Τσιντσιλά (Chinchilla)

ta tsintsilá

Ο μικρός μετανάστης από τη Νότια Αμερική

Πρόκειται για μικρόσωμα και χαριτωμένα τρωκτικά, που μετανάστευσαν από τη Νότια Αμερική. Λόγω του χνουδωτού τριχώματός τους, τα μακριά αυτιά και τη φουντωτή ουρά, τα τσιντσιλά κλέβουν γρήγορα τις καρδιές των ανθρώπων. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα τρωκτικά ίδια. Κυρίως πριν από την αγορά ενός τσιντσιλά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ενημερώνονται για τη διατροφή, τις ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης και τις συνήθειές τους, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν οι ειδικές ανάγκες και η συμπεριφορά αυτών των ζώων ταιριάζουν με τις δικές τους προσδοκίες. Είναι σημαντικό, επομένως, να γνωρίζετε από που προέρχονται και τον τρόπο ζωής τους στην άγρια φύση.

τσιντσιλά

Είδη τσιντσιλά

Είναι γνωστά δύο είδη τσιντσιλά: το μακρύουρο και το βραχύουρο τσιντσιλά. Όλες οι προσπάθειες εξημέρωσης των βραχύουρων τσιντσιλά απέτυχαν. Έτσι τα μακρύουρα τσιντσιλά αποτελούν τους προγόνους των κατοικίδιων ζώων μας. Αρχικά, τα τσιντσιλά συναντούνταν μόνο στις άγονες περιοχές των Άνδεων της Νότιας Αμερικής, πολύ καιρό προτού ξεκινήσει η αναπαραγωγή τους στην Ευρώπη. Ενώ τα βραχύουρα τσιντσιλά ζουν σε μεγαλύτερα υψόμετρα των Άνδεων, 3500 έως 4500 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, τα μακρύουρα τσιντσιλά συναντώνται αποκλειστικά σε υψόμετρο 1000 έως 2500 μέτρων.

τσιντσιλά

Το φυσικό τους σπίτι

Στις περιοχές των Άνδεων επικρατεί ξηρό κλίμα που μοιάζει με αυτό της ερήμου, με πολύ λίγες βροχοπτώσεις και ελάχιστη υγρασία. Εκεί τα ζώα εκτίθενται σε μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας.

Τα τσιντσιλά κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας ανάμεσα σε σχισμές βράχων, σε σπηλιές, σε τρύπες στο έδαφος ή κάτω από πυκνούς θάμνους. Η πρόσληψη τροφής γίνεται κατά το σούρουπο ή το βράδυ.

Λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους, η φυσική τροφή είναι φτωχή σε θρεπτικά συστατικά και πλούσια σε φυτικές ίνες. Στη φύση, τα τσιντσιλά τρέφονται με ρίζες ορισμένων ειδών κάκτων, καθώς και με καρπούς που πέφτουν, με σπόρους από ορισμένους θάμνους, άνθη και διάφορα χόρτα. Προσλαμβάνουν το νερό μέσω της πρωινής δροσιάς διαφόρων φύλλων και μέσω της ρίζας των κάκτων.

Για τους εξαιρετικούς άλτες και αναρριχητές, το καθημερινό «αμμόλουτρο» είναι απαραίτητο για την περιποίηση του τριχώματός τους.

τσιντσιλά

Ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης

Προτού αγοράσετε ένα τσιντσιλά θα πρέπει ως μελλοντικοί ιδιοκτήτες να ελέγξετε, αν μπορείτε να στήσετε στο σπίτι σας ένα αρκετά μεγάλο κλουβί, διότι οι επιδέξιοι αναρριχητές χρειάζονται πολύ χώρο για να κινούνται και να παίζουν.

Τα τσιντσιλά ζουν στην άγρια φύση σε αποικίες, επομένως δεν πρέπει ποτέ να έχετε ως κατοικίδιο μόνο ένα τσιντσιλά, αλλά περισσότερα, προκειμένου να κάνουν παρέα μεταξύ τους.

