Η σωστή τροφή για ηλικιωμένες γάτες This article is verified by a vet

Τροφή για ηλικιωμένες γάτες

Και οι γάτες γερνούν και εμφανίζονται τα πρώτα πονάκια. Αλλά μην ανησυχείτε: Με τη σωστή διατροφή, η ηλικιωμένη γάτα σας θα παραμένει σε φόρμα και υγιής ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία! Η σωστή τροφή για ηλικιωμένες γάτες μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά στην κτηνιατρική θεραπεία χρόνιων ασθενειών του κατοικίδιου ζώου σας.

Η σωστή τροφή για ηλικιωμένες γάτες

Δεν υπάρχει «σωστή» μέθοδος σίτισης. Μια διατροφή κατάλληλη για τη γάτα σας εξαρτάται ιδίως από τις ανάγκες της! Και δεν είναι μόνο οι νεαρές γάτες που έχουν ειδικές απαιτήσεις για μια κατάλληλη διατροφή. Ιδίως όταν η γάτα σας μεγαλώνει και αρχίζουν τα πρώτα πονάκια, έχει υψηλές ανάγκες για θρεπτικές ουσίες.

Η δημιουργία ενός καλού διατροφικού πλάνου με υψηλής ποιότητας τρόφιμα είναι απαραίτητη για ηλικιωμένες γάτες, ώστε να παραμένουν υγιείς και δραστήριες ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία! Στα γηρατειά, οι γάτες δυσκολεύονται συχνά να αξιοποιήσουν τις προσφερόμενες θρεπτικές ουσίες. Τα δόντια δεν είναι πλέον στην καλύτερη κατάσταση, οπότε το μάσημα γίνεται δυσκολότερο. Η γάτα χάνει βάρος. Επιπλέον, εμφανίζονται πιθανές χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης ή οι νεφροπάθειες, οι οποίες συχνά απαιτούν τη χρήση μιας ειδικής τροφής.

Η επιλογή τροφής

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγετε μια εύπεπτη τροφή για την ηλικιωμένη γάτα σας. Όπως και με τη σύνθεση της τροφής για ενήλικες γάτες θα πρέπει και σε αυτή την περίπτωση να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή σε μια σύνθεση υψηλής ποιότητας. Οι ζωικές πρωτεΐνες είναι ιδιαίτερα εύπεπτες για τις γάτες - ως σαρκοφάγα ζώα δεν χρειάζονται υδατάνθρακες για να αποκτούν ενέργεια. Τυχόν επιβλαβή συστατικά όπως ζωικά και φυτικά υποπροϊόντα πρέπει επίσης να μειώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Για την αγορά έτοιμων τροφών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ακόλουθα κριτήρια ως οδηγό:

  • Το κρέας θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας συστατικών, εάν είναι δυνατόν να αναγράφονται πάνω στη συσκευασία το ποσοστό και η ποικιλία. Προσοχή: Τα «ζωικά υποπροϊόντα» πρέπει να ορίζονται με ακρίβεια!
  • Τα φυτικά συστατικά όπως τα δημητριακά και τα λαχανικά θα πρέπει επίσης να ορίζονται με ακρίβεια. Τα φυτικά υποπροϊόντα θα πρέπει να παρατίθενται σε ξεχωριστή λίστα. Ανάλογα με το είδος μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη ηλικιωμένων γατών.
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχονται άλλα ακαθόριστα συστατικά.

Η υγρή τροφή είναι συχνά πιο κατάλληλη για ηλικιωμένες γάτες, καθώς απορροφάται συχνά καλύτερα απ' ότι οι σκληρές κροκέτες ξηράς τροφής. Η υγρή τροφή έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα: περιέχει πολύ περισσότερη υγρασία από την ξηρά τροφή. Στην ξηρή τροφή, η φυσική περιεκτικότητα σε νερό μειώνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της παρασκευής, προκειμένου η τροφή να είναι συμπαγής και ανθεκτική. Καθώς οι γάτες καταναλώνουν τα απαραίτητα υγρά κυρίως μέσω της τροφής τους, μπορεί να προκύψει ανεπάρκεια, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση ασθενειών των νεφρών και της ουροδόχου κύστης. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για ηλικιωμένα ζώα με πιθανά υποκείμενα νοσήματα!

