Βρετανική Κοντότριχη (British Shorthair)

Vretanikí Kontótrichi

Αναζητάτε μια γάτα που να συμπληρώνει τέλεια την οικογένειά σας με τον ήρεμο και ισορροπημένο χαρακτήρα της και να μπορείτε να την έχετε συνεχώς εντός σπιτιού; Τότε κατά πάσα πιθανότητα θα σας προτείνουν μία γάτα της φυλής «Βρετανική Κοντότριχη». Ένας «γατόφιλος» δύσκολα μπορεί να αντισταθεί στο πλούσιο τρίχωμα και τα μεγάλα μάτια της Βρετανικής Κοντότριχης, αποκαλούμενης και ως British Shorthair. Επιπλέον, ο χαρακτήρας της Βρετανικής Κοντότριχης είναι απλά αξιαγάπητος! Αλλά τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε σχετικά; Το πορτρέτο της συγκεκριμένης φυλής, που σκιαγραφήσαμε για εσάς, παρουσιάζει λεπτομερώς τις κοντότριχες αυτές γάτες από τη Μεγάλη Βρετανία και προσφέρει συμβουλές για την απόκτηση, εκτροφή, διατροφή και πρόληψη για την υγεία τους.

Η Βρετανική Κοντότριχη είναι μια πέρα για πέρα απλή φυλή: ο φιλικός, μάλλον ήσυχος χαρακτήρας της είναι εμφανής σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό - ακόμη και όταν στην οικογένεια ανήκουν παιδιά ή άλλα ζώα.

Εκτροφή

 Η Βρετανική Κοντότριχη θεωρείται η αρχαιότερη βρετανική φυλή γάτας. Σύμφωνα με την ιστορία, οι Ρωμαίοι τις έφεραν μαζί τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και ήταν απομονωμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η προέλευση για αυτά τα μικρά «αρκουδάκια» μάλλον βρίσκεται στους δρόμους της Αγγλίας, αν και πλέον έχουν πάψει να κυνηγούν ποντίκια, παρά μόνο σπάνια. Εκτρέφονται σκόπιμα εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Το 1871 οι πρώτες Βρετανικές Κοντότριχες γάτες εμφανίστηκαν σε έκθεση στο Crystal Palace.

Οι διασταυρώσεις πραγματοποιήθηκαν κυρίως μετά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Προκειμένου να μειωθεί η συρρίκνωση του πληθυσμού της καθαρόαιμης γάτας και να βελτιωθεί το είδος της, προστέθηκαν στη γονιδιακή δεξαμενή κυρίως γάτες Περσίας και Σαρτρέ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η γάτα Σαρτρέ και η Βρετανική Κοντότριχη να μοιάζουν όλο και περισσότερο, όσον αφορά τον τύπο. Οι δύο φυλές είχαν μάλιστα ενωθεί το 1970 από την ένωση εκτροφέων FIFe, ενώ στη συνέχεια όλες οι μπλε γάτες κατέληξαν ως Σαρτρέ και όλες οι γάτες άλλων χρωμάτων ως Βρετανική Κοντότριχη. Αυτός ο διαχωρισμός ανακλήθηκε εκ νέου το 1977. Ακόμη και αν η Βρετανική Κοντότριχη εξακολουθεί συχνά όπως στο παρελθόν να συγχέεται με τη Σαρτρέ, η σκόπιμη εκτροφή της έχει οδηγήσει σε διαφορετική εμφάνιση. Η διασταύρωση με Περσικές γάτες έχει, επίσης, συντελέσει, ώστε η σωματική διάπλαση της Βρετανικής Κοντότριχης να είναι μικρή και κοντόχοντρη, ενώ η σιλουέτα της πραγματικής Σαρτρέ είναι μάλλον λεπτή και αντιστοιχεί σε μια μέση κατοικίδια γάτα.

Μέσω της διασταύρωσης με Περσικές γάτες δημιουργήθηκε όμως και η Βρετανική Μακρύτριχη, ή αλλιώς "Highlander", μια παραλλαγή της Βρετανικής Κοντότριχης με μεσαίου μήκους τρίχωμα. Οι Βρετανικές Μακρύτριχες εκτρέφονται σύμφωνα με τα ίδια πρότυπα της φυλής, όπως η Βρετανική Κοντότριχη και διαφέρουν από αυτή μόνο λόγω του μήκους του τριχώματος. Ακριβώς όπως οι Βρετανικές Κοντότριχες, οι Βρετανικές Μακρύτριχες γάτες από τη Μεγάλη Βρετανία είναι ισορροπημένα ζώα και ενθουσιάζουν χάρη στον ευπροσάρμοστο και φιλικό χαρακτήρα τους.

