Πώς να υπολογίσετε τη σωστή ποσότητα τροφής για τη γάτα σας

Σωστή ποσότητα τροφής για γάτες

Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι αρκετό.

Μερικές γάτες φαίνεται να είναι πάντα πεινασμένες, αλλά πόση τροφή χρειάζεται μια γάτα την ημέρα στην πραγματικότητα; Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε τη σωστή ποσότητα τροφής για τη γάτα σας.

Τρέχει η γάτα σας πέρα ​​δώθε ανάμεσα σε εσάς και το άδειο μπολ; Σας κοιτάζει επικριτικά με μεγάλα στρογγυλά γατίσια μάτια και νιαουρίζει παραπονιάρικα; Αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: «Πεινάω».

Πολλές γάτες αυτές τις μέρες τρώνε περισσότερο από όσο είναι καλό για την υγεία τους, καθιστώντας την παχυσαρκία και τις δευτερογενείς ασθένειες όπως ο διαβήτης συνηθισμένες. Αλλά τι ποσότητα τροφής χρειάζεται πραγματικά μια γάτα ώστε να μην πεινάει ούτε να παχύνει;

Τι ποσότητα τροφής χρειάζεται μια γάτα;

Μια ενήλικη γάτα χρειάζεται περίπου 300 γραμμάρια υγρής τροφής την ημέρα. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μια ενδεικτική οδηγία. Η ποσότητα τροφής που χρειάζεται πραγματικά μια γάτα ανά ημέρα εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Οι θερμιδικές ανάγκες και κατά συνέπεια η ποσότητα της τροφής εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από το μέγεθος, την ηλικία και το βάρος της γάτας.

Η δραστηριότητα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Τα ζωηρά γατάκια χρειάζονται περισσότερη τροφή στα μπολ τους από τις ήσυχες γάτες. Οι γάτες εξωτερικού χώρου που κυκλοφορούν πολύ και καλύπτουν μια μεγάλη περιοχή έχουν συνήθως μεγαλύτερη ανάγκη από τις γάτες εσωτερικού χώρου.

Επιπλέον, όσο υψηλότερη είναι η ποιότητα της τροφής, τόση λιγότερη ποσότητα χρειάζεται η γάτα σας. Η ποιοτική τροφή έχει συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας και χορταίνει καλά τη γάτα σας. Στο τέλος της ημέρας, κάποιος που αγοράζει υψηλής ποιότητας τροφή για γάτες πιθανότατα δεν πληρώνει περισσότερα από κάποιον που επιλέγει φθηνότερα προϊόντα.

Πίνακας ποσοτήτων διατροφής για γάτες

Σημαντικό: Αυτός ο πίνακας περιέχει μέσες τιμές που μπορούν να χρησιμεύσουν ως οδηγός. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, η γάτα σας μπορεί να έχει μεγαλύτερη ή μικρότερη ανάγκη για τροφή.

Βάρος γάτας σε κιλά Ημερήσια μερίδα υγρής τροφής σε γραμμάρια
Έως 2 120 έως 160
2 έως 3 160 έως 210
3 έως 4 210 έως 260
4 έως 5 240 έως 320
5 έως 6 250 έως 360

Οι θερμιδικές ανάγκες μιας γάτας

Οι θερμιδικές ανάγκες μιας γάτας εξαρτώνται, μεταξύ άλλων, από το πόσο κινείται. Από αυτή την άποψη, οι τετράποδοι συγκάτοικοί μας δεν διαφέρουν από τους ανθρώπους.

Μια πολύ δραστήρια γάτα καίει περίπου 80 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Ένα μέσο δραστήριο γατάκι καταναλώνει 70 θερμίδες ανά κιλό ενώ ένα νωθρό που δεν κινείται πολύ, μόνο 60 θερμίδες ανά κιλό.

Στην καθημερινότητα, ωστόσο, αυτές οι τιμές δεν είναι τόσο χρήσιμες, γιατί η περιεκτικότητα σε θερμίδες συνήθως δεν αναγράφεται στις συσκευασίες τροφών για γάτες.

Διατροφικές συστάσεις κατασκευαστή

Οι διατροφικές συστάσεις του κατασκευαστή, οι οποίες είναι τυπωμένες στη συσκευασία, σας δίνουν μια περαιτέρω ένδειξη της ποσότητας τροφής για γάτες.

Αυτή η πληροφορία αναφέρεται επίσης στη μέση απαίτηση σε θερμίδες και δεν είναι συγκεκριμένη. Ωστόσο, βοηθά πολύ στο να προσανατολιστείτε.

