Γάτα Thai

Gáta Thai

Η γάτα Thai προέκυψε από μια διάσημη φυλή γάτας, τη Σιάμ. Καθώς η εκτροφή της γάτας Σιάμ εξελισσόταν διαρκώς με στόχο τη δημιουργία ενός λεπτοκαμωμένου τύπου γάτας, ο δυνατός, αρχικός τύπος της Σιάμ αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη φυλή. Έτσι προέκυψε η φυλή “Thai”.

Εμφάνιση

Δεν είναι να απορεί κανείς, που η γάτα Thai συγχέεται συχνά με τη γάτα Σιάμ. Στην ουσία η εκτροφή της γάτας Thai έχει τις ρίζες της στην εκτροφή της γάτας Σιάμ! Οι γάτες που συχνά χαρακτηρίζονται ως «γάτα Σιάμ του παλαιού τύπου» μοιάζουν ιδιαίτερα στη γάτα Σιάμ, όσον αφορά στην εξωτερική τους εμφάνιση, αλλά είναι λίγο πιο δυνατά και με πιο στρογγυλεμένο σώμα σε σχέση με τη σύγχρονη γάτα Σιάμ. Σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής, είναι σημαντικός ο σαφής διαχωρισμός από τη γάτα Σιάμ: Η γάτα Thai πρέπει να ανταποκρίνεται στους προγόνους της από τη Νοτιοανατολική Ασία και τον παραδοσιακό τύπο της γάτας Σιάμ, όσον αφορά στην αρμονική προσωπικότητά της και το μέτριο ανάστημά της.

H γάτα Thai είναι μια κοντότριχη γάτα ανατολικού τύπου. Η σωματική της διάπλαση είναι αθλητική, αλλά δεν είναι υπερβολικά λεπτή, όπως της Σιάμ. Οι καλές αναλογίες του σώματος και ο μυώδης λαιμός της χαρίζουν μια συμπαγή σωματοδομή. Το σχήμα του κεφαλιού της Thai είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό: τo μέτωπο είναι μακρύ και επίπεδο. Από το στρογγυλό κεφάλι προβάλλει μια μουσούδα με καλές αναλογίες. Το πιγούνι και το ρινάριο σχηματίζουν μια ευθεία γραμμή, τα αυτιά έχουν απόσταση μεταξύ τους και είναι τοποθετημένα ψηλά. Αυτά τα αυτιά και το σχήμα του κεφαλιού είναι δύο χαρακτηριστικά, που τη διαφοροποιούν από τη Σιάμ. Το τρίχωμα της γάτας Τhai είναι προσαρμοσμένο στη χώρα καταγωγής της, τη Νοτιοανατολική Ασία: με μόνο λίγο υπομανδύα, το τρίχωμά της είναι απαλό, μεταξένιο και κοντό, αν και δεν είναι επίπεδο στο σώμα.

Παρ’ όλα αυτά, η γάτα Thai δεν μπορεί να απαρνηθεί την ομοιότητά της με τη Σιάμ. Δεν ονομάζεται άδικα «παραδοσιακή γάτα Σιάμ»! Ακριβώς όπως οι Σιάμ, οι γάτες Thai είναι «point γάτες». Τα κρύα άκρα του σώματος, που ονομάζονται επίσης “points”, είναι χρωματισμένα στο πιο σκουρόχρωμο βασικό χρώμα, ενώ το υπόλοιπο σώμα της γάτας είναι πιο ανοιχτόχρωμο. Αυτός ο χρωματισμός ανήκει στο πιο σημαντικό πρότυπο της φυλής. Παρ' όλα αυτά, ο χρωματισμός point δεν είναι το μόνο εξέχον χαρακτηριστικό της γάτας Thai.

Όπως πολλές point γάτες, έτσι και η Thai έχει φωτεινά μπλε μάτια. Σύμφωνα με το πρότυπο φυλής της Σιάμ και της Thai, τα αμυγδαλωτά μάτια είναι φωτεινά και ανοιχτόχρωμα, ενώ ξεχωρίζουν για την έντονη μπλε λάμψη τους.