Από τότε που οι Βρετανικές Κοντότριχες αναγνωρίστηκαν ως φυλή το 1980, είναι πλέον συχνά αστέρια σε διεθνείς εκθέσεις γάτας.

Εμφάνιση

Με το στρογγυλό κεφάλι της, την άρτια σωματική διάπλασή της και το πλούσιο τρίχωμά της, η Βρετανική Κοντότριχη μοιάζει με ένα αρκουδάκι. Μια εμφάνιση που ανταποκρίνεται πλήρως στο χαρακτήρα της!

Το κοντό, πυκνό και εύκολο στην περιποίηση τρίχωμα της Βρετανικής Κοντότριχης, το κοντό, στρογγυλό κεφάλι της με τα στρογγυλά αυτιά και τα μεγάλα, κίτρινα μάτια είναι τα χαρακτηριστικά που δημιουργούν αυτή την παρομοίωση με αρκουδάκι... Μια γάτα που σας προσκαλεί αμέσως για αγκαλιές! Μην απορείτε, λοιπόν που η Βρετανική Κοντότριχη ανήκει εν τω μεταξύ σε μία από τις πιο δημοφιλείς φυλές γάτας.

Οι Βρετανικές Κοντότριχες γάτες έχουν μια σχετικά σταθερή σωματική διάπλαση. Αναπτύσσονται μάλλον αργά, ακριβώς όπως και άλλες μεγαλόσωμες φυλές γάτας. Συνήθως οι Βρετανικές Κοντότριχες δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένες μέχρι και το 3ο έτος της ηλικίας τους! Τα θηλυκά γατάκια ζυγίζουν τότε έως και 5 κιλά, ενώ οι γάτοι έως και 7 κιλά.

Για το λόγο αυτό, οι Βρετανικές Κοντότριχες γάτες θεωρούνται ως αρκετά μακρόβια ζώα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τυγχάνουν καλής υγείας και μπορεί να φτάσουν τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 15 ετών, εάν η εκτροφή και η διατροφή τους είναι οι ενδεδειγμένες για τη φυλή τους.

Πολλοί ζωόφιλοι γνωρίζουν τη Βρετανική Κοντότριχη σε κλασικό μπλε-γκρι. Ακόμη κι αν υπάρχουν μπλε-γκρι γάτες αυτής της φυλής, αυτές δεν θα έπρεπε να συγχέονται με τη γάτα Σαρτρέ - όπως έχουμε ήδη επισημάνει, αυτή η πλάνη δεν προέκυψε από το πουθενά. Η διασταύρωση με γάτες Σαρτρέ πραγματοποιήθηκε επανειλημμένα στην ιστορία της φυλής της Βρετανικής Κοντότριχης. Η χρωματική παλέτα του τριχώματος της Βρετανικής Κοντότριχης δεν αφήνει σήμερα ωστόσο σχεδόν καμιά επιθυμία ανεκπλήρωτη, καθώς οι γάτες υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις γνωστές αποχρώσεις!

Αποχρώσεις τριχώματος

Δεν έχει σημασία, εάν πρόκειται για μονόχρωμη ή πολύχρωμη: Κάθε Βρετανική Κοντότριχη είναι χάρμα οφθαλμών. Μονόχρωμα ζώα υπάρχουν σε γκρι-μπλε και μαύρο, ιδιαίτερα δημοφιλή είναι επίσης τα χρώματα «λιλά» και «κιτρινόφαιο», που αντιστοιχούν σε ένα ανοιχτόχρωμο μπεζ. Κόκκινες γάτες υπάρχουν, όπως επίσης και  κρεμ, ασπρόμαυρες και τρίχρωμες γάτες. Όποιος αγαπά τα ασυνήθιστα χρώματα, θα αγαπήσει χρωματικές παραλλαγές, όπως “Chocolate smoke” ή “Μπλε Ταρταρούγα Tabby”! Ή τι θα λέγατε για μια “Βρετανική Κοντότριχη Silver Shaded”; Οι γάτες που χαρακτηρίζονται ως “shaded”, εμφανίζουν τα συγκεκριμένα χρώματα μόνο στις άκρες του τριχώματος - ως σκίαση.

