Γάτα Αβησσυνίας (Abessinier)

Gáta Avissynías

Τα μεγάλα μάτια και τα προσεκτικά ανασηκωμένα αυτιά της γάτας Αβησσυνίας αποκαλύπτουν πολλά για το χαρακτήρα αυτής της φυλής: η γάτα Αβησσυνίας είναι φιλικές προς τον άνθρωπο αλλά και περίεργες για το τί γίνεται γύρω της.

Εμφάνιση

Η Αβησσυνίας παρομοιάζεται συχνά με μίνι-πούμα. Δεν είναι να απορεί λοιπόν κανείς που οι λεπτές γάτες με τα μακριά πόδια έχουν μια αθλητική και ζωηρή εμφάνιση! Επιπλέον, η Αβησσυνίας ανήκει στις πιο ελαφριές φυλές γάτας: οι θηλυκές γάτες φτάνουν να ζυγίζουν έως και 4 κιλά, ενώ οι γάτοι έως και 5 κιλά.

Η εξωστρεφής, περίεργη φύση του χαρακτήρα των γατών Αβησσυνίας καθρεφτίζεται στο πρόσωπό τους: μεγάλα, αμυγδαλωτά μάτια λάμπουν σε κεχριμπαρένιο, πράσινο ή ανοιχτό καφέ χρώμα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το σκουρόχρωμο περίγραμμά τους. Τα μεγάλα αυτιά αποκαλύπτουν ότι οι Αβησσυνίας είναι καλοί ακροατές και δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον για το περιβάλλον και την ανθρώπινη οικογένειά τους! Τα αυτιά της γάτας έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και είναι πλατιά στη βάση. Το κεφάλι της γάτας Αβησσυνίας έχει σφηνοειδές σχήμα, αλλά έχει ένα ήπιο, στρογγυλεμένο περίγραμμα. Κανένα χαρακτηριστικό δεν προεξέχει έντονα, ώστε να διαταράσσει έντονα αυτό το στρογγυλεμένο προφίλ. Το κεφάλι καταλήγει σε ένα λεπτό, χαριτωμένο λαιμό. Τα μακριά πόδια με πέλματα σε οβάλ σχήμα και η λεπτή ουρά συμπληρώνουν την εικόνα αυτής της δραστήριας, ευκίνητης γάτας.

Το τρίχωμα της γάτας Αβησσυνίας είναι εξαιρετικά λεπτό και μαλακό εξαιτίας του ελάχιστου υπομανδύα. Παρ’ όλα αυτά, τα ζώα έχουν μια καλά αναπτυγμένη χαίτη. Ωστόσο, στην περιοχή των ώμων, το τρίχωμα είναι λίγο κοντύτερο.

Οι Αβησσυνίας έχουν έναν ιδιαίτερα εντυπωσιακό χρωματισμό, που κάνει το τρίχωμά τους να μοιάζει με αυτό ενός άγριου κουνελιού. Το χρώμα κάθε μεμονωμένης τρίχας χαρίζει στο τρίχωμα της γάτας την οπτική ραβδώσεων, δημιουργώντας έτσι το λεγόμενο «εφέ agouti». Βάσει του σχεδιασμού των ραβδώσεων, οι Αβησσυνίας ανήκουν στις λεγόμενες “ticked tabby” ή αλλιώς “ticked ραβδωτές” γάτες, βασικό χαρακτηριστικό των οποίων είναι ότι κάθε τρίχα του τριχώματός τους έχει δύο έως τέσσερις αποχρώσεις του βασικού χρώματός τους. Η άκρη της τρίχας έχει πάντα το πιο σκούρο χρώμα, η ρίζα το πιο ανοιχτό, ενώ κατά μήκος της υπόλοιπης τρίχας το χρώμα εναλλάσσεται μεταξύ σκουρόχρωμης και ανοιχτόχρωμης απόχρωσης. Ωστόσο, όσον αφορά τις ραβδωτές γάτες αυτής της κατηγορίας, οι ραβδώσεις τους δεν είναι ευδιάκριτες σε ολόκληρο το τρίχωμα του σώματος, αλλά διακρίνονται κυρίως στο κεφάλι, την πλάτη, την ουρά και την εξωτερική πλευρά των ποδιών. Αντιθέτως, η κοιλιά, ο θώρακας και η εσωτερική πλευρά των ποδιών είναι ομοιόμορφα χρωματισμένα στο εκάστοτε βασικό χρώμα. Αυτός ο εντυπωσιακός χρωματισμός συμπληρώνεται από μια λεπτή, σκουρόχρωμη ράβδωση κατά μήκος της πλάτης. Επίσης, στα πίσω πόδια βρίσκεται συχνά η λεγόμενη «ράβδωση πέλματος» που φτάνει έως τη φτέρνα.

