Φυλές Γάτας

Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές διαφορετικές φυλές γάτας. Ο μεγάλος αριθμός φυλών οφείλεται τόσο στην εκτροφή γατών όσο και στη φυσική εξάπλωση των ζώων. Από τον 20ο αιώνα η αναπαραγωγή οικόσιτων γατών έχει οδηγήσει στη δημιουργία πολλών νέων φυλών, κάποιες από τις οποίες διασταυρώθηκαν και με φυλές αγριόγατας. Ορισμένες φυλές γάτας έχουν επίσης προκύψει ύστερα από συνέχιση της εκτροφής μίας αυθόρμητης μετάλλαξης. Ωστόσο, σε σύγκριση με τις διάφορες φυλές σκύλων, είναι εμφανές ότι οι φυλές γάτας μοιάζουν εμφανισιακά περισσότερο μεταξύ τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γάτες στην ουσία είχαν πάντα μόνο δύο καθήκοντα: να κρατούν μακριά τα ποντίκια και να χρησιμεύουν ως κατοικίδια ζώα συντροφιάς. Σε γενικές γραμμές, οι φυλές γάτας διαχωρίζονται βάση του τριχώματός τους σε σε γάτες με κοντό, μεσαίου μήκους και μακρύ τρίχωμα. Γνωρίζετε τις πιο γνωστές φυλές γάτας και τα χαρακτηριστικά της κάθε φυλής; Στο περιοδικό για γάτες του καταστήματος της zooplus μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για τις πιο δημοφιλείς φυλές γάτας. Διαβάστε περισσότερα

Βρείτε τη γάτα σας

Σημαντικά χαρακτηριστικά

Η γάτα μου πρέπει να (είναι):

Εμφάνιση

Μέγεθος
ΜικρόσωμηΜεσαίου μεγέθουςΜεγαλόσωμη
Τρίχωμα
Άτριχη / ΥποαλλεργικήΚοντότριχηΜακρύτριχη
Χρώμα
ΜαύροΜπλε / ΓκριΤσιντσιλάΚρεμΛευκόΜωβΚαφέ / Σοκολατί / Σκούρο Καφέ
Σχέδιο
TabbyΤρίχρωμη / Tortoiseshell / CalicoΔίχρωμη / Tuxedo / VanColorpoint
1 min

Βρετανική Κοντότριχη (British Shorthair)

Αναζητάτε μια γάτα που να συμπληρώνει τέλεια την οικογένειά σας με τον ήρεμο και ισορροπημένο χαρακτήρα της και να μπορείτε να την έχετε συνεχώς εντός σπιτιού; Τότε κατά πάσα πιθανότητα θα σας προτείνουν μία γάτα της φυλής «Βρετανική Κοντότριχη». Ένας «γατόφιλος» δύσκολα μπορεί να αντισταθεί στο πλούσιο τρίχωμα και τα μεγάλα μάτια της Βρετανικής Κοντότριχης, αποκαλούμενης και ως British Shorthair. Επιπλέον, ο χαρακτήρας της Βρετανικής Κοντότριχης είναι απλά αξιαγάπητος! Αλλά τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε σχετικά; Το πορτρέτο της συγκεκριμένης φυλής, που σκιαγραφήσαμε για εσάς, παρουσιάζει λεπτομερώς τις κοντότριχες αυτές γάτες από τη Μεγάλη Βρετανία και προσφέρει συμβουλές για την απόκτηση, εκτροφή, διατροφή και πρόληψη για την υγεία τους. Η Βρετανική Κοντότριχη είναι μια πέρα για πέρα απλή φυλή: ο φιλικός, μάλλον ήσυχος χαρακτήρας της είναι εμφανής σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό - ακόμη και όταν στην οικογένεια ανήκουν παιδιά ή άλλα ζώα.
1 min

Βρετανική Μακρύτριχη (British Longhair)