Ιδιαίτερα δημοφιλείς, ωστόσο, είναι οι κλασικές παραλλαγές της Tabby. Όλοι γνωρίζουν την ασημί Tabby «γάτα Whiskas»! Αλλά και οι άλλες παραλλαγές της Βρετανικής Κοντότριχης Τάμπι είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Δεν έχει σημασία, εάν πρόκειται για τιγρέ, με κηλίδες, πουά, κανελί, Αρλεκίνος ή Colorpoint: Με περισσότερες από 300 χρωματικές παραλλαγές καλύπτει κάθε σας επιθυμία!

Έχουμε συνοψίσει για εσάς τις σημαντικότερες αποχρώσεις τριχώματος της Βρετανικής Κοντότριχης:

  • Colorpoint: Σε αυτό το χρωματισμό μόνο οι άκρες του σώματος (πρόσωπο, αυτιά, πόδια, ουρά και στους γάτους η περιοχή των γεννητικών οργάνων) είναι χρωματισμένες στα βασικά χρώματα.
  • Τσιντσιλά: Οι Βρετανικές Κοντότριχες Τσιντσιλά εμφανίζουν ένα πολύ ενδιαφέρον χρωματισμό: το ένα όγδοο του τριχώματος είναι χρωματισμένο σε ένα από τα βασικά χρώματα της παλέτας του μαύρου, το υπόλοιπο της ουράς σε ασήμι λευκό.
  • Tabby: “Tabby” σημαίνει κάτι παραπάνω από τιγρέ. Ανάλογα με την εμφάνιση του χρωματισμού, οι Bρετανικές Kοντότριχες Tabby μπορούν να είναι «κλασικές», με «ραβδώσεις», «κηλίδες», «βούλες» ή «τικ».
  • Tortie: Ονομάζεται μια τρίχρωμη Βρετανική Κοντότριχη, γνωστή επίσης και ως «ταρταρούγα». Οι Βρετανικές Κοντότριχες Tortie είναι κατά κανόνα πάντα θηλυκές, λόγω της γενετικής βάσης.
  • Torbie: Αυτές οι γάτες έχουν ένα συνδυασμό χρωμάτων από τις γάτες Tabby και Tortie.
  • Αρλεκίνος: μόνο 1/6 του τριχώματος είναι χρωματιστό
  • Βαν: Αυτές οι γάτες είναι μονόχρωμες με υψηλό ποσοστό λευκού χρώματος

Στην τεχνική ορολογία, το σχέδιο συνδυάζεται συχνά με το κυρίαρχο χρώμα του τριχώματος. Ένα παράδειγμα είναι η Βρετανική Κοντότριχη Ασημί Tabby: Σε μια ασημένια-λευκή βάση διακρίνεται το τρίχωμα με ραβδώσεις της Tabby.

Χαρακτήρας

Οι συγκεκριμένες γάτες θεωρούνται ισορροπημένα και φιλικά προς τον άνθρωπο ζώα. Κατά κανόνα δεν είναι ακροβάτες, η φύση του χαρακτήρα τους είναι μάλλον ήρεμη. Ως εκ τούτου, προσφέρονται συχνά ως η τέλεια οικόσιτη γάτα - εάν η ζωή στο διαμέρισμα είναι ενδεδειγμένη για την ίδια τη γάτα, δεν εξαρτάται τελικά από την προσωπικότητα του ζώου, αλλά και από τα ερεθίσματα μέσα στην κατοικία. Αν θέλετε να κρατήσετε τη γάτα σας αποκλειστικά μέσα στο σπίτι, τότε είναι απαραίτητο να έχετε ένα περιβάλλον πλούσιο σε εναλλαγές με πολλές δυνατότητες για ξύσιμο, παιχνίδι και κρυφτό! Το παιχνίδι με τους ανθρώπους είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Οι γάτες είναι από τη φύση τους σαρκοφάγα ζώα. Ακόμη και ισορροπημένες φυλές γάτας είναι μέσα τους ακόμη κυνηγοί - και ως τέτοια ζώα βαριούνται σχετικά γρήγορα χωρίς τις αντίστοιχες προκλήσεις.

Ένας τρόπος εξοικονόμησης χώρου, για να επεκτείνετε τον κόσμο της γάτας σας, είναι η λεγόμενη «τρίτη διάσταση». Το καλύτερο παράδειγμα είναι ένα ονυχοδρόμιο - εκτείνεται όχι μόνο προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά και προς τα πάνω. Στις γάτες αρέσει να σκαρφαλώνουν και αγαπούν να παρατηρούν το περιβάλλον τριγύρω τους από ψηλά. Αν δεν είστε οπαδός των ψηλών ονυχοδρομίων που φτάνουν μέχρι το ταβάνι, μπορείτε να διαμορφώσετε ακόμη και ράφια σε παραδείσους αναρρίχησης.