Χρώματα

Οι γάτες Thai ανήκουν στις λεγόμενες «point γάτες» (“mask cats” ή “point cats”). Το βασικό χρώμα της γάτας εμφανίζεται στα «κρύα» άκρα του σώματος, τα λεγόμενα “points”. H αιτία του αποχρωματισμού του τριχώματος στο σώμα είναι οφείλεται σε μια μετάλλαξη, η οποία οδηγεί σε κακή λειτουργία του ενζύμου τυροσινάση και με αυτόν τον τρόπο διαταράσσει την παραγωγή της χρωστικής ουσίας μελανίνη, οδηγόντας στο λεγόμενο «μερικό αλμπινισμό». Σύμφωνα με τη γενετική βάση, κάθε χρώμα του τριχώματος μπορεί να εμφανιστεί ως point χρώμα. Οι γάτες Thai και Σιάμ δεν είναι οι μοναδικές «point γάτες» στον κόσμο των εκτρεφόμενων φυλών, αφού η γάτα Βιρμανίας, η Ράγκντολ και η Neva Masquerade εμφανίζουν παρόμοιο χρωματισμό.

Σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής, ως χρώμα του σώματος προτιμάται ένα ανοιχτόχρωμο λευκό - αλλά πιο σημαντικό ακόμη κι από το χρώμα αυτό καθαυτό είναι η ομοιομορφία του χρώματος στο σώμα και τα “points”. Υπάρχουν έως και 100 χρωματικοί συνδυασμοί, αλλά ιδιαίτερα συχνά συναντώνται τα point χρώματα μαύρο και κόκκινο, καθώς και οι αραιώσεις τους “blue” (μπλε) και “creme” (κρεμ), όπως επίσης και τα χρώματα “chocolate” (σοκολατί) και “cinnamon” (κανελί) και οι αραιώσεις τους “lilac” (λιλά) και “fawn” (κιτρινόφαιος).

Ανάλογα με το βασικό χρώμα, οι αποχρώσεις της γάτας Σιάμ και Thai έχουν τις εξής ονομασίες:

 • Seal-point: Οι γάτες Thai και Σιάμ σε “seal-point” έχουν μαύρο βασικό χρωματισμό. Το υπόλοιπο σώμα φαίνεται πιο ανοιχτόχρωμο.
 • Blue-point: Το μαύρο βασικό χρώμα αραιώνεται σε «μπλε».
 • Chocolate-point: Οι γάτες Thai σε “chocolate-point” έχουν καφέ βασικό χρώμα, που εξαπλώνεται μόνο στα point άκρα.
 • Cinnamon-point: Κόκκινο βασικό χρώμα, ορατό μόνο στα point άκρα.
 • Fawn-point: Το βασικό χρώμα “cinnamon” αραιώνεται σε “fawn”.
 • Lilac-point: Ως «λιλά» χαρακτηρίζεται η αραίωση του καφέ χρώματος και είναι φυσικά ορατή μόνο στα point άκρα του σώματος.
 • Red-point: Οι γάτες Thai και Σιάμ σε “red-point” έχουν κόκκινο βασικό χρώμα.
 • Creme-point: Ως “creme” χαρακτηρίζεται η αραίωση του κόκκινου - οι γάτες Thai σε “creme-point” έχουν point άκρα σε «κρεμ».

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά! Μέσω της τροποποίησης των επιμέρους χρωμάτων προκύπτουν επιπλέον ενδιαφέροντες χρωματισμοί. Κατά πόσο αυτοί αναγνωρίζονται στην εκτροφή, εξαρτάται από την απόφαση των επιμέρους ενώσεων εκτροφέων. Εδώ αναφέρονται μερικά παραδείγματα:

