Πως θα κάνετε το σπίτι σας ασφαλές για γάτες

Γάτα σε πλυντήριο ρούχων

Ένας υπνάκος στο πλυντήριο ρούχων μπορεί να είναι επικίνδυνος για τη γάτα σας.

Δεν είναι μόνο ο δρόμος που είναι επικίνδυνος για τις γάτες. Αλλά και στο σπίτι εγκυμονούν όλων των ειδών οι κίνδυνοι. Αυτό το άρθρο παραθέτει τις κύριες πηγές κινδύνου και σας δείχνει πως να κάνετε το σπίτι σας ασφαλές για τη γάτα σας.

Ένα παλιό ρητό λέει ότι οι γάτες είναι εφτάψυχες. Έξω στο δρόμο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, αλλά και στο σπίτι εγκυμονούν πολλοί κίνδυνοι. Διότι οι γάτες είναι εκ φύσεως περίεργα πλάσματα. Ιδίως τα γατάκια θέλουν να δοκιμάζουν τα πάντα, να σκαρφαλώνουν παντού και δεν έχουν καμία αίσθηση των κινδύνων στο σπίτι.

Ευτυχώς υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κάνετε το σπίτι σας ασφαλές για τη γάτα σας. Διαβάστε εδώ για τις πιο σημαντικές πηγές κινδύνου και πως να τις αντιμετωπίσετε.

Προσοχή στα ανακλινόμενα παράθυρα

Τα ανακλινόμενα παράθυρα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τις γάτες. Διότι στην προσπάθειά της η γάτα να ξεγλιστρήσει έξω από το παράθυρο που βρίσκεται σε ανάκλιση, μπορεί να κολλήσει στο άνοιγμα. Θέλοντας να ελευθερωθεί από αυτήν τη δυσχερή κατάσταση, γλιστράει όλο και πιο βαθιά στη χαραμάδα του παραθύρου. Έτσι εγκυμονεί ο κίνδυνος τραυματισμού στο λαιμό και στα εσωτερικά όργανα, ο κίνδυνος παραπληγίας ή ακόμη και θανάτου.

Γι’ αυτόν το λόγο τοποθετήστε ένα προστατευτικό σε κάθε παράθυρο που θέλετε να έχετε σε ανάκλιση.

Στο  online κατάστημα της zooplus μπορείτε να παραγγείλετε προστατευτικά κάγκελα για ανακλινόμενα παράθυρα.

Γάτα μπροστά από παράθυρο με ανάκλιση

Αυτό είναι επικίνδυνο: ένα μη ασφαλισμένο παράθυμο σε ανάκλιση

Ασφαλές σπίτι για γάτες: το μπαλκόνι

Ιδίως οι οικόσιτες γάτες χαίρονται για ένα μπαλκόνι, όπου μπορούν να παίρνουν λίγο καθαρό αέρα ή να απολαμβάνουν τον ήλιο.

Παρ' όλο που λέγεται ότι οι γάτες πέφτουν πάντα στα πόδια τους και ότι τίποτα δεν τους συμβαίνει ακόμα κι αν πέφτουν από μεγάλο ύψος: Δυστυχώς μερικές φορές οι γάτες πέφτουν από το μπαλκόνι του σπιτιού και τραυματίζονται σοβαρά.

Εάν θέλετε να έχετε ένα σπίτι ασφαλές για τη γάτα σας, θα πρέπει να μεριμνήσετε και για το μπαλκόνι σας. Εάν λοιπόν το σπίτι σας διαθέτει μπαλκόνι, χρειάζεστε απαραιτήτως ένα δίχτυ για γάτες που να προστατεύει το κατοικίδιο ζώο σας από πιθανή πτώση.

Εάν είστε με ενοίκιο: Ζητήστε άδεια από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού σας προτού τοποθετήσετε το δίχτυ. Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν και λύσεις για τις οποίες δεν χρειάζεται να ανοίξετε τρύπες στον τοίχο.

Στο online κατάστημα της zooplus θα βρείτε διάφορα δίχτυα για γάτες και ταιριαστά αξεσουάρ για στερέωση.