Ασθένειες

Η γερή σωματική διάπλαση των Βρετανικών Κοντότριχων επιβαρύνει τα οστά και τις αρθρώσεις τους. Γενικώς δεν υπάρχουν γάτες που δεν κινδυνεύουν από ασθένειες, αλλά σε καθαρόαιμες γάτες δυστυχώς αυτές εμφανίζονται συχνά, εξαιτίας της τεχνητά περιορισμένης γονιδιακής δεξαμενής.

Εκτός από την προδιάθεση για παθήσεις των αρθρώσεων, εμφανίζονται δυστυχώς καρδιακές παθήσεις, όπως η υπερτροφική καρδιομυοπάθεια και η αιμορροφιλία Β, μια ασθένεια του αίματος, συνήθης στις Βρετανικές Κοντότριχες γάτες... Επιπλέον εμφανίζεται η πολυκυστική νόσος των νεφρών (Polycystic Kidney Disease), που προκαλεί κληρονομικές νεφρικές κύστες, στις Βρετανικές Κοντότριχες, αλλά και σε Περσικές γάτες και Εξωτικές Κοντότριχες. Τα συμπτώματα εμφανίζονται αρχικά σε προχωρημένη ηλικία, αλλά μέχρι τότε πολλά ζώα εκτροφείου έχουν ήδη κληροδοτήσει το γονίδιο στους απογόνους τους... Οι κληρονομικές νεφρικές κύστες κατά κύριο λόγο κληροδοτούνται. Αυτό σημαίνει: Μια γάτα με κύστες συνεχίζει να τις κληροδοτεί για πάντα στους απογόνους της! Ωστόσο, μια εξέταση με υπέρηχο από τη δέκατη εβδομάδα ζωής της γάτας, μπορεί να ανιχνεύσει την προδιάθεσή της για πολυκυστική νόσο των νεφρών. Οι γάτες εκτροφείου θα έπρεπε να εξετάζονται τακτικά από κτηνίατρο για να αποκλειστούν κληρονομικές ασθένειες και η μετάδοσή τους στους απογόνους τους! Εάν αποκτήσετε τη γάτα σας από έναν εκτροφέα, θα πρέπει να επιμείνετε για τα αντίστοιχα έγγραφα εξετάσεων των γονέων της γάτας.

Έτσι θα βρείτε το σωστό εκτροφέα

Οι γάτες εκτροφείου θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά από κτηνίατρο, προκειμένου να αποκλειστούν κληρονομικές ασθένειες και πιθανή κληροδότησή τους! Όσον αφορά τους αγοραστές μιας Βρετανικής Κοντότριχης γάτας είναι, ως εκ τούτου, ακόμη πιο σημαντικό να εμπιστεύονται μόνο έναν επαγγελματία εκτροφέα και να εξετάζουν εκ των προτέρων την καρδιά και τα νεφρά των γατών- με την κυριολεκτική έννοια της λέξης. Ανάλογα με την προέλευση και τους πιθανούς τίτλους σε εκθέσεις γάτας μπορεί μια οικογενειακή γάτα να κοστίσει αρκετές εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες ευρώ. Μια ομολογουμένως υψηλή τιμή για μια γάτα! Σε έναν επαγγελματία εκτροφέα, ωστόσο, τα χρήματα αποτελούν ουσιαστική επένδυση. Αυτός ελέγχει τακτικά την υγεία των ζώων-γονέων, επενδύει σε καλές τροφές, ζευγαρώνει με έξυπνο τρόπο και δεν αφήνει τις θηλυκές γάτες να γεννούν αδιάκοπα. Δίνει στα γατάκια το χρόνο που χρειάζονται, μέχρι να είναι έτοιμα για ένα νέο σπίτι. Κατά κανόνα, τα γατάκια θα πρέπει να παραμένουν με τη μητέρα και τα αδέλφια τους έως τη δωδέκατη ή ακόμη και τη δέκατη έκτη εβδομάδα ζωής τους. Στο διάστημα αυτό οι νεαρές γάτες μαθαίνουν όλα όσα χρειάζονται για μια ισορροπημένη, υγιή ζωή και είναι πρόθυμα να ενταχθούν ολόψυχα στη νέα τους οικογένεια! Όλα αυτά φυσικά κοστίζουν χρήματα...