 • Silver: Σε γάτες Thai της απόχρωσης “silver”, μία γενετική τροποποίηση διαταράσσει τον πλήρη χρωματισμό των μεμονωμένων τριχών μέσω της καταστολής του σχηματισμού χρωστικής ουσίας. Έτσι, αποχρωματίζονται μόνο οι άνω περιοχές του τριχώματος ή σε ακραίες περιπτώσεις μόνο οι άκρες της τρίχας. Ως αποτέλεσμα, το χρώμα του τριχώματος φαίνεται ασημί. Μια αντίστοιχη γάτα σε “seal-point” με ανάλογη γενετική τροποποίηση “silver” χαρακτηρίζεται ως “Thai Seal-Silver Point”.
 • Tortie: Γνωστοί είναι επίσης συνδυασμοί με κόκκινο στη μορφή ενός χρώματος «τόρτουασελ» (ονομασία εμπνευσμένη από την ταρταρούγα, δηλαδή το καβούκι της χελώνας), ονόματι “Tortie”.
 • Tabby: Ουσιαστικά πρόκειται για άκρες point με μια ράβδωση. Γνωστές ως “Tabby”, όσον αφορά στο χαρακτηρισμό του χρώματος. Γνωστό και ως “Lynx-Point” επιτρέπεται στην εκτροφή των γατών Thai, εφόσον το βασικό χρώμα κάνει καλή αντίθεση με το χρωματισμό point.
 • White: Όπως και στη Σιάμ, ακόμη και στη γάτα Thai υπάρχει ένας ενιαίος λευκός χρωματισμός, που ονομάζεται “Foreign White”. Τα λευκά χρώματα τριχώματος του Foreign White επανέρχονται λόγω ενός επιπλέον γονιδίου για «επιστατικό λευκό» σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη point. Λόγω ελλιπούς χρωματισμού point, τα ζώα φαίνονται ολόλευκα.
 • Bicolor και Tricolor: Ο χρωματισμός point μπορεί να επικαλυφθεί σχεδόν εξ’ ολοκλήρου ή εν μέρει με λευκό μέσω κηλίδας. Το αποτέλεσμα είναι δίχρωμες γάτες Thai, στις οποίες το χρώμα point συνδυάζεται με μια λευκή κηλίδα. Οι τρίχρωμες γάτες Thai εμφανίζουν ένα συνδυασμό του χρώματος point, tortie και μιας λευκής κηλίδας.

Χαρακτήρας

Δεν είναι μόνο η εμφάνιση της γάτας Thai μοναδική. Ακριβώς όπως οι γάτες Σιάμ, οι Thai είναι υπερβολικά φιλικές, εξωστρεφείς και αγαπούν τους ανθρώπους. Ο άνω του μέσου όρου αριθμός νεογνών ανά γέννα, από τέσσερα έως έξι γατάκια, είναι κατά πάσα πιθανότητα ο λόγος, που η Thai θεωρείται ιδιαίτερα κοινωνική. Τα δραστήρια, ευφυή ζώα ακολουθούν τον άνθρωπό «τους» σε κάθε του βήμα. Είναι καταπληκτικοί συνομιλητές και ανοίγουν συχνά κουβέντα στον ιδιοκτήτη τους. Πολλοί λάτρεις της γάτας Thai αναφέρουν ότι η ζωή με μια Thai μοιάζει στην καθημερινότητα που έχει κάποιος με μικρά παιδιά: Οι γάτες Thai είναι περίεργες, ακριβώς όπως οι γάτες Σιάμ. Εξερευνούν τα πάντα και τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυφό από αυτές!

Οι κοινωνικές γάτες Thai χρειάζονται καθημερινή συνομιλία και επαφή με άλλες γάτες, ώστε να μην απομονώνονται. Απολαμβάνουν την κοινή περιποίηση του τριχώματός τους με άλλες γάτες, ακριβώς όπως και το κυνηγητό, και λατρεύουν τα χάδια με άλλες γάτες. Επομένως, δεν ενδείκνυται να διαμένουν μόνες τους στο σπίτι, χωρίς άλλες γάτες για παρέα. Όπως πολλές ανατολίτικες φυλές, οι γάτες Thai είναι μάλλον κυρίαρχες. Γι’ αυτό, η επιλογή της σωστής γάτας, που θα συντροφεύει την Thai σας, θα πρέπει να είναι καλά μελετημένη. Ανάλογα με το χαρακτήρα της γάτας ενδείκνυνται ως συγκάτοικοι πιο ήρεμοι τύποι γάτας. Ως εναλλακτική λύση προσφέρονται τα γατάκια από την ίδια γέννα. Αυτά είναι εξοικειωμένα μεταξύ τους, μοιάζουν στο χαρακτήρα και τη συμπεριφορά και έτσι συντροφεύουν ιδανικά το ένα το άλλο στο παιχνίδι και τη ζωή!