Δηλητηριώδη φυτά

Τα φυτά είναι εξαιρετική διακόσμηση για το σπίτι και του χαρίζουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Αλλά πολλά φυτά για εσωτερικούς χώρους και μπαλκόνι είναι δηλητηριώδη για τις γάτες. Σε αυτά περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, δημοφιλή φυτά όπως το Αλεξανδρινό, ο Πόθος ή η Μονστέρα.

Μερικές γάτες λατρεύουν τα φυτά και δυστυχώς δεν περιορίζονται μόνο σε αβλαβή φυτά. Τρώνε και φυτά που είναι επιβλαβή για τις γάτες - και αυτό μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες.

Σημάδια δηλητηρίασης από φυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένη σιελόρροια, δυσκολία στην κατάποση, εμετό ή διάρροια. Οι διεσταλμένες κόρες οφθαλμών, το τρέμουλο ή το τρέκλισμα μπορούν επίσης να υποδηλώνουν δηλητηρίαση.

Εάν η γάτα σας εμφανίσει συμπτώματα δηλητηρίασης, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον/την κτηνίατρο!

Πείτε ναι σε μη τοξικές εναλλακτικές λύσεις

Τοποθετήστε για τη γάτα σας γλάστρες με χόρτο ή νεπέτα, ώστε να μην μπαίνει στον πειρασμό να τρώει δηλητηριώδη φυτά. Ωστόσο, καλό θα ήταν να αποφεύγετε εντελώς φυτά που θα μπορούσαν να βλάψουν τη γάτα σας. Μια ακίνδυνη εναλλακτική λύση είναι, για παράδειγμα, ο φοίνικας Κέντια.

Φυτό και γάτα στο σπίτι

Σε μερικές γάτες αρέσουν τα φυτά, αλλά μερικά φυτά είναι δηλητηριώδη.

Δηλητηριώδη τρόφιμα

Δεν είναι μόνο ορισμένα φυτά δηλητηριώδη για τις γάτες. Ακόμα και τα τρόφιμα που μπορεί να φαίνονται αβλαβή με την πρώτη ματιά, μπορεί να είναι δηλητηριώδη.

Τα αβοκάντο, για παράδειγμα, θεωρούνται πολύ υγιεινά για τους ανθρώπους, αλλά είναι επιβλαβή για τις γάτες. Περιέχουν περσίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, οίδημα και βλάβη στον καρδιακό μυ της γάτας.

Η σοκολάτα είναι επικίνδυνη τόσο για τους σκύλους όσο και για τις γάτες. Αυτό οφείλεται στην ουσία θεοβρωμίνη που περιέχει, η οποία προσβάλλει το νευρικό σύστημα και την κυκλοφορία. Μια πιθανή συνέπεια είναι, για παράδειγμα, η άπνοια.

Το σχοινόπρασο μοιάζει με το γρασίδι και έτσι δελεάζει μερικά γατάκια να το φάνε. Ωστόσο, ορισμένες ουσίες στο σχοινόπρασο μπορούν να καταστρέψουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Προκαλείται αναιμία, η οποία στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να είναι θανατηφόρα για τη γάτα.

Μια περιεκτική λίστα τροφίμων που είναι τοξικά για τις γάτες μπορείτε να βρείτε στο άρθρο μας «Επικίνδυνα τρόφιμα για γάτες».

Αποθηκεύστε τα τρόφιμα με ασφάλεια

Εάν θέλετε να κάνετε το σπίτι σας ασφαλές για τη γάτα σας, δεν πρέπει να αφήνετε εκτεθειμένα τρόφιμα όπως η σοκολάτα. Καλό είναι να εξορίσετε από την κουζίνα σας όλα τα επικίνδυνα τρόφιμα και να μην αφήνετε εκεί τη γάτα χωρίς επίβλεψη.

Εάν υπάρχουν σημάδια δηλητηρίασης, θα πρέπει να πάτε αμέσως τη γάτα σας σε έναν/μία κτηνίατρο.