Εκτός από τη σύνθεση της τροφής, το ηλεκτρονικό κατάστημα zooplus αναγράφει επίσης τις διατροφικές συστάσεις για όλα τα είδη τροφής για γάτες.

Παράδειγμα υγρής τροφής

Ακολουθεί ένα παράδειγμα της ποικιλίας υγρής τροφής Animonda vom Feinsten Adult: Ο κατασκευαστής συνιστά μια ποσότητα τροφής από 165 έως 215 γραμμάρια την ημέρα για γάτες εάν η γάτα ζυγίζει μεταξύ δύο και τριών κιλών. Οι γάτες που ζυγίζουν τέσσερα έως πέντε κιλά θα πρέπει να τρέφονται μεταξύ 265 και 310 γραμμαρίων την ημέρα.

Παράδειγμα ξηράς τροφής

Η ξηρά τροφή παρέχει περισσότερη ενέργεια από την υγρή τροφή, επομένως η γάτα σας χρειάζεται πολύ λιγότερη. Σύμφωνα με τη σύσταση διατροφής για την ξηρά τροφή Purizon Adult Ψάρι, μια γάτα βάρους δύο κιλών χρειάζεται μόνο 20 έως 35 γραμμάρια, ενώ μια γάτα βάρους πέντε κιλών χρειάζεται 40 έως 70 γραμμάρια την ημέρα.

Ποσότητα τροφής: Πόσο συχνά πρέπει να ταΐζετε τη γάτα σας;

Κατά μέσο όρο, μια ελεύθερη γάτα πιάνει 15 ποντίκια την ημέρα. Δεν τα τρώει όλα μονομιάς, αλλά ανάλογα με την κυνηγετική της επιτυχία τα μοιράζει μέσα σε όλη την ημέρα.

Οι σπιτόγατες από την άλλη, που δεν χρειάζεται να πιάνουν ποντίκια για να επιβιώσουν, έχουν διατηρήσει αυτή τη συνήθεια: δεν αδειάζουν ολόκληρο το μπολ αμέσως, αλλά χωρίζουν το φαγητό τους σε πολλές μικρές μερίδες.

Μια τέτοια μερίδα αντιστοιχεί περίπου στον όγκο ενός ποντικιού. Μόλις το φάει η γάτα, αποσύρεται για να χωνέψει το γεύμα της. Εάν δώσετε στη γάτα σας ένα μεγάλο μπολ γεμάτο με τροφή μέχρι το χείλος, αυτό ισοδυναμεί με δύο έως πέντε ποντίκια. Η γατούλα σας δεν μπορεί να το κάνει αυτό ταυτόχρονα.

Τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα

Επομένως, θα πρέπει να προσφέρετε στη γάτα σας ένα φρέσκο ​​γεύμα τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα. Η υγρή τροφή θα χαλάσει αν κάθεται όλη μέρα, επειδή το γατάκι σας το τρώει λίγο-λίγο. Ειδικά το καλοκαίρι, όταν κάνει ζέστη, η τροφή μπορεί να χαλάσει γρήγορα.

Εάν εργάζεστε και δεν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόματες ταΐστρες, οι οποίες διατίθενται και με ψύξη για την υγρή τροφή.

Μπορείτε να βρείτε διάφορα μοντέλα αυτόματων ταϊστρών στο ηλεκτρονικό κατάστημα της zooplus.

Μερικές γάτες τρώνε τα πάντα σε ένα γεύμα

Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα όσον αφορά τη διατροφική συμπεριφορά: Δεν είναι όλες οι γάτες τόσο «πειθαρχημένες» και δεν μοιράζουν το φαγητό τους μέσα στη μέρα. Μερικές γάτες τρώνε ολόκληρο το μπολ σε ένα γεύμα και συχνά κάνουν εμετό λίγο αργότερα.

Ειδικά με την ξηρά τροφή, θα παρατηρήσετε ότι μια γάτα καταβροχθίζει όλη τη μερίδα με μια κίνηση.

  • Συμβουλή: Συμπληρώστε τη μερίδα ξηράς τροφής της γάτας σας σε ένα παιχνίδι ευφυΐας. Τα παιχνίδια ευφυΐας έχουν μικρές εσοχές και πτυχώσεις που η γάτα σας πρέπει να πασπατέψει με τα πόδια της για να πάρει τα κομμάτια κι έτσι τρώει πιο αργά.