Το σχέδιο “ticked” αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του πρότυπου φυλής των γατών Αβησσυνίας. Ο χρωματισμός εμφανίζεται από την έκτη εβδομάδα ζωής της γάτας, αλλά διαμορφώνεται πλήρως σε ηλικία περίπου δύο ετών. Τότε το τρίχωμα των γατών έχει ομοιόμορφο σχέδιο και μοιάζει με αυτό ενός άγριου κουνελιού.

Ακόμη και τα χρώματα της γάτας Αβησσυνίας είναι μοναδικά. Σύμφωνα με τις ενώσεις εκτροφέων, σε αυτή τη φυλή θεωρούνται αποδεκτά μόνο χρώματα, που έχουν ως βάση την «ευμελανίνη». Αυτή η χρωστική ουσία διασφαλίζει την έντονη απορρόφηση του φωτός και με αυτόν τον τρόπο, ενισχύει το σκούρο χρώμα του τριχώματος. Στην εκτροφή γατών Αβησσυνίας εμφανίζονται κυρίως τα χρώματα “agouti”, “blue”, “sorrel” και “fawn”.

  • Agouti: Αυτό το αρχικό χρώμα της γάτας Αβησσυνίας, γνωστό και ως “tabby”, μοιάζει με ζεστό καφέ. Το βασικό χρώμα κυμαίνεται από σκουρόχρωμο βερικοκί έως πορτοκαλί με μαύρο σχέδιο “ticked”, που προσδίδει στο τρίχωμα της γάτας μια απόχρωση σέπια. Όλα τα υπόλοιπα χρώματα δημιουργούνται από το χρώμα agouti, που μερικές φορές χαρακτηρίζεται και ως “ruddy“, “usual”, “tawny” και “lièvre”.
  • Blue: Ο χρωματικός χαρακτηρισμός «μπλε» αναφέρεται λιγότερο στο χρώμα μπλε, αλλά πολύ περισσότερο περιγράφει διάφορες έντονες αποχρώσεις σε χρωματικούς τόνους του μπλε-γκρι. Στην πραγματικότητα, το “blue” είναι η αραίωση του “agouti”, που προκαλείται από τη μετάλλαξη ενός γονιδίου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ένταση του χρώματος. H “blue” παραλλαγή της γάτας Αβησσυνίας έχει μπλε-γκρι τρίχωμα, οι μεμονωμένες τρίχες έχουν ένα σκουρόχρωμο ατσαλί μπλε-γκρι σχέδιο ραβδώσεων.
  • Sorrel: Οι γάτες Αβησσυνίας με ένα ζεστό, κανελο-κόκκινο χρωματισμό και σοκολατί σχέδιο “ticked” χαρακτηρίζονται ως “sorell” (στα ελληνικά, καστανοκόκκινο) - και ως “cinnamon” (στα ελληνικά, κανελί) ή “red” (στα ελληνικά, κόκκινο), ανάλογα με τη γλωσσική χρήση κάθε φορά. Επιπλέον, το “sorell” δεν πρέπει να συγχέεται με το πραγματικό κόκκινο χρώμα: το “sorell” προήλθε από μεταλλάξεις του γονιδίου, που είναι αρμόδιο για το μαύρο χρωματισμό του τριχώματος.
  • Fawn: “Fawn” ή κιτρινόφαιος είναι η αραιωμένη μορφή του “sorell”. Οι γάτες Αβησσυνίας σε “fawn” έχουν ανοιχτόχρωμο κρεμ βασικό χρωματισμό με ένα ζεστό, επίσης κρεμ σχέδιο “ticked”. Το ρινάριο (rhinarium) είναι ροζ.

Άλλα χρώματα όπως το chocolate ή σοκολατί, καθώς και η αραιωμένη μορφή του, το lilac ή λιλά εμφανίζονται, αλλά μέχρι στιγμής δεν αναγνωρίζονται από όλες τις ενώσεις εκτροφέων.

