Διατροφή Πουλιών

Τα πτηνά συντροφιάς, όπως τα καναρίνια και τα παπαγαλάκια budgie, φτάνουν μέχρι την ηλικία των 15 ετών, όταν βρίσκονται σε αιχμαλωσία, ενώ οι παπαγάλοι φτάνουν μερικές φορές μέχρι και την ηλικία των 70 ετών! Εάν θέλουμε να παρέχουμε στο φτερωτό φίλο μας ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης, προκειμένου να έχει μια μακρά και υγιή ζωή, τότε σημαντικό ρόλο παίζει η επιλογή μιας σωστής διατροφής, προσαρμοσμένης κατάλληλα στις ανάγκες του. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες μελέτες σχετικά με τη «σωστή» σύνθεση των τροφών για πουλιά συντροφιάς και η βιοποικιλότητα καθιστά δύσκολη τη διατύπωση ενός γενικού «κανόνα». Πολλοί ιδιοκτήτες κάνουν λοιπόν το λάθος να προσφέρουν στα πτηνά πάρα πολύ λιπαρές τροφές, όπως για παράδειγμα ξηρούς καρπούς και ηλιόσπορους. Συχνά προκύπτουν διατροφικά προβλήματα, όπως υπερβολική αύξηση του βάρους, στειρότητα και μεταβολικές διαταραχές. Πώς μπορώ να ταΐζω το κατοικίδιο πτηνό μου με ενδεδειγμένο τρόπο; Προκειμένου να προσφέρετε στο κατοικίδιο πτηνό σας μια ισορροπημένη διατροφή, προσανατολιστείτε στη διατροφή των άγριων πτηνών. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να βρείτε τη σωστή τροφή, καθώς και τη σωστή σύνθεση τροφών για πτηνά συντροφιάς. Το κατοικίδιο πτηνό σας μπορεί να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ακολουθώντας ένα από τα δύο διατροφικά πλάνα που ακολουθούν: 1. Σπόροι + φρούτα/λαχανικά + συμπληρώματα διατροφής Εάν ακολουθήσετε αυτή τη διατροφή, βεβαιωθείτε ότι προσφέρετε στο πτηνό σας τόση ποσότητα σπόρων, όση θα φαγωθεί πλήρως μέχρι το βράδυ. Σε καταστήματα με είδη για κατοικίδια ζώα διατίθενται κατάλληλα μείγματα σπόρων. Συνήθως διακρίνονται σε τροφές για παπαγαλάκια budgie, τροφές για μεγάλους παπαγάλους, τροφές για καναρίνια και τροφές για παπαγάλους. Στο κατοικίδιο πτηνό σας θα πρέπει να προσφέρετε επίσης άφθονα φρούτα και λαχανικά, μαγειρεμένα ή ωμά. Τα κατάλληλα συμπληρώματα παρέχουν μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα ζωτικής σημασίας για το πτηνό. Επιπλέον, καλό θα ήταν να υπάρχει τοποθετημένη στο κλουβί μία πέτρα ραμφίσματος. 2. Πέλετ + λίγα φρούτα ή λαχανικά Το τάισμα με πέλετ είναι μια μέθοδος διατροφής που προέρχεται από τις ΗΠΑ και δεν είναι ακόμη πολύ διαδεδομένη στην Ευρώπη. Τα πέλετ παρέχουν στα πτηνά συντροφιάς όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται και συνεπώς είναι περιττή η προσθήκη πρόσθετων συμπληρωμάτων στη διατροφή τους. Αποτελούνται από επιλεγμένα είδη δημητριακών και φυτικά συστατικά. Τα πέλετ πωλούνται σε διάφορα μεγέθη, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του πτηνού. Στο περιοδικό για πουλιά του καταστήματος της zooplus μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή των κατοικίδιων πουλιών σας. Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Πουλιών

Διατροφή για το καναρίνι σας

Η τροφή του καναρινιού σας θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από διάφορους κόκκους και σπόρους, όπως είναι άλλωστε εμφανές και από το κωνικό σχήμα του ράμφους του. Προκειμένου να είστε σίγουροι ότι το πτηνό σας λαμβάνει όλα όσα χρειάζεται για να παραμένει σε φόρμα και υγιές, προμηθευτείτε μια ποικιλία από ανάμικτους σπόρους, ενδεδειγμένους για καναρίνια.

1 min

Διατροφή για παπαγαλάκια budgie

Αν θέλετε το παπαγαλάκι budgie να εξακολουθεί να είναι σε φόρμα και χαρούμενο, και να μην καταλήγει μετά από κάθε πτήση να προσγειώνεται πάνω σε κλαδιά, επειδή η παχιά του κοιλίτσα το τραβάει προς τα κάτω, είναι σημαντικό να του παρέχετε μια υγιεινή και πλούσια διατροφή. Στην πατρίδα τους, την Αυστραλία, τα μικρά παπαγαλάκια πετούν σε μεγάλα σμήνη γύρω από τις μακρινές χορτώδεις στέπες. Εκεί τρέφονται κυρίως με ημι-ώριμους και ώριμους σπόρους αγρωστωδών φυτών.
1 min

Διατροφή των lovebirds

Τη βάση μιας ισορροπημένης διατροφής για αγαπόρνιθες (lovebirds), γνωστές και ως «πουλιά της αγάπης» ή «αχώριστοι σύντροφοι» αποτελεί ένα μείγμα διαφόρων σπόρων. Προκειμένου να καλύπτονται οι ενεργειακές τους ανάγκες, χρειάζονται επίσης φρούτα, λαχανικά και ζωικές πρωτεΐνες.