Γάτα Burmese

Gáta Burmese

«Καλότυχη» - αυτός ο χαρακτηρισμός, που προέρχεται από την πατρίδα της την Ταϊλάνδη, περιγράφει τέλεια τη γάτα Burmese! Οι φιλικές προς τον άνθρωπο γάτες Burmese είναι πραγματικές «πολυλογούδες» και λατρεύουν να παίζουν ανέμελα.

Εμφάνιση

Η γάτα Burmese ανήκει στις ανατολίτικες φυλές. Προέρχεται από τη Βιρμανία ή αλλιώς Μπούρμα, τη σημερινή Μιανμάρ. Παρά την ομοιότητα του ονόματός της δεν πρέπει να συγχέεται με τη μακρύτριχη γάτα Βιρμανίας.

Λόγω της έντονης διάκρισης μεταξύ των ευρωπαϊκών γατών Burmese και εκείνων στις υπερατλαντικές χώρες, η Burmese είναι μία από τις λίγες φυλές γάτας με δύο διαφορετικά πρότυπα φυλής. Ο αμερικάνικος τύπος της γάτας Burmese είναι δυνατός, με ευρύ θώρακα και πλατύ κεφάλι, καθώς και κοντότερο ρύγχος. Ο ευρωπαϊκός τύπος, που προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, ευνοεί μια πιο λεπτή, αθλητική σωματική διάπλαση. Αρχικά αυτός ο τύπος εξαπλώθηκε στην Ευρώπη. Οι γάτες Burmese αυτού του τύπου είναι μικρού έως μεσαίου μεγέθους με τις θηλυκές γάτες να ζυγίζουν έως και τέσσερα κιλά και τους γάτους να φτάνουν να ζυγίζουν έως και έξι κιλά. Τα ευαίσθητα αλλά παρ’ όλα αυτά, μυώδη ζώα έχουν ομοιότητα με τις Σιαμαίες γάτες παλαιού τύπου, αλλά η σωματική τους διάπλαση δεν είναι τόσο λεπτή, όπως της σημερινής γάτας Σιάμ. Οι γάτες Burmese είναι λίγο πιο συμπαγείς από ότι οι συγγενικά «κοντινές» γάτες Σιάμ που χαρακτηρίζονται για τα μακριά τους πόδια. Έχουν ευρύ θώρακα και ευθεία πλάτη, που υποστηρίζεται από λεπτοκαμωμένα πόδια και οβάλ πατούσες. Το κεφάλι των γατών Burmese διαθέτει μεγάλα, ορθάνοιχτα μάτια και αυτιά. Τα αυτιά έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και βρίσκονται πάνω σε ένα σφηνοειδές κεφάλι με πλατύ, στρογγυλεμένο μέτωπο. Τα μεγάλα μάτια λάμπουν σε χρυσοκίτρινους έως και κεχριμπαρένιους χρωματισμούς και είναι ελαφρώς αμυγδαλωτά.

Το τρίχωμα της Burmese είναι λαμπερό και μεταξένιο. Προσαρμοσμένο στο ζεστό κλίμα της Νοτιοανατολικής Ασίας, είναι ιδιαίτερα ελαφρύ και χάρη στον ελάχιστο υπομανδύα, ακουμπά σχεδόν στο σώμα.

Η απόχρωση του τριχώματος της γάτας Burmese θα πρέπει να είναι μονόχρωμη, χωρίς σχέδια, αλλά οι νεότερες Burmese έχουν συχνά ένα ελαφρύ χρωματισμό tabby, δηλαδή το χρώμα του τριχώματός τους σχηματίζει ραβδώσεις. Ακόμη η ελαφρώς πιο σκουρόχρωμη μάσκα προσώπου δεν είναι ασυνήθιστη ενώ θεωρείται άκρως επιθυμητή. Σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής, αναγνωρίζονται δέκα διαφορετικές αποχρώσεις τριχώματος: blue, chocolate, seal και red, και οι αραιώσεις τους lilac και creme, καθώς και οι δίχρωμοι συνδυασμοί, όπως chocolate-tortie, blue-tortie, seal-tortie και lilac-tortie.

  • Seal: Οι γάτες Burmese χρώματος seal εντυπωσιάζουν χάρη στο ζεστό, σκούρο καφέ χρωματισμό. Ακόμη και η μύτη και τα «μαξιλαράκια» είναι σκουρόχρωμα.
  • Chocolate: Το καφέ σοκολατί χρώμα της γάτας Burmese διαφέρει από το χρωματισμό seal. Επιπλέον, τα «μαξιλαράκια» είναι χρωματισμένα σε καφέ, που κυμαίνεται σε τόνους του κανελί έως καφέ σοκολατί.
  • Blue: Ιδιαίτερα όμορφες είναι οι Burmese του μπλε χρώματος, το οποίο φαίνεται ως μπλε-γκρι με μια ελαφριά λάμψη κασσίτερου. Σε αυτή την απόχρωση, ακόμη και η μύτη και τα «μαξιλαράκια» είναι χρωματισμένα.
  • Lilac: Η αραίωση του καφέ φαίνεται ως μπεζ-γκρι με ελαφριά ροζ λάμψη, η οποία συνεχίζεται στο χρώμα λεβάντας, που εμφανίζεται στη μύτη και τα «μαξιλαράκια».
  • Red: Οι κόκκινες γάτες Burmese έχουν ένα ζεστό, πορτοκαλο-κόκκινο τρίχωμα. Σε αυτόν τον χρωματισμό, η μύτη και τα «μαξιλαράκια» είναι ροζ.
  • Creme: Η αραίωση του κόκκινου φαίνεται σαν ένα ανοιχτόχρωμο μπεζ. Η μύτη και τα «μαξιλαράκια» είναι ροζ, ακριβώς όπως στο κόκκινο χρώμα.

Η αγγλική ονομασία “tortie” περιγράφει τρίχρωμες γάτες, αποκαλούμενες στην καθομιλουμένη και ως «τόρτουασελ» (ονομασία εμπνευσμένη από την ταρταρούγα, δηλ. το καβούκι της χελώνας). Λόγω των γενετικών χαρακτηριστικών αυτής της απόχρωσης, όλες οι τρίχρωμες γάτες είναι θηλυκές. Η Burmese δεν αποτελεί εξαίρεση αφού αναγνωρίζεται σε διάφορους tortie-χρωματισμούς:

  • Seal-Tortie: Οι γάτες Burmese σε seal-tortie έχουν κόκκινο βασικό χρώμα με ζεστές, σκούρες καφέ κηλίδες. Η μύτη και τα «μαξιλαράκια» μπορούν να είναι ροζ ή καφέ, ακόμη και με ροζ κηλίδες.
  • Chocolate-Tortie: Το σοκολατί βασικό χρώμα συμπληρώνεται με μπεζ κηλίδες. Η μύτη και τα «μαξιλαράκια» των ποδιών μπορούν να είναι καφέ σοκολατί ή ροζ, επιτρέπονται ακόμη και ροζ κηλίδες σε καφέ βάση.
  • Lilac-Tortie: Οι γάτες Burmese σε lilac-tortie έχουν μπεζ-γκρι βασικό χρώμα με βερικοκί, σκούρες μπεζ κηλίδες και ροζ «μαξιλαράκια» ποδιών και ρινάριο.

Ανάλογα με την περιοχή εκτροφής είναι επίσης κοινά και άλλα χρώματα. Στη Νέα Ζηλανδία, για παράδειγμα, υπάρχουν επίσης γάτες Burmese σε cinnamon (στα ελληνικά, κανελί), fawn (στα ελληνικά, κιτρονόφαιος), caramel (στα ελληνικά, καραμέλα) και apricot (στα ελληνικά, βερυκοκί), καθώς και ασημί παραλλαγές. Ακόμη και οι χρωματισμοί tabby ή αλλιώς χρωματισμοί με ραβδώσεις είναι μερικώς αναγνωρισμένοι.

