Ντεγκού

Ντεγκού

Τα ντεγκού είναι τρωκτικά που αρχικά έφτασαν στη Γερμανία από τη Χιλή. Εκεί ζουν σε ανοιχτές περιοχές και χτίζουν μικρά συστήματα τούνελ σε υπόγειες σπηλιές. Εξωτερικά μοιάζουν με διασταύρωση αρουραίου και τσιντσιλά. Χρησιμοποιούν επίσης τα μπροστινά τους πόδια όπως τα τσιντσιλά (ή τα ποντίκια) και τα χειρίζονται επιδέξια σαν ένα ζευγάρι χέρια. Τα νύχια στα πόδια τους τους δίνουν την ευκολία να σκαρφαλώνουν σε βράχους και κλαδιά.

Διατήρηση ντεγκού

Το ημερόβιο ντεγκού ζει περίπου τέσσερα έως έξι χρόνια. Αυτά τα ζώα αγαπούν να συμμετέχουν στην καθημερινή δράση του σπιτιού και να έρχονται σε επαφή με ανθρώπους. Το κλουβί θα πρέπει επομένως να βρίσκεται σε εκτεθειμένη θέση. Υπάρχει όμως μια παγίδα στη διατήρηση των ντεγκού. Είναι τρωκτικά, και όχι μόνο με βάση τη βιολογική τους ταξινόμηση, αλλά με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Για το λόγο αυτό, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη λίγα περισσότερα πράγματά, όπως ότι πρέπει γενικά να διατηρούνται τουλάχιστον σε ζευγάρια, καθώς στη φύση είναι ζώα αγέλης και ζουν μαζί σε μεγάλες ομάδες.

Ντεγκού

Κλουβί για ντεγκού

Ένα κλουβί με πλαστικό δίσκο δεν θα μπορέσει να αντισταθεί για πολύ στην παρόρμηση των ντεγκού να ροκανίζουν τα πάντα. Το ένστικτο της ροκανίσματος είναι τόσο ισχυρό που θα ροκανίσουν ακόμη και το πλέξιγκλας και τις λεπτές λαμαρίνες. Για το λόγο αυτό, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε ο κάτω δίσκος και τα κλιπ στερέωσης του πλέγματος να είναι κατά το δυνατόν από μέταλλο.

Ωστόσο, ένα terrarium είναι η πιο σωστή επιλογή. Για δύο έως τέσσερα ζώα, θα πρέπει να έχει μήκος 120 εκατοστά και πλάτος τουλάχιστον 50 εκατοστά. Το ύψος πρέπει να είναι 100 έως 150 εκατοστά. Μπορεί εύκολα να αντέξει το ατελείωτο σκάψιμο που απολαμβάνουν να κάνουν τα ντεγκού. Δεν μπορεί να φθαρεί από το ροκάνισμα και διαθέτει ειδικό σύστημα εξαερισμού που εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων. Επιπλέον, πολλά terrarium είναι εξοπλισμένα με συρόμενη πρόσοψη, γεγονός που διευκολύνει τη χρήση τους. Τα ενυδρεία δεν αποτελούν καλή εναλλακτική λύση. Θα πρέπει να είναι καλυμμένα με γυαλί στο επάνω μέρος και αυτό δημιουργεί γρήγορα συσσώρευση αέρα (σχηματισμός υγρασίας) στο ενυδρείο. Το αποτέλεσμα είναι η έλλειψη οξυγόνου για τα ζώα και ο σχηματισμός βακτηρίων.

Ντεγκού: Εξοπλισμός κλουβιού

Θα πρέπει να έχετε ήδη αγοράσει τα αξεσουάρ του κλουβιού και να έχετε εγκαταστήσει το κλουβί πριν αγοράσετε το ντεγκού σας. Αυτό θα γλιτώσει τα ζώα από περιττό άγχος μετά τη μεταφορά. Βάλτε τη δημιουργικότητά σας να δουλέψει στη διαρρύθμιση του κλουβιού, ώστε τα ζώα να έχουν αρκετά σημεία για να κρύβονται και να σκαρφαλώνουν. Γι’ αυτό μην τσιγκουνευτείτε σε “παιχνίδια” από πέτρες και κλαδιά. Θα πρέπει απλώς να βεβαιωθείτε ότι τα αντικείμενα είναι τοποθετημένα με ασφάλεια στο κλουβί, ώστε τίποτα να μην μπορεί να καταρρεύσει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και ενδεχομένως να τραυματίσει κάποιο από τα ντεγκού σας.

