Η πρώτη εξόρμηση της γάτας σας

exórmisi gátas

Είναι η γάτα μου έτοιμη για την πρώτη της βόλτα;

Ο ήλιος κάνει τις υπαίθριες εξορμήσεις πολύ δελεαστικές - αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι γάτες μας. Εάν έχουν απολαύσει έστω και μία φορά τη βόλτα τους έξω από το σπίτι, θα αποζητούν όλη την ώρα να βγαίνουν έξω! Ωστόσο, οι ανεξέλεγκτες βόλτες δεν είναι πάντα ότι καλύτερο για εσάς και τη γάτα σας.

εξόρμηση γάτας

Νέα γάτα στο σπίτι - τι πρέπει να προσέξετε;

  • Μετά την άφιξη στο νέο της σπίτι, η γάτα θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, ώστε να μπορέσει να εξοικειωθεί με το νέο περιβάλλον και να ορίσει την «περιοχή» της!
  • Εάν ζείτε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο και η γάτα σας δεν έχει καμία εμπειρία με αυτοκίνητα, μια βόλτα έξω από το σπίτι θα μπορούσε να έχει μοιραία κατάληξη. Σκεφτείτε κατά πόσο θέλετε η γάτα σας να διατρέξει έναν τέτοιο κίνδυνο.
  • Η γάτα σας θα πρέπει επίσης να έχει πρόσβαση στο σπίτι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μέσω μιας πορτούλας για γάτες ή πρόσβαση σε ένα ασφαλές μέρος, έτσι ώστε να είναι προστατευμένη από τον άνεμο, τις καιρικές συνθήκες, τους σκύλους, τις υπόλοιπες γάτες της γειτονιάς ή άλλες απειλές.
  • Αναγνωρίζει η γάτα σας το όνομά της και έρχεται στο σπίτι, αμέσως μόλις την καλείτε; Αν όχι, τότε ο ήχος της σακούλας τροφής μπορεί να κάνει ακόμα και την πιο «γυριστρούλα» γάτα να τρέξει γρήγορα πίσω στο σπίτι. Δοκιμάστε το!
  • Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι στειρωμένη και φέρει σήμανση με ηλεκτρονική μικροσυσκευή αναγνώρισης (μικροτσίπ) ή δερματοστιξία (τατουάζ). Έτσι θα γλιτώσετε από δυσάρεστες εκπλήξεις, και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα μπορέσουν να σας εντοπίσουν, προκειμένου το γατάκι σας να μπορέσει να επιστρέψει σε εσάς εγκαίρως.
  • Έχει κάνει τους απαραίτητους εμβολιασμούς; Εάν η γάτα σας βγαίνει ελεύθερα έξω από το σπίτι, θα πρέπει να θωρακίσετε τον οργανισμό της κατά της πανλευκοπενίας, της ιογενούς ρινοτραχειίτιδας των αιλουροειδών (FVR) και της λύσσας. Ο κτηνίατρός σας είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας συμβουλεύσει λεπτομερώς σε τέτοια ζητήματα.
  • Μην παραλείπετε την τακτική αποπαρασίτωση της γάτας από σκουλήκια, καθώς και την προφύλαξή της από κάθε είδους παράσιτα.
  • Τα περιλαίμια δεν αποτελούν καλή ιδέα για γάτες που βγαίνουν ελεύθερα έξω από το σπίτι, διότι πιάνονται πολύ εύκολα σε θάμνους ή φυλλωσιές, και υπάρχει κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού της γάτας σας.

Με την κατάλληλη προετοιμασία, η βόλτα με τη γάτα σας έξω από το σπίτι θα είναι απολαυστική και για τους δύο, και δε θα τη μετανιώσετε ούτε στιγμή!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Η σωστή διατροφή για γατάκια

Με το που αρχίσει να μειώνεται η παραγωγή γάλακτος της μητέρας (μετά από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες περίπου), θα πρέπει να ξεκινήσει σταδιακά και η εισαγωγή της νεαρής γάτας σας σε μία ειδική τροφή για γατάκια. Από τον τρίτο κιόλας μήνα ζωής του το γατάκι θα πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με μία ειδική τροφή για γατάκια, καθώς σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να έχει απογαλακτιστεί πλήρως. Ξεκινήστε να ταΐζετε το γατάκι σας με μικρές ποσότητες τροφής για γατάκια, προσθέτοντας μέσα λίγο μητρικό γάλα, σε περίπτωση που η τροφή δεν είναι από την πρώτη στιγμή καλά αποδεκτή. Η ποσότητα του γάλακτος θα πρέπει ωστόσο να μειώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε το γατάκι να μην προσλαμβάνει μέσω της τροφής υπερβολική ενέργεια.
1 min

Η πρώτη εξόρμηση της γάτας σας

Ο ήλιος κάνει τις υπαίθριες εξορμήσεις πολύ δελεαστικές - αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι γάτες μας. Εάν έχουν απολαύσει έστω και μία φορά τη βόλτα τους έξω από το σπίτι, θα αποζητούν όλη την ώρα να βγαίνουν έξω! Ωστόσο, οι ανεξέλεγκτες βόλτες δεν είναι πάντα ότι καλύτερο για εσάς και τη γάτα σας.
1 min

Η πρώτη επίσκεψη σε κτηνίατρο

Κατά κανόνα, η μητέρα-γάτα φροντίζει αποκλειστικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μικρά γατάκια της τις πρώτες 6 εβδομάδες ζωής τους. Μέσω των αντισωμάτων στο μητρικό γάλα προστατεύονται από λοιμώξεις. Σε περίπτωση που παρ’ όλα αυτά το γατάκι αρρωστήσει, συνιστάται πάντοτε μια γρήγορη επίσκεψη στον/στην κτηνίατρο. Ιδίως τα νεαρά ζώα έχουν λίγες αντοχές, οι ζωτικές λειτουργίες μπλοκάρουν γρήγορα και σε σοβαρές ασθένειες τα μικρά παραιτούνται από τον εαυτό τους.