Χαρακτήρας

Ως ανατολίτικη φυλή, οι Burmese είναι ευφυείς, περίεργες και γεμάτες ταμπεραμέντο. Οι ήμερες αυτές γάτες δένονται ολόψυχα με τους ανθρώπους τους. Είναι πολύ παιχνιδιάρες και τους αρέσει να ασχολούνται και με τα νεότερα μέλη της οικογένειας - στην ουσία οι γάτες Burmese παραμένουν ευκίνητες ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία και λατρεύουν να έχουν την προσοχή σας όλο το εικοσιτετράωρο! Απολαμβάνουν να ανοίγουν διάλογο με τους ανθρώπους «τους». Ωστόσο, ακόμη και μια μεγάλη ανθρώπινη οικογένεια δεν αντικαθιστά μια γάτα... Στις γάτες Burmese αρέσει η συντροφικότητα, επομένως δεν είναι καλό να μένουν στο σπίτι μόνες τους, χωρίς άλλες γάτες για παρέα.

Τα ζώα αυτά, που τους αρέσει να κινούνται, θέλουν να είναι πλήρως απασχολημένα σωματικά και πνευματικά. Γι’ αυτό, η αποκλειστική παραμονή στο σπίτι δεν ενδείκνυται τόσο για δραστήριες γάτες, όπως οι Burmese. Όποιος επιθυμεί να χαρίσει ένα καλό και ενδεδειγμένο για γάτες σπιτικό, θα πρέπει ως εκ τούτου να της προσφέρει έναν ασφαλισμένο κήπο ή τουλάχιστον ένα ασφαλές μπαλκόνι με πολλές δυνατότητες για αναρρίχηση, παιχνίδια και παρατήρηση. Εάν βρίσκεται και μια δεύτερη γάτα στην οικογένεια, τότε η διασκέδαση διπλασιάζεται!

Ιστορία

Η πιθανή ιστορία εκτροφής της Burmese στη χώρα της τη Βιρμανία ή αλλιώς Μπούρμα, τη σημερινή Μιανμάρ, παραμένει εν μέρει μυστήριο. Η γάτα των μοναχών ήταν μία από τις 16 φυλές γατών του ναού, η οποία ακόμη και σήμερα είναι γνωστή στην Ασία με το ταϊλανδέζικο όνομά της “Maeo Thong Daeng”.

Σύμφωνα με φήμες, οι Burmese πρέπει να έλαβαν μέρος στην πρώτη βρετανική έκθεση για γάτες το έτος 1871. Η “Σιαμαία γάτα chocolate απόχρωσης”, η οποία παρουσιάστηκε στο Crystal Palace έμοιαζε στο σημερινό τύπο γάτας Burmese, που είναι δημοφιλής στην Αμερική. Το εάν επρόκειτο όντως για γάτες Burmese, δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως.

Αντιθέτως είναι σίγουρο ότι ένας γιατρός του Ναυτικού των ΗΠΑ έφερε στις αρχές του ’30 μια γάτα Burmese από την τότε Μπούρμα στο Σαν Φρανσίσκο. Το ζώο έμοιαζε με μια Σιαμαία γάτα σε ανοιχτόχρωμο καφέ. Σύντομα μια ομάδα επιστημόνων και εκτροφέων συναντήθηκε και ασχολήθηκε ενδελεχώς με τη γενετική φύση της “Wong Mau”. Επιβεβαίωσαν ότι η γάτα από τη μακρινή Μπούρμα δεν ήταν μια σκουρόχρωμη Σιάμ, αλλά ανήκε σε μια ξεχωριστή φυλή. Η “Wong Mau” ζευγάρωσε με την “Tai Mau”, μια Σιαμαία γάτα απόχρωσης seal-point. Μια επιπλέον διασταύρωση με το γιο της “Wong Mau” είχε ως αποτέλεσμα να γεννηθούν σκουρόχρωμα καφέ γατάκια - τους γονείς-προγόνους της μοντέρνας εκτροφής Burmese.

