Τροφή για ευαίσθητες γάτες

Trofí gia evaísthites gátes

Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες, που η αγαπημένη γάτα σας αντιδρά με ευαισθησία στην αγαπημένη της τροφή, χάνει ξαφνικά τρίχωμα, βγάζει εξανθήματα, η πέψη της δεν είναι πια ισορροπημένη ή κάνει εμετό. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα! Όσον αφορά στη διατροφή γατών με αλλεργίες ή τροφικές δυσανεξίες, πρωτίστως είναι σημαντικό να αποφεύγονται τα αλλεργιογόνα συστατικά και να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες της γάτας.

Τι προκαλεί τις αλλεργίες;

Σίγουρα θα γνωρίζετε τις διάφορες τροφές για γάτες, που επάνω στο φακελάκι και την κονσέρβα αναγράφεται ο όρος “Sensible”. Αυτού του είδους οι τροφές ενδείκνυνται ιδίως για γάτες με ευαισθησίες. Αλλά τι κρύβετααι πίσω από τον όρο «ευαισθησία»;

Για χιλιετίες η γάτα κυνηγούσε για να βρει την τροφή της και αυτή η τροφή αποτελούνταν από σχετικά «αγνά» συστατικά: κρέας μυών, εντόσθια, ενδεχομένως το φυτικό περιεχόμενο του στομάχου του θηράματος ή μερικά κόκαλα. Θα ήταν μάταιο να ψάξει κανείς να βρει συντηρητικά, ζάχαρη ή ουσίες πλήρωσης στο φυσικό θήραμα της γάτας. Με τον ερχομό των έτοιμων τροφών, η σίτιση των γατών έγινε ευκολότερη υπόθεση για τους ιδιοκτήτες ζώων. Μιας και η διατροφή των γατών στο σπίτι και το αγρόκτημα αποτελούνταν έως τότε από τα αποφάγια του οικογενειακού τραπεζιού, η χρήση έτοιμης τροφής με επαρκή μέταλλα και πολύτιμες βιταμίνες θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία του ζώου! Ωστόσο, προκειμένου οι έτοιμες τροφές να συντηρούνται για πολλούς μήνες ή και για χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα, τα συστατικά της τροφής αναμειγνύονται με ορισμένα πρόσθετα.

Στις τροφές για γάτες περιέχονται σήμερα βοδινό, γαλοπούλα ή άλλα μεγαλύτερα θηράματα, αντί για ποντίκι και κάποιο είδος πτηνού. Αυτές οι πηγές κρέατος είναι άγνωστες για τη γάτα ως μικρή κυνηγό. Τα περισσότερα ζώα δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την αξιοποίηση υψηλής ποιότητας κρέατος από άγνωστα ζώα, ωστόσο σε σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα πέψης.

Οι γάτες μπορούν να αξιοποιήσουν μόνο ένα μικρό ποσοστό υδατανθράκων. Ως σαρκοφάγα ζώα οι γάτες εξαρτώνται από την πρωτεΐνη ως πηγή ενέργειας, ενώ οι φυτικοί υδατάνθρακες έρχονται σε αντίθεση με τη φυσική διατροφή τους. Αυτές οι ουσίες επιβαρύνουν περαιτέρω το σώμα και μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Ωστόσο, για λόγους παραγωγής προστίθεται στις ξηρές τροφές ένα μεγάλο ποσοστό φυτικών ουσιών, αν και πολλές γάτες είναι αλλεργικές στα δημητριακά. Παρεμπιπτόντως, η σόγια θεωρείται αλλεργιογόνο συστατικό!