Ιστορία

Καθώς η σύγχρονη εκτροφή των γατών Σιάμ προτιμά ένα πιο λεπτό τύπο με μακριά πόδια, αυξήθηκε ταυτόχρονα η ζήτηση για «γάτες Σιάμ του παλαιού τύπου». Πολλοί εκτροφείς και λάτρεις της γάτας προτιμούσαν τον τύπο της καθαρόαιμης γάτας με πιο στρογγυλεμένο, πιο ρωμαλέο σωματότυπο - και έτσι γεννήθηκε η «γάτα Thai». Ο σκοπός: να διατηρηθεί ο αρχέγονος τύπος των point γατών από την Ταϊλάνδη. Η φυλή, που είναι γνωστή στον αγγλόφωνο χώρο ως “old style γάτα Σιάμ”, είναι αναγνωρισμένη από το 2007 από την οργάνωση-ομπρέλα TICA με το όνομα “Thai”. Παρεμπιπτόντως στην Ταϊλάνδη, η γάτα Thai είναι γνωστή ως “Wichienmaat”!

Η γάτα Thai προέρχεται λοιπόν από τη φυλή Σιάμ. Και οι δύο φυλές προέρχονται από την τότε γάτα Σιάμ, που βρισκόταν στη σημερινή Ταϊλάνδη. Εδώ και πάνω από 700 χρόνια, η Wichienmaat, μια οικόσιτη γάτα με εντυπωσιακό χρωματισμό point και φωτεινά μπλε μάτια, θεωρείται εκεί κατοικίδιο ζώο. Στα τέλη του 18ου αιώνα οι πρώτες γάτες Σιάμ έφτασαν με θαλασσοπόρους και αποίκους στην Αγγλία και από εκεί στις ΗΠΑ. Προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση - αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για μια γάτα που εκτέθηκε το 1871 στο Crystal Palace. Το γεγονός, που σηματοδότησε το έναυσμα για τη μοντέρνα εκτροφή γατών Σιάμ στην Ευρώπη, ήταν, όταν ο Σιαμαίος βασιλιάς Chulalongkorn δώρισε το 1884 στο βρετανικό γενικό πρόξενο ένα ζευγάρι γάτες Σιάμ. Ο “Pho” και η “Mia” ήταν οι πρόγονοι της νέας γενιάς. Το 1892 συντάχθηκε το πρώτο πρότυπο φυλής της «βασιλικής γάτας του Σιάμ» (“Royal Cat of Siam”). Το 1901 ακολούθησε η ίδρυση της «Λέσχης Γατών Σιάμ» (Siamese Cat Club) στην Αγγλία. Στη Γερμανία η συστηματική εκτροφή άρχισε μόλις το 1927. Ο μικρός πληθυσμός γατών Σιάμ και η αναπαραγωγή με αντιστοίχως λίγα ζώα οδήγησε σε ένα υψηλό παράγοντα αιμομιξίας και στην εμφάνιση των επικρατούντων έως και σήμερα γενετικών ελαττωμάτων της φυλής.

Η παγκοσμιοποίηση διευκόλυνε την εισαγωγή ζώων από την Ασία, γι’ αυτό από τα μέσα του 20ού αιώνα, η Σιάμ εξακολουθεί να εκτρέφεται παγκοσμίως σε μεγάλη έκταση. Επιπλέον, εξακολουθούν να αναπτύσσονται και να εκτρέφονται ορισμένα χρώματα. Συγχρόνως ξεκίνησε η προσπάθεια για ένα ακόμη πιο λεπτοκαμωμένο τύπο γατών Σιάμ με μακριά πόδια: οι γάτες Σιάμ της δεκαετίας του ’50 ήταν κατά μέσο όρο λεπτότερες και πιο λεπτοκαμωμένες από ότι οι γάτες που εισήχθησαν αρχικά από την Ταϊλάνδη. Ενώ πολλοί γατόφιλοι προτιμούσαν το νέο τύπο, σε άλλους έλειψε η πιο μέτρια και ρωμαλέα εμφάνιση της φυλής. Ωστόσο, τη δεκαετία του '60 η παραδοσιακή γάτα Σιάμ συναντούνταν μόνο σποραδικά, ενώ αργότερα αποκλείστηκε μάλιστα από τις εκθέσεις γατών. Τη δεκαετία του ΄80 δημιουργήθηκαν οι πρώτες ενώσεις εκτροφέων, που αφοσιώθηκαν σκόπιμα στον αρχέγονο, παραδοσιακό τύπο της γάτας Σιάμ. Το 1990 αυτή αναγνωρίστηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Γατών (World Cat Federation) ως ανεξάρτητη φυλή, με το όνομα “Thai”. Με τη νέα χιλιετία, οι εκτροφείς της γάτας Thai άρχισαν να εισάγουν επιπλέον ζώα από την Ταϊλάνδη για να επεκτείνουν τη γονιδιακή δεξαμενή της φυλής και να διατηρήσουν την αρχέγονη εμφάνιση της γάτας point. Το 2009 η Thai αναγνωρίστηκε και από την TICA ως ανεξάρτητη φυλή. Σήμερα οι γάτες Thai επιτρέπεται είτε να αναπαράγονται μεταξύ τους αυτόνομα είτε να ζευγαρώνουν με Σιαμαίες γάτες.