Παρεμπιπτόντως: από τη δεκαετία του ’50 εμφανίζονταν σε γέννες επανειλημμένα μακρύτριχες γάτες Αβησσυνίας, κυρίως στην Αγγλία. Αυτές οι γάτες αποτελούν τους πρόγονους της γάτας «Σομαλίας», μιας παραλλαγής των γατών Αβησσυνίας με ημι-μακρύ τρίχωμα. Οι Σομαλίας και Αβησσυνίας μοιράζονται το ίδιο πρότυπο φυλής.

Γάτα Αβησσυνίας

Χαρακτήρας

Η Αβησσυνίας είναι μια γάτα πέρα για πέρα Ανατολίτισσα. Είναι προσεκτική, παιχνιδιάρα και δραστήρια. Γεμάτη περιέργεια, της αρέσει να ακολουθεί τους «ανθρώπους» της σε κάθε τους βήμα και να παρατηρεί κάθε κίνηση των χεριών τους. Οι Αβησσυνίας θεωρούνται ιδιαίτερα ευφυείς. Αυτός είναι ο λόγος που θέλουν να τις διεκδικούν και να τις ενθαρρύνουν. Είτε πρόκειται για εκπαίδευση κλίκερ, είτε για μικρά κόλπα - η περίεργη Αβησσυνίας θέλει να τα έχει όλα! Αυτό ισχύει ιδίως, όταν πρόκειται για παιχνίδια με ανθρώπους. Οι Αβησσυνίας είναι πολύ κοινωνικά ζώα, δένονται πλήρως με την ανθρώπινη οικογένειά τους και δεν τις αρέσει να κάθονται μόνες τους. Ωστόσο, μόνο μία άλλη γάτα μπορεί να τις προσφέρει τη συντροφιά που χρειάζονται, γι’ αυτό ιδανικά οι Αβησσυνίας δεν θα έπρεπε να διαμένουν μόνες τους στο σπίτι, χωρίς άλλη γάτα για παρέα. Κατά τη συμβίωσή της με άλλες γάτες είναι συχνά μάλλον κυρίαρχη, ωστόσο η έγκαιρη κοινωνικοποίηση σε νεαρή ηλικία κάνει τη συμβίωση συχνά ευκολότερη. Τα αδέλφια από την ίδια γέννα αποτελούν επίσης ένα αχτύπητο δίδυμο - γι’ αυτό σκεφτείτε κατά την επίσκεψή σας στον εκτροφέα της επιλογής σας, κατά πόσο θα μπορούσατε να χαρίσετε εξαρχής σε δύο γλυκά γατάκια ένα νέο σπιτικό! Οι γάτες σας θα σας ευγνωμονούν γι’ αυτό.

Οι δραστήριες γάτες Αβησσυνίας ενδείκνυνται επίσης μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις για αποκλειστική διαμονή στο σπίτι. Ένας καλά ασφαλισμένος κήπος ή ένα μπαλκόνι με πολλές δυνατότητες αναρρίχησης μπορούν να καλύψουν την έντονη επιθυμία τους για κίνηση.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ανατολίτικες φυλές γάτας, η Αβησσυνίας θα σας ενθουσιάσει παρεμπιπτόντως με την ήσυχη, σχεδόν σιγανή φωνή της!

Ιστορία

Το όνομα «Αβησσυνίας» είναι παραπλανητικό - διότι αυτή η φυλή γάτας δεν προέρχεται από την «Αβησσυνία», την αρχαία ονομασία της σημερινής Αιθιοπίας, όπου συνειρμικά παραπέμπει το όνομά της. Ακόμη και ο ισχυρισμός ότι οι γάτες Αβησσυνίας ήταν οι απόγονοι των γατών που ζούσαν στη φαραωνική Αίγυπτο και λατρεύονταν εκεί ως θεότητες, είναι λανθασμένος. Διότι η Αβησσυνίας προέρχεται από μια εντελώς διαφορετική περιοχή, από τις ζούγκλες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αποκαλύφθηκε από τη σύγχρονη γενετική ότι μια μετάλλαξη του γονιδίου “tabby“, το οποίο εμφανίζεται μόνο σε αυτήν τη φυλή, δεν εμφανίζεται στην Αίγυπτο και την Ανατολική Αφρική... Οι άγριες γάτες, που ζουν στις ακτές του Ινδικού Ωκεανού μεταξύ της Σιγκαπούρης και της Σρι Λάνκα, παρουσιάζουν ωστόσο αυτή την ασυνήθιστη μετάλλαξη και το χρωματισμό που προκύπτει από αυτή. Επιπλέον ενδείξεις βρίσκονται σε παλιές εικόνες γατών από το 19ο αιώνα. Σε ένα αγγλικό περιοδικό με θεματολογία τις γάτες εμφανίστηκε μια γάτα, που μοιάζει με τη σημερινή Αβησσυνίας, και χαρακτηριζόταν εκεί ως «ασιατική γάτα». Πιστεύεται ότι οι εντυπωσιακές “ticked” ραβδωτές γάτες μεταφέρθηκαν από Βρετανούς εμπόρους προς τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και από εκεί έφτασαν στην Αγγλία με βρετανικά στρατεύματα, που το 1868 εγκατέλειψαν την Ανατολική Αφρική.