Επιπλέον, οι τροφές του εμπορίου σπάνια παρασκευάζονται από τα ίδια ακριβώς συστατικά, που θα προσλάμβανε η γάτα στη φύση. Ιδανικά το γεύμα μιας γάτας θα πρέπει να αποτελείται από περίπου 85% κρέας, μεταξύ του οποίου κρέας μυών, συνδετικοί ιστοί και όργανα. Το υπόλοιπο 15% θα πρέπει να αποτελείται από φυτικά συστατικά, που βρίσκονται στο γαστρεντερικό σωλήνα του θηράματος, καθώς και από κόκαλα και φτερά. Σύμφωνα με το μοντέλο διατροφής της γάτας στη φύση το ποντίκι αποτελεί το φυσικό της θήραμα. Η ενδεδειγμένη τροφή για γάτες θα πρέπει να αποτελείται λοιπόν κατά κανόνα από 50 έως 60 τοις εκατό πρωτεΐνη, 20 έως 30 τοις εκατό λίπος και τρία έως οκτώ τοις εκατό υδατάνθρακες, που στη φύση βρίσκονται στο γαστρεντερικό σωλήνα του θηράματος. Ωστόσο, προκειμένου η τροφή να παρασκευάζεται με πιο οικονομικό τρόπο, αναμειγνύονται στις τροφές επιπλέον πρόσθετα. Μεταξύ αυτών βρίσκονται ιδίως ζωικά και φυτικά υποπροϊόντα. Δεν είναι όλα τα «υποπροϊόντα» κακά, διότι στην ουσία κι ένα ποντίκι αποτελείται από καρδιά, συκώτι, πνεύμονα και επιπλέον εντόσθια. Ωστόσο, αυτά θα πρέπει να συνδυάζονται εύλογα. Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό περί ζωοτροφών επιτρέπεται να αναμειγνύονται μαζί με τα συστατικά της τροφής υποπροϊόντα, όπως για παράδειγμα οπλές, κέρατα και φτερά – αυτά τα συστατικά είναι λιγότερο ωφέλιμα, δεν έχουν καμία θρεπτική αξία για τη γάτα, και επιβαρύνουν το γαστρεντερικό σωλήνα και τα όργανα απέκκρισης. Το αποτέλεσμα είναι η εκδήλωση αλλεργικών αντιδράσεων. Αυτές προκαλούνται μέσω μιας αντίδρασης του οργανισμού στην προσπάθειά του να προστατευτεί από άγνωστες ή δυνητικά επιβλαβείς ουσίες. Εάν οι αλλεργίες προκαλούνται από τα συστατικά των τροφών, τότε μιλάμε για μια τροφική δυσανεξία. Ο κνησμός, ο εμετός, η διάρροια ή το δερματικό εξάνθημα αποτελούν χαρακτηριστικά συμπτώματα αλλεργίας σε ορισμένα συστατικά των τροφών.

Τα συντηρητικά όπως τα τεχνητά αντιοξειδωτικά με τις ονομασίες αιθοξυκίνη, ΒΗΑ, ΒΗΤ και γαλλικός προπυλεστέρας χρησιμοποιούνται, ώστε το γεύμα του κρέατος να συντηρείται για περισσότερο καιρό, ακόμη και σε θερμοκρασία δωματίου. Ωστόσο, αυτές οι ουσίες είναι οτιδήποτε άλλο παρά υγιεινές! Τα αποτελέσματα εργαστηριακών ελέγχων έδειξαν ότι τα ζώα εμφανίζουν συχνά αλλεργίες σε αυτά τα συστατικά.

Εκτός από τα συστατικά αυτά καθεαυτά, τα ακάρεα της τροφής μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργία, καθώς φωλιάζουν ιδίως σε τροφές που δεν έχουν αποθηκευτεί σωστά.

Αλλεργία – σε τι;

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας! Ακόμη κι αν η γάτα σας είναι ευαίσθητη στην τροφή που της δίνετε, μπορείτε να συνεχίσετε να την ταΐζετε με έτοιμη τροφή για γάτες. Σε αυτή την περίπτωση ένα πράγμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό: ανακαλύψτε σε ποια συστατικά της τροφής έχει ευαισθησία η γάτα σας και αποφύγετε να αγοράζετε έτοιμες τροφές που τα περιέχουν.