Ο απαραίτητος εξοπλισμός του κλουβιού περιλαμβάνει τα εξής:

  • Σπιτάκια ως παρατηρητήρια: Τα ξύλινα σπίτια είναι άχρηστα λόγω του έντονου ενστίκτου ροκανίσματος των ντεγκού. Επιλέξτε καλύτερα τούβλα τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο, τα οποία μπορείτε να καλύψετε με μια μεγάλη πέτρινη πλάκα (π.χ. σχιστόλιθο). Βεβαιωθείτε, ωστόσο, ότι είναι ασφαλή, καθώς ο degu σας μπορεί να τραυματιστεί αν καταρρεύσουν.
  • Μπολ φαγητού: Ένα βαρύ πορσελάνινο μπολ που δεν μπορεί να φύγει από τη θέση του ή να αναποδογυρίσει είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να είναι πολύ μικρό, ώστε τα ντεγκού να μπορούν να φάνε μαζί με πολλά άλλα ντεγκού ταυτόχρονα. Μην βάλετε το μπολ στο δάπεδο του κλουβιού, καθώς τα ντεγκού λατρεύουν να γρατζουνάνε και να σκάβουν. Καλύτερα τοποθετήστε το στην οροφή του σπιτιού, ώστε να μην λερώνει τόσο γρήγορα.
  • Αμμόλουτρο: Όπως και το τσιντσιλά, έτσι και το ντεγκού χρειάζεται τακτικό αμμόλουτρο για να καθαρίσει το τρίχωμά του. Θα πρέπει να το αφήνετε να το κάνει αυτό για περίπου 15 λεπτά μία φορά την ημέρα. Επομένως, αφήστε έναν ελεύθερο χώρο στο terrarium όπου μπορείτε να τοποθετήσετε το μπάνιο. Η “μπανιέρα” δεν θα πρέπει να βρίσκεται στο κλουβί όλη την ώρα, διαφορετικά θα λερωθεί γρήγορα. Εάν χρησιμοποιείτε κλουβί με πλέγμα, μπορείτε να προμηθευτείτε μια μπανιέρα για τσιντσιλά για να την κρεμάσετε, καθώς αυτές διαθέτουν αφαιρούμενο καπάκι
  • Μπόλ νερού: Οι ποτίστρες με θηλές δεν είναι κατάλληλες. Είναι κατασκευασμένες από πλαστικό και θα ξεχειλίσουν πολύ γρήγορα όταν τςι χρησιμοποιεί το ντεγκού. Το ίδιο ισχύει και για τις ποτίστρες από σκληρό πλαστικό. Είναι επίσης δύσκολο να τοποθετηθούν σε ένα terrarium. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα πέτρινο μπολ. Θα πρέπει να αλλάζετε τακτικά το νερό και να πλένετε το μπολ με ζεστό νερό (χωρίς καθαριστικά), καθώς και εδώ μπορεί γρήγορα να μπει βρωμιά.
  • Ράφι για άχυρο: Το ίδιο πρόβλημα με την ποτίστρα. Πού να το τοποθετήσετε σε ένα terrarium; Μια ιδέα θα ήταν να “περιφράξετε” μια μικρή γωνιά με κορμούς για να μπαίνει μέσα το σανό. Με αυτόν τον τρόπο θα παραμένει τουλάχιστον κατά το ήμισυ καθαρό.
  • Στρωμνή: Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε τη στρωμνή για μικρά ζώα που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Τα ντεγκού χρησιμοποιούν επίσης το υλικό για να φτιάξουν μικρές “φωλιές” και να βολευτούν.

