Κατοικίδια πτηνά σε ζεύγη

ptiná se zévgi

Τα παπαγαλάκι, τα καναρίνια κ.ά. είναι υπέροχοι συγκάτοικοι, δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο, ενώ για την περιποίησή τους απαιτείται λίγος κόπος και χρόνος. Δεν είναι να απορεί κανείς λοιπόν που πολλοί ζωόφιλοι αποφασίζουν να αποκτήσουν ένα πτηνό ως κατοικίδιο. Είναι ωστόσο πολύ σημαντικό να κατανοεί κανείς ότι τα πουλιά πρέπει να διαμένουν σε ζεύγη.

Γίνεται να έχω ως κατοικίδιο ένα μόνο πτηνό;

Η εικόνα ενός καναρινιού που κελαηδά μόνο του μέσα στο κλουβί ή ενός πολυλογά παπαγάλου επάνω σε μια κούρνια είναι πλέον ξεπερασμένη: τα πτηνά είναι οικογενειακά ζώα, στην άγρια φύση πετούν σε σμήνη και ακόμη και υπό την προστασία του ανθρώπου, αισθάνονται την ανάγκη να βρίσκονται κοντά σε άλλους εκπροσώπους του είδους τους. Τα πτηνά μπορούν να παίξουν και να φάνε μαζί, καθώς και να περιποιηθούν το ένα το τρίχωμα του άλλου - μπορούν να βιώσουν μαζί όλες εκείνες τις εμπειρίες, τις οποίες δεν μπορεί να αντικαταστήσει ο άνθρωπος μόνο με την αγάπη του. Παρ’ όλα αυτά, πολλά πτηνά περνούν τη ζωή τους όχι μόνο στα στενά όρια ενός κλουβιού, αλλά και μόνα...

Στην ουσία δεν υπάρχει κανένα όφελος να έχετε στο σπίτι ως κατοικίδιο ένα μόνο πτηνό και όχι περισσότερα. Τα ζώα που ζουν μόνα τους μέσα σε ένα κλουβί αρρωσταίνουν ψυχικά, γίνονται μοναχικά και μαραζώνουν - δε γίνονται πιο ήμερα, όπως πολλοί πιστεύουν. Το επιθετικό παιχνίδι του «ζωηρού» πτηνού με παιχνίδια, καθρέφτες και μπολ τροφής είναι στην πραγματικότητα ένας λανθασμένος τρόπος εκδήλωσης των τελετουργικών ερωτοτροπίας.

πουλιά σε ζεύγη

Τι πρέπει να λάβω υπόψη κατά την αγορά ενός δεύτερου πτηνού;

Το αντίδοτο της μοναξιάς είναι ένα ταίρι για το κατοικίδιο πτηνό σας. Με σταδιακή και προσεκτική εξοικείωση των δύο πτηνών μεταξύ τους, ακόμη και το μοναχικό για χρόνια πτηνό μπορεί να «ξανανιώσει» και πάλι! Το δεύτερο πτηνό θα πρέπει οπωσδήποτε να ανήκει στο ίδιο είδος του πτηνού που έχετε ήδη - έτσι ταίρι ενός παπαγάλου μπορεί να είναι μόνο ένας παπαγάλος. Ομοίως, ένα παπαγαλάκι Μπάτζι μπορεί να γίνει ζεύγος μόνο με ένα άλλο παπαγαλάκι Μπάτζι. Αν το νέο πτηνό είναι επίσης της ίδιας ηλικίας και του ίδιου φύλου με το κατοικίδιο πτηνό σας, μπορείτε να μειώσετε στο ελάχιστο την πιθανότητα εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς.

Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η σταδιακή εξοικείωση. Σε ουδέτερο χώρο, δηλαδή σε ένα νέο και πιθανόν μεγαλύτερο κλουβί, το ζευγάρωμα επιτυγχάνεται συχνά ευκολότερα. Διότι σε αυτή την περίπτωση κανένα εκ των πτηνών δεν έχει το «πλεονέκτημα έδρας»! Μετά από λίγες ημέρες σε ξεχωριστά κλουβιά μπορεί να ξεκινήσει το ζευγάρωμα - έχοντας την ελπίδα ότι αυτό το πρώτο βήμα θα είναι και η αρχή μιας ευτυχισμένης κοινής ζωής.

Στο τμήμα πουλιών της zooplus θα βρείτε πολλά προϊόντα για τα κατοικίδια πτηνά σας.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Η ιδανική συντροφιά για παπαγαλάκια budgie

Το παπαγαλάκι Μπάτζι (Melopsittacus undulatus - Budgie ή Budgerigar), γνωστό και ως μελοψιττακός ο κυματοειδής ή κοινό παπαγαλάκι, προέρχεται από την Αυστραλία και ζει σε μικρά ή μεγάλα σμήνη. Έχει ένα σταθερό σύντροφο, με τον οποίο συνήθως παραμένει μαζί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να φροντίζετε, ώστε το budgie σας να έχει άλλο ένα παπαγαλάκι για παρέα, αν θέλετε το κατοικίδιο ζώο να αισθάνεται οικεία στο σπίτι μαζί σας. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να προσέχετε, ώστε το κοινωνικό αυτό πτηνό να μην αισθάνεται μόνο του.
1 min

Μεγάλα κλουβιά πουλιών

Ως «κλούβες» περιγράφονται τα μεγάλα κλουβιά, που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη πτηνών. Κλουβιά για πτηνά υπάρχουν σε όλα τα σχήματα και μεγέθη. Όταν αγοράζετε ένα κλουβί θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας το είδος των πτηνών που επιθυμείτε να φιλοξενήσετε μέσα. Τα πουλιά του Νότου, όπως το καναρίνι και ο μελοψιττακός ο κυματοειδής, φυλάσσονται συνήθως σε μεγάλα κλουβιά εσωτερικού χώρου, ενώ για τα ωδικά πτηνά προτιμούνται μεγάλα κλουβιά εξωτερικού χώρου.
1 min

Κατοικίδια πτηνά σε ζεύγη

Τα παπαγαλάκι, τα καναρίνια κ.ά. είναι υπέροχοι συγκάτοικοι, δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο, ενώ για την περιποίησή τους απαιτείται λίγος κόπος και χρόνος. Δεν είναι να απορεί κανείς λοιπόν που πολλοί ζωόφιλοι αποφασίζουν να αποκτήσουν ένα πτηνό ως κατοικίδιο. Είναι ωστόσο πολύ σημαντικό να κατανοεί κανείς ότι τα πουλιά πρέπει να διαμένουν σε ζεύγη.