Υγεία & Φροντίδα Γάτας

Γατάκια & Νεαρές Γάτες

Η πρώτη επίσκεψη σε κτηνίατρο

Κατά κανόνα, η μητέρα-γάτα φροντίζει αποκλειστικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μικρά γατάκια της τις πρώτες 6 εβδομάδες ζωής τους. Μέσω των αντισωμάτων στο μητρικό γάλα προστατεύονται από λοιμώξεις. Σε περίπτωση που παρ’ όλα αυτά το γατάκι αρρωστήσει, συνιστάται πάντοτε μια γρήγορη επίσκεψη στον/στην κτηνίατρο. Ιδίως τα νεαρά ζώα έχουν λίγες αντοχές, οι ζωτικές λειτουργίες μπλοκάρουν γρήγορα και σε σοβαρές ασθένειες τα μικρά παραιτούνται από τον εαυτό τους.

Ηλικία γάτας

Όπως είναι γνωστό, η ηλικία του σκύλου είναι εύκολο να υπολογιστεί: ένα σκυλίσιο έτος ισοδυναμεί με επτά ανθρώπινα έτη, γεγονός που εξαρτάται επίσης από τη φυλή και το βάρος του σκύλου. Πώς καθορίζεται λοιπόν η ηλικία της γάτας; Και πόσα χρόνια ζουν γενικά οι γάτες; Από ποια ηλικία θεωρούνται ηλικιωμένες;

Ο κορωνοϊός στις γάτες

Οι κορωνοϊοί δεν εμφανίζονται μόνο στους ιδιοκτήτες ζώων, αλλά και στους ίδιους τους τετράποδους φίλους μας. Σε αντίθεση με το νέο ανθρώπινο κορωνοϊό, οι κορωνοϊοί στις γάτες (FCoV) είναι γνωστοί εδώ και πολλά χρόνια. Σε αυτούς ανήκουν ο εντερικός κορωνοϊός της γάτας (FECV), καθώς και ο κατά πολύ πιο γνωστός ιός της λοιμώδους περιτονίτιδας της γάτας (FIPV). Ο τελευταίος προκαλεί τη θανατηφόρο λοιμώδη περιτονίτιδα (FIP), η οποία οδηγεί τις προσβεβλημένες γάτες σε φλεγμονή του περιτοναίου και ασκίτη (η κοιλιά της γάτας είναι γεμάτη με υγρό). Αντιθέτως, οι άνθρωποι, ιδίως οι ανοσοανεπαρκείς, όπως οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι, υποφέρουν από συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.

Ο πυρετός στις γάτες

Εάν η θερμοκρασία του σώματος μιας γάτας είναι πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου, τίθεται το ζήτημα της υπερθέρμανσης (υπερθερμία) ή του πυρετού (πυρεξία). Η υπερθερμία χαρακτηρίζεται από αυξημένη παραγωγή ή παροχή θερμότητας με ταυτόχρονη ανεπαρκή αποβολή θερμότητας, ενώ ο πυρετός σημαίνει εγκεφαλικά ελεγχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, παραδείγματος χάρη λόγω κάποιας λοίμωξης. Παρόλο που ο πυρετός αποτελεί για τους ιδιοκτήτες ζώων ένδειξη κακής υγείας, το γενικό αυτό σύμπτωμα έχει μια σημαντική ανοσοκατασταλτική δράση και βοηθά για παράδειγμα στην καταπολέμηση λοιμωδών παραγόντων.

Οι αισθήσεις της γάτας

Όραση, ακοή, οσμή, γεύση, αφή - τι ξέρουμε για τις πέντε αισθήσεις της γάτας; Και τι γίνεται με τη μυστηριώδη έκτη αίσθησή της;

Πρόληψη για γατάκια & νεαρές γάτες

Όσο τα γατάκια καταναλώνουν μητρικό γάλα, είναι καλά προστατευμένα από μολύνσεις λόγω των αντισωμάτων, που περιέχονται μέσα στο μητρικό γάλα. Αυτή η προστατευτική δράση μειώνεται μόνο όταν τα γατάκια αρχίζουν να τρώνε στερεές τροφές από την ηλικία των έξι εβδομάδων.