Η θέση του κλουβιού

Σε αντίθεση με τα περισσότερα τρωκτικά, το ντεγκού απολαμβάνει το άμεσο ηλιακό φως που και που. Μάλιστα τεντώνει το σώμα του και απλώνεται να τον χτυπήσει ο ήλιος. Ωστόσο, θα το ενοχλήσουν τυχόν ρεύματα αέρα, δυνατή μουσική και πολλή φασαρία στο περιβάλλον. Παρ’ όλα αυτά, το κλουβί μπορεί να διατηρηθεί σε ένα κάπως πιο κεντρικό σημείο, όπως για παράδειγμα το σαλόνι.

Φροντίδα του ντεγκού και καθαρισμός του κλουβιού

Για να αποφευχθεί ο σχηματισμός βακτηρίων και η μούχλα από θαμμένα αποθέματα τροφής, η στρωμνή στο κλουβί θα πρέπει να αντικαθίσταται πλήρως μία φορά την εβδομάδα. Πλένετε τακτικά το κλουβί με ζεστό νερό και, εάν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε λίγο ξύδι για να καταπολεμήσετε τυχόν βακτηριακές καλλιέργειες που έχουν ήδη σχηματιστεί. Μην χρησιμοποιείτε σκληρά καθαριστικά ή απολυμαντικά. Θα πρέπει επίσης μετά τον καθαρισμό να βάλετε φρέσκα κλαδιά και να αφαιρέσετε το παλιό, σκορπισμένο σανό.

Τροφή για ντεγκού

Όταν αγοράζετε τρόφιμα, ο γενικός κανόνας είναι ότι πρέπει να αγοράζετε προμήθειες 2-3 μηνών το πολύ. Διαφορετικά, η περιεκτικότητα σε βιταμίνες θα μειωθεί πολύ γρήγορα. Συνηθίστε μια συγκεκριμένη ώρα φαγητού. Το κατοικίδιό σας θα τη συνηθίσει γρήγορα και σύντομα θα την περιμένει με ανυπομονησία.

Η διατροφή του τρωκτικού πρέπει να αντιστοιχεί στις φυσικές συνθήκες διαβίωσής του. Στην πατρίδα τους, τη Χιλή, τα ντεγκού τρώνε μια λιτή διατροφή πλούσια σε ακατέργαστες φυτικές ίνες. Τρώνε σανό, χόρτα, λουλούδια, βότανα, σπόρους, κλαδιά και κλωνάρια. Τα ντεγκού θα πρέπει επίσης να έχουν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη τροφή και νερό. Συνιστάται να δίνετε στα τρωκτικά φρέσκο σανό και πολλά μικρά γεύματα κάθε μέρα.

Τα ντεγκού είναι επιρρεπή σε διαβήτη και παχυσαρκία εάν τρέφονται λανθασμένα. Επομένως, είναι σημαντικό να μην τα ταΐζετε ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά πλούσια σε ζάχαρη.

Ντεγκού

Ακατέργαστη τροφή

Το σανό αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής ενός ντεγκού. Βεβαιωθείτε ότι τα ζώα σας έχουν πάντα αρκετό μέσα στο κλουβί τους. Στην άγρια φύση, τρέφονται κυρίως με λιγοστή τροφή, όπως χόρτα ή φλοιό. Γι’ αυτό το σανό είναι στην πραγματικότητα το πιο κοντινό πράγμα στη φυσική τους διατροφή. Συνεπώς, τα ντεγκού καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από αυτό. Χρησιμεύει επίσης ως υλικό φωλιάς.

Κλαδιά και κλωνάρια

Τα ντεγκού είναι τρωκτικά και πρέπει να τρίβουν τους κοπτήρες τους που μεγαλώνουν διαρκώς. Αυτό γίνεται καλύτερα με τη βοήθεια διαφόρων κλαδιών και κλωναριών, είτε φρέσκα ή αποξηραμένα.

Πράσινες τροφές

Σε γενικές γραμμές, οι πράσινες τροφές πρέπει πάντα να πλένονται καλά και στη συνέχεια να στεγνώνουν προσεκτικά. Μην ξεχνάτε επίσης να αφαιρείτε αμέσως τυχόν υπολείμματα από το κλουβί.