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε: Μέσω της διαδικασίας παραγωγής ξηρών τροφών συχνά προστίθενται φυτικά συστατικά όπως πατάτες, μπιζέλια ή μηδική. Ακόμη και η ξηρά τροφή χωρίς δημητριακά περιέχει γι’ αυτό το λόγο συχνά έως και 50 τοις εκατό υδατάνθρακες - ένα συστατικό που η γάτα χρειάζεται μόνο σε μικρό βαθμό και δύσκολα μπορεί να αξιοποιήσει. Αυτό μπορεί να επιβαρύνει τα όργανα απέκκρισης. Η υγρή τροφή, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ κοντά στη φυσική διατροφή της γάτας.

Χρόνιες ασθένειες

Σε συνεργασία με τον/την κτηνίατρο, το πρόγραμμα διατροφής θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίζει τυχόν χρόνιες ασθένειες της ηλικιωμένης γάτας σας.

Σε γάτες με χρόνιες νεφρικές νόσους καταστρέφεται συχνά μεγάλο μέρος του νεφρικού ιστού. Το έργο των νεφρών είναι να φιλτράρει και να απομακρύνει τα μεταβολικά απόβλητα από το αίμα - αυτή η λειτουργία περιορίζεται σημαντικά ιδίως σε περίπτωση χρόνιων παθήσεων. Προκειμένου να μην επιβαρύνεται το όργανο, η περιεκτικότητα της τροφής σε αλάτι, φωσφορικό άλας και πρωτεΐνη πρέπει επομένως να μειώνεται ή να προσαρμόζεται στις ανάγκες του ζώου, και η τροφή πρέπει πάνω απ’ όλα να βασίζεται σε υψηλής ποιότητας συστατικά. Για γάτες με νεφρική νόσο, ο/η κτηνίατρος προτείνει συχνά μια ειδική τροφή φιλική προς τα νεφρά. Σε κάθε περίπτωση η υγρή τροφή είναι προτιμότερη απ’ την ξηρά τροφή, έτσι ώστε η γάτα να λαμβάνει επαρκή ποσότητα υγρών για το ξέπλυμα των νεφρών.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει επίσης να δίνεται στη διατροφή των γατών με σακχαρώδη διαβήτη. Οι γάτες μας μπορούν να διατηρούν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα τους μόνο μέσω της αξιοποίησης πρωτεϊνών - χωρίς υδατάνθρακες. Οι γάτες με διαβήτη είναι ελάχιστα σε θέση να χρησιμοποιήσουν γλυκόζη για απόκτηση ενέργειας λόγω της έλλειψης της ορμόνης ινσουλίνη. Η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα και δεν φτάνει πλέον στα κύτταρα του σώματος. Με την αλλαγή της διατροφής σε ειδική διαιτητική τροφή και μια τακτική, ακριβώς υπολογισμένη σίτιση μπορεί να σταθεροποιηθεί το επίπεδο σακχάρου στο αίμα και να μειωθεί το πιθανόν υπερβολικό βάρος. Μια υψηλής ποιότητας τροφή για γάτες με λίγη ή μόνο ελάχιστη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι οπωσδήποτε προτιμότερη. Το ακριβές πρόγραμμα μιας διατροφής ειδικά για διαβήτη πρέπει σίγουρα να διαμορφώνεται σε συνεννόηση με τον/την κτηνίατρο!

Εάν η τροφή δεν είναι αποδεκτή

Όλα ακούγονται πολύ απλά, έτσι δεν είναι; Όμως οι ηλικιωμένες γάτες γνωρίζουν συχνά τι ακριβώς θέλουν - και τι όχι. Και μπορεί να εκδηλώνουν απίστευτη άρνηση σε υψηλής ποιότητας ειδικές τροφές που είναι πλήρως προσαρμοσμένες στις διατροφικές τους ανάγκες. Συχνά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιστρατεύσετε μερικά κόλπα.

