ΒΙΟ Tροφή για γάτες

BIO Trofí gia gátes

Το BIO είναι «τάση», είτε πρόκειται για λαχανικά, φρούτα ή τροφές ζώων. Αλλά τι σημαίνει “ΒΙΟ” και σε τι διαφέρει η  BIO τροφή για γάτες από τις συμβατικές τροφές για γάτες; Με βάση ποιά κριτήρια κατηγοριοποιείται μία τροφή ως BIO ή οργανική; Ισχύει ότι η βιολογική τροφή για γάτες πραγματικά δεν περιέχει καθόλου τεχνητές ορμόνες, αντιβιοτικά και αυξητικούς παράγοντες; Βρείτε τις απαντήσεις που ψάχνετε διαβάζοντας παρακάτω!

Η αγορά για τροφές γατών μεγαλώνει όλο και περισσότερο, και οι ιδιοκτήτες καλούνται να επιλέξουν τη σωστή τροφή για τους τετράποδους φίλους τους ανάμεσα από μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Μεταξύ άλλων, τα προϊόντα ΒΙΟ έχουν κάνει πρόσφατα την εμφάνισή τους στην αγορά τροφών για γάτες. Είτε πρόκειται για ξηρά τροφή, υγρή τροφή ή σνακ: τα προϊόντα ΒΙΟ ξεχωρίζουν λόγω της βιώσιμης, φιλικής προς το περιβάλλον διαδικασίας παραγωγής και της επιλογής συστατικών υψηλής ποιότητας. Ωστόσο, πολλοί διερωτώνται, εάν η συχνά ακριβότερη τροφή ΒΙΟ αξίζει τα χρήματά της...

Τι είναι αυτό που κάνει τη βιολογική τροφή για γάτες να ξεχωρίζει από τη συμβατική τροφή;

Βασικές αρχές

Ας πάμε πρώτα απ' όλα στις βασικές προδιαγραφές, προκειμένου μια τροφή γάτας να μπορεί να διακριθεί με τη σφραγίδα πιστοποίησης BIO. Η πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων στοχεύει στην προώθηση των βιολογικών καλλιεργειών και της ενδεδειγμένης διαβίωσης των ζώων. Οι εταιρείες που παράγουν βιολογικά προϊόντα πρέπει προηγουμένως να πιστοποιούνται, σύμφωνα με τις νομοθετικές διατάξεις της ΕΕ σχετικά με τη βιολογική γεωργία.

Ο όρος ''ΒΙΟ'' ή «οργανικό» δεν πρέπει να χρησιμοποιείται αυθαίρετα! Τα οργανικά προϊόντα θα πρέπει να πληρούν τις αυστηρότερες κατευθυντήριες γραμμές του κανονισμού (ΕΚ) περί βιολογικών προϊόντων. Μόνο, όταν το προϊόν και ο τρόπος παραγωγής του ανταποκρίνονται στον κανονισμό, επιτρέπεται να φέρει το ανοιχτόχρωμο πράσινο λογότυπο BIO της ΕΕ, σε συνδυασμό κάποιες φορές με τη γνωστή εξάγωνη σφραγίδα πιστοποίησης BIO.

Σε αντίθεση με την εξάγωνη σφραγίδα πιστοποίησης BIO,  η οποία χρησιμοποιείται σε εθελοντική βάση, από το 2010 και μετά, το λογότυπο ΒΙΟ της ΕΕ πρέπει υποχρεωτικά να μπαίνει σε όλες τις προσυσκευασμένες βιολογικές τροφές. Εκτός από τη δήλωση του κωδικού αριθμού του οργανισμού που έλεγξε και πιστοποίησε την επιχείρηση, η αναγραφή της προέλευσης των μεμονωμένων συστατικών του προϊόντος είναι απαραίτητη για τη χρήση του λογότυπου BIO της ΕΕ: γεωργία εντός ΕΕ, γεωργία εκτός ΕΕ, ο συνδυασμός γεωργίας εντός ΕΕ/γεωργίας εκτός ΕΕ ή ακόμη και η απλή αναγραφή της χώρας προέλευσης, αν όλα τα συστατικά προέρχονται από αυτή.