Το 1936 η “Burmese” αναγνωρίστηκε από τη Λέσχη των Φίλων Γάτας (Cat Fanciers Association). Λόγω απερίσκεπτων διασταυρώσεων με Σιαμαίες γάτες, η θέση της ως ανεξάρτητη φυλή ανακαλέστηκε μια δεκαετία αργότερα. Χάρη σε μερικούς λιγοστούς εκτροφείς, οι οποίοι στη συνέχεια δούλεψαν πάνω στα ατομικά χαρακτηριστικά της Burmese, έγινε ένας σαφής διαχωρισμός από τις Σιαμαίες γάτες. Από το 1954 η γάτα Burmese αναγνωρίζεται εκ νέου ως ανεξάρτητη φυλή. Επίσης, η αμερικάνικη λέσχη των φίλων της γάτας Burmese (United Burmese Cat Fanciers - UBCF) έθεσε το 1958 το δικό της πρότυπο φυλής, το οποίο παρέμεινε αμετάβλητο από τότε. Η δεκαετία του ’50 σήμανε επίσης τη γέννηση της εκτροφής γατών Burmese στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί η φυλή αναγνωρίστηκε το 1952 από το Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης Φίλων της Γάτας στο Ηνωμένο Βασίλειο (United Kingdom's Governing Council of the Cat Fancy - GCCF).

Η φυλή Burmese στο Ηνωμένο Βασίλειο βασίζεται μεταξύ άλλων στις αμερικάνικες γάτες Burmese, αλλά το πρότυπο φυλής διαφέρει σήμερα κατά πολύ από τον αμερικάνικο τύπο αυτών των γατών. Οι διαφορές των εκάστοτε τύπων είναι τόσο μεγάλες, ώστε οι γάτες Burmese του «παραδοσιακού» βρετανικού τύπου δεν αναγνωρίζονται στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Aκόμη και η διασταύρωση αμερικάνικων εισαγόμενων γατών δεν προβλέπεται στο πρότυπο της βρετανικής φυλής.

Οι πρώτες γάτες Burmese έφτασαν στη Γερμανία από την Αγγλία, το 1970. Τότε  έλαβε χώρα η πρώτη εγχώρια γέννα γατών Burmese. Η εξάπλωση της Burmese στην Ευρώπη ξεκίνησε. Ακόμη και σήμερα βρίσκονται στην Ευρώπη εγχώριες γάτες Burmese κυρίως στον κλασικό βρετανικό τύπο. Στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ ακολουθείται το πιο ισχυρό αμερικανικό πρότυπο φυλής.

Οι γάτες Burmese συμμετείχαν επίσης στην ανάπτυξη άλλων φυλών γάτας, ιδίως της Τονκινέζας και της Μπουρμίλας.

Γατάκια Burmese

Υγεία

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη έγινε το 2008. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η αμερικανική εκτροφή γατών Burmese έχει τη χαμηλότερη γενετική ποικιλομορφία των σύγχρονων φυλών γάτας. Αυτό σημαίνει ότι οι γάτες Burmese αυτού του τύπου έχουν μια σχετικά στενή συγγένεια μεταξύ τους. Για το λόγο αυτό, στις ΗΠΑ επιτρέπονται οι διασταυρώσεις με γάτες Βομβάης και Τονκινέζες. Μια εκτροφή γάτας με χαμηλή γενετική ποικιλομορφία ενέχει τον κίνδυνο ακούσιας αιμομιξίας και συχνά εμφανιζόμενων κληρονομικών ασθενειών. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν καλά νέα για όλους τους λάτρεις της γάτας Burmese: από στατιστικής άποψης, η γάτα αποτελεί τη μακροβιότερη οικόσιτη φυλή. Κατά μέσο όρο οι γάτες Burmese ζουν περίπου 17 χρόνια!

