Φίλοι για μια Ζωή: Ιδανικός Εξοπλισμός από Junior έως Senior

Οι υγιείς γάτες ζουν κατά μέσο όρο 15 έως 19 χρόνια. Είναι ένα μεγάλο διάστημα γεμάτο ευτυχισμένες στιγμές. Φυσικά, η ζωή μιας γάτας φέρνει μαζί της και διάφορες προκλήσεις. Και ανάλογα με το στάδιο της ζωής που διανύει, η γάτα σας εμφανίζει πολύ διαφορετικές ανάγκες κάθε φορά.

Όσα περισσότερα γνωρίζετε για τα στάδια της ζωής μιας γάτας και τις επιθυμίες της, τόσο πιο εύκολο θα σας είναι να προσφέρετε στο ζώο σας μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Η zooplus σας συνοδεύει σε όλες τις φάσεις με συμβουλές και εξειδικευμένες γνώσεις.

Γατάκια
Ενήλικες Γάτες
Ηλικιωμένες Γάτες
Στάδια Ζωής Σκύλου

Τα πάντα για τα Γατάκια

Τα πάντα για τα Γατάκια:

Η υγιής ανάπτυξη των γατών περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή για τα γατάκια μετά την περίοδο θηλασμού. Για να διασφαλίσετε ότι η μετάβαση από το μητρικό γάλα στην τροφή για γατάκια θα γίνει ομαλά, ταΐστε τα γατάκια με πολλά μικρά γεύματα πριν προχωρήσετε στα δύο κύρια γεύματα, και αρκετά μικρά γεύματα από τον έβδομο μήνα και μετά.

Οι διατροφικές απαιτήσεις εξαρτώνται από τη φυλή, την ηλικία και τον χαρακτήρα της γάτας σας. Για να διασφαλίσετε ότι η γάτα σας δεν θα συνηθίσει σε ένα μόνο είδος τροφής, προσφέρετε της ποικιλία υγρών και ξηρών τροφών.

 • Τροφή
 • Βασικός Εξοπλισμός
 • Ανατροφή
 • Παιχνίδι & Ανάπτυξη
 • Υγεία & Φροντίδα

Ανάπτυξη: Από γατάκι σε ενήλικη γάτα μέσα από 6 φάσεις ζωής

Το σώμα της γάτας περνάει από αυτές τις φάσεις ανάπτυξης κατά το πρώτο έτος της ζωής της:

 1. Φάση: Το γατάκι ανοίγει τα μάτια του, αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται την παρουσία της μητέρας του.
 2. Φάση: Οι πρώτες εβδομάδες χαρακτηρίζονται από ύπνο, ανάπτυξη και οδοντοφυΐα.
 3. Φάση: Μετά από ένα μήνα τα γατάκια αρχίζουν να περπατούν και να δέχονται στερεά τροφή.
 4. Φάση: Μέχρι τον έκτο μήνα, οι γάτες αναπτύσσονται σταθερά και αλλάζουν δόντια.
 5. Φάση: Οι θηλυκές γάτες ωριμάζουν σεξουαλικά μετά από περίπου επτά μήνες, οι αρσενικές λίγο αργότερα.
 6. Φάση: Μετά από περίπου ένα χρόνο η ανάπτυξη ολοκληρώνεται και η γάτα σας θεωρείται πλέον ενήλικη.

Χαρακτήρας: Τον πρώτο χρόνο τα γατάκια μαθαίνουν τα πάντα για τη ζωή

Εκτός από τις σωματικές αλλαγές, τα γατάκια περνούν σημαντικές αλλαγές κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους και όσον αφορά τον χαρακτήρα τους. Τα γατάκια μαθαίνουν τα βασικά, όπως η περιποίηση και το κυνήγι από τη μητέρα τους και μαζί με τα αδέρφια τους. Για το επόμενο στάδιο κοινωνικοποίησης θα φροντίσετε εσείς αφού φέρετε το γατάκι σπίτι σας.

Για να μπορέσουν τα γατάκια να έρθουν στο καινούριο τους σπίτι χωρίς άγχος και να συνηθίσουν τις διάφορες καθημερινές καταστάσεις με ηρεμία, προσφέρετε στο νεοφερμένο επιλογές ύπνου και δείξτε πολλή υπομονή. Παρεμπιπτόντως, ακόμη και οι μεγαλύτερες γάτες μπορούν να κοινωνικοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο. 