Κουζίνα: εστίες και φούρνοι ως πηγή κινδύνου

Εάν η γάτα σάς κρατά συντροφιά ενώ μαγειρεύετε, προσέξτε να μην πηδήξει πάνω στην εστία της κουζίνας. Αρκετά γατάκια έχουν κάψει τα πόδια τους σε ένα καυτό μάτι κουζίνας.

Φυσικά και ένας ζεστός φούρνος εγκυμονεί εξίσου κινδύνους εγκαυμάτων. Και ακόμη και ένας χλιαρός φούρνος, που φαίνεται να είναι μια ιδανική φωλίτσα για γάτες, είναι δυστυχώς πολύ επικίνδυνος. Εάν κλείσετε το πορτάκι του φούρνου και η γάτα σας παραμείνει μέσα, υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας.

Επομένως, μετά το μαγείρεμα, τοποθετήστε μια κατσαρόλα με κρύο νερό επάνω στη ζεστή εστία. Επιπλέον, μην αφήνετε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή, όταν η γάτα σας βρίσκεται στην κουζίνα και ελέγξτε το φούρνο, προτού κλείσετε την πόρτα.

Ελέγξτε τα πλυντήρια και στεγνωτήρια ρούχων

Οι γάτες λατρεύουν να κρύβονται σε φωλίτσες. Ένα πλυντήριο ρούχων γεμάτο με άπλυτα είναι ό,τι πρέπει για χουχούλιασμα - και αυτή η προτίμηση έχει δυστυχώς κοστίσει τη ζωή σε πολλά γατάκια.

Μια γάτα δεν έχει καμία πιθανότητα επιβίωσης σε ένα εν λειτουργία πλυντήριο γεμάτο με νερό. Τα στεγνωτήρια είναι σχεδόν εξίσου επικίνδυνα.

Ελέγχετε πάντα το πλυντήριο και το στεγνωτήριο ρούχων, προτού το θέσετε σε λειτουργία. Μέσα στα άπλυτα η γάτα δεν είναι πάντα ευδιάκριτη, οπότε θα πρέπει να τηρείτε αυστηρά τον ακόλουθο κανόνα: Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η γάτα σας δεν βρίσκεται μέσα στο πλυντήριο, μόνο εάν την βλέπετε κάπου έξω από τη συσκευή.

Μπάνιο: κίνδυνος από ανοιχτές τουαλέτες

Οι τουαλέτες είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες για ορισμένες γάτες - είτε επειδή αυτό το «παράξενο πράγμα» προκαλεί την περιέργειά τους είτε επειδή ψάχνουν νερό.

Μια ανοιχτή λεκάνη μπορεί ωστόσο να γίνει μια θανατηφόρα παγίδα. Αυτό ισχύει ιδίως για γατάκια. Ένα μικρό γατάκι που πέφτει στην τουαλέτα δεν μπορεί να βγει από μόνο του. Αναπόφευκτα πνίγεται, εάν δεν έρθει εγκαίρως βοήθεια.

Κρατήστε πάντα κλειστό το καπάκι της τουαλέτας. Ζητήστε επίσης από τους επισκέπτες που χρησιμοποιούν την τουαλέτα του σπιτιού σας να κάνουν το ίδιο.

Γατάκι & κόκκινο νήμα

Ποτέ μην αφήνετε τη γάτα σας να παίζει με κορδόνια χωρίς την επίβλεψή σας.

