Επικίνδυνα τρόφιμα για γάτες

τρόφιμα για γάτες

Ακόμα και ο ζωολόγος και ερευνητής της συμπεριφοράς ζώων Paul Leyhausen διαπίστωσε ότι οι γάτες δεν τρώνε απαραίτητα μόνο ό,τι είναι πραγματικά καλό για αυτές. Είναι λοιπόν σημαντικό ο ιδιοκτήτης κάθε γάτας να είναι καλά ενημερωμένος σχετικά με το ποιο από τα τρόφιμα του μπορεί να είναι επιβλαβές για τη γάτα του. Ορισμένες τροφές, που είναι ωφέλιμες για την ανθρώπινη υγεία, είναι εξαιρετικά τοξικές για τη γάτα.

Η ακόλουθη λίστα δεν είναι πλήρης.

Τι δεν επιτρέπεται να τρώνε οι γάτες;

 Ανάμεσα στις επικίνδυνες τροφές για γάτες είναι οι εξής:

 • Αλκοόλ: Είναι προφανές ότι δεν πρέπει να χορηγείται αλκοόλ στις γάτες. Για το λόγο αυτό, τα ανθοϊάματα Μπαχ για γάτες διατίθεται μόνο σε έκδοση χωρίς αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο ήπαρ και τον εγκέφαλο της γάτας. Ακόμη και μια ποσότητα πολύ μικρή για ανθρώπους, δηλαδή μια κουταλιά της σούπας, αρκεί για να πέσει μια γάτα σε κώμα. Μόνο ελάχιστα περισσότερο αλκοόλ μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη γάτα.
 • Τυλιχτή ρέγγα μαρινάτη: Ακόμα κι αν νομίζετε ότι κάνετε πολύ καλό στη γάτα σας, αν την αφήνετε να τρώει μερικές από τις μαρινάτες τυλιχτές ρέγγες σας, καλό θα ήταν να μην το κάνετε. Το πεπτικό σύστημα της γάτας δεν ωφελείται από την υψηλή περιεκτικότητα αλατιού.
 • Σοκολάτα: Όπως και για τους σκύλους, έτσι και για τις γάτες η σοκολάτα είναι ιδιαίτερα τοξική λόγω του συστατικού θεοβρωμίνης. Η ουσία περιέχεται σε κάθε τύπο σοκολάτας - σε ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση ωστόσο στη μαύρη σοκολάτα και στο καθαρό κακάο, όπως χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για ψήσιμο ή για την παραγωγή «ζεστής σοκολάτας». Εάν οι γάτες καταναλώσουν σοκολάτα, αυτό έχει μοιραίες συνέπειες. Οδηγεί σε καρδιακή αρρυθμία, τρέμουλο των μυών και επιληπτικές κρίσεις. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο, τόσο πιο επικίνδυνη είναι η σοκολάτα για τους τετράποδους φίλους μας. Ευτυχώς, οι γάτες - σε αντίθεση με τους σκύλους - συχνά δεν ενδιαφέρονται τόσο για το λαχταριστό πειρασμό, αλλά λόγω του κινδύνου δηλητηρίασης πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας δεν έχει καμία πρόσβαση στη σοκολάτα σας.
 • Ωμό χοιρινό κρέας: Εδώ εγκυμονεί ο κίνδυνος μιας - συχνά θανατηφόρου - μόλυνσης με τον ιό Aujezky. Η νόσος του Aujeszky (ΝΑ) ή ψευδολύσσα εκδηλώνεται κυρίως μέσω νευρολογικών συμπτωμάτων στη γάτα. Η γάτα γίνεται ανήσυχη και αεικίνητη, κάνει αισθητή την παρουσία της με συχνό νιαούρισμα και χάνει πολύ σάλιο μέσω εμφανών κινήσεων κατάποσης. Σε προχωρημένο στάδιο εμφανίζονται προβλήματα συντονισμού και παράλυση.
τρόφιμα για γάτες
 • Αβοκάντο: Επικίνδυνα τρόφιμα για γάτες είναι και τα αβοκάντο. Στην ανθρώπινη διατροφή τα αβοκάντο είναι ωφέλιμα λόγω των ιδιοτήτων τους που προάγουν την υγεία, ωστόσο είναι επιβλαβή για τις γάτες. Η περσίνη που περιέχεται προκαλεί στις γάτες δύσπνοια, οίδημα και βλάπτει τον καρδιακό μυ.
 • Ντομάτες και μελιτζάνες: Τα λαχανικά περιέχουν ατροπίνη, η οποία προκαλεί καρδιακές αρρυθμίες στις γάτες.
 • Ωμό κρέας πουλερικών: Ακόμα κι αν οι γάτες αγαπούν το κρέας πουλερικών, παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το τρώνε. Διότι η κατανάλωσή του ενέχει πολλούς κινδύνους για τις γάτες μας - μεταξύ άλλων επειδή θα μπορούσε να περιέχει σαλμονέλα.
 • Κόκκαλα: Αυτά μπορεί να περιέχουν θραύσματα και έτσι να τραυματίσουν τον ουρανίσκο της γάτας, να κολλήσουν στο λαιμό ή να βλάψουν το εντερικό τοίχωμα της γάτας.
 • Όσπρια και λάχανο: Τα όσπρια και το λάχανο είναι επίσης επιβλαβή τρόφιμα για τις γάτες. Έχουν την ιδιότητα να είναι δύσκολο να αφομοιωθούν. Για τη γάτα μπορεί να είναι εντελώς δύσπεπτα και να προκαλούν φούσκωμα ή διάρροια. Έχουν επίσης γνωστοποιηθεί μεμονωμένοι θάνατοι.
 • Κρεμμύδια: Τα κρεμμύδια σε κάθε μορφή είναι πολύ τοξικά για τις γάτες - είτε ωμά, μαγειρεμένα, αποξηραμένα είτε σε σκόνη. Ο λόγος γι’ αυτό είναι οι θειούχες ενώσεις. Αυτές προσβάλλουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια των γατών. Η κατανάλωση όλων των ειδών κρεμμυδιών μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, ερεθισμό της βλεννογόνου μεμβράνης ή ακόμη και αναιμία στις αγαπημένες μας γάτες. Ακόμα και μικρές ποσότητες αρκούν για να αλλάξουν το αίμα της γάτας προς το αρνητικό και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία της.
 • Πράσα: Και τα πράσα είναι επικίνδυνα τρόφιμα για τις γάτες. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το άγριο σκόρδο και το σχοινόπρασο. Ιδίως το σχοινόπρασο συναντάται συχνά σε κήπους, μπαλκόνια και στην κουζίνα. Εάν η γάτα το καταναλώσει, εγκυμονεί κίνδυνος δηλητηρίασης.
 • Γάλα: Επειδή οι γάτες είναι από τη φύση τους δυσανεκτικές στη λακτόζη, δεν πρέπει να τις δίνετε γάλα, παρόλο που υποστηρίζεται συχνά ότι οι γάτες του αγρού πίνουν τακτικά γάλα, (υποτίθεται) χωρίς να βλάπτονται.

Ανακαλύψτε στο online κατάστημα της zooplus την ποικιλία μας σε ειδικό γάλα γάτας με λιγότερη λακτόζη.

γάλα για γάτες

Δεν είναι τροφή για γάτες, αλλά παρόλα αυτά είναι επικίνδυνοι: «κόκκοι για σαλιγκάρια»

Δεν πρόκειται για σνακ σαλιγκαριών, αλλά για ένα σαλιγκαροκτόνο που είναι πεπιεσμένο σε σχήμα κόκκου, και χρησιμοποιείται κατά της «επίθεσης» των σαλιγκαριών στον κήπο και στο σπίτι. Είναι επίσης γνωστό ως μαλακιοκτόνο. Οι κόκκοι του μπορεί να περιέχουν δηλητήριο στομάχου, μεταλδεΰδη. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι η τροφή της γάτας δεν έρχεται ποτέ σε επαφή με τους κόκκους σαλιγκαροκτόνου.

Εάν η γάτα σας εμφανίσει συμπτώματα όπως έμετο, προβλήματα ισορροπίας ή πολύ έντονη σιελόρροια, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν/μια κτηνίατρο. Αυτός/ή μπορεί στη συνέχεια το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσει την κατάλληλη θεραπεία για να σώσει τη γάτα.

Παρεμπιπτόντως, η κατανάλωση αυτού του χημικού σκευάσματος μπορεί να αποβεί μοιραία για παιδιά και θηλαστικά! Οι ιδιοκτήτες κήπων με παιδιά ή κατοικίδια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιούν σαλιγκαροκτόνο σε κόκκους! Αυτό ισχύει επίσης εάν οι γείτονες έχουν γάτες που θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με τους κόκκους σαλιγκαροκτόνου. Μάθετε για εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον και τα ζώα! Τα παιδιά, οι γάτες και το περιβάλλον θα σας ευγνωμονούν.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Επικίνδυνα τρόφιμα για γάτες

Ακόμα και ο ζωολόγος και ερευνητής της συμπεριφοράς ζώων Paul Leyhausen διαπίστωσε ότι οι γάτες δεν τρώνε απαραίτητα μόνο ό,τι είναι πραγματικά καλό για αυτές. Είναι λοιπόν σημαντικό ο ιδιοκτήτης κάθε γάτας να είναι καλά ενημερωμένος σχετικά με το ποιο από τα τρόφιμα του μπορεί να είναι επιβλαβές για τη γάτα του. Ορισμένες τροφές, που είναι ωφέλιμες για την ανθρώπινη υγεία, είναι εξαιρετικά τοξικές για τη γάτα. Η ακόλουθη λίστα δεν είναι πλήρης.
1 min

Η σωστή διατροφή για γατάκια

Με το που αρχίσει να μειώνεται η παραγωγή γάλακτος της μητέρας (μετά από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες περίπου), θα πρέπει να ξεκινήσει σταδιακά και η εισαγωγή της νεαρής γάτας σας σε μία ειδική τροφή για γατάκια. Από τον τρίτο κιόλας μήνα ζωής του το γατάκι θα πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με μία ειδική τροφή για γατάκια, καθώς σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να έχει απογαλακτιστεί πλήρως. Ξεκινήστε να ταΐζετε το γατάκι σας με μικρές ποσότητες τροφής για γατάκια, προσθέτοντας μέσα λίγο μητρικό γάλα, σε περίπτωση που η τροφή δεν είναι από την πρώτη στιγμή καλά αποδεκτή. Η ποσότητα του γάλακτος θα πρέπει ωστόσο να μειώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε το γατάκι να μην προσλαμβάνει μέσω της τροφής υπερβολική ενέργεια.
1 min

Τροφή για στειρωμένες γάτες

Δεν είναι όλες οι γάτες το ίδιο, η καθεμία έχει τις δικές της ξεχωριστές ανάγκες. Μια νεαρή γάτα έχει ανάγκη από διαφορετικά θρεπτικά συστατικά από μια ενήλικη ή ηλικιωμένη γάτα. Υπάρχουν πιο δραστήριες γάτες και γάτες που προτιμούν να περνούν όλη τη μέρα χαλαρώνοντας πάνω στο καλοριφέρ. Η σωστή διατροφή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε γάτας. Η στείρωση, η διακοπή δηλαδή της λειτουργίας του γεννητικού συστήματος και επομένως, η διακοπή της αναπαραγωγικής λειτουργίας, επηρεάζει καθοριστικά το σώμα της κάθε γάτας. Αλλά τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να προσφέρει η ιδανική τροφή για στειρωμένες γάτες;