Συχνά Προβλήματα Υγείας στους Σκύλους

Αλλεργίες Σκύλων

Αλλεργίες Σκύλων

Δυστυχώς, οι αγαπημένοι μας τετράποδοι φίλοι μπορούν να αναπτύξουν διάφορες αλλεργίες - σχεδόν σε κάθε ηλικία. Αυτές συχνά συνδέονται με ενοχλητική φαγούρα και, σε σοβαρές περιπτώσεις, με δυσκολία στην αναπνοή.

Οι αλλεργίες είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις στους σκύλους. Η εύρεση της αιτίας δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία. Γι' αυτό το λόγο έχουμε συνοψίσει για εσάς όλες τις σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό και είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε με λόγια και πράξεις.

Σημείωση: Συμβουλευτείτε πάντα τον κτηνίατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχει αλλεργία και ταΐστε ειδικές τροφές μόνο μετά από συμβουλή του κτηνιάτρου σας.

 • Υγρή Τροφή
 • Ξηρά Τροφή
 • Λιχουδιές
 • Συμπληρώματα
 • Αξεσουάρ

Επισκόπηση: Ποιες αλλεργίες παρατηρούνται στους σκύλους;

Σε γενικές γραμμές, οι σκύλοι μπορούν να εμφανίσουν αλλεργίες σε οτιδήποτε. Ωστόσο, υπάρχουν τρία είδη αλλεργιών που είναι ιδιαίτερα κοινά στους σκύλους:

 • Αλλεργία στο σάλιο των ψύλλων: Όταν οι ψύλλοι απορροφούν αίμα, εκκρίνουν σάλιο στον ιστό, στο οποίο οι σκύλοι μπορούν να αντιδράσουν αλλεργικά. Η αλλεργία στο σάλιο των ψύλλων θεωρείται η πιο κοινή μορφή αλλεργίας στους σκύλους.
 • Ατοπία (περιβαλλοντική αλλεργία): Η ατοπία είναι η δεύτερη πιο συχνή αλλεργία στους σκύλους, η οποία επηρεάζει περίπου το 15% των σκύλων. Οι σκύλοι με αυτή την αλλεργία αντιδρούν σε διάφορες περιβαλλοντικές ουσίες (π.χ. γρασίδι, γύρη) με έντονο σχηματισμό αντισωμάτων. Συχνή συνέπεια είναι μια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, η ατοπική δερματίτιδα.
 • Τροφικές αλλεργίες: Οι τροφικές αλλεργίες είναι η τρίτη πιο συχνή μορφή αλλεργίας στους σκύλους. Σύμφωνα με τις τρέχουσες γνώσεις, τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα στους σκύλους είναι πρωτεΐνες ή πρωτεϊνικές ενώσεις που περιέχονται στις τροφές. Η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας αυξάνεται με τη συχνότητα κατάποσης του αλλεργιογόνου. Στους σκύλους, το βόειο κρέας και το κοτόπουλο, καθώς και τα αυγά και το γάλα αποτελούν τους κύριους παράγοντες που προκαλούν τροφική αλλεργία. Κατ' αρχάς, ωστόσο, οι σκύλοι μπορούν να είναι αλλεργικοί σε κάθε συστατικό της τροφής, συμπεριλαμβανομένων των υδατανθράκων.

Πώς αναγνωρίζω αλλεργίες στους σκύλους & πότε πρέπει να πάω στον κτηνίατρο;

Τα σημάδια της ασθένειας (συμπτώματα) εξαρτώνται κυρίως από τη μορφή της αλλεργίας και μπορεί να διαφέρουν από σκύλο σε σκύλο. Η φαγούρα ή οι αναπνευστικές δυσκολίες (π.χ. δύσπνοια) είναι ίσως οι πιο γνωστές συνέπειες μιας αλλεργίας. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν και άλλα σημάδια, όπως:

 • Θαμπό τρίχωμα ή τριχόπτωση (αλωπεκία)
 • Ερεθισμένο δέρμα
 • Φλύκταινες / Φουσκάλες
 • Πιτυρίδα
 • Κοιλιακός πόνος
 • Εμετός
 • Διάρροια
 • Δυσκοιλιότητα

Μόλις παρατηρήσετε σημάδια αλλεργίας ή άλλης ασθένειας στο σκύλο σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε προληπτικά τον κτηνίατρό σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα σημάδια αναφυλακτικού σοκ, το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί ως απώλεια αισθήσεων ή δύσπνοια - ένα επείγον κτηνιατρικό περιστατικό.

Διάγνωση: Πώς μπορεί να διαγνωστεί η αλλεργία στους Σκύλους;

Προκειμένου να βρεθεί η αιτία της αλλεργίας, είναι πολύ σημαντικό να αναφερθούν αναλυτικά όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα που εμφανίστηκαν. Επομένως, μια λεπτομερής εξέταση του ιδιοκτήτη βρίσκεται στην αρχή κάθε διάγνωσης.

Στη συνέχεια, εκτός από τις εξετάσεις αίματος, υπάρχουν διάφορες επιπλέον μέθοδοι για την επιβεβαίωση της υποψίας:

Διαγνωστική θεραπεία: Εάν ο σκύλος σας έχει αλλεργία στο σάλιο των ψύλλων, μια διαγνωστική θεραπεία με αντιπαρασιτικά (φάρμακα για τους ψύλλους) είναι κατάλληλη για την επαλήθευση αυτού του τύπου της αλλεργίας. Εάν η κατάσταση του σκύλου σας βελτιωθεί μετά τη θεραπεία, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι όντως είναι αλλεργικός στο σάλιο των ψύλλων.

