Cat Yoga: Γιόγκα με τη γάτα

Γιόγκα με γάτα

Young beautiful woman with cat practicing yoga pose at home

Λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού είναι προς το παρόν κλειστά πολλά γυμναστήρια. Το διάστημα αυτό πολλοί κάνουν γιόγκα εντός του σπιτιού τους. Μερικοί άνθρωποι μάλιστα δοκιμάζουν για πρώτη φορά γιόγκα με τη βοήθεια ονλάιν μαθημάτων. Οι ιδιοκτήτες γάτας αναρωτιούνται: Γίνεται γιόγκα με τη γάτα (Cat Yoga); Και αν ναι, πώς; Διαβάστε το άρθρο μας και θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές!

Η «στάση της γάτας» ως άσκηση γιόγκα

Χαριτωμένες κινήσεις, έντονα τεντώματα και άνετη χαλάρωση - ό,τι είναι στόχος για πολλούς γιόγκι το ξέρουν οι περισσότερες γάτες απ’ έξω κι ανακατωτά. Για το λόγο αυτό, μία από τις πιο διάσημες asanas της γιόγκα πήρε από αυτή το όνομά της. Διότι η asana „Marjariasana“ είναι γνωστή στους γιόγκι στην Ευρώπη ως «στάση της γάτας». Για αυτή την άσκηση καθόμαστε στα τέσσερα. Οι καρποί των χεριών είναι κάτω από τους ώμους, τα γόνατα κάτω από τους γοφούς. Καθώς εκπνέουμε, κυρτώνουμε την πλάτη προς τα επάνω και τραβάμε το πηγούνι προς το στήθος. Αυτή η στάση θυμίζει το «κύρτωμα της πλάτης» που κάνουν πολλές γάτες, όταν τεντώνονται μετά τον ύπνο. Η «στάση της γάτας» στη γιόγκα φέρνει ισορροπία και διατηρεί ελαστική τη σπονδυλική στήλη. Παρεμπιπτόντως, η αντίθετη στάση από αυτή της «γάτας» είναι η «στάση της αγελάδας».

Κάντε γιόγκα με τη γάτα σας

Θέλετε να κάνετε γιόγκα στο σπίτι και έχετε μία γάτα; Έξοχα! Πολλοί γιόγκι επωφελούνται από τις δονήσεις της γάτας. Ορισμένα στούντιο γιόγκα προσφέρουν ειδικά προγράμματα «Γιόγκα με γάτα» (Cat Yoga). Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε συμμετέχων παίρνει μαζί τη γάτα του - το κυνηγητό των γατών θα κατέστρεφε γρήγορα τη χαλαρή ατμόσφαιρα. Αντ' αυτού, μια ήρεμη γάτα, που ανήκει στο στούντιο γιόγκα, περιπλανιέται στο χώρο . Κοιτάζει τις διάφορες ασκήσεις με ενδιαφέρον, ξαπλώνει ή χρησιμεύει ως πρότυπο: είτε για χαριτωμένο τέντωμα είτε για απόλυτη χαλάρωση. Η γάτα αποφασίζει τι θέλει να κάνει, διότι κάθε γάτα-γιόγκι κάνει του κεφαλιού της. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη γάτα ως επιπλέον βάρος για ορισμένες ασκήσεις. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να πέσει η γάτα και ότι αισθάνεται άνετα. Διότι  η γάτα είναι ένας «ανεξάρτητος» γιόγκι, οπότε δεν μπορείτε να την εμπλέξετε ενεργά σε ασκήσεις. Δεν έχει νόημα άλλωστε. Οι γάτες μπορούν να μάθουν και τη «στάση του κάτω σκύλου». Αλλά στη συνέχεια το πράγμα δυσκολεύει με τη «στάση του δέντρου» ή τη «στάση του περιστεριού».

Γιόγκα με γάτα

Χαλάρωση με τη γάτα - γίνεται;

Ιδίως οι νεαρές γάτες έχουν περιέργεια, όταν εσείς ξαπλώνετε στο πάτωμα σε ασυνήθιστες στάσεις. Ξαφνικά ούτε λόγος για χαριτωμένες κινήσεις και χαλάρωση: η γάτα προτιμά να παίζει με τα τεντωμένα πόδια σας ή να βυθίζει τα δόντια της στο χαλάκι της γιόγκα. Τι να κάνετε; Σας προτείνουμε: Εισπνοή, εκπνοή - και μείνετε δυνατοί! Μην δίνετε καμία σημασία στη γάτα σας. Σύντομα θα βαρεθεί να προσπαθεί να σας αποσπάει την προσοχή, κι εσείς θα μπορείτε να επικεντρωθείτε ξανά στις ασκήσεις σας. Η γάτα πρέπει φυσικά να είναι εκτονωμένη και να μην πεινάει, όταν εσείς χαλαρώνετε. Εάν η γάτα τρέχει σκόπιμα μπροστά από τα πόδια σας, ενώ εσείς κάνετε το χαιρετισμό στον ήλιο ή αρχίζει να ρίχνει τις γλάστρες από το περβάζι του παραθύρου, αυτό είναι μια άσκηση ηρεμίας για κάθε γιόγκι. Αναρωτιέστε εάν η γάτα σας βαριέται; Οι οικόσιτες γάτες που ζουν αποκλειστικά μέσα στο σπίτι έχουν συχνά υπερβολικά αποθέματα ενέργειας. Μια ασφαλής βόλτα ή μια δεύτερη γάτα με ταιριαστό χαρακτήρα είναι πιθανές εναλλακτικές.