Φροντίδα και Συνθήκες Διαβίωσης

Οι Thai είναι δραστήριες, ευφυείς γάτες. Ως τέτοιες επιθυμούν να ενθαρρύνονται όλο το εικοσιτετράωρο! Για αυτό τον λόγο και δεν ενδείκνυνται για αποκλειστική διαμονή στο σπίτι. Σε περίπτωση αποκλειστικής διαμονής στο σπίτι, ένα ασφαλισμένο μπαλκόνι ή ένας περιφραγμένος χώρος της προσφέρει τη δυνατότητα να παίξει ανέμελα και να απολαύσει ελεύθερα τη χαρά της εξερεύνησης.

Η εξωστρεφής, κοινωνική Thai «μαραίνεται», όταν μένει στο σπίτι μόνη της, χωρίς άλλες γάτες για παρέα. Με μια άλλη γάτα-σύντροφο δένεται εξίσου πολύ, όπως και με την ανθρώπινη οικογένειά της. Η οικογένεια συμπεριλαμβάνει με χαρά τη γάτα στην καθημερινότητά της, ενώ η γάτα από την πλευρά της λατρεύει να παίζει, να χαϊδεύεται με τους ανθρώπους της και να συνομιλεί μαζί τους για πολλή ώρα! Όποιος μπορεί να χαρίσει αρκετή προσοχή στην Thai και θέλει να είναι βέβαιος ότι αυτή δεν θα βαρεθεί, της προσφέρει τις καλύτερες προϋποθέσεις για μια υγιή ζωή.

Λόγω της επικρατούσας αιμομιξίας στην πρώιμη ιστορία των γατών Σιάμ, εμφανίζονται κάποιες γενετικές ασθένειες και δυσπλασίες στη γάτα Thai. Σε αυτές περιλαμβάνονται η «σπασμένη» άκρη της ουράς, μια διαταραχή του μυοσκελετικού συστήματος, που κληροδοτείται με υπολειπόμενο τρόπο, καθώς και ο σχηματισμός υδροκέφαλου. Οι γάτες Thai με υδροκέφαλο συνήθως πεθαίνουν λίγο μετά τη γέννηση τους. Η αιτία αυτής της δυσπλασίας δεν είναι ακόμη γνωστή, ωστόσο ξέρουμε ότι και αυτή κληροδοτείται με υπολειπόμενο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και γάτες που δεν προσβάλλονται οι ίδιες από ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, μπορεί να εξακολουθούν να το κληροδοτούν στις επόμενες γενιές. Εάν και οι δύο γονείς-ζώα φέρουν την προδιάθεση, τότε τα γατάκια-απόγονοι θα πάσχουν από την αντίστοιχη ασθένεια.

Οι γάτες Thai πάσχουν συχνά από ατροφία του αμφιβληστροειδούς. Σε αυτή την ασθένεια, γνωστή ακόμη και σε γάτες Αβησσυνίας, ο αμφιβληστροειδής του ματιού καταστρέφεται στον ιστό λόγω τοπικών μεταβολικών διαταραχών. Από το δεύτερο έτος ζωής της γάτας εμφανίζονται διαταραχές στην όραση λόγω αυτής της ασθένειας, το πρώτο σύμπτωμα μπορεί να είναι μια ξαφνική ημεραλωπία. Ο μερικός αλμπινισμός μέσω μιας διαταραχής του μεταβολισμού της μελανίνης είναι πιθανότατα η αιτία για στραβισμό, που εμφανίζεται συχνά σε γάτες Σιάμ και Thai. Ωστόσο, οι γάτες δεν αισθάνονται ότι περιορίζονται σημαντικά λόγω αυτής της ασθένειας.