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να εμπιστεύεστε μη επαγγελματίες εκτροφείς, οι οποίοι ασχολούνται μόνο με την «αναπαραγωγή» ζώων και προσφέρουν σε οικονομική τιμή «καθαρόαιμες γάτες χωρίς χαρτιά». Οι εκτροφείς που ανήκουν σε ενώσεις εκτροφέων, διασφαλίζουν ότι τα ζώα τους είναι υγιή και ελέγχονται τακτικά για κληρονομικές ασθένειες. Αντίθετα οι «εκτροφείς», οι οποίοι προσπαθούν κυρίως να αποκομίσουν κέρδος από τα ζώα τους, εξοικονομούν συχνά εις βάρος των προληπτικών εξετάσεων υγείας των ζώων ή ζευγαρώνουν ζώα που συνδέονται στενά συγγενικά μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα είναι γάτες με κληρονομικές ασθένειες ή γατάκια που χωρίζονται πολύ νωρίς από τη μητέρα τους και μετακομίζουν στο νέο τους σπίτι χωρίς να είναι εμβολιασμένα...

Επαγγελματίες εκτροφείς μπορείτε να βρείτε μεταξύ άλλων σε συλλόγους εκτροφέων. Δεν βλάπτει ποτέ να βάλετε τη φυλή ακριβώς κάτω από το μικροσκόπιο και να την εξετάσετε εξονυχιστικά! Προσπαθήστε επίσης να κρατήσετε απόσταση από «αγορές λόγω οίκτου». Εάν αγοράζετε «καθαρόαιμες γάτες χωρίς χαρτιά» από το υπέρπληρες νοικοκυριό ενός μη επαγγελματία εκτροφέα, συνήθως απλά βοηθάτε στη συνέχιση του φαινομένου... Δυστυχώς ισχύει επίσης και στην εκτροφή γάτας η αρχή της προσφοράς και της ζήτησης.

Η σωστή διατροφή

Υψηλής ποιότητας τροφές για γάτες με άφθονο φρέσκο κρέας, υγιεινές πρωτεΐνες και λίγα φυτικά υποπροϊόντα αποτελούν την ιδανική διατροφική βάση για γάτες, όπως η Βρετανική Κοντότριχη. Η ειδική για τη φυλή τροφή βασίζεται στα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της κάθε γάτας. Οι ειδικές τροφές για την Βρετανική Κοντότριχη έχουν ένα ειδικό μέγεθος κροκέτας, που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την πρόσληψη τροφής για γάτες με κοντό σαγόνι και να ενθαρρύνει τη μάσηση. Δεν αντικαθιστούν ωστόσο το τακτικό τσεκάπ στον κτηνίατρο.

Για την πρόληψη των παθήσεων των αρθρώσεων και της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, προστίθενται επίσης συχνά στην ενδεδειγμένη για τη φυλή τροφή μια επιπλέον δόση ταυρίνης και θρεπτικά συστατικά χόνδρων, όπως γλυκοζαμίνη. Θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Β και συστατικά, όπως το έλαιο σολομού, διασφαλίζουν ένα λαμπερό τρίχωμα.

Φυσικά μπορείτε να συμπληρώσετε σκόπιμα τη διατροφή της γάτας σας. Η ταυρίνη είναι υπεύθυνη για τα νευρωνικά δίκτυα και ρυθμίζει τον καρδιακό παλμό. Δεν υπάρχει υπερβολική δοσολογία, διότι η περίσσεια αποβάλλεται αμέσως - ωστόσο, η έλλειψη οδηγεί σε τύφλωση, διαταραγμένο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και δυσκαμψία του καρδιακού μυός. Η συνιστώμενη ποσότητα για μια γάτα ανέρχεται από 100 έως 200 mg ταυρίνης ανά ημέρα. Ως εκ τούτου, σε πολλούς «γατόφιλους» έχει γίνει συνήθεια, να συμπληρώνουν έτοιμες τροφές με ταυρίνη. Τα υψηλής ποιότητας έλαια μπορούν να ενισχύσουν τη λάμψη του τριχώματος - κάψουλες με έλαιο σολομού διατίθενται σε εξουσιοδοτημένους εμπόρους. Το ίδιο ισχύει και για συμπληρώματα διατροφής για την υποστήριξη της λειτουργίας των αρθρώσεων. Οι γλυκοζαμίνες μπορούν να αναμιχθούν σε σκόνη ή σε υγρή μορφή μαζί με την τροφή.