Υιοθεσία και ανατροφή: συμβουλές για μια ήρεμη συμβίωση

Οι μικρές γάτες έχουν μεγάλες απαιτήσεις από το νέο τους σπίτι. Εκτός από το μέρος ύπνου, ένα γατάκι χρειάζεται τουλάχιστον τον ακόλουθο βασικό εξοπλισμό:

Ένα ασφαλές σπίτι για τις γάτες θα πρέπει να είναι εξαρχής απαλλαγμένο από κινδύνους όπως δηλητηριώδη φυτά ή παράθυρα χωρίς προστατευτικό μηχανισμό ανάκλισης. Από την άλλη, αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να λείπει από ένα σπίτι με γάτες είναι η υπομονή και η κατανόηση.

Κατά την εξάσκηση με την τουαλέτα ή την οριοθέτηση, η πιο σημαντική αρχή της εκπαίδευσης γατών είναι: πάντα να επαινούμε αντί να μαλώνουμε - ακόμη και αν αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο κατά τη διάρκεια της εφηβείας της γάτας. Εκτός από την εκπαίδευση, η οποία διευκολύνεται, για παράδειγμα, με την εκπαίδευση με κλίκερ, δεν πρέπει να παραμελείται και το παιχνίδι.

Tigerino

Τα πάντα για τις Ενήλικες Γάτες

Τα πάντα για τις Ενήλικες Γάτες:

Μια ενήλικη γάτα χρειάζεται περίπου 300 γραμμάρια υγρής τροφής την ημέρα. Ωστόσο, θα πρέπει να προσαρμόσετε αυτή την ενδεικτική τιμή ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και τα επίπεδα δραστηριότητας της γάτας σας. Για παράδειγμα, οι γάτες εξωτερικού χώρου συχνά χρειάζονται περισσότερη ενέργεια από τις οικόσιτες γάτες.

Με τις συμβουλές του περιοδικού της zooplus για γάτες μπορείτε εύκολα να καθορίσετε τη σωστή ποσότητα τροφής για τη γάτα σας. Εάν η γάτα σας είναι στειρωμένη, ισχύουν ειδικοί κανόνες: Οι τροφές για στειρωμένες γάτες πρέπει να προσφέρουν πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά χωρίς να περιέχουν πολλές θερμίδες.

 • Τροφή
 • Βασικός Εξοπλισμός
 • Εκπαίδευση
 • Παιχνίδι & Ανάπτυξη
 • Υγεία & Φροντίδα

Πώς να διατηρήσετε την ενήλικη γάτα σας σε φόρμα

Θέλετε να περάσετε όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια μαζί με τη γάτα σας; Η επαρκής δραστηριότητα για το σώμα και το μυαλό, η στοργική φροντίδα και η σωστή διατροφή είναι οι θεμέλιοι λίθοι για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή της γάτας.

Μεταξύ του πρώτου και του έβδομου έτους της ζωής τους, οι γάτες βρίσκονται στην ακμή της ζωής τους. Χρησιμοποιήστε αυτή τη φάση για να ανακαλύψετε διάφορα αθλήματα για γάτες. Στη συνέχεια, χαλαρώστε με ένα κοινό τελετουργικό περιποίησης για να ενισχύσετε το δεσμό με τη γάτα σας.  

Σωστή ανατροφή και εκπαίδευση ενήλικων γατών

Εάν έχετε τη γάτα ήδη από πολύ μικρό, δεν απαιτούνται σημαντικές αλλαγές για τη διατήρηση και την ανατροφή του όταν ενηλικιωθεί. Είναι ζώο της συνήθειας και δεν του αρέσουν οι αλλαγές ούτως ή άλλως.

Εάν υπάρξει κάποια μεγάλη αλλαγή, όπως μια μετακόμιση ή αν ξαφνικά πρέπει να εκπαιδεύσετε από την αρχή την γάτα σας από ελεύθερη σε οικόσιτη, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε αυτές τις προκλήσεις ως συνήθως με υπομονή και κατανόηση. 

Γίνε μέλος της Οικογένειας μας!