Δερματικές δοκιμασίες: Εάν υπάρχει υποψία ατοπίας, οι κτηνίατροι μπορούν να πραγματοποιήσουν δερματικές δοκιμασίες ως μέθοδος διάγνωσης.

Δίαιτα αποκλεισμού: Μια δίαιτα αποκλεισμού είναι χρήσιμη εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας μπορεί να έχει τροφική αλλεργία. Ωστόσο, θα πρέπει να το κάνετε μόνο σε συνεννόηση και υπό την επίβλεψη του κτηνιάτρου σας.

Θεραπεία: Πώς αντιμετωπίζεται μια αλλεργία σκύλου;

Η θεραπεία που χρειάζεται ο σκύλος σας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (π.χ. το είδος της αλλεργίας). Πρωτίστως, πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο σκύλος σας δεν θα έχει καμία επαφή με το αλλεργιογόνο που προκαλεί την αλλεργία από εδώ και στο εξής.

Βελτίωση των συμπτωμάτων: Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, ο κτηνίατρός σας μπορεί να χορηγήσει στο σκύλο σας ειδικά φάρμακα. Αυτά περιλαμβάνουν αντιαλλεργικά φάρμακα (αντιισταμινικά) και αντιπυρετικά φάρμακα.

Απευαισθητοποίηση: Η απευαισθητοποίηση χρησιμοποιείται για τη μόνιμη μείωση των κλινικών συμπτωμάτων της αλλεργίας στους σκύλους. Για να γίνει αυτό, ο κτηνίατρος χορηγεί επανειλημμένα αυξανόμενες ποσότητες του αλλεργιογόνου στο σκύλο σας, έτσι ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να ανέχεται όλο και περισσότερο το αλλεργιογόνο μέσω της συνήθειας. Αυτή η μορφή θεραπείας έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική για την αλλεργία στη γύρη.

Έκτακτη θεραπεία του αναφυλακτικού σοκ: Το αναφυλακτικό σοκ είναι μια απειλητική για τη ζωή του σκύλου σας κατάσταση και, ως εκ τούτου, απαιτεί άμεση έκτακτη θεραπεία. Εκτός από την έγχυση υγρών, αυτή περιλαμβάνει επίσης τη χορήγηση οξυγόνου και, εάν είναι απαραίτητο, μια ένεση αδρεναλίνης. Προκειμένου να είναι δυνατή η παρακολούθηση της κατάστασης του σκύλου σας κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία, ο σκύλος σας πρέπει συνήθως να διανυκτερεύσει στη κλινική.

Πρόγνωση: Είναι η αλλεργία σε σκύλους θεραπεύσιμη;

Οι αλλεργίες διαρκούν μια ζωή και δεν εξαφανίζονται από μόνες τους. Παρόλα αυτά, είναι δυνατόν να δώσετε στο σκύλο σας μια φυσιολογική σκυλίσια ζωή. Αυτό είναι ιδιαίτερα επιτυχές αν αποτρέψετε με επιτυχία την επαφή του σκύλου σας με το αλλεργιογόνο.

Για ακόμη περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αλλεργίες σκύλων κάντε κλικ εδώ!

Πρόληψη: Μπορεί να αποφευχθεί η αλλεργία στο σκύλο μου;

Λόγω της πολυμορφίας τους, οι αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν σε σκύλους σχεδόν σε οποιαδήποτε ηλικία και χωρίς καμία προειδοποίηση. Για το λόγο αυτό, είναι σχεδόν αδύνατο να αποτρέψουμε την εμφάνιση μιας αλλεργίας εξαρχής. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών από αλλεργίες σε σκύλους:

Πρόληψη: Πώς μπορούν να προληφθούν οι αλλεργίες στους σκύλους;

Πηγαίνετε τον σκύλο σας τακτικά στον κτηνίατρο

Πηγαίνετε τον σκύλο σας τακτικά στον κτηνίατρο

Αποφύγετε τις συχνές αλλαγές τροφών και ταΐστε το σκύλο σας με μια κατάλληλη ποικιλία σε μόνιμη βάση.

Αποφύγετε τις συχνές αλλαγές τροφών και ταΐστε το σκύλο σας με μια κατάλληλη ποικιλία σε μόνιμη βάση.

Καλή προστασία από ψύλλους και παράσιτα

Καλή προστασία από ψύλλους και παράσιτα

Χρησιμοποιήστε τροφή με μόνο μία (κατάλληλη) πηγή πρωτεΐνης

Χρησιμοποιήστε τροφή με μόνο μία (κατάλληλη) πηγή πρωτεΐνης

Θα θέλατε να μάθετε για τα Προβλήματα Υγείας στις Γάτες; Κάντε κλικ παρακάτω 👇

Μάθετε περισσότερα για τα προβλήματα υγείας στις γάτες

Μάθετε περισσότερα για τα προβλήματα υγείας στις γάτες

Τα πλεονεκτήματά μας

Αποδεδειγμένη ποιότητα
Από φιλόζωους για φιλόζωους
Κάτι για κάθε γούστο