Γάτες & παιχνίδια ευφυΐας

Gátes & paichnídia effyḯas

Οι γάτες θεωρούνται για πολλούς ανθρώπους ζωηρά, χαδιάρικα ζωάκια: έχουν μαλακό τρίχωμα, αγαπούν να βρίσκονται κοντά σε ανθρώπους και να τις καλομαθαίνουν. Πολλοί ιδιοκτήτες γάτας ξεχνούν ότι οι γάτες κρύβουν μέσα τους μικρά άγρια ζώα! Εάν η γάτα περνά το χρόνο της πάνω σε έναν καναπέ χωρίς απασχόληση, είναι σπάνια ικανοποιημένη.

Τότε και τώρα

Όχι μόνο οι άγριοι πρόγονοι των γατών μας, αλλά και οι αδέσποτοι συγγενείς τους είναι συνηθισμένοι να τα βγάζουν πέρα μόνοι τους. Κάθε μικρό γεύμα απαιτεί συχνά πολύωρο κυνήγι. Κάθε μέρα είναι απασχολημένες με το να κρύβονται, να αμύνονται και να παραμονεύουν για την επόμενη λεία τους. Μόνο σπάνια περνούν το χρόνο τους τόσο ήρεμα όσο οι οικόσιτες γάτες μας. Αλλά ακόμα και αν έχουν περάσει δεκαετίες ζώντας με ανθρώπους, οι γάτες μας είναι από τη φύση και το σωματότυπό τους, μικρά άγρια πλάσματα. Συνεπώς, έχουν παρόμοιες απαιτήσεις με τους συγγενείς τους που ζουν στην άγρια φύση!

Η πλήξη είναι επικίνδυνη...

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές γάτες βαριούνται με τη μονότονη ζωή στο διαμέρισμα! Πήζουν και γίνονται απαθείς. Χωρίς επαρκή απασχόληση, πολλές οικόσιτες γάτες αναπτύσσουν ακόμη και κακές συνήθειες, όπως το ξύσιμο ή η έλλειψη υγιεινής. Επομένως, οι οικόσιτες γάτες πρέπει να διεγείρονται πνευματικά και σωματικά, είτε με το να παίζουν με ανθρώπους είτε με παιχνίδια ευφυΐας. Καλό θα ήταν φυσικά η γάτα να έχει για παρέα και έναν άλλο εκπρόσωπο του είδους, με τον οποίο θα μπορεί να επικοινωνεί, καθώς και να εξασκείται μαζί του στο παιχνίδι, το κυνήγι και την περιποίηση του τριχώματος.

Πώς να κρατήσετε απασχολημένη μία γάτα;

Χωρίς τη βοήθεια των ανθρώπων, η γάτα πρέπει να βρίσκει και να πιάνει από μόνη την τροφή της. Πάρτε αυτό ως πρότυπο και μη γεμίζετε καθημερινά πολλές φορές το μπολ τροφής της γάτα σας. Αντιθέτως, αφήστε την να προσπαθεί για την εύρεση της τροφής της. Για το σκοπό αυτό, μπορείτε να κρύβετε για παράδειγμα κομματάκια ξηράς τροφής σε σακούλες, επάνω σε καρέκλες και κάτω από το τραπέζι, καθώς και να χρησιμοποιείτε μπάλες-σνακ ή μικρότερα σακουλάκια ή χάρτινα κουτιά. Συνυπολογίστε τη «λεία» στη συνολική ποσότητα τροφής της γάτας σας, εάν η ίδια καταναλώνει επιπλέον γεύματα εκτός από την επεξεργασμένη τροφή.

παιχνίδια ευφυΐας

Παιχνίδια ευφυΐας

Τα παιχνίδια ευφυΐας προκαλούν και ενθαρρύνουν τη σκέψη της γάτας σας. Απλώς δοκιμάστε, πως αντιδρά σε τέτοιου είδους παιχνίδια!

Παρ’ όλα αυτά, το παιχνίδι με τον άνθρωπο δεν πρέπει να παραμελείται, διότι ο άνθρωπος είναι ένα σημαντικό άτομο επικοινωνίας, ιδίως εάν στο σπίτι υπάρχει μόνο μία γάτα. Να είστε εφευρετικοί, μη δελεάζετε τη γάτα σας μόνο με παιχνίδια του εμπορίου, όπως καλάμια, ποντίκια και μπάλες, αλλά επινοήστε και τα δικά σας ομαδικά παιχνίδια! Τι θα λέγατε για μερικά μικρά χάρτινα καπέλα, κάτω από τα οποία θα κρύβετε το αγαπημένο παιχνίδι της γάτας σας;

Στο κατάστημα της zooplus θα βρείτε παιχνίδια απασχόλησης και ευφυΐας για γάτες, από μπάλες-σνακ μέχρι επιδαπέδια παιχνίδια. Σίγουρα η γάτα σας δε θα αισθάνεται ποτέ πια πλήξη!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
2 min

Τρόποι απασχόλησης της γάτας σας

Ως ιδιοκτήτες μιας οικόσιτης γάτας θέλετε να είστε σίγουροι ότι το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να ζει όσο πιο φυσιολογικά γίνεται. Αυτό σημαίνει ότι μια κατοικία φιλική προς τις γάτες θα πρέπει να προσφέρει πολλές εναλλαγές. Όσο λιγότερα απαγορευτικά μέρη υπάρχουν μέσα στο σπίτι, τόσο καλύτερα για τη γάτα σας. Οι ευέλικτες ώρες ταΐσματος είναι πιο κοντά στη φυσική συμπεριφορά μιας γάτας απ’ ότι οι σταθερές. Η γάτα σας θα πρέπει να λαμβάνει το τελευταίο επιδόρπιο για καληνύχτισμα, όταν εσείς πηγαίνετε για ύπνο. Αν έχει περισσότερη εναλλαγή στην καθημερινότητά της, η γάτα σας θα είναι πιο ικανή να αντιμετωπίσει το άγχος. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να βρείτε τρόπους για να κρατάτε απασχολημένη τη γάτα σας και να παίζετε μαζί της όσο το δυνατόν πιο συχνά. Φέρτε της τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ένα νέο κουτί για να κρύβεται, καθώς αυτό εκθέτει τη γάτα σας σε νέες μυρωδιές. Η γάτα θα πρέπει επίσης να εξοικειώνεται και με νέους θορύβους μέσα στο σπίτι.
1 min

Βαλεριάνα για γάτες

Η αποξηραμένη βαλεριάνα έχει ένα κοινό στοιχείο με τη νεπέτα (catnip): και τα δύο είναι από τα αγαπημένα φυτά των γατών μας. Δεν είναι τυχαίο που και τα δύο ποώδη φυτά είναι γνωστά ως «ναρκωτικά της γάτας». Γιατί όμως οι γάτες αντιδρούν ευφορικά στη μυρωδιά των παιχνιδιών με βαλεριάνα κτλ., ενώ η δυσάρεστη μυρωδιά τους κάνει τους ανθρώπους να σουφρώνουν τη μύτη τους;