Αναζητάτε μια ευπροσάρμοστη γάτα ως κατοικίδιο, κατά προτίμηση με μακρύ τρίχωμα; Η «Βρετανική Μακρύτριχη», συχνά αποκαλούμενη και ως «Χαιλάντερ» είναι μία εναλλακτική εκδοχή της Βρετανικής Κοντότριχης με μεσαίου μήκους τρίχωμα, με την οποία μοιράζεται το φιλικό, ισορροπημένο χαρακτήρα και μια μάλλον μικρότερη συγκριτικά επιθυμία για κίνηση. Η ιστορία της Βρετανικής Μακρύτριχης είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της Βρετανικής Κοντότριχης. Εξάλλου, και οι δύο φυλές ανταποκρίνονται στα ίδια πρότυπα και διαφέρουν μόνο λόγω του μακριού, απαλού τριχώματος της Βρετανικής Μακρύτριχης, το οποίο προέκυψε από διασταύρωση με Περσικές γάτες.
1 min

Γάτα Burmese

«Καλότυχη» - αυτός ο χαρακτηρισμός, που προέρχεται από την πατρίδα της την Ταϊλάνδη, περιγράφει τέλεια τη γάτα Burmese! Οι φιλικές προς τον άνθρωπο γάτες Burmese είναι πραγματικές «πολυλογούδες» και λατρεύουν να παίζουν ανέμελα.
1 min

Γάτα Thai

Η γάτα Thai προέκυψε από μια διάσημη φυλή γάτας, τη Σιάμ. Καθώς η εκτροφή της γάτας Σιάμ εξελισσόταν διαρκώς με στόχο τη δημιουργία ενός λεπτοκαμωμένου τύπου γάτας, ο δυνατός, αρχικός τύπος της Σιάμ αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη φυλή. Έτσι προέκυψε η φυλή “Thai”.
1 min

Γάτα Αβησσυνίας (Abessinier)

Τα μεγάλα μάτια και τα προσεκτικά ανασηκωμένα αυτιά της γάτας Αβησσυνίας αποκαλύπτουν πολλά για το χαρακτήρα αυτής της φυλής: η γάτα Αβησσυνίας είναι φιλικές προς τον άνθρωπο αλλά και περίεργες για το τί γίνεται γύρω της.
1 min

Γάτα Βεγγάλης (Bengal)

Η γάτα Βεγγάλης είναι μια πραγματικά μοναδική φυλή γάτας. Κατά βάθος είναι ένα μικρό «κατοικίδιο τιγράκι» με την κυριολεκτική έννοια: οι εκτροφείς της φυλής βάζουν μια στάλα αίματος άγριας γάτας, επειδή οι άγριες γάτες-υβρίδια, όπως η γάτα Βεγγάλης ή Σαββάνας, είναι η τελευταία λέξη της μόδας στον κόσμο των εκτροφέων! Τι ξεχωρίζει μια υβριδική γάτα - και τι είναι αυτό που πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη του, όταν φέρνει μια τέτοια διασταύρωση άγριας γάτας στο σαλόνι του; Η αναλυτική περιγραφή της συγκεκριμένης φυλής, που συνθέσαμε για εσάς και μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια, δίνει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και όχι μόνο.
1 min

Γάτα Βιρμανίας (Birman)

«Ιερή γάτα Βιρμανίας» - το όνομα της γάτας Βιρμανίας προκαλεί μεγάλη σύγχυση. Έτσι, η φυλή αυτή ονομάζεται πλέον «Birman» στα αγγλικά - αλλά δεν πρέπει να συγχέεται με τη γάτα Burma! Στην πραγματικότητα, η γάτα Βιρμανίας προέρχεται από ένα γαλλικό πρόγραμμα εκτροφής της δεκαετίας του '20.  Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε περισσότερα σχετικά με τη συγκεκριμένη φυλή, που αποτελεί ιδανικό συνδυασμό μεταξύ  περσικής και σιαμαίας γάτας!
1 min

Γάτα Περσίας (Persian)