Κατά την αλλαγή της τροφής είναι σημαντικό να προχωρήσετε βήμα προς βήμα. Προκειμένου η γάτα να εξοικειωθεί σταδιακά στη νέα τροφή, αναμείξτε μικρή ποσότητα της νέας τροφής κάτω από τη γνωστή τροφή. Οι γάτες είναι μάστερ στην επιλεκτική σίτιση και το διαχωρισμό τροφών στις οποίες δεν είναι συνηθισμένες . Η υγρή τροφή καθιστά ευκολότερη την προσεκτική ανάμειξη νέας και παλιάς τροφής. Ίσως μπορείτε να μπείτε στα βαθιά κόλπα, αναμειγνύοντας λιγάκι τόνο κάτω από την τροφή - οι περισσότερες γάτες δεν μπορούν να αντισταθούν. Ακόμα και μερικά κομμάτια από την αγαπημένη ξηρά τροφή της γάτας κάνουν συχνά θαύματα. Εάν η ψιψίνα σας δεν θέλει να δεχτεί τη νέα τροφή για ηλικιωμένες γάτες, ένα πράγμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό: η συνέπεια.

Ευχόμαστε στη γάτα σας «καλή όρεξη»!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Επικίνδυνα τρόφιμα για γάτες

Ακόμα και ο ζωολόγος και ερευνητής της συμπεριφοράς ζώων Paul Leyhausen διαπίστωσε ότι οι γάτες δεν τρώνε απαραίτητα μόνο ό,τι είναι πραγματικά καλό για αυτές. Είναι λοιπόν σημαντικό ο ιδιοκτήτης κάθε γάτας να είναι καλά ενημερωμένος σχετικά με το ποιο από τα τρόφιμα του μπορεί να είναι επιβλαβές για τη γάτα του. Ορισμένες τροφές, που είναι ωφέλιμες για την ανθρώπινη υγεία, είναι εξαιρετικά τοξικές για τη γάτα. Η ακόλουθη λίστα δεν είναι πλήρης.
1 min

Η σωστή διατροφή για γατάκια

Με το που αρχίσει να μειώνεται η παραγωγή γάλακτος της μητέρας (μετά από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες περίπου), θα πρέπει να ξεκινήσει σταδιακά και η εισαγωγή της νεαρής γάτας σας σε μία ειδική τροφή για γατάκια. Από τον τρίτο κιόλας μήνα ζωής του το γατάκι θα πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με μία ειδική τροφή για γατάκια, καθώς σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να έχει απογαλακτιστεί πλήρως. Ξεκινήστε να ταΐζετε το γατάκι σας με μικρές ποσότητες τροφής για γατάκια, προσθέτοντας μέσα λίγο μητρικό γάλα, σε περίπτωση που η τροφή δεν είναι από την πρώτη στιγμή καλά αποδεκτή. Η ποσότητα του γάλακτος θα πρέπει ωστόσο να μειώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε το γατάκι να μην προσλαμβάνει μέσω της τροφής υπερβολική ενέργεια.
1 min

Τροφή για στειρωμένες γάτες

Δεν είναι όλες οι γάτες το ίδιο, η καθεμία έχει τις δικές της ξεχωριστές ανάγκες. Μια νεαρή γάτα έχει ανάγκη από διαφορετικά θρεπτικά συστατικά από μια ενήλικη ή ηλικιωμένη γάτα. Υπάρχουν πιο δραστήριες γάτες και γάτες που προτιμούν να περνούν όλη τη μέρα χαλαρώνοντας πάνω στο καλοριφέρ. Η σωστή διατροφή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε γάτας. Η στείρωση, η διακοπή δηλαδή της λειτουργίας του γεννητικού συστήματος και επομένως, η διακοπή της αναπαραγωγικής λειτουργίας, επηρεάζει καθοριστικά το σώμα της κάθε γάτας. Αλλά τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να προσφέρει η ιδανική τροφή για στειρωμένες γάτες;