Η ενδοκαρδιακή ινοελάστωση, που εμφανίζεται σε γάτες Thai, διακρίνεται από μια πάχυνση του εσωτερικού τοιχώματος της καρδιάς. Αυτή μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στις βαλβίδες της καρδιάς και οδηγεί συχνά σε καρδιακή ανεπάρκεια. Ακριβώς όπως στο συχνά εμφανιζόμενο αρτηριακό ή βοτάλειο πόρο (Ductus Arteriosus), η πραγματική αιτία εμφάνισης της νόσου δεν είναι ακόμη γνωστή. Με τον όρο ανοιχτός αρτηριακός πόρος εννοούμε την αδυναμία του αρτηριακού πόρου να κλείσει στο σημείο, όπου συνδέονται η αορτή και το στέλεχος της πνευμονικής αρτηρίας σε νεογέννητα γατάκια, γεγονός που προκαλεί αδυναμία ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι γάτες Thai και Σιάμ είναι επίσης επιρρεπείς σε διάφορες παθήσεις καρκίνου, εγγενή ανεπάρκεια αιμοσφαιρίων και διαταραχές στο μεταβολισμό. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, αναφέρουμε την υπερβολική αποθήκευση μη διασπώμενων μεταβολιτών, όπως για παράδειγμα, αμινοξέων ή πολυσακχαριτών. Η συσσώρευση γαγγλιοσιδίων στον εγκέφαλο έχει ως συνέπεια ότι τα προσβεβλημένα ζώα πάσχουν ήδη σε νεαρή ηλικία από αυξανόμενη εγκεφαλική βλάβη και βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Το γεγονός ότι η παραδοσιακή γάτα Σιάμ είναι επιρρεπής σε ορισμένες γενετικές παθήσεις, δεν σημαίνει ότι η δική σας γάτα Thai θα πάσχει οπωσδήποτε από μία από αυτές τις ασθένειες. Η ανάπτυξη γενετικών τεστ, που θα επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών, βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέσω του σκόπιμου αποκλεισμού των προσβεβλημένων ζώων από την εκτροφή, θα αποτραπεί η μετάδοση κληρονομικών ασθενειών στους απογόνους τους.

Εκτροφή

Αυτά τα παραδείγματα δείχνουν πόσο σημαντική είναι μια καλά μελετημένη, υπεύθυνη εκτροφή. Για επαγγελματίες εκτροφείς καθαρόαιμων γατών ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί η υγεία των ζώων τους. Αυτοί τα ελέγχουν εγκαίρως για πιθανές κληρονομικές ασθένειες, προβαίνουν σε καλά μελετημένο ζευγάρωμα και συντροφεύουν τα ζώα-μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η πραγματική εργασία ξεκινά αμέσως μετά τη γέννηση των γατών-απογόνων. Διότι τα γατάκια επιθυμούν να τρέφονται, να κοινωνικοποιούνται και να φροντίζονται - και μάλιστα όλο το εικοσιτετράωρο! Η υγιεινή τροφή για γάτες και ένας τακτικός έλεγχος από τον κτηνίατρο περιλαμβάνονται επίσης στην καθημερινότητα ενός εκτροφέα. Ένας υπεύθυνος εκτροφέας στέκεται στο πλευρό των ενδιαφερομένων με συμβουλές και έμπρακτη βοήθεια, καθώς στην ουσία και ο ίδιος επιθυμεί το καλύτερο για τις νεαρές γάτες!

Όλα αυτά κοστίζουν φυσικά χρήματα... Οι παραδοσιακές γάτες Σιάμ κοστίζουν πάνω από 500 ευρώ. Παρακαλούμε, ωστόσο, να αποφεύγετε αγγελίες που προσφέρουν «καθαρόαιμες γάτες σε χαμηλή τιμή»! Όποιος θέλει να προσφέρει μια γάτα Σιάμ σε οικονομική τιμή, θέλει και να εξοικονομεί χρήματα. Και αυτό γίνεται συχνά εις βάρος των ζώων... Συχνά παραμελείται η απαραίτητη πρόληψη της υγείας των ζώων, δεν γίνονται γενετικά τεστ και το ζευγάρωμα λαμβάνει χώρα με άμεσα διαθέσιμους αρσενικούς και θηλυκούς εκπροσώπους του είδους. Τέλος, σπάνια δίνεται χρόνος στη γάτα-μητέρα, ώστε η ίδια να ανακτήσει τις δυνάμεις της μετά τον τοκετό. Οι γάτες, που είναι διαρκώς έγκυες, αυξάνουν το κέρδος, παρ’ όλα αυτά μια κουρασμένη γάτα δεν μπορεί να φροντίσει τόσο καλά τα μικρά γατάκια της. Εάν η γάτα είναι άρρωστη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτό έχει επιπτώσεις στην υγεία των νεαρών γατών. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση ανεπαρκούς διατροφής.

