Επιτρέπεται οι γάτες να πίνουν γάλα; This article is verified by a vet

Για πολλούς ανθρώπους, το γάλα και οι γάτες πάνε απλά μαζί. Γνωρίζουμε την ακαταμάχητη λαχτάρα των γατών για γάλα από πολλά παιδικά βιβλία και ταινίες. Αυτή η προτίμηση προς το γάλα είναι έκδηλη και στην πραγματικότητα, μιας οι γάτες λατρεύουν το γάλα. Μια θεωρία σχετικά με το γιατί οι γάτες ενθουσιάζονται για το γάλα είναι ότι θυμίζει στις γάτες τη χρονική περίοδο θηλασμού τους. Επιτρέπεται ωστόσο οι γάτες να πίνουν γάλα ή όχι;

Είναι το γάλα πραγματικά καλό για τις γάτες;

Τα μικρά γατάκια πίνουν γάλα από τη μητέρα τους μέσω του θηλασμού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σώμα της παράγει το ένζυμο λακτάση, το οποίο διασπά τη ζάχαρη γάλακτος (λακτόζη) στο γάλα. Αυτό σημαίνει ότι το γάλα είναι πολύ καλά ανεκτό από το γατάκι. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, οι γάτες χρειάζονται για την ανάπτυξή τους όλα τα θρεπτικά συστατικά του μητρικού γάλακτος. Επομένως, το σώμα της παράγει το ένζυμο λακτάση για την αξιοποίηση του γάλακτος.

Κατά το στάδιο της ανάπτυξης, τα γατάκια αρχίζουν να τρώνε στερεά τροφή. Η μητέρα-γάτα σταματά σταδιακά να θηλάζει τα γατάκια της. Επομένως, μειώνεται η παραγωγή του ενζύμου λακτάσης. Το γάλα γίνεται έτσι λιγότερο ανεκτό για τη γάτα. Ακόμη και το γάλα που αραιώνεται με νερό μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία. Επομένως, δεν συνιστάται να δίνετε στη γάτα σας να πίνει γάλα. Ούτε ακόμη και αν της αρέσει πολύ γευστικώς. Η λακτόζη περιέχεται επίσης και στο αγελαδινό γάλα. Κατά συνέπεια, λόγω της έλλειψης του ενζύμου λακτάσης αυτό το γάλα είναι εξίσου δύσπεπτο για τις γάτες μας.

Γάλα γάτας

Η γάτα μου έχει πιει γάλα - τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Οι γάτες δεν μπορούν να διασπάσουν τη ζάχαρη του γάλακτος μέσω των ενζύμων. Επομένως, το σώμα αντιδρά με διάρροια και πεπτικά προβλήματα (π.χ. φούσκωμα και κοιλιακό άλγος). Η παραγωγή ενζύμων δεν μειώνεται εξίσου για όλες τις γάτες, αλλά οι περισσότερες επηρεάζονται.

Δεν επιτρέπεται να δίνουμε καθόλου γάλα στη γάτα;

Καθώς οι γάτες μπορεί να έχουν δυσπεψία από την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος, αυτό πρέπει να αποφεύγεται. Το ειδικό γάλα για γάτες ή το γάλα χωρίς λακτόζη περιέχει μόνο ελάχιστη ποσότητα λακτόζης, οπότε είναι περισσότερο ανεκτό για τη γάτα. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να δίνετε στη γάτα σας να πίνει μόνο μικρές ποσότητες γάλακτος. Το γάλα περιέχει πολλές θερμίδες και μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε πρόσληψη περιττού βάρους. Το νερό αποτελεί τον καλύτερο τρόπο ενυδάτωσης για τη γάτα.