  • Λαχανικά: Επιλέξτε λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως αγγούρι, κινέζικο λάχανο ή ραδίκια
  • Βότανα
  • Φρέσκο γρασίδι
  • Άνθη
  • Φύλλα
  • Ρίζες

Σπόροι

Η διατροφή του ντεγκού θα πρέπει να περιλαβμάνει μόνο ένα μικρό ποσοστό σπόρων και δημητριακών. Δεδομένου όυι οι σπόροι έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, θα πρέπει να προσέχετε το βάρος του ντεγκού σας και να μειώνετε την ποσότητα, εάν είναι απαραίτητο. Μπορείτε να αυξήσετε ελαφρώς το ποσοστό των σπόρων για τα νεαρά ζώα, καθώς χρειάζονται παραπάνω ενέργεια.

Στο κατάστημα της zooplus θα βρείτε ειδικές τροφές για ντεγκού που είναι ακριβώς προσαρμοσμένες στις ανάγκες των degus.

Λιχουδιές

Μπορείτε να δίνετε στο ντεγκού σας ξηρούς καρπούς και σπόρους, όπως καρύδια, φουντούκια ή κουκουνάρια ως λιχουδιά. Πάλι βέβαια χωρίς υπερβολές. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν λίπος και μπορούν να αρρωστήσουν τα ντεγκού αν δίνονται σε υπερβολική ποσότητα. Ένας ή δύο ξηροί καρποί ή σπόροι την ημέρα είναι φτάνουν και περισσεύουν. Αποφύγετε λιχουδιές όπως τα μπαστουνάκια, τις σταγόνες ή παρόμοια, καθώς αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη!

Μπορείτε να βρείτε όλα τα προϊόντα για τα ντεγκού σας, όπως τροφή για ντεγκού, κλουβιά ή αξεσουάρ κλουβιών, στο ηλεκτρονικό κατάστημα της zooplus.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
3 min

Φέρετ (Ferret)

Έχετε ήδη ένα κατοικίδιο φέρετ ή θα θέλατε να αποκτήσετε ένα; Αυτά τα ευκίνητα μικρά ζωάκια γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή. Το φέρετ είναι ο εξημερωμένος συγγενής του κουναβιού και της νυφίτσας, και ανήκει στην οικογένεια των μουστελιδών, που επιστημονικά αποκαλείται Mustela Putorius Furo. Πρόκειται για ασυνήθιστα κατοικίδια ζώα. Επομένως, πριν από την απόκτηση ενός τέτοιου κατοικίδιου θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ορισμένα ζητήματα που αφορούν την επιβίωση και τις ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσής τους!
5 min

Σιβηρικός σκίουρος (Siberian chipmunk)

Ο Σιβηρικός σκίουρος γίνεται όλο και πιο δημοφιλές κατοικίδιο ζώο. Λόγω του ζωηρού χαρακτήρα του, των ματιών που μοιάζουν σαν κουμπιά και της χαριτωμένης εμφάνισής του, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να τον κάνουν δικό τους. Ωστόσο, αυτά τα μικροσκοπικά ζωάκια είναι πιο απαιτητικά, απ’ ότι αρχικά φαίνονται, οπότε πριν την απόκτησή τους αναλογιστείτε, εάν όντως μπορείτε να τους παρέχετε τις ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης για το είδος τους.
3 min

Τσιντσιλά (Chinchilla)

Πρόκειται για μικρόσωμα και χαριτωμένα τρωκτικά, που μετανάστευσαν από τη Νότια Αμερική. Λόγω του χνουδωτού τριχώματός τους, τα μακριά αυτιά και τη φουντωτή ουρά, τα τσιντσιλά κλέβουν γρήγορα τις καρδιές των ανθρώπων. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα τρωκτικά ίδια. Κυρίως πριν από την αγορά ενός τσιντσιλά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ενημερώνονται για τη διατροφή, τις ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης και τις συνήθειές τους, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν οι ειδικές ανάγκες και η συμπεριφορά αυτών των ζώων ταιριάζουν με τις δικές τους προσδοκίες. Είναι σημαντικό, επομένως, να γνωρίζετε από που προέρχονται και τον τρόπο ζωής τους στην άγρια φύση.