Η βιολογική τροφή για γάτες παράγεται λοιπόν με απόλυτη διαφάνεια, δίνοντας την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες γάτας να γνωρίζουν με ασφάλεια ακριβώς τι περιέχεται στην κονσέρβα ή το φακελάκι καθώς και την ακριβής προέλευση των συστατικών τους.

Ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων, ως ζωόφιλοι, δεν αποδέχονται με ευκολία το γεγονός ότι στις τροφές για γάτες περιέχεται κυρίως κρέας ως βασικό συστατικό. Η σφραγίδα πιστοποίησης BIO υπόσχεται την ενδεδειγμένη εκτροφή των ζώων εκμετάλλευσης - ένα σημαντικό επιχείρημα για τις πωλήσεις! Αλλά τι σημαίνει «ενδεδειγμένη εκτροφή» και πώς αυτή συνδέεται στο πλαίσιο χορήγησης της σφραγίδας πιστοποίησης BIO; Οι αγρότες, που ασχολούνται με βιολογικά προϊόντα, πρέπει να γνωρίζουν και να ικανοποιούν τις ανάγκες των ζώων τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φροντίζουν για την καλή πρόληψη υγείας, καθώς και για την κατάλληλη διατροφή και τις ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης των ζώων τους. Οι στάβλοι πρέπει πρωτίστως να προσαρμόζονται στη φυσική συμπεριφορά των ζώων εκμετάλλευσης, όπου συμπεριλαμβάνεται η απασχόληση και οι κοινωνικές επαφές. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγονται διαταραχές στη συμπεριφορά τους. Κάθε ζώο πρέπει να έχει αρκετό χώρο για ανάπαυση και πρόσληψη τροφής. Οι επιφάνειες, όπου ξαπλώνει, δεν πρέπει να αποτελούνται από διάτρητο δάπεδο και πρέπει να στρώνονται με απορροφητικό, μονωτικό υλικό, όπως άχυρο. Στο θερινό εξάμηνο προβλέπεται βοσκή για τα μηρυκαστικά, όπως οι αγελάδες και τα βοοειδή. Η διατροφή των ζώων είναι επίσης προσανατολισμένη προς την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με οικολογικά κριτήρια, όχι με γνώμονα τη μεγιστοποίηση της απόδοσής τους, διότι η λάθος διατροφή οδηγεί σε προβλήματα υγείας που επηρεάζουν την ποιότητα των προϊόντων... Τα ζώα πρέπει να τρέφονται αποκλειστικά με βιολογικές τροφές, ιδανικά από ιδία παραγωγή. Χημικά-συνθετικά παρασκευασμένα πρόσθετα τροφών για την ενίσχυση της απόδοσης και της ανάπτυξης δεν επιτρέπονται.

Όσον αφορά την υγεία, η βασική αρχή είναι «η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία». Αυτή ξεκινά ήδη στα πρώτα στάδιο της εκτροφής, η οποία διαρκεί σε βιολογικά αγροκτήματα πολύ περισσότερο από ότι στα συμβατικά αγροκτήματα. Οι νεαροί μόσχοι λαμβάνουν πλήρες γάλα για τρεις μήνες, τα χοιρίδια πρέπει να θηλάζουν για τουλάχιστον 40 ημέρες. Έτσι, τα νεαρά ζώα προμηθεύονται αντισώματα και η φυσική ανάπτυξή τους είναι εγγυημένη. Προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία ανθεκτικών βακτηριακών στελεχών, προς όφελος του καταναλωτή, δεν χρησιμοποιούνται προληπτικά φάρμακα, αντιβιοτικά ή ορμόνες. Επιλέγονται αρχικά φυσικές διαδικασίες θεραπείας, προκειμένου να γιατρευτούν ενδεχόμενες ασθένειες. Μόνον εάν αυτές αποτύχουν, πρέπει να γίνεται προσφυγή σε συμβατικές μεθόδους θεραπείας. Ωστόσο, ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, τα βιολογικά προϊόντα υπόκεινται σε αυστηρές απαιτήσεις εμπορίας.

Εάν αγοράζετε  βιολογική τροφή για γάτες, συμβάλετε έμμεσα στην διατήρηση υψηλού επιπέδου διαβίωσης των ζώων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τροφών!

Κανονισμοί για τη σφραγίδα πιστοποίησης BIO

Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο η ενδεδειγμένη διαβίωση των ζώων, προκειμένου ένα προϊόν να αναγνωριστεί ως βιολογικό. Μία σύζευξη της καλλιέργειας φυτών και της εκτροφής ζώων σχεδιάζεται ειδικά ώστε να συμβάλει στη διατήρηση και την αύξηση της γονιμότητας του εδάφους. Στη βιολογική γεωργία και την παραγωγή βιολογικών προϊόντων απαγορεύονται ως εκ τούτου φυτοφάρμακα, συνθετικά και ανόργανα λιπάσματα. Η λυματολάσπη είναι μόνο ένα παράδειγμα ανόργανου λιπάσματος. Η προστασία του εδάφους, του νερού και του αέρα συμβάλλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η οργανική καλλιέργεια προστατεύει το περιβάλλον με ελεγχόμενη χρήση φυσικών πόρων μέσω  όσο το δυνατόν πλησιέστερους κύκλους θρεπτικών συστατικών και μειωμένη κατανάλωση ενέργειας. Επιπλέον, οι λεγόμενοι ΓΤΟ (γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί) απαγορεύονται.

Για τα προϊόντα που αποτελούνται από ποικιλία συστατικών, ισχύει ότι τα εν λόγω συστατικά θα πρέπει να προέρχονται από βιολογική γεωργία σε ποσοστό 95 τοις εκατό τουλάχιστον. Το υπόλοιπο 5 τοις εκατό μπορεί να προέρχεται από συμβατική γεωργία - αυτό όμως, μόνο αν τα συστατικά αυτά δεν είναι διαθέσιμα σε ποιότητα BIO. Η παραγωγή θα πρέπει να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια, φροντίζοντας ώστε όλα τα στάδια παραγωγής να είναι πλήρως καταγεγραμμένα. Μια φορά το χρόνο γίνεται έλεγχος των παραγωγών και κατασκευαστών βιολογικών τροφών. Μόνο μετά τον έλεγχο το τελικό προϊόν επιτρέπεται να φέρει το γνωστό εξάγωνο λογότυπο BIO. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν σφραγίδες πιστοποίησης BIO και από άλλους ιδιωτικούς οργανισμούς. Ο κανονισμός για τη σφραγίδα πιστοποίησης BIO της ΕΕ ορίζει τα ελάχιστα πρότυπα της βιολογικής παραγωγής, οι ιδιωτικές ενώσεις βιολογικής καλλιέργειας θέτουν αυστηρότερα και υψηλότερα κριτήρια σε βασικούς τομείς!

BIO Τροφή για γάτες

Τα προϊόντα βιολογικής ποιότητας όχι μόνο εξασφαλίζουν καθαρή συνείδηση, αλλά υποστηρίζουν επίσης την οικολογική, βιώσιμη γεωργία. Υπάρχουν λοιπόν βάσιμα επιχειρήματα υπέρ των προϊόντων BIO- είτε πρόκειται για τροφές προς ιδίαν χρήση είτε για τροφές κατοικίδιων ζώων!

Ιδίως στις τροφές για γάτες μπορεί να διακρίνει κανείς τη διαφορά: η βιολογική τροφή δεν περιέχει ορμόνες, αντιβιοτικά και επιταχυντές ανάπτυξης, χάρη στις προδιαγραφές εκτροφής. Η πιθανότητα εμφάνισης ανθεκτικών βακτηριακών στελεχών είναι χαμηλή. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων υποστηρίζουν τη βιώσιμη παραγωγή με την αγορά βιολογικών προϊόντων ή, όπως διατυπώνεται από τον παρασκευαστή τροφών για γάτες Yarrah στην ιστοσελίδα του: «Οι τροφές BIO δεν είναι απλώς μια τάση για εμάς, αλλά μια συνειδητή απόφαση να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για τα ζώα.»

Πολλοί παρασκευαστές τροφών για κατοικίδια συμβαδίζουν με αυτή την ιδέα και προσφέρουν βιολογική τροφή για σκύλους, γάτες αλλά και για μικρά ζώα και πουλιά. Όποιος δίνει σημασία στην ποιότητα BIO, θα βρει εγγυημένα το σωστό προϊόν διατροφής για το κατοικίδιο ζώο του! Μπορείτε να βρείτε επίσης λιχουδιές ΒΙΟ και άλλα συμπληρώματα διατροφής ΒΙΟ για γάτες.

Παρ' όλα αυτά: η σφραγίδα πιστοποίησης ΒΙΟ διακρίνει προϊόντα, που πληρούν τις προδιαγραφές του κανονισμού (ΕΚ) περί βιολογικών προϊόντων. Αποκαλύπτει την ποιότητα της παραγωγής - όχι κατ' ανάγκη την ποιοτική σύνθεση του προϊόντος. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει: η σύνθεση της βιολογικής τροφής για γάτες δεν είναι πάντα η καλύτερη συγκεκριμένα για τις ανάγκες τις γάτας σας! Ακόμη και σε τροφές για κατοικίδια ζώα, που πληρούν οικολογικά κριτήρια, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην καλύτερη δυνατή σύνθεση. Όσον αφορά την τροφή για γάτες, αυτό σημαίνει: υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας και συνεπώς πολλή υγιεινή πρωτεΐνη, μόνο μικρές ποσότητες ή ιδανικά καθόλου δημητριακά.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στην επιλογή της σωστής βιολογικής τροφής για τη γάτα σας!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Επικίνδυνα τρόφιμα για γάτες

Ακόμα και ο ζωολόγος και ερευνητής της συμπεριφοράς ζώων Paul Leyhausen διαπίστωσε ότι οι γάτες δεν τρώνε απαραίτητα μόνο ό,τι είναι πραγματικά καλό για αυτές. Είναι λοιπόν σημαντικό ο ιδιοκτήτης κάθε γάτας να είναι καλά ενημερωμένος σχετικά με το ποιο από τα τρόφιμα του μπορεί να είναι επιβλαβές για τη γάτα του. Ορισμένες τροφές, που είναι ωφέλιμες για την ανθρώπινη υγεία, είναι εξαιρετικά τοξικές για τη γάτα. Η ακόλουθη λίστα δεν είναι πλήρης.
1 min

Η σωστή διατροφή για γατάκια

Με το που αρχίσει να μειώνεται η παραγωγή γάλακτος της μητέρας (μετά από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες περίπου), θα πρέπει να ξεκινήσει σταδιακά και η εισαγωγή της νεαρής γάτας σας σε μία ειδική τροφή για γατάκια. Από τον τρίτο κιόλας μήνα ζωής του το γατάκι θα πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με μία ειδική τροφή για γατάκια, καθώς σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να έχει απογαλακτιστεί πλήρως. Ξεκινήστε να ταΐζετε το γατάκι σας με μικρές ποσότητες τροφής για γατάκια, προσθέτοντας μέσα λίγο μητρικό γάλα, σε περίπτωση που η τροφή δεν είναι από την πρώτη στιγμή καλά αποδεκτή. Η ποσότητα του γάλακτος θα πρέπει ωστόσο να μειώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε το γατάκι να μην προσλαμβάνει μέσω της τροφής υπερβολική ενέργεια.
1 min

Τροφή για στειρωμένες γάτες

Δεν είναι όλες οι γάτες το ίδιο, η καθεμία έχει τις δικές της ξεχωριστές ανάγκες. Μια νεαρή γάτα έχει ανάγκη από διαφορετικά θρεπτικά συστατικά από μια ενήλικη ή ηλικιωμένη γάτα. Υπάρχουν πιο δραστήριες γάτες και γάτες που προτιμούν να περνούν όλη τη μέρα χαλαρώνοντας πάνω στο καλοριφέρ. Η σωστή διατροφή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε γάτας. Η στείρωση, η διακοπή δηλαδή της λειτουργίας του γεννητικού συστήματος και επομένως, η διακοπή της αναπαραγωγικής λειτουργίας, επηρεάζει καθοριστικά το σώμα της κάθε γάτας. Αλλά τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να προσφέρει η ιδανική τροφή για στειρωμένες γάτες;