Έχει νόημα για τις γάτες να πίνουν γάλα;

Οι γάτες δεν χρειάζονται γάλα για μια σωστή διατροφή. Το γάλα περιέχει μεν ορισμένες θρεπτικές ουσίες, ωστόσο μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής η γάτα τις λαμβάνει αυτές ούτως ή άλλως. Επιπλέον, το γάλα περιέχει πολλές θερμίδες που μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε πρόσληψη περιττού βάρους - ιδίως σε αποκλειστικά οικόσιτες γάτες. Εάν ωστόσο προσφέρετε γάλα στη γάτα περιστασιακά ως ενδιάμεσο σνακ και όχι ως καθημερινό τρόφιμο, τότε κανείς δεν είναι αντίθετος με αυτό. Εάν το γάλα αρέσει ιδιαίτερα στη γάτα σας, μπορείτε να της δίνετε ευχαρίστηση με το γάλα και επίσης να την ενυδατώνετε λιγάκι. Το γάλα μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο και για την ενυδάτωση γατών που «τεμπελιάζουν» να καταναλώνουν υγρά. Προκειμένου να ενθαρρύνετε τις γάτες να πίνουν, μπορείτε π.χ. να προσθέσετε μια κούπα γάλακτος μέσα στο νερό. Παρ’ όλα αυτά, το γάλα για γάτες δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του πόσιμου νερού.

Smilla Γάλα γατών

Γάλα για γάτες Smilla

  • Υψηλό ποσοστό βιταμινών και ταυρίνης
  • Χωρίς προσθήκη ζάχαρης
  • Πολύ εύπεπτο

Ανακαλύψτε τώρα στο online κατάστημα της zooplus τη μεγάλη ποικιλία μας σε γάλα για γάτες!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Επικίνδυνα τρόφιμα για γάτες

Ακόμα και ο ζωολόγος και ερευνητής της συμπεριφοράς ζώων Paul Leyhausen διαπίστωσε ότι οι γάτες δεν τρώνε απαραίτητα μόνο ό,τι είναι πραγματικά καλό για αυτές. Είναι λοιπόν σημαντικό ο ιδιοκτήτης κάθε γάτας να είναι καλά ενημερωμένος σχετικά με το ποιο από τα τρόφιμα του μπορεί να είναι επιβλαβές για τη γάτα του. Ορισμένες τροφές, που είναι ωφέλιμες για την ανθρώπινη υγεία, είναι εξαιρετικά τοξικές για τη γάτα. Η ακόλουθη λίστα δεν είναι πλήρης.
1 min

Η σωστή διατροφή για γατάκια

Με το που αρχίσει να μειώνεται η παραγωγή γάλακτος της μητέρας (μετά από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες περίπου), θα πρέπει να ξεκινήσει σταδιακά και η εισαγωγή της νεαρής γάτας σας σε μία ειδική τροφή για γατάκια. Από τον τρίτο κιόλας μήνα ζωής του το γατάκι θα πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με μία ειδική τροφή για γατάκια, καθώς σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να έχει απογαλακτιστεί πλήρως. Ξεκινήστε να ταΐζετε το γατάκι σας με μικρές ποσότητες τροφής για γατάκια, προσθέτοντας μέσα λίγο μητρικό γάλα, σε περίπτωση που η τροφή δεν είναι από την πρώτη στιγμή καλά αποδεκτή. Η ποσότητα του γάλακτος θα πρέπει ωστόσο να μειώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε το γατάκι να μην προσλαμβάνει μέσω της τροφής υπερβολική ενέργεια.
1 min

Τροφή για στειρωμένες γάτες

Δεν είναι όλες οι γάτες το ίδιο, η καθεμία έχει τις δικές της ξεχωριστές ανάγκες. Μια νεαρή γάτα έχει ανάγκη από διαφορετικά θρεπτικά συστατικά από μια ενήλικη ή ηλικιωμένη γάτα. Υπάρχουν πιο δραστήριες γάτες και γάτες που προτιμούν να περνούν όλη τη μέρα χαλαρώνοντας πάνω στο καλοριφέρ. Η σωστή διατροφή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε γάτας. Η στείρωση, η διακοπή δηλαδή της λειτουργίας του γεννητικού συστήματος και επομένως, η διακοπή της αναπαραγωγικής λειτουργίας, επηρεάζει καθοριστικά το σώμα της κάθε γάτας. Αλλά τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να προσφέρει η ιδανική τροφή για στειρωμένες γάτες;