Το αποτέλεσμα είναι γάτες, που πάσχουν από τις προαναφερθείσες κληρονομικές ασθένειες και που είναι κακώς κοινωνικοποιημένες... Αν ενδιαφέρεστε για τη γάτα Thai, η καλύτερη λύση είναι ένας επαγγελματίας εκτροφέας, ο οποίος θα ανήκει σε μία από τις πολυάριθμες ενώσεις εκτροφέων! Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι βέβαια η επίσκεψη στο τοπικό καταφύγιο ζώων. Εκεί πολλές γάτες, μεταξύ των οποίων και καθαρόαιμες, ψάχνουν για ένα καλό νέο σπίτι! Οι γάτες από το καταφύγιο δεν δίνονται δωρεάν, ωστόσο η «συμβολική τιμή» τους δεν αγγίζει την τιμή αγοράς μιας καθαρόαιμης γάτας με χαρτιά.

Σας ευχόμαστε να περνάτε όμορφες, έντονες στιγμές μαζί με τη δική σας γάτα Thai!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Γάτα του Σιάμ ή Σιαμαία (Siamese)

Μαζί με τη γάτα Περσίας, η γάτα Σιάμ ή Σιαμαία είναι μία από τις αρχαιότερες και πιο διάσημες φυλές γάτας. Η φυλή προέρχεται από μία ευρέως διαδεδομένη μετάλλαξη, που εμφανίστηκε πριν από περίπου 500 χρόνια και έχει τις ρίζες της στην Ασία, δηλαδή το Σιάμ, τη σημερινή Ταϊλάνδη. Το ταξίδι των γατών Σιάμ προς τα άλλα μέρη του δυτικού κόσμου ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκείνη την εποχή οι γάτες διέμεναν κυρίως στις αυλές βασιλιάδων και αποτελούσαν σύμβολο υψηλής κοινωνικής θέσης.
1 min

Γάτα Περσίας (Persian)

Η χνουδωτή γάτα Περσίας, ή αλλιώς Περσική γάτα, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γάτες. Είναι παράξενο, αλλά η Περσική γάτα, η οποία στα περσικά ονομάζεται “Gorbe-ye irāni”, δηλαδή Ιρανική γάτα, ανήκει στις αρχαιότερες φυλές γάτας -  αν και δεν προέρχεται καν από την Ανατολή!
1 min

Βρετανική Κοντότριχη (British Shorthair)

Αναζητάτε μια γάτα που να συμπληρώνει τέλεια την οικογένειά σας με τον ήρεμο και ισορροπημένο χαρακτήρα της και να μπορείτε να την έχετε συνεχώς εντός σπιτιού; Τότε κατά πάσα πιθανότητα θα σας προτείνουν μία γάτα της φυλής «Βρετανική Κοντότριχη». Ένας «γατόφιλος» δύσκολα μπορεί να αντισταθεί στο πλούσιο τρίχωμα και τα μεγάλα μάτια της Βρετανικής Κοντότριχης, αποκαλούμενης και ως British Shorthair. Επιπλέον, ο χαρακτήρας της Βρετανικής Κοντότριχης είναι απλά αξιαγάπητος! Αλλά τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε σχετικά; Το πορτρέτο της συγκεκριμένης φυλής, που σκιαγραφήσαμε για εσάς, παρουσιάζει λεπτομερώς τις κοντότριχες αυτές γάτες από τη Μεγάλη Βρετανία και προσφέρει συμβουλές για την απόκτηση, εκτροφή, διατροφή και πρόληψη για την υγεία τους. Η Βρετανική Κοντότριχη είναι μια πέρα για πέρα απλή φυλή: ο φιλικός, μάλλον ήσυχος χαρακτήρας της είναι εμφανής σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό - ακόμη και όταν στην οικογένεια ανήκουν παιδιά ή άλλα ζώα.