Παρ' όλα αυτά, η συστηματική εκτροφή γατών με μια μόνο μικρή γονιδιακή δεξαμενή έχει το κόστος της. Έτσι οι γάτες Burmese συχνά προσβάλλονται από το λεγόμενο «εγγενές αιθουσαίο σύνδρομο». Αυτή η κληρονομική ασθένεια του έσω ωτός, στο εσωτερικό του αυτιού, οδηγεί σε δυσπλασία του οργάνου της ισορροπίας, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται διαταραχές στην ισορροπία και κώφωση.

Επίσης, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι συχνός σε γάτες Burmese του βρετανικού τύπου. Αν και ο διαβήτης στη γάτα δεν είναι ιάσιμη ασθένεια, δεν αποτελεί πλέον αιτία θανάτου, χάρη στις καλές δυνατότητες θεραπείας!

Ορισμένοι πρόγονοι της Burmese δείχνουν μια προδιάθεση για έλλειψη καλίου στο αίμα, που στην τεχνική ορολογία ονομάζεται υποκαλιαιμία. Η ασθένεια κληροδοτείται με υπολειπόμενο τρόπο και ως εκ τούτου, συχνά μεταδίδεται κρυμμένη. Εάν και οι δύο γονείς φέρουν μια προδιάθεση για υποκαλιαιμία, τότε το νεαρό ζώο προσβάλλεται από αυτή την ασθένεια. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, η ασθένεια μπορεί να αποδειχθεί ακίνδυνη ή θανατηφόρα.

Επίσης γνωστή είναι η συχνή εμφάνιση μιας ενδοκαρδιακής ινοελάστωσης. Η μάλλον άγνωστη σε γάτες ασθένεια χαρακτηρίζεται από πάχυνση του βλεννογόνου του καρδιακού μυός και εμφανίζεται αποκλειστικά σε νεαρές γάτες.

Εκτροφή

Η συχνή εμφάνιση κληρονομικών ασθενειών μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μια καλά μελετημένη, υπεύθυνη εκτροφή. Οι λάτρεις καθαρόαιμων γατών θα πρέπει, επομένως, να πληροφορούνται για πιθανούς εκτροφείς πριν από την απόκτηση μιας γάτας και να μην εμπιστεύονται στα τυφλά εμπόρους, οι οποίοι προσφέρουν «καθαρόαιμες γάτες σε οικονομική τιμή». Η εκτροφή καθαρόαιμων γατών δεν περιορίζεται μόνο στα χαρτιά εκτροφής. Ασφαλώς, οι καθαρόαιμες γάτες πληρούν συγκεκριμένα πρότυπα - αλλά πολύ πιο σημαντική είναι η τεχνογνωσία και η στάση του κάθε εκτροφέα. Η εκτροφή γατών είναι μια χρονοβόρα και δαπανηρή υπόθεση, και έως ότου τα γατάκια είναι έτοιμα να μετακομίσουν στο νέο τους σπιτικό, η οικογένεια εκτροφέων έχει πολλή δουλειά και πολλά έξοδα στο σπίτι. Αν εξαιρέσουμε τα έξοδα οχείας, δηλαδή τα έξοδα ζευγαρώματος για τους ιδιοκτήτες επιβητόρων και θηλυκών γατών εκτροφής, καθώς και το κόστος της συνδρομής μέλους σε μια ένωση εκτροφέων, θα πρέπει να προσθέσουμε σε αυτά τα κτηνιατρικά έξοδα για τις γάτες-μητέρες και τα γατάκια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι προληπτικές εξετάσεις, η επίβλεψη της εγκύου γάτας, οι εμβολιασμοί, οι ενδεχόμενοι ευνουχισμοί και οι πιθανόν απαραίτητες αποπαρασιτώσεις. Οι υψηλής ποιότητας τροφές για γάτες είναι επίσης ένας παράγοντας κόστους που πρέπει να συνυπολογιστεί - ιδίως όταν κάποιος δεν θέλει να κάνει οικονομία εις βάρος της ποιότητας!