Κάντε το διαμέρισμά σας ασφαλές για γάτες: περαιτέρω προφυλάξεις

  • Ποτέ μην αφήνετε τη γάτα σας χωρίς επίβλεψη, ενώ παίζει με καλάμια και κορδόνια. Πάνω στο παιχνίδι, υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού, εάν το κορδόνι τυλιχτεί γύρω από το λαιμό της γάτας.
  • Μετά το σιδέρωμα, τοποθετήστε το καυτό σίδερο σε ένα ασφαλές μέρος, για να μην κάψει η γάτα τη μύτη της.
  • Φυλάξτε τα φάρμακά σας σε ένα ασφαλές μέρος.
  • Τα λαίμαργα ιδίως ζώα ψαχουλεύουν μερικές φορές τα σκουπίδια για να βρουν κάτι να φάνε. Προκειμένου η γάτα σας να μην φάει κάποιο χαλασμένο ή δηλητηριώδες τρόφιμο, θα πρέπει πάντα να κλείνετε με ασφάλεια τον κάδο απορριμάτων.
  • Σε μερικές γάτες αρέσει να τρώνε πλαστικά σελοφάν. Εάν η γάτα σας είναι μία από αυτές, μην αφήνετε πλαστικές σακούλες ή κόλλες περιτυλίγματος σε σημείο, όπου η γάτα μπορεί να φτάσει.
  • Ένας άλλος κίνδυνος στο σπίτι είναι τα καλώδια, καθώς οι γάτες τα βρίσκουν για παιχνίδι και τα δαγκώνουν. Σε αυτή την περίπτωση, μια λύση είναι οι σωλήνες προστασίας καλωδίων.

Εάν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές, θα μετατρέψετε το σπίτι σας εύκολα και γρήγορα σε ένα μέρος ασφαλές για τη γάτα σας. Έτσι, η γάτα σας έχει πιθανότητες να σας συντροφεύει για πολύ καιρό ακόμη.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Γιατί οι γάτες κάνουν καλό στην υγεία μας;

Δεν υπάρχει πιο χαλαρωτικός ήχος από το γουργουρητό μιας γάτας. Και οι ιδιοκτήτες γάτας θα επιβεβαιώσουν ότι η ζωή με τη γάτα τους κάνει καλό. Στην πραγματικότητα, αυτή η δήλωση επιβεβαιώνεται και επιστημονικώς. Διαβάστε παρακάτω γιατί οι γάτες κάνουν καλό στην υγεία μας.
1 min

Γάτα και σκύλος ως συγκάτοικοι

«Τσακώνονται σαν το σκύλο με τη γάτα»: όποιος ακούει αυτή τη φράση, υποθέτει ότι η γάτα και ο σκύλος δεν είναι ακριβώς οι καλύτεροι φίλοι. Υπάρχει όντως μια δόση αλήθειας στο μύθο ότι ο σκύλος και η γάτα είναι ορκισμένοι εχθροί; Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί αυτό να οδηγήσει σε παρερμηνείες; Υπάρχει η δυνατότητα να αφήσετε μια γάτα και ένα σκύλο να ζουν στο ίδιο σπίτι, και παράλληλα τα δύο ζώα να είναι ευτυχισμένα; Σας αρέσουν οι γάτες ή μήπως προτιμάτε τους σκύλους ως τετράποδα μέλη της οικογένειας; Για μερικούς ζωόφιλους, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Διότι πάνω απ’ όλα, είναι ακριβώς αυτό: ζωόφιλοι. Και ως τέτοιοι τους αρέσουν τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι. Λατρεύουν την ανεξαρτησία της γάτας και την αφοσίωση του σκύλου. Πρέπει λοιπόν να επιλέξετε, εάν θα γίνετε ιδιοκτήτης μιας γάτας ή ενός σκύλου; Τα καλά νέα είναι πως όχι. Οι εμπειρίες πολλών ζωόφιλων δείχνουν ότι ο σκύλος και η γάτα μπορούν να γίνουν πάρα πολύ καλοί σύντροφοι. Ωστόσο, προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η καλή κοινωνικοποίηση, καθώς και η υπομονετική εξοικείωση μεταξύ των ζώων.
1 min

Τι κάνω αν βρω μια αδέσποτη γάτα;

Βρήκατε μια γάτα που φαίνεται να μην ανήκει σε κανέναν; Εδώ μπορείτε να διαβάσετε πως μπορείτε να ενεργήσετε σωστά σε αυτή την περίπτωση, τι πρέπει να κάνετε εάν η γάτα είναι τραυματισμένη, πως μπορείτε να μάθετε αν η γάτα έχει κάποιο σπιτικό και πότε επιτρέπεται να κρατήσετε τη γάτα.