Κουτάβια & Νεαροί Σκύλοι

Κουτάβια & Νεαροί Σκύλοι

Μπάνιο στο κουτάβι μου

Το δέρμα των κουταβιών μας, ως το μεγαλύτερο όλων των οργάνων, ρυθμίζει την ισορροπία της θερμότητας, δρα ως προστατευτικό φράγμα έναντι των μηχανικών και φυσικών ερεθισμάτων, και παίζει σημαντικό ρόλο ως αισθητήριο όργανο μέσω της αίσθησης πίεσης, του πόνου και της ζεστασιάς. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας για τα κουτάβια μας, γι’ αυτό πρέπει να προστατεύεται από επιβλαβείς επιρροές. Το δέρμα επομένως περιβάλλεται από το λεγόμενο στρώμα λιπιδίων. Αυτά τα λιπίδια (π.χ. λίπη) έχουν μια υδρόφιλη κεφαλή στη μία πλευρά και μια μη-υδρόφιλη (υδρόφοβη) ουρά στην άλλη πλευρά, έτσι ώστε το δέρμα να προστατεύεται από την ξηρότητα και τις περιβαλλοντικές επιρροές.

Μπορώ να κάνω μπάνιο το κουτάβι μου;

1 min

Kατάλληλη διατροφή για κουτάβια

Η εύρεση της σωστής τροφής για ένα κουτάβι αποτελεί πρόκληση για κάθε ιδιοκτήτη σκύλου. Είναι απαραίτητο να φροντίζετε ότι ο νεαρός σκύλος σας λαμβάνει τα πάντα για μια υγιή ανάπτυξη. Το πρώτο έτος ενός σκύλου είναι σημαντικό για τη σωματική και ψυχική ανάπτυξή του. Δεν είναι να απορεί κανείς που από επιστημονικής άποψης ένα σκυλίσιο έτος αντιστοιχεί σε 12 έως 15 ανθρώπινα έτη, ανάλογα πάντα με τη φυλή κάθε σκύλου! Οι μικρόσωμες φυλές αναπτύσσονται πλήρως σε περίπου έξι έως εννέα μήνες, οι μεγαλόσωμες φυλές σε 18 έως 24 μήνες. Τα κουτάβια μεγαλώνουν πάρα πολύ κατά τους πρώτους δώδεκα μήνες. Οι ανάγκες τους για τροφή είναι αντίστοιχα υψηλές - τέλος, το κουτάβι πρέπει να χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια σε μορφή ακατέργαστων λιπαρών και πρωτεϊνών, καθώς και πολλά μέταλλα και βιταμίνες για την ανάπτυξη των οστών, των αρθρώσεων και του μυοσκελετικού συστήματος!
1 min

Η ασφάλεια του κουταβιού μέσα και έξω από το σπίτι

Μέρα με τη μέρα το μικρό κουτάβι σας ανακαλύπτει τον κόσμο γεμάτο περιέργεια. Ωστόσο, καθώς ξεκινάει το ταξίδι της εξερεύνησης, εγκυμονούν πολλοί κίνδυνοι τριγύρω, στους οποίους τα νεαρά και αμέριμνα κουταβάκια είναι ιδιαιτέρως επιρρεπή. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο ασφαλές για το κουτάβι σας.
1 min

Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού σας

Ο σκύλος είναι από τη φύση του ζώο αγέλης. Με άλλα λόγια, είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχει στην οικογένεια ιεραρχία. Πρέπει να τεθούν σαφείς κανόνες, τους οποίους και θα πρέπει να υπακούει κάθε μέλος της οικογένειας. Επιπλέον, όταν δίνετε στο σκύλο σας μία εντολή, παίζει πιο σημαντικό ρόλο ο τόνος και η χροιά της φωνής σας παρά η έντασή της. Επίσης η εκφώνηση σύντομων και ξεκάθαρων εντολών θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφή οπτικά σήματα των χεριών. Σε κάθε ξεχωριστή εντολή θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα η ίδια λεκτική εκφώνηση συνδυαστικά με το ίδιο οπτικό σήμα. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για εσάς που είστε νέος ιδιοκτήτης σκύλου, διότι σας βοηθούν να ασκείτε εξουσία, ακόμα και αν μερικές φορές σας είναι δυσάρεστο.
1 min

Η πρώτη επίσκεψη σε κτηνίατρο

Μετά από λίγες ημέρες εξοικείωσης συνιστάται να συστήσετε το μικρό συγκάτοικό σας στον/στην κτηνίατρο. Αυτός/ή μπορεί αμέσως να εντοπίσει πιθανές λοιμώξεις ή παράσιτα και να κάνει κάτι γι' αυτό.

Συμβουλές για την πρώτη επίσκεψη σε γιατρό

1 min

Το κουτάβι σας καταφθάνει στο σπίτι!

Ο σκύλος που πάντα ονειρευόσασταν έρχεται στο σπίτι σας. Το καλαθάκι του είναι ήδη έτοιμο, το πρώτο περιλαίμιο μυρίζει ακόμα «καινουργίλα» και θέλετε να τα κάνετε όλα όπως πρέπει. Μην ανησυχείτε: αποκτώντας τις βασικές γνώσεις για τους σκύλους, η συμβίωση με το αγαπημένο σας τετράποδο δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ομάδα της zooplus θέλει να σας υποστηρίξει και να σας βοηθήσει σε αυτό το ξεκίνημα της συμβίωσης με το νέο σας σκύλο. Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση και ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες!