Μπορώ να δίνω στη γάτα μου τροφή για σκύλους;

Τροφή σκύλου σε γάτα

Επιτρέπεται στις γάτες να τρώνε τροφές για σκύλους;

Όσο διαφορετικές είναι οι γάτες από τους σκύλους, άλλο τόσο διαφέρουν οι διατροφικές τους ανάγκες. Σε περίπτωση που η γάτα σας φάει καμία φορά τροφή για σκύλους, αυτό δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί. Εάν η γάτα σας έτρωγε μονίμως τροφή για σκύλους, τότε θα υπήρχαν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία της. Αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να το αποφεύγετε.

Βασικά, οι γάτες πρέπει να λαμβάνουν την τροφή που προορίζεται για εκείνες. Και αυτό γιατί οι γάτες χρειάζονται μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη με επαρκή ποσότητα του αμινοξέος ταυρίνη, καθώς οι γάτες δεν μπορούν να την παράγουν οι ίδιες. Οι σκύλοι με τη σειρά τους μπορούν να την παράγουν ανεξάρτητα, αλλά δεν ανέχονται την πρωτεΐνη τόσο καλά και χρειάζονται μια τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες. Ταυτόχρονα, το ποσοστό ταυρίνης, ενός αμινοξέος τόσο σημαντικού για τις γάτες, είναι πολύ χαμηλό στην τροφή για σκύλους, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμπτώματα ανεπάρκειας στις γάτες. Η ταυρίνη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των γατών, διότι το συκώτι της γάτας δεν μπορεί να το συνθέσει ανεξάρτητα. Ο λόγος: Τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για τη μετατροπή σε ταυρίνη είναι ελάχιστα ενεργά στη γάτα. Επομένως, το αμινοξύ πρέπει να παρέχεται μέσω της τροφής.

Τροφή σκύλου σε γάτα

Εάν οι γάτες τρέφονται διαρκώς με τροφή για σκύλους, προκύπτουν σημαντικά συμπτώματα ανεπάρκειας στη γάτα. Αυτά μπορεί να εκδηλωθούν με θαμπό τρίχωμα ή άσχημη όραση. Στη χειρότερη περίπτωση, η ανεπάρκεια οδηγεί σε εκφυλισμό του αμφιβληστροειδούς - μια ασθένεια του αμφιβληστροειδούς που είναι μη αναστρέψιμη, και η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει τη γάτα ακόμη και σε τύφλωση.

Η ζωική πρωτεΐνη περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες σε προϊόντα κρέατος και ψαριού. Τα λαχανικά, από την άλλη πλευρά, είναι κυρίως πλούσια σε υδατάνθρακες. Για το λόγο αυτό, η τροφή για σκύλους περιέχει υψηλότερο ποσοστό λαχανικών, ενώ η τροφή για γάτες περιέχει ψάρι. Επιπλέον, η τροφή για σκύλους δεν ικανοποιεί τις διατροφικές ανάγκες της γάτας, καθώς περιέχει πάρα πολλούς υδατάνθρακες λόγω του υψηλού ποσοστού λαχανικών και πολύ χαμηλό ποσοστό κρέατος για τα σαρκοφάγα αιλουροειδή.

Πώς μπορώ να εμποδίσω τη γάτα μου να τρώει τροφή για σκύλους;

  • Είναι χρήσιμο να ταΐζετε γάτες και σκύλους σε ξεχωριστό χώρο, δηλαδή σε διαφορετικά δωμάτια, εάν είναι δυνατόν ή τουλάχιστον σε διαφορετικές γωνίες ενός δωματίου.
  • Εάν εκτιμάτε την εργασία με το κλίκερ, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για να αποσπάτε την προσοχή της γάτας από την τροφή του σκύλου, εάν χρειαστεί. Οι γάτες δεν βρίσκουν πάντοτε δελεαστική την τροφή για σκύλους. Σε πολλές περιπτώσεις δεν προκύπτει καν αυτό το ζήτημα.
  • Μπορείτε επίσης να αποτρέψετε τα κατοικίδια ζώα σας να τρώνε το ένα από το μπολ του άλλου, γεμίζοντας τα μπολ του σκύλου και της γάτας σας σε συγκεκριμένους χρόνους ταΐσματος. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να παρατηρήσετε τι συμβαίνει και εάν είναι απαραίτητο, να παρέμβετε. Τελικά, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποτρέψετε εντελώς το γατάκι σας να γεύεται το φαγητό του σκύλου σας. Μια σημαντική παράμετρος είναι φυσικά ότι οι γάτες και οι σκύλοι θα πρέπει από την αρχή να μάθουν ότι πρέπει να τρώνε φαγητό μόνο από το δικό τους μπολ.
  • Μια άλλη δοκιμασμένη επιλογή είναι να προσφέρετε την τροφή σε περιορισμένο χρονικό διάστημα μόνο 15 λεπτών. Έτσι βάζετε το μπολ μπροστά από το σκύλο και το παίρνετε μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος. Με αυτόν τον τρόπο, ο σκύλος μαθαίνει ότι πρέπει να τρώει όλο του το φαγητό εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου.

Βέβαια δεν είναι απολύτως απαραίτητο η γάτα να τρώει από το φαγητό του σκύλου, διότι ο σκύλος τρώει συνήθως τα γεύματά του πολύ γρήγορα και χωρίς να αφήνει «ούτε ψίχουλο». Σε αυτή την περίπτωση, η ψιψίνα-συγκάτοικος συνήθως δεν έχει καμία ευκαιρία να δοκιμάσει το περιεχόμενο του μπολ του σκύλου, μιας και ο ίδιος απλώς δεν αφήνει τίποτα για τη γάτα του σπιτιού, καταβροχθίζοντας τα πάντα και με μεγάλη ταχύτητα.

Τι πρέπει να λάβω υπόψη μου κατά την αγορά τροφής για γάτες;

Μια τροφή υψηλής ποιότητας έχει θετική επίδραση στην υγεία και την ευεξία, και επομένως και στο προσδόκιμο ζωής της γάτας. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική μια τροφή υψηλής ποιότητας. Η τροφή πρέπει να περιέχει τα συστατικά που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία της γάτας και να μην περιέχει ουσίες που μπορούν να βλάψουν την υγεία της.

Με βάση την ακρίβεια των πληροφοριών στην ετικέτα μπορείτε να αναγνωρίσετε αν μια τροφή είναι υψηλής ποιότητας. Από την άλλη πλευρά, συνιστάται μεγάλη προσοχή σε ακαθόριστες πληροφορίες όπως «παράγωγα». Όροι όπως «ζωικά υποπροϊόντα», «υποπροϊόντα ψαριού», «γαλακτοκομικά προϊόντα» και «προϊόντα αρτοποιίας» είναι ευφημισμοί για απόβλητα προϊόντα που έχουν προκύψει κατά την παραγωγή τροφίμων για τον άνθρωπο. Στη χειρότερη περίπτωση, οι τροφές γάτας με αναγραφή τέτοιων συστατικών περιέχουν απόβλητα σφάγιων, μεταξύ των οποίων αίμα, ούρα και νύχια ζώων. Όπως και ως καταναλωτές μπορεί να διερωτάστε για την προέλευση των τροφίμων της δική σας διατροφής, συνιστάται επίσης να ελέγχετε στην τροφή για γάτες και σκύλους ποια συστατικά μπορεί να κρύβονται πίσω από ορισμένους όρους - ιδίως επειδή αυτά μπορεί ακόμη και να βλάψουν το κατοικίδιό σας. Αυτό ισχύει, μεταξύ άλλων, εάν περιέχουν κρυφή ζάχαρη. Αν αγαπάτε το χαριτωμένο κατοικίδιο ζώο σας, ρίξτε μια προσεκτική ματιά στις πληροφορίες της ετικέτας.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια αρμονική συνύπαρξη μεταξύ σκύλου και γάτας, που παρά τις διαφορές τους αλληλοσυμπληρώνονται τόσο υπέροχα! Είναι μοναδικό να παρατηρεί κανείς το σκύλο και τη γάτα να ξαπλώνουν αρμονικά δίπλα-δίπλα στο χαλί ή τον καναπέ μετά το φαγητό από ξεχωριστά μπολ. Διότι παρά τις ξεχωριστές διατροφικές τους ανάγκες, οι σκύλοι και οι γάτες συμφωνούν ότι ο ύπνος είναι το πιο ωραίο πράγμα στον κόσμο. Εκτός από το φαγητό, φυσικά.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Επικίνδυνα τρόφιμα για γάτες

Ακόμα και ο ζωολόγος και ερευνητής της συμπεριφοράς ζώων Paul Leyhausen διαπίστωσε ότι οι γάτες δεν τρώνε απαραίτητα μόνο ό,τι είναι πραγματικά καλό για αυτές. Είναι λοιπόν σημαντικό ο ιδιοκτήτης κάθε γάτας να είναι καλά ενημερωμένος σχετικά με το ποιο από τα τρόφιμα του μπορεί να είναι επιβλαβές για τη γάτα του. Ορισμένες τροφές, που είναι ωφέλιμες για την ανθρώπινη υγεία, είναι εξαιρετικά τοξικές για τη γάτα. Η ακόλουθη λίστα δεν είναι πλήρης.
1 min

Η σωστή διατροφή για γατάκια

Με το που αρχίσει να μειώνεται η παραγωγή γάλακτος της μητέρας (μετά από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες περίπου), θα πρέπει να ξεκινήσει σταδιακά και η εισαγωγή της νεαρής γάτας σας σε μία ειδική τροφή για γατάκια. Από τον τρίτο κιόλας μήνα ζωής του το γατάκι θα πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με μία ειδική τροφή για γατάκια, καθώς σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να έχει απογαλακτιστεί πλήρως. Ξεκινήστε να ταΐζετε το γατάκι σας με μικρές ποσότητες τροφής για γατάκια, προσθέτοντας μέσα λίγο μητρικό γάλα, σε περίπτωση που η τροφή δεν είναι από την πρώτη στιγμή καλά αποδεκτή. Η ποσότητα του γάλακτος θα πρέπει ωστόσο να μειώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε το γατάκι να μην προσλαμβάνει μέσω της τροφής υπερβολική ενέργεια.
1 min

Τροφή για στειρωμένες γάτες

Δεν είναι όλες οι γάτες το ίδιο, η καθεμία έχει τις δικές της ξεχωριστές ανάγκες. Μια νεαρή γάτα έχει ανάγκη από διαφορετικά θρεπτικά συστατικά από μια ενήλικη ή ηλικιωμένη γάτα. Υπάρχουν πιο δραστήριες γάτες και γάτες που προτιμούν να περνούν όλη τη μέρα χαλαρώνοντας πάνω στο καλοριφέρ. Η σωστή διατροφή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε γάτας. Η στείρωση, η διακοπή δηλαδή της λειτουργίας του γεννητικού συστήματος και επομένως, η διακοπή της αναπαραγωγικής λειτουργίας, επηρεάζει καθοριστικά το σώμα της κάθε γάτας. Αλλά τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να προσφέρει η ιδανική τροφή για στειρωμένες γάτες;