Μπορείτε να βρείτε παιχνίδια ευφυΐας για γάτες στο ηλεκτρονικό κατάστημα zooplus.

Σωστή ποσότητα τροφής γάτας
Τα γατάκια πρέπει να μεγαλώσουν και χρειάζονται πολλή τροφή.

Ποσότητα τροφής για γατάκια, έγκυες και θηλάζουσες γάτες

Τα γατάκια έχουν τους δικούς τους κανόνες σχετικά με την ποσότητα του φαγητού.

Μέχρι την ηλικία των τεσσάρων εβδομάδων, τα γατάκια τρέφονται μόνο με το γάλα της μητέρας τους. Μετά από αυτό, μπορούν σιγά σιγά να συνηθίσουν στη στερεά τροφή.

Δεν μπορείτε να δώσετε σε ένα γατάκι πολύ φαγητό. Δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ακόμα και θα πρέπει να βάζει αρκετό βάρος εβδομάδα με την εβδομάδα. Τα γατάκια έχουν πολύ μικρά στομάχια, επομένως, ταΐστε τα πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Μέχρι την ηλικία των πέντε έως έξι μηνών, πέντε γεύματα την ημέρα είναι αρκετά.

Οι έγκυες γάτες και οι μητέρες που θηλάζουν τα μικρά τους χρειάζονται επίσης πολλή ενέργεια. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει πάντα αρκετή διαθέσιμη τροφή υψηλής ποιότητας.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη σωστή διατροφή για γατάκια στο άρθρο μας για τη διατροφή των γατών.

Πηγές:

Lena Landwerth: Wegweiser Katzenfutter. Artgerechte Nahrung für Stubentiger (2012)

Desmond Morris: Catwatching. Die Körpersprache der Katze (1995)

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
4 min

Επικίνδυνα τρόφιμα για γάτες

Ακόμα και ο ζωολόγος και ερευνητής της συμπεριφοράς ζώων Paul Leyhausen διαπίστωσε ότι οι γάτες δεν τρώνε απαραίτητα μόνο ό,τι είναι πραγματικά καλό για αυτές. Είναι λοιπόν σημαντικό ο ιδιοκτήτης κάθε γάτας να είναι καλά ενημερωμένος σχετικά με το ποιο από τα τρόφιμα του μπορεί να είναι επιβλαβές για τη γάτα του. Ορισμένες τροφές, που είναι ωφέλιμες για την ανθρώπινη υγεία, είναι εξαιρετικά τοξικές για τη γάτα. Η ακόλουθη λίστα δεν είναι πλήρης.
1 min

Η σωστή διατροφή για γατάκια

Με το που αρχίσει να μειώνεται η παραγωγή γάλακτος της μητέρας (μετά από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες περίπου), θα πρέπει να ξεκινήσει σταδιακά και η εισαγωγή της νεαρής γάτας σας σε μία ειδική τροφή για γατάκια. Από τον τρίτο κιόλας μήνα ζωής του το γατάκι θα πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με μία ειδική τροφή για γατάκια, καθώς σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να έχει απογαλακτιστεί πλήρως. Ξεκινήστε να ταΐζετε το γατάκι σας με μικρές ποσότητες τροφής για γατάκια, προσθέτοντας μέσα λίγο μητρικό γάλα, σε περίπτωση που η τροφή δεν είναι από την πρώτη στιγμή καλά αποδεκτή. Η ποσότητα του γάλακτος θα πρέπει ωστόσο να μειώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε το γατάκι να μην προσλαμβάνει μέσω της τροφής υπερβολική ενέργεια.
3 min

Τροφή για στειρωμένες γάτες

Δεν είναι όλες οι γάτες το ίδιο, η καθεμία έχει τις δικές της ξεχωριστές ανάγκες. Μια νεαρή γάτα έχει ανάγκη από διαφορετικά θρεπτικά συστατικά από μια ενήλικη ή ηλικιωμένη γάτα. Υπάρχουν πιο δραστήριες γάτες και γάτες που προτιμούν να περνούν όλη τη μέρα χαλαρώνοντας πάνω στο καλοριφέρ. Η σωστή διατροφή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε γάτας. Η στείρωση, η διακοπή δηλαδή της λειτουργίας του γεννητικού συστήματος και επομένως, η διακοπή της αναπαραγωγικής λειτουργίας, επηρεάζει καθοριστικά το σώμα της κάθε γάτας. Αλλά τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να προσφέρει η ιδανική τροφή για στειρωμένες γάτες;