Ο πιο απλός τρόπος για να καταστεί κάτι τέτοιο εφικτό είναι μια δίαιτα αποκλεισμού: με αυτό το είδος σίτισης η γάτα σας θα λαμβάνει μόνο τα είδη κρέατος, που δεν έχει φάει ποτέ πριν στη ζωή της και στα οποία επομένως δεν έχει αναπτύξει ακόμη κάποια αλλεργία. Σταδιακά θα μπορείτε να προσθέτετε στην τροφή συστατικά γνώριμα προς τη γάτα: πατάτες, ρύζι, δημητριακά κτλ. Κατά τη διάρκεια της δίαιτας έξι έως οκτώ εβδομάδων τα συμπτώματα αλλεργίας θα πρέπει λογικά να δείχνουν κάποια βελτίωση, αλλά θα επιδεινώνονται, με το που αναμειγνύετε ένα αλλεργιογόνο συστατικό με την υπόλοιπη τροφή. Σταδιακά θα πρέπει λοιπόν να αποκλείσετε από τη διατροφή της γάτας όλες τις πιθανές αιτίες εκδήλωσης μιας υπερευαισθησίας, καθώς και να ανακαλύψετε σε ποιες ουσίες είναι αλλεργική.

Τροφή για ευαίσθητες γάτες

Εάν είστε βέβαιοι ότι η γάτα σας έχει δυσανεξία στα δημητριακά, σε ένα συγκεκριμένο είδος κρέατος ή στη σόγια, τότε είναι καιρός να ξεκινήσετε την αναζήτηση μιας σωστής τροφής για το αγαπημένο σας κατοικίδιο. Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί παραγωγοί έτοιμων τροφών για ευαίσθητες γάτες, που δεν χρησιμοποιούν συγκεκριμένα αλλεργιογόνα συστατικά όπως σόγια, γλουτένη ή δημητριακά. Αυτά τα είδη έτοιμων τροφών περιέχουν κυρίως εύπεπτα συστατικά ή αποτελούνται από μία μόνο πηγή πρωτεΐνης και υδατάνθρακα. Οι τροφές είναι ιδιαίτερα καλά ανεκτές, ενώ παράλληλα ο ιδιοκτήτης της γάτας μπορεί εύκολα να είναι σίγουρος ότι αυτές δεν περιέχουν ανεπιθύμητα συστατικά, παρά μόνο σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, που χρειάζεται η γάτα για να παραμείνει υγιής.

Σε αντίθεση με την τροφή για ανθρώπους, η υποαλλεργική τροφή για ευαίσθητες γάτες είναι εξαιρετικά γευστική. Διατίθεται σε πολλές ποικιλίες και σε βιολογική ποιότητα, ως ξηρά ή υγρή τροφή και μπορείτε πλέον να την αποκτήσετε όχι μόνο από τον κτηνίατρο, αλλά και από τα τοπικά καταστήματα με είδη για κατοικίδια ζώα ή από το διαδίκτυο.

Ευχόμαστε σε εσάς και τη γάτα σας ό,τι καλύτερο!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
4 min

Επικίνδυνα τρόφιμα για γάτες

Ακόμα και ο ζωολόγος και ερευνητής της συμπεριφοράς ζώων Paul Leyhausen διαπίστωσε ότι οι γάτες δεν τρώνε απαραίτητα μόνο ό,τι είναι πραγματικά καλό για αυτές. Είναι λοιπόν σημαντικό ο ιδιοκτήτης κάθε γάτας να είναι καλά ενημερωμένος σχετικά με το ποιο από τα τρόφιμα του μπορεί να είναι επιβλαβές για τη γάτα του. Ορισμένες τροφές, που είναι ωφέλιμες για την ανθρώπινη υγεία, είναι εξαιρετικά τοξικές για τη γάτα. Η ακόλουθη λίστα δεν είναι πλήρης.
1 min

Η σωστή διατροφή για γατάκια

Με το που αρχίσει να μειώνεται η παραγωγή γάλακτος της μητέρας (μετά από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες περίπου), θα πρέπει να ξεκινήσει σταδιακά και η εισαγωγή της νεαρής γάτας σας σε μία ειδική τροφή για γατάκια. Από τον τρίτο κιόλας μήνα ζωής του το γατάκι θα πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με μία ειδική τροφή για γατάκια, καθώς σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να έχει απογαλακτιστεί πλήρως. Ξεκινήστε να ταΐζετε το γατάκι σας με μικρές ποσότητες τροφής για γατάκια, προσθέτοντας μέσα λίγο μητρικό γάλα, σε περίπτωση που η τροφή δεν είναι από την πρώτη στιγμή καλά αποδεκτή. Η ποσότητα του γάλακτος θα πρέπει ωστόσο να μειώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε το γατάκι να μην προσλαμβάνει μέσω της τροφής υπερβολική ενέργεια.