Η χνουδωτή γάτα Περσίας, ή αλλιώς Περσική γάτα, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γάτες. Είναι παράξενο, αλλά η Περσική γάτα, η οποία στα περσικά ονομάζεται “Gorbe-ye irāni”, δηλαδή Ιρανική γάτα, ανήκει στις αρχαιότερες φυλές γάτας -  αν και δεν προέρχεται καν από την Ανατολή!
1 min

Γάτα Σιβηρίας (Siberian)

Η γάτα Σιβηρίας αποτελεί επιτομή μιας εγχώριας φυλής: η μεσαίου μεγέθους γάτα με την αρχέγονη εμφάνιση, τη γερή κορμοστασιά και το ημι-μακρύ τρίχωμα λένε ότι έχει δημιουργηθεί χωρίς ανθρώπινη επέμβαση στην πατρίδα της τη Ρωσία. Εκτρέφονται σκόπιμα μόλις από τη δεκαετία του ’80. Οι γάτες Σιβηρίας είναι γνήσια ζώα της φύσης. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό των γατών του δάσους, που στην πατρίδα τους τη Ρωσία ονομάζονται “Sibirskaja koschka”, είναι η εξωτερική εμφάνιση και ο απλός χαρακτήρας τους. Το πλούσιο τρίχωμα της φυσικής φυλής είναι προσαρμοσμένο στους τσουχτερά κρύους χειμώνες και τα ζεστά καλοκαίρια της Σιβηρίας, κρατά τη γάτα ζεστή κατά τη χειμερινή περίοδο ενώ παράλληλα είναι αρκετά ελαφρύ κατά τους ηλιόλουστους καλοκαιρινούς μήνες.
1 min

Γάτα Σομαλίας (Somali)

Σας αρέσουν οι γάτες Αβησσυνίας, αλλά προτιμάτε συγχρόνως γάτες με ημι-μακρύ ή μακρύ τρίχωμα; Τότε η γάτα Σομαλίας είναι η ιδανική για εσάς!
1 min

Γάτα του Νορβηγικού Δάσους (Norwegian Forest)

Η γάτα του Νορβηγικού Δάσους δημιουργήθηκε χωρίς ανθρώπινη επέμβαση στη χώρα καταγωγής της τη Νορβηγία και ενθουσιάζει με την άγρια εμφάνιση και τον αυθεντικό χαρακτήρα της. Ωστόσο, δεν ξεχωρίζει μόνο για την εμφάνιση της!
1 min

Γάτα του Σιάμ ή Σιαμαία (Siamese)

Μαζί με τη γάτα Περσίας, η γάτα Σιάμ ή Σιαμαία είναι μία από τις αρχαιότερες και πιο διάσημες φυλές γάτας. Η φυλή προέρχεται από μία ευρέως διαδεδομένη μετάλλαξη, που εμφανίστηκε πριν από περίπου 500 χρόνια και έχει τις ρίζες της στην Ασία, δηλαδή το Σιάμ, τη σημερινή Ταϊλάνδη. Το ταξίδι των γατών Σιάμ προς τα άλλα μέρη του δυτικού κόσμου ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκείνη την εποχή οι γάτες διέμεναν κυρίως στις αυλές βασιλιάδων και αποτελούσαν σύμβολο υψηλής κοινωνικής θέσης.
1 min

Μέιν Κουν (Maine Coon)

Η Μέιν Κουν  έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς φυλές γάτας στον κόσμο και η δημοτικότητά της αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Αυτό οφείλεται προφανώς στη φυσικότητα, την ευρωστία και τον τέλειο χαρακτήρα της. Στην περιγραφή της φυλής Μέιν Κουν θα βρείτε σημαντικές πληροφορίες για αυτές τις αξιαγάπητες γάτες.
1 min

Νέβα Μάσκερεϊντ (Neva Masquerade)

Νέβα Μάσκερεϊντ - ένα μυστηριώδες όνομα για ένα μυστηριώδες όμορφο πλάσμα! Η Νέβα Μάσκερεϊντ είναι η point-παραλλαγή της γάτας Σιβηρίας, με την οποία μοιράζεται πολλά κοινά χαρακτηριστικά.
1 min