Εκεί ξεκίνησε το 19ο αιώνα η συστηματική εκτροφή της φυλής, η οποία προσέλκυσε ιδιαίτερη προσοχή χάρη στον εντυπωσιακό χρωματισμό “agouti“. Ήδη το έτος 1871 μια «γάτα Αβησσυνίας» έλαβε μέρος στην έκθεση γατών στο Crystal Palace. Λίγο καιρό αργότερα, το έτος 1882 η φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα. Λέγεται ότι ο ίδιος ο Harrison Fair, ο τότε πρόεδρος της βρετανικής εθνικής λέσχης γατών, έθεσε το πρότυπο της φυλής - γι’ αυτό η Αβησσυνίας ανήκει σε μία από τις παλαιότερες φυλές γάτας. Η φυλή έφτασε στις ΗΠΑ λίγο καιρό αργότερα, εκεί το 1911 αναγνωρίστηκε επίσημα από τη Διεθνή Ένωση Φίλων της Γάτας (Cat Fancier's Association-C.F.A.). Το 1933 εγγράφηκαν οι πρώτες γάτες Αβησσυνίας στη Γερμανία.

Λόγω των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, ο αριθμός των γατών Αβησσυνίας μειώθηκε σημαντικά. Η κατάσταση αυτή έγινε χειρότερη, αν προστεθεί ο χαμηλός αριθμός γεννών που πραγματοποιούνταν: μια γάτα κυοφορεί τις περισσότερες φορές από ένα έως τέσσερα ζώα και κατά μέσο όρο γεννιούνται δύο γατάκια. Τη δεκαετία του ’60, μια επιδημία λευχαιμίας οδήγησε σε περαιτέρω αποδεκατισμό της φυλής. Ακόμη και εάν ο πληθυσμός των γατών Αβησσυνίας παραμένει σήμερα σταθερός, η συγκεκριμένη δεν είναι ούτε κατά προσέγγιση τόσο γνωστή όσο άλλες φυλές γάτας.

Γατάκι Αβησσυνίας

Υγεία

Ακόμη και αν η γάτα Αβησσυνίας δεν θεωρείται μια «υπερεκτρεφόμενη» φυλή, έχει πρoδιάθεση για κληρονομικές ασθένειες. Σε αυτές τις ασθένειες περιλαμβάνεται η «Ισοερυθρόλυση των Νεογνών Αιλουροειδών» (Feline Neonatale Isoerythrolyse - FNI), γνωστή και ως “fading kitten syndrome”. Αυτή οφείλεται στην ασυμβατότητα των ομάδων αίματος μεταξύ της γάτας-μητέρας και των γατών-απογόνων της, ως αποτέλεσμα του ζευγαρώματος ενός γάτου με ομάδα αίματος Α και μιας γάτας με ομάδα αίματος B. Μετά τη γέννησή τους, τα γατάκια λαμβάνουν με το πρωτόγαλα αντισώματα εναντίον της ομάδας αίματος Α - αυτό οδηγεί σε υπερβολική αποβολή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και οξεία αναιμία. Μια οξεία FNI έχει πάντα θανάσιμη κατάληξη. Η FNI μπορεί να αποφευχθεί μόνο μέσω ενός καλά μελετημένου ζευγαρώματος.