Διαλογισμός με τη γάτα

Είτε κουλουριασμένες είτε τεντωμένες: οι γάτες λατρεύουν να κοιμούνται. Για το λόγο αυτό - τουλάχιστον οι καλοαναθρεμμένες γάτες - είναι η καλύτερη παρέα για δουλειά από το σπίτι. Εάν έχετε πολλή δουλειά στον υπολογιστή και πρέπει να τηρήσετε τις προθεσμίες, μπορείτε να επαναφορτίζετε τις μπαταρίες σας απλώς και μόνο κοιτάζοντας την κουλουριασμένη γάτα. Αυτό λειτουργεί και στη γιόγκα. Οι γάτες που γουργουρίζουν εναρμονίζονται με τις ασκήσεις αναπνοής του ανθρώπου τους και βοηθούν στη χαλάρωση. Αυτό λειτουργεί ιδιαίτερα καλά, αν δίνετε λίγη προσοχή στη γάτα. Έτσι με τη γιόγκα μπορείτε επίσης να βοηθήσετε ντροπαλές ή συγκρατημένες γάτες να ανοιχτούν. Μέσου του κοινού διαλογισμού θα ενισχυθεί το δέσιμο με τη γάτα σας. Παρεμπιπτόντως: κάποια μουσική που εμείς οι άνθρωποι βρίσκουμε χαλαρωτική μπορεί να είναι ενοχλητική για ευαίσθητες γάτες. Εάν κάνετε γιόγκα με μουσική, σκεφτείτε εάν έχετε επιλέξει και ένα σωστό τόνο για τη γάτα σας. Μερικοί τετράποδοι γιόγκι πρέπει επίσης πρώτα να εξοικειωθούν με τον ήχο των μπολ και κυμβάλων, που χρησιμοποιούνται για παραγωγή ηχητικών δονήσεων κατά το διαλογισμό.

Cat Yoga: Συμβουλές για γιόγκα με τη γάτα σας

Θέλετε να κάνετε γιόγκα στο σπίτι, ενώ η γάτα είναι εκεί; Ακολουθούν συνοπτικές συμβουλές μας για ένα χαλαρωτικό πρόγραμμα άσκησης:

  • Παίξτε προηγουμένως με τη γάτα.
  • Αγνοήστε με συνέπεια κάθε πιθανή προσπάθεια της γάτας να σας πείσει να παίξετε κατά τη διάρκεια της γιόγκα.
  • Οι ήρεμες γάτες κάθονται άνετα δίπλα σας επάνω σε μια μαλακή κουβέρτα, ενώ εσείς κάνετε asanas.
  • Η γάτα δεν ηρεμεί; Σε αυτή την περίπτωση θα σας βοηθήσουν μαξιλάρια βαλεριάνας, χαλάκια για παιχνίδια όσφρησης, ή παιχνίδια ευφυΐας.
  • Επιλέξτε χαλαρωτική μουσική, την οποία απολαμβάνει και η γάτα.

Με μια χαλαρή γάτα στο χώρο έχετε στο πλευρό σας την καλύτερη παρέα. Ευελπιστούμε να απολαύσετε τη γιόγκα παρέα με τη γάτα σας: Namasté!

Διαβάστε επίσης το άρθρο μας Dog Yoga!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
2 min

Τρόποι απασχόλησης της γάτας σας

Ως ιδιοκτήτες μιας οικόσιτης γάτας θέλετε να είστε σίγουροι ότι το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να ζει όσο πιο φυσιολογικά γίνεται. Αυτό σημαίνει ότι μια κατοικία φιλική προς τις γάτες θα πρέπει να προσφέρει πολλές εναλλαγές. Όσο λιγότερα απαγορευτικά μέρη υπάρχουν μέσα στο σπίτι, τόσο καλύτερα για τη γάτα σας. Οι ευέλικτες ώρες ταΐσματος είναι πιο κοντά στη φυσική συμπεριφορά μιας γάτας απ’ ότι οι σταθερές. Η γάτα σας θα πρέπει να λαμβάνει το τελευταίο επιδόρπιο για καληνύχτισμα, όταν εσείς πηγαίνετε για ύπνο. Αν έχει περισσότερη εναλλαγή στην καθημερινότητά της, η γάτα σας θα είναι πιο ικανή να αντιμετωπίσει το άγχος. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να βρείτε τρόπους για να κρατάτε απασχολημένη τη γάτα σας και να παίζετε μαζί της όσο το δυνατόν πιο συχνά. Φέρτε της τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ένα νέο κουτί για να κρύβεται, καθώς αυτό εκθέτει τη γάτα σας σε νέες μυρωδιές. Η γάτα θα πρέπει επίσης να εξοικειώνεται και με νέους θορύβους μέσα στο σπίτι.
1 min

Βαλεριάνα για γάτες

Η αποξηραμένη βαλεριάνα έχει ένα κοινό στοιχείο με τη νεπέτα (catnip): και τα δύο είναι από τα αγαπημένα φυτά των γατών μας. Δεν είναι τυχαίο που και τα δύο ποώδη φυτά είναι γνωστά ως «ναρκωτικά της γάτας». Γιατί όμως οι γάτες αντιδρούν ευφορικά στη μυρωδιά των παιχνιδιών με βαλεριάνα κτλ., ενώ η δυσάρεστη μυρωδιά τους κάνει τους ανθρώπους να σουφρώνουν τη μύτη τους;