Εκτός από μία ενδεδειγμένη διατροφή, η Βρετανική Κοντότριχη γάτα δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη φροντίδα ή πρόληψη για την υγεία της. Ένα τακτικό τσεκάπ στον κτηνίατρο της εμπιστοσύνης σας, εβδομαδιαία περιποίηση του τριχώματος με βούρτσα ή χτένα, ενδεδειγμένη τροφή, έλεγχος του βάρους και πολλή προσοχή, αγάπη και παιχνίδια είναι η όχι και τόσο μυστική συνταγή για να κάνετε τα τετράποδα μέλη της οικογένειάς σας υγιή και ευτυχισμένα!

Καθαρόαιμες γάτες και προστασία των ζώων

Δυστυχώς το γενεαλογικό δέντρο δεν σώζει από τις δοκιμασίες και τις ταλαιπωρίες της ακόμη και τις Βρετανικές Κοντότριχες γάτες οι οποίες καταλήγουν συχνά σε καταφύγια ζώων. Όποιος επιθυμεί να δώσει σε μια γάτα αυτής της φυλής ένα σπίτι και είναι έτοιμος να αναλάβει ένα ενήλικο ζώο, θα βρει στα τοπικά καταφύγια συχνά γάτες, των οποίων ο χαρακτήρας έχει ήδη σταθεροποιηθεί και ανυπομονούν για ένα καλό, νέο σπίτι με ζωόφιλους!

Σας ευχόμαστε πολλές στιγμές διασκέδασης με τη Βρετανική Κοντότριχη γάτα σας!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Γάτα του Σιάμ ή Σιαμαία (Siamese)

Μαζί με τη γάτα Περσίας, η γάτα Σιάμ ή Σιαμαία είναι μία από τις αρχαιότερες και πιο διάσημες φυλές γάτας. Η φυλή προέρχεται από μία ευρέως διαδεδομένη μετάλλαξη, που εμφανίστηκε πριν από περίπου 500 χρόνια και έχει τις ρίζες της στην Ασία, δηλαδή το Σιάμ, τη σημερινή Ταϊλάνδη. Το ταξίδι των γατών Σιάμ προς τα άλλα μέρη του δυτικού κόσμου ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκείνη την εποχή οι γάτες διέμεναν κυρίως στις αυλές βασιλιάδων και αποτελούσαν σύμβολο υψηλής κοινωνικής θέσης.
1 min

Γάτα Περσίας (Persian)

Η χνουδωτή γάτα Περσίας, ή αλλιώς Περσική γάτα, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γάτες. Είναι παράξενο, αλλά η Περσική γάτα, η οποία στα περσικά ονομάζεται “Gorbe-ye irāni”, δηλαδή Ιρανική γάτα, ανήκει στις αρχαιότερες φυλές γάτας -  αν και δεν προέρχεται καν από την Ανατολή!
1 min

Βρετανική Κοντότριχη (British Shorthair)

Αναζητάτε μια γάτα που να συμπληρώνει τέλεια την οικογένειά σας με τον ήρεμο και ισορροπημένο χαρακτήρα της και να μπορείτε να την έχετε συνεχώς εντός σπιτιού; Τότε κατά πάσα πιθανότητα θα σας προτείνουν μία γάτα της φυλής «Βρετανική Κοντότριχη». Ένας «γατόφιλος» δύσκολα μπορεί να αντισταθεί στο πλούσιο τρίχωμα και τα μεγάλα μάτια της Βρετανικής Κοντότριχης, αποκαλούμενης και ως British Shorthair. Επιπλέον, ο χαρακτήρας της Βρετανικής Κοντότριχης είναι απλά αξιαγάπητος! Αλλά τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε σχετικά; Το πορτρέτο της συγκεκριμένης φυλής, που σκιαγραφήσαμε για εσάς, παρουσιάζει λεπτομερώς τις κοντότριχες αυτές γάτες από τη Μεγάλη Βρετανία και προσφέρει συμβουλές για την απόκτηση, εκτροφή, διατροφή και πρόληψη για την υγεία τους. Η Βρετανική Κοντότριχη είναι μια πέρα για πέρα απλή φυλή: ο φιλικός, μάλλον ήσυχος χαρακτήρας της είναι εμφανής σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό - ακόμη και όταν στην οικογένεια ανήκουν παιδιά ή άλλα ζώα.