Τα πάντα για Ηλικιωμένες Γάτες

Τα πάντα για Ηλικιωμένες Γάτες:

Μετά από μια δραστήρια ζωή γεμάτη αγκαλιές και εξορμήσεις στη γειτονιά ή στο διαμέρισμα, οι γατούλες γίνονται πιο άνετες. Με μερικές αλλαγές, μπορείτε να χαρίσετε στη γάτα σας υπέροχα γηρατειά.

 • Τροφή
 • Βασικός Εξοπλισμός
 • Εκπαίδευση
 • Παιχνίδια
 • Υγεία & Φροντίδα

Πότε μια γάτα θεωρείται ηλικιωμένη;

Καθώς οι γάτες μεγαλώνουν, γίνονται πιο ήρεμες και παρατείνουν τις φάσεις του ύπνου τους. Στην ηλικία των δέκα ετών, ο χρόνος αρχίζει να αφήνει τα σημάδια του στην εμφάνιση και την υγεία της γάτας.

Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια της ηλικίας, είναι καιρός να προσαρμόσετε την καθημερινή ζωή στις ιδιαίτερες απαιτήσεις των ηλικιωμένων γατών. 

Σωματικές και διανοητικές αλλαγές στα ηλικιωμένα κατοικίδια ζώα

Αυτά είναι τα σημάδια γηρατειών που μπορείτε να αναγνωρίσετε στη γάτα σας:

 • Γίνονται αισθητές οι πρώτες αλλαγές στο τρίχωμα με τη μορφή γκρίζων τριχών.
 • Το τρίχωμα είναι πιο θαμπό και μπερδεύεται πιο εύκολα - η φροντίδα του τριχώματος γίνεται όλο και πιο δύσκολη με την ηλικία.
 • Η στάση του σώματος δεν είναι πλέον τόσο χαριτωμένη όσο σε μια νεότερη γάτα.
 • Η διατροφική συμπεριφορά αλλάζει.
 • Η μνήμη και τα αισθητήρια όργανα επιδεινώνονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ηλικιωμένες γάτες μερικές φορές ξεχνούν ότι είναι σπιτόγατες ή τριγυρνούν σε σύγχυση.

Οι αρθρώσεις και η διανοητική υγεία της γάτας σας φυσικά δεν γλιτώνουν από τα γηρατειά. Εάν η αρθρίτιδα, η αρθροπάθεια ή η άνοια ανιχνευθούν νωρίς, τα συμπτώματα μπορούν συχνά να ανακουφιστούν. Εάν η γάτα σας δεν εμφανίσει συμπτώματα, προλάβετε διάφορα σημάδια γήρανσης απασχολώντας την με διάφορες δραστηριότητες σωματικής και διανοητικής διέγερσης.

Υγιεινή διατροφή για ηλικιωμένες γάτες

Οι υψηλής ποιότητας τροφές για ηλικιωμένες γάτες βοηθούν να παραμείνει το αγαπημένο σας κατοικίδιο υγιές και δραστήριο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η τροφή που ενδείκνυται για ηλικιωμένες γάτες είναι:

 • εύκολη στη μάσηση
 • προσαρμοσμένη στις φθίνουσες ενεργειακές απαιτήσεις της γάτας
 • υψηλής ποιότητας
 • εύπεπτη
 • χωρίς απροσδιόριστα συστατικά

Οι γάτες που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες απαιτούν ειδικό πρόγραμμα διατροφής, το οποίο θα διαμορφώσετε σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας.

Η κατάλληλη μεταχείριση των ηλικιωμένων γατών

Οι γάτες στα γηρατειά χρειάζονται πάνω απ' όλα ένα πράγμα: κατανόηση. Οι νέες ιδιορρυθμίες ή οι περίεργοι λεκέδες από ούρα που μπορεί να βρίσκετε στο παρκέ είναι κι αυτά μέσα στο πρόγραμμα όταν οι γάτες μεγαλώνουν.

Παρέχετε στην ηλικιωμένη γάτα σας μια τουαλέτα με χαμηλή είσοδο, ένα μικρό βοήθημα αναρρίχησης μπροστά από τον καναπέ, ζεστές χουχουλιάρικες φωλιές, ήσυχα καταφύγια και ένα υπερυψωμένο μπολ με φαγητό - η γάτα σας θα νιώσει πόσο την αγαπάτε και θα μπορεί να απολαύσει τα γεράματά της ήρεμα.