Προκειμένου τα γατάκια να μάθουν από τη μητέρα και τα αδέλφια τους όλα, όσα χρειάζονται για να κοινωνικοποιηθούν πλήρως, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δώδεκα εβδομάδες στο νοικοκυριό του εκτροφέα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο εκτροφέας είναι εκεί όλο το εικοσιτετράωρο για τα ζώα του. Αυτός δεν επενδύει μόνο χρήματα στα ζώα του, αλλά λαμβάνει επίσης και την ευθύνη για αυτά. Γι’ αυτό, δεν πρέπει να σας εκπλήσσει που πολλοί εκτροφείς περνούν τους πιθανούς αγοραστές των γατών τους «κάτω από το μικροσκόπιο». Επιθυμούν στην ουσία να βρουν το καλύτερο σπιτικό για τα γατάκια τους, γι΄ αυτό στέκονται στο πλευρό των πρωτάρηδων ιδιοκτητών γάτας, προσφέροντάς τους συμβουλές και πρακτική βοήθεια. Όλα αυτά έχουν φυσικά το κόστος τους: μια νεαρή γάτα Burmese κοστίζει περίπου 700 ευρώ. Μερικοί εκτροφείς δίνουν επίσης ενήλικα ζώα, που έχουν αποσυρθεί από την εκτροφή - συχνά έναντι καλύτερης φιλικής τιμής.

Εναλλακτικά, προτείνεται η επίσκεψη στο καταφύγιο ζώων: εκεί πολλές γάτες όλων των ηλικιών και κάθε φυλής αναζητούν ένα καλό νέο σπίτι!

Γάτες Burmese

Φροντίδα και Συνθήκες Διαβίωσης

Μετά από όσα διαβάσατε πιστεύετε ότι έχετε βρει τη γάτα των ονείρων σας; Συγχαρητήρια! Η γάτα Burmese δεν έχει ειδικές απαιτήσεις, όσον αφορά στην ενδεδειγμένη για τη φυλή της διαβίωση. Ως δραστήρια, παιχνιδιάρα φυλή γάτας αγαπά την εναλλαγή και επιθυμεί να είναι πλήρως απασχολημένη σωματικά και πνευματικά. Μια ασφαλής βόλτα σε ασφαλισμένο κήπο ή μπαλκόνι είναι ιδανική, προκειμένου να μην σκαρφαλώνει στις κουρτίνες και χοροπηδά πάνω στο τραπέζι σας. Δυνατότητες αναρρίχησης και κρυψώνες φροντίζουν, ώστε η γάτα σας να παίζει ανέμελα.

Οι γάτες Burmese είναι κοινωνικά ζώα. Δένονται ολόψυχα με τους ανθρώπους, αλλά χαίρονται κάνοντας παρέα και με γάτες. Αυτό ισχύει ιδίως τότε, όταν εσείς εργάζεστε ή είστε γενικά οι ίδιοι δραστήριοι και δεν περνάτε όλη την ημέρα στο σπίτι. Ως ανατολίτικη φυλή, οι γάτες Burmese είναι συχνά μάλλον κυρίαρχες, γι΄ αυτό ενδείκνυται η παρέα με μια πιο ήρεμη, ώριμη γάτα. Εναλλακτικά απευθυνθείτε στον εκτροφέα της εμπιστοσύνης σας απευθείας για αδελφάκια από την ίδια γέννα, που είναι εξοικειωμένα μεταξύ τους και μπορούν να μετακομίσουν μαζί στο νέο σπιτικό τους!

Εκτός αυτού, οι φυλές που ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως η γάτα Burmese, επωφελούνται από υψηλής ποιότητας τροφές για γάτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας. Τέλος, αυτές μπορούν να αξιοποιήσουν υδατάνθρακες μόνο σε περιορισμένο βαθμό, έτσι τα φυτικά υποπροϊόντα επιβαρύνουν τα όργανα του ουροποιητικού συστήματος και μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη και άλλες παθήσεις... Για να είστε σίγουροι ότι η Burmese σας είναι απολύτως υγιής, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε την ετήσια επίσκεψη στον κτηνίατρο για προληπτική εξέταση. Εκεί η γάτα σας θα εξεταστεί από την κορφή έως τα νύχια και μπορείτε να διευκρινίσετε τυχόν απορίες.

Σας ευχόμαστε μια υπέροχη, μακρά ζωή με τη μικρόσωμη «καλότυχη γάτα» σας!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Γάτα του Σιάμ ή Σιαμαία (Siamese)

Μαζί με τη γάτα Περσίας, η γάτα Σιάμ ή Σιαμαία είναι μία από τις αρχαιότερες και πιο διάσημες φυλές γάτας. Η φυλή προέρχεται από μία ευρέως διαδεδομένη μετάλλαξη, που εμφανίστηκε πριν από περίπου 500 χρόνια και έχει τις ρίζες της στην Ασία, δηλαδή το Σιάμ, τη σημερινή Ταϊλάνδη. Το ταξίδι των γατών Σιάμ προς τα άλλα μέρη του δυτικού κόσμου ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκείνη την εποχή οι γάτες διέμεναν κυρίως στις αυλές βασιλιάδων και αποτελούσαν σύμβολο υψηλής κοινωνικής θέσης.
1 min

Γάτα Περσίας (Persian)

Η χνουδωτή γάτα Περσίας, ή αλλιώς Περσική γάτα, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γάτες. Είναι παράξενο, αλλά η Περσική γάτα, η οποία στα περσικά ονομάζεται “Gorbe-ye irāni”, δηλαδή Ιρανική γάτα, ανήκει στις αρχαιότερες φυλές γάτας -  αν και δεν προέρχεται καν από την Ανατολή!
1 min

Βρετανική Κοντότριχη (British Shorthair)

Αναζητάτε μια γάτα που να συμπληρώνει τέλεια την οικογένειά σας με τον ήρεμο και ισορροπημένο χαρακτήρα της και να μπορείτε να την έχετε συνεχώς εντός σπιτιού; Τότε κατά πάσα πιθανότητα θα σας προτείνουν μία γάτα της φυλής «Βρετανική Κοντότριχη». Ένας «γατόφιλος» δύσκολα μπορεί να αντισταθεί στο πλούσιο τρίχωμα και τα μεγάλα μάτια της Βρετανικής Κοντότριχης, αποκαλούμενης και ως British Shorthair. Επιπλέον, ο χαρακτήρας της Βρετανικής Κοντότριχης είναι απλά αξιαγάπητος! Αλλά τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε σχετικά; Το πορτρέτο της συγκεκριμένης φυλής, που σκιαγραφήσαμε για εσάς, παρουσιάζει λεπτομερώς τις κοντότριχες αυτές γάτες από τη Μεγάλη Βρετανία και προσφέρει συμβουλές για την απόκτηση, εκτροφή, διατροφή και πρόληψη για την υγεία τους. Η Βρετανική Κοντότριχη είναι μια πέρα για πέρα απλή φυλή: ο φιλικός, μάλλον ήσυχος χαρακτήρας της είναι εμφανής σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό - ακόμη και όταν στην οικογένεια ανήκουν παιδιά ή άλλα ζώα.