της τροφής. Για να αποτρέψετε το σκύλο σας από το να φάει χαλασμένη τροφή και να αρρωστήσει, θα πρέπει, επομένως, να αφαιρείτε την τροφή σκύλου από το μπολ μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Οι υγρές τροφές πρέπει να αφαιρούνται από το μπολ κάθε μέρα (το αργότερο την επόμενη ημέρα, εάν υπάρχουν καλές συνθήκες). Η ξηρά τροφή συνήθως διαρκεί περισσότερο, αλλά δεν πρέπει να την αφήνετε για περισσότερο από δύο ημέρες.

Πως και που πρέπει να κρατάω την ζωοτροφή;

Στις οδηγίες του κατασκευαστή θα μάθετε πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί η συγκεκριμένη σκυλοτροφή πριν και μετά το άνοιγμα. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο φυλάσσεται την τροφή είναι καθοριστικός:

Είναι σημαντικό να φυλάσσετε τις συσκευασίες τροφής, σε δροσερό (κάτω από 38 °C) μέρος και μακριά από τον ήλιο. Για να αποφύγετε την προσβολή των συσκευασιών από παράσιτα, θα πρέπει επίσης να τις διατηρείτε μακριά από το δάπεδο και πίσω από κλειστές πόρτες.

Οι ανοιχτές κονσέρβες, δισκάκια ή φακελάκια θα πρέπει οπωσδήποτε να διατηρούνται κλειστές (για παράδειγμα με ειδικό καπάκι πολλών χρήσεων) στο ψυγείο, προκειμένου να επιβραδυνθεί η αλλοίωσή τους. Οι ανοιχτές συσκευασίες ξηράς τροφής θα πρέπει να σφραγίζονται όσο το δυνατόν πιο αεροστεγώς και επίσης να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος μακριά από το φως.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν η υγρή/ξηρά τροφή έχει χαλάσει;

Με την πρώτη ματιά, δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσει κανείς αν μια τροφή είναι ακόμη καλή ή αν έχει χαλάσει. Ωστόσο, ορισμένα σημάδια αποτελούν ένδειξη ότι η ζωοτροφή μπορεί να έχει ήδη αλλοιωθεί.

Η αλλοίωση της σκυλοτροφής συνοδεύεται από διάφορες αλλαγές. Αυτές περιλαμβάνουν αλλαγές στη γεύση, τη μυρωδιά, το χρώμα και τη σύσταση. Εάν παρατηρήσετε τέτοιες μεταβολές, θα πρέπει να αφαιρέσετε την τροφή και να ξεπλύνετε καλά το μπολ με ζεστό νερό και καθαριστικό.

Τι ώρες και πόσο συχνά πρέπει να δίνω υγρή/ξηρά τροφή;

Παρόλο που μπορεί να είναι ευκολότερο να ταΐζετε μία φορά την ημέρα, οι περισσότεροι κτηνίατροι συνιστούν να μοιράζετε τις ημερήσιες μερίδες φαγητού για σκύλους σε τουλάχιστον δύο γεύματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μεγάλες ράτσες σκύλων που είναι επιρρεπείς σε απειλητικές για τη ζωή γαστρικές στρεβλώσεις.

Η ώρα κατά την οποία θα σερβίρετε το γεύμα στον σκύλο σας δεν έχει συνήθως σημασία. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι δίνετε στον σκύλο σας χρόνο για ξεκούραση μετά το φαγητό και δεν πηγαίνετε βόλτα αμέσως μετά το γεύμα ούτε καν τρέχετε μαζί του. Ο γενικός κανόνας είναι: τουλάχιστον μία ώρα, ιδανικά δύο ώρες ξεκούρασης μετά το φαγητό.

Τι πρέπει να λάβω υπόψη μου κατά την αλλαγή της τροφής;

Διάφορα περιστατικά μπορεί να επιβάλλουν την αλλαγή από τη μία ζωοτροφή στην άλλη. Ωστόσο, η πολύ γρήγορη αλλαγή τροφής μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα στους σκύλους. Επομένως, πρέπει πάντα να γίνεται αργά και ομαλά, αναμειγνύοντας σταδιακά την παλιά τροφή με μια μικρή ποσότητα της νέας τροφής.

Μάθετε τι άλλο πρέπει να έχετε κατά νου όταν αλλάζετε την τροφή του σκύλου σας στο περιοδικό zooplus.