Οι γάτες Αβησσυνίας μπορούν επίσης να προσβληθούν από προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς (“Progressive Retina-Atrophie”). Η ημεραλωπία μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα, που ο αμφιβληστροειδής του ματιού καταστρέφεται στον ιστό λόγω τοπικών μεταβολικών διαταραχών. Από το δεύτερο έτος ζωής της γάτας εμφανίζονται διαταραχές στην όραση λόγω αυτής της ασθένειας, η οποία εν τω μεταξύ κληροδοτείται με υπολειπόμενο τρόπο. Η ασθένεια αυτή ενδέχεται να ξεκινήσει έως και στο έκτο έτος ζωής της γάτας. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η τακτική εξέταση των εκτρεφόμενων ζώων από έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο κτηνίατρο! Αυτή θα πρέπει να πραγματοποιείται κάθε χρόνο μέχρι την ηλικία των έξι ετών. Η ανάπτυξη ειδικών τεστ DNA βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Εξίσου γνωστή είναι η έλλειψη του ενζύμου πυροσταφυλική κινάση στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτή οδηγεί σε αναιμία λόγω της μικρότερης διάρκειας ζωής των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Παρά το γεγονός ότι οι μεταγγίσεις αίματος αποδεικνύονται σωτήριες, ωστόσο δεν υπάρχει καμιά θεραπεία κατά της ίδιας της ανεπάρκειας της πυροσταφυλικής κινάσης. Καθώς η ασθένεια κληροδοτείται με υπολειπόμενο τρόπο, δεν είναι απαραίτητο ότι θα νοσήσουν τα ίδια τα ζώα-φορείς. Η έλλειψη αυτού του ενζύμου εμφανίζεται κατά το ζευγάρωμα δύο γατών-φορέων του γονιδίου. Τα γατάκια-απόγονοί τους θα πάσχουν από έλλειψη του ζωτικού ενζύμου πυροσταφυλική κινάση.

Αν εξαιρέσουμε την προδιάθεσή τους για ορισμένες ασθένειες, οι Αβησσυνίας είναι πολύ απλές γάτες, τις οποίες μπορεί κανείς να περιποιηθεί εύκολα. Το κοντό τρίχωμά τους δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και τον κτηνίατρο θα πρέπει να τον επισκέπτονται για ένα ετήσιο τσεκάπ, όπως και οι άλλες φυλές γάτας. Ιδίως εάν η Αβησσυνίας σας απολαμβάνει να βγαίνει βόλτα σε εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να εμβολιάζεται εναντίον ορισμένων μολυσματικών ασθενειών. Ακόμη και οι οικόσιτες γάτες επωφελούνται από την ανοσοποίηση έναντι γνωστών ασθενειών.

Η υψηλής ποιότητας τροφή για γάτες αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για μια μακρά και υγιή ζωή. Ως σαρκοφάγα ζώα, οι γάτες μας είναι εξαρτημένες από πολύ υγιεινή πρωτεΐνη, η καλύτερη πηγή της οποίας είναι το πολύ φρέσκο κρέας. Οι γάτες μπορούν να αξιοποιήσουν φυτικούς υδατάνθρακες μόνο σε μικρό ποσοστό.

Εκτροφή

Η εμφάνιση κληρονομικών ασθενειών καθιστά σαφές, πόσο σημαντική είναι μια επαγγελματική, καλά μελετημένη εκτροφή. Για το λόγο αυτό, σε καμία περίπτωση μην αποκτήσετε τη γάτα σας από αντιεπαγγελματίες εκτροφείς, που προσφέρουν σε οικονομική τιμή «καθαρόαιμες γάτες χωρίς χαρτιά». Αυτοί ασχολούνται μόνο με την αναπαραγωγή ζώων και δεν δίνουν τόσο μεγάλη σημασία στην υγεία των γατών, αλλά κυρίως στα κέρδη τους. Η τιμή ευκαιρίας κρύβει λοιπόν συχνά μια παγίδα: είναι χαμηλότερη, διότι ο εκτροφέας εξοικονομεί εις βάρος της υγείας της γάτας.

Ένας φιλόδοξος, αφοσιωμένος εκτροφέας δίνει σημασία στην αδιάλειπτη πρόληψη της υγείας των γεννητόρων και των απογόνων τους. Ως μέλος σε μια ένωση εκτροφέων ζευγαρώνει τις γάτες του με τρόπο καλά μελετημένο, ώστε να προλαμβάνει κληρονομικές ασθένειες, όπως η ατροφία του αμφιβληστροειδούς και η ανεπάρκεια πυροσταφυλικής κινάσης. Για τα ζώα του είναι διαθέσιμος όλο το εικοσιτετράωρο. Για το λόγο αυτό, η εκτροφή είναι χόμπι που απαιτεί χρήμα και χρόνο - αυτό φαίνεται, δυστυχώς, και στην τιμή αγοράς γατών από μια υπεύθυνη εκτροφή. Ωστόσο, με το συμβόλαιο αγοράς, δεν αποκτάτε μόνο τα χαρτιά της γάτας σας, αλλά αγοράζετε και ένα μέρος της τεχνογνωσίας του εκτροφέα. Μετά από κάθε γέννα, ο εκτροφέας χαρίζει στις μητέρες-γάτες μια ορισμένη «περίοδο ξεκούρασης», ώστε να μπορούν στη συνέχεια να φροντίσουν εξ’ ολοκλήρου και με νέες δυνάμεις τα γατάκια τους. Επιπλέον, ο εκτροφέας εκτρέφει τα γατάκια στο ίδιο του το σπίτι για τουλάχιστον δώδεκα εβδομάδες μετά τη γέννησή τους - σε αυτό το χρονικό διάστημα τα γατάκια μαθαίνουν όλα όσα είναι σημαντικά για μια επιτυχημένη ζωή.