Ράγκντολ (Ragdoll)

Μια γάτα που μοιάζει με πάνινη κούκλα; Μάλλον όχι! Η Ράγκντολ είναι μια ιδανική φυλή γάτας για τους φίλους της Σιάμ, της Colorpoint και άλλων point-γατών. Αυτοί οι ήρεμοι γίγαντες δεν πείθουν όμως μόνο χάρη στο υπέροχο τρίχωμα, το ασυνήθιστο χρώμα και τα φωτεινά μπλε μάτια τους...
1 min

Ρεξ Κορνουάλης (Cornish Rex)

Κοντότριχες και μακρύτριχες γάτες συναντά κανείς συχνά στο «γατόκοσμο». Ωστόσο, οι γάτες με σγουρό τρίχωμα και πόσο μάλλον χωρίς καθόλου εξωτερικό μανδύα είναι σπάνιες! Μία από τις σπάνιες φυλές γάτας, οι εκπρόσωποι των οποίων έχουν μια εντυπωσιακή υφή τριχώματος, είναι η Ρεξ Κορνουάλης.
1 min

Ρωσική Μπλε (Russian Blue)

Με την πρώτη ματιά, η μπλε-γκρι "Ρωσική Μπλε" φαίνεται να μοιάζει με τη Σαρτρέ ή τις μπλε-γκρι Βρετανικές Κοντότριχες. Με μια πιο προσεκτική ματιά ωστόσο αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτές οι φυλές γάτας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέονται!
1 min

Σαρτρέ (Chartreux)

Η γάτα Σαρτρέ είναι μία από τις πιο αγαπητές φυλές γάτας στην Ευρώπη, και ωστόσο επικρατεί μεγάλη σύγχυση γύρω από την καταγωγή της καθώς και σχετικά με το εάν πρέπει να αναγνωρίζεται ως ξεχωριστή φυλή. Πολλές φορές αναφέρεται λανθασμένα ως Κοράτ ή γάτα της Μάλτας. Όλοι τις ξεχωρίζουν για τον πράο χαρακτήρα τους, το μπλε-γκρι τρίχωμα και τα κίτρινα μάτια. Δεν είναι να απορεί κανείς που επιλέχθηκαν ως πρωταγωνιστές στη γνωστή διαφήμιση για τροφές γάτας Sheba! Στην καθομιλουμένη οι συγκεκριμένες γάτες ονομάζονται συχνά "Καρθουσιανές ή γάτες μάλτας". Ένα όνομα που προκαλεί σύγχυση, ο όρος ωστόσο αντιστοιχεί σε διάφορους μπλε-γκρι χρωματισμούς τριχώματος γνωστών φυλών γάτας, από τις μακρύτριχες, μπλε γάτες Αγκύρας έως τις Βρετανικές Κοντότριχες με μπλε-γκρι τρίχωμα και, τέλος, τις γάτες που ανήκουν στη φυλή «Σαρτρέ».
1 min

Τουρκική Γάτα Αγκύρας (Turkish Angora)

Η τουρκική γάτα Αγκύρας χαρακτηρίζεται από πολλούς γατόφιλους ως η «αρχαιότερη καθαρόαιμη φυλή γάτας στον κόσμο». Ποιά είναι η αλήθεια πίσω από αυτόν τον ισχυρισμό και γιατί αυτές οι μακρύτριχες γάτες μαγεύουν τους ζωόφιλους παγκοσμίως; Γονιδιακές εξετάσεις επιβεβαιώνουν ότι η τουρκική γάτα Αγκύρας είναι πράγματι μία από τις αρχαιότερες φυλές γάτας παγκοσμίως. Το μακρύ τρίχωμά της δημιουργήθηκε μέσω μιας φυσικής μετάλλαξης και όχι μέσω σκόπιμης επιλεκτικής εκτροφής από τον άνθρωπο - αυτό ξεχωρίζει την ιστορία εκτροφής της τουρκικής γάτας Αγκύρας από πολλές άλλες φυλές!