Δεδομένου ότι τα ζώα κοιμούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, είναι πολύ σημαντικό για αυτά το ήσυχο περιβάλλον. Το κλουβί τους θα πρέπει να είναι τοποθετημένο κοντά σε ένα παράθυρο, αλλά τα ζώα δεν πρέπει να εκτίθενται ούτε σε άμεσο ηλιακό φως ούτε σε ρεύματα αέρα.

Τα τσιντσιλά είναι από τη φύση τους νυκτόβια ζώα και ντροπαλά, και συνεπώς δεν ενδείκνυνται για παιδιά. Στη φύση, τα τσιντσιλά έχουν προσδόκιμο ζωής 10-15 έτη, ενώ ως κατοικίδια ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και στην ηλικία των 18-22 ετών.

Στο κατάστημα μικρών ζώων της zooplus μπορείτε να βρείτε τροφές και πολλά άλλα είδη ενδεδειγμένα για τσιντσιλά!

Πιο αναγνωσμένα άρθρα

Βρετανική Κοντότριχη (British Shorthair)

Αναζητάτε μια γάτα που να συμπληρώνει τέλεια την οικογένειά σας με τον ήρεμο και ισορροπημένο χαρακτήρα της και να μπορείτε να την έχετε συνεχώς εντός σπιτιού; Τότε κατά πάσα πιθανότητα θα σας προτείνουν μία γάτα της φυλής «Βρετανική Κοντότριχη». Ένας «γατόφιλος» δύσκολα μπορεί να αντισταθεί στο πλούσιο τρίχωμα και τα μεγάλα μάτια της Βρετανικής Κοντότριχης, αποκαλούμενης και ως British Shorthair. Επιπλέον, ο χαρακτήρας της Βρετανικής Κοντότριχης είναι απλά αξιαγάπητος! Αλλά τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε σχετικά; Το πορτρέτο της συγκεκριμένης φυλής, που σκιαγραφήσαμε για εσάς, παρουσιάζει λεπτομερώς τις κοντότριχες αυτές γάτες από τη Μεγάλη Βρετανία και προσφέρει συμβουλές για την απόκτηση, εκτροφή, διατροφή και πρόληψη για την υγεία τους. Η Βρετανική Κοντότριχη είναι μια πέρα για πέρα απλή φυλή: ο φιλικός, μάλλον ήσυχος χαρακτήρας της είναι εμφανής σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό - ακόμη και όταν στην οικογένεια ανήκουν παιδιά ή άλλα ζώα.

Γάτα Βεγγάλης (Bengal)

Η γάτα Βεγγάλης είναι μια πραγματικά μοναδική φυλή γάτας. Κατά βάθος είναι ένα μικρό «κατοικίδιο τιγράκι» με την κυριολεκτική έννοια: οι εκτροφείς της φυλής βάζουν μια στάλα αίματος άγριας γάτας, επειδή οι άγριες γάτες-υβρίδια, όπως η γάτα Βεγγάλης ή Σαββάνας, είναι η τελευταία λέξη της μόδας στον κόσμο των εκτροφέων! Τι ξεχωρίζει μια υβριδική γάτα - και τι είναι αυτό που πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη του, όταν φέρνει μια τέτοια διασταύρωση άγριας γάτας στο σαλόνι του; Η αναλυτική περιγραφή της συγκεκριμένης φυλής, που συνθέσαμε για εσάς και μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια, δίνει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και όχι μόνο.

Γάτα Περσίας (Persian)

Η χνουδωτή γάτα Περσίας, ή αλλιώς Περσική γάτα, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γάτες. Είναι παράξενο, αλλά η Περσική γάτα, η οποία στα περσικά ονομάζεται “Gorbe-ye irāni”, δηλαδή Ιρανική γάτα, ανήκει στις αρχαιότερες φυλές γάτας -  αν και δεν προέρχεται καν από την Ανατολή!