Για μια γάτα Αβησσυνίας με τα χαρτιά της, θα πρέπει συνεπώς να διαθέσετε από 700 ευρώ και άνω. Μπορείτε επίσης να βρείτε ενήλικες γάτες, οι οποίες έχουν αποσυρθεί από την αναπαραγωγή, και δίνονται συχνά σε φιλική τιμή.

Εναλλακτικά μπορείτε φυσικά να επισκεφτείτε ένα καταφύγιο ζώων. Εκεί υπάρχουν πολλές γάτες που περιμένουν για ένα καλό νέο σπίτι - μεταξύ των οποίων και πολλές καθαρόαιμες γάτες!

Είτε επιλέξετε μια γάτα από εκτροφέα, είτε από καταφύγιο ζώων: σας ευχόμαστε να περνάτε συναρπαστικές στιγμές μαζί με τη δική σας γάτα Αβησσυνίας!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Γάτα του Σιάμ ή Σιαμαία (Siamese)

Μαζί με τη γάτα Περσίας, η γάτα Σιάμ ή Σιαμαία είναι μία από τις αρχαιότερες και πιο διάσημες φυλές γάτας. Η φυλή προέρχεται από μία ευρέως διαδεδομένη μετάλλαξη, που εμφανίστηκε πριν από περίπου 500 χρόνια και έχει τις ρίζες της στην Ασία, δηλαδή το Σιάμ, τη σημερινή Ταϊλάνδη. Το ταξίδι των γατών Σιάμ προς τα άλλα μέρη του δυτικού κόσμου ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκείνη την εποχή οι γάτες διέμεναν κυρίως στις αυλές βασιλιάδων και αποτελούσαν σύμβολο υψηλής κοινωνικής θέσης.
1 min

Γάτα Περσίας (Persian)

Η χνουδωτή γάτα Περσίας, ή αλλιώς Περσική γάτα, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γάτες. Είναι παράξενο, αλλά η Περσική γάτα, η οποία στα περσικά ονομάζεται “Gorbe-ye irāni”, δηλαδή Ιρανική γάτα, ανήκει στις αρχαιότερες φυλές γάτας -  αν και δεν προέρχεται καν από την Ανατολή!
1 min

Βρετανική Κοντότριχη (British Shorthair)

Αναζητάτε μια γάτα που να συμπληρώνει τέλεια την οικογένειά σας με τον ήρεμο και ισορροπημένο χαρακτήρα της και να μπορείτε να την έχετε συνεχώς εντός σπιτιού; Τότε κατά πάσα πιθανότητα θα σας προτείνουν μία γάτα της φυλής «Βρετανική Κοντότριχη». Ένας «γατόφιλος» δύσκολα μπορεί να αντισταθεί στο πλούσιο τρίχωμα και τα μεγάλα μάτια της Βρετανικής Κοντότριχης, αποκαλούμενης και ως British Shorthair. Επιπλέον, ο χαρακτήρας της Βρετανικής Κοντότριχης είναι απλά αξιαγάπητος! Αλλά τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε σχετικά; Το πορτρέτο της συγκεκριμένης φυλής, που σκιαγραφήσαμε για εσάς, παρουσιάζει λεπτομερώς τις κοντότριχες αυτές γάτες από τη Μεγάλη Βρετανία και προσφέρει συμβουλές για την απόκτηση, εκτροφή, διατροφή και πρόληψη για την υγεία τους. Η Βρετανική Κοντότριχη είναι μια πέρα για πέρα απλή φυλή: ο φιλικός, μάλλον ήσυχος χαρακτήρας της είναι εμφανής σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό - ακόμη και όταν στην οικογένεια ανήκουν παιδιά ή άλλα ζώα.