Γάτα του Νορβηγικού Δάσους (Norwegian Forest)

Gáta tou Norvigikoú Dásous

Η γάτα του Νορβηγικού Δάσους δημιουργήθηκε χωρίς ανθρώπινη επέμβαση στη χώρα καταγωγής της τη Νορβηγία και ενθουσιάζει με την άγρια εμφάνιση και τον αυθεντικό χαρακτήρα της. Ωστόσο, δεν ξεχωρίζει μόνο για την εμφάνιση της!

Εμφάνιση

Όπως η Μέιν Κουν και η Ράγκντολ, η γάτα του Νορβηγικού Δάσους ανήκει στις γάτες με ημι-μακρύ τρίχωμα. Το τρίχωμά της δύο στρώσεων αποτελείται από ένα αδιάβροχο εξωτερικό μανδύα με πιο μακριές τρίχες φρουράς και ένα πυκνό υπομανδύα. Όπως και η γάτα Σιβηρίας, η γάτα του Νορβηγικού Δάσους αλλάζει το τρίχωμά της με την αλλαγή της κάθε εποχής: το χειμερινό τρίχωμα με παχύ υπομανδύα είναι ιδιαίτερα πλούσιο και ζεσταίνει τη γάτα κατά τους κρύους μήνες του χειμώνα της πατρίδας της. Όπως και σε πολλές μακρύτριχες φυλές γάτας, υπάρχουν ακόμη και ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών τριχωτές τούφες. Η χαίτη γύρω από το λαιμό είναι πλούσια και ιδιαίτερα χνουδωτή. Το καλοκαίρι, η γάτα του Νορβηγικού Δάσους χάνει ένα μεγάλο μέρος του υπομανδύα της, αλλά διατηρεί τη φουντωτή ουρά και τα «χιονοπέδιλά» της, δηλαδή τις τριχωτές τούφες ανάμεσα στις «μπάλες» της πατούσας.

Η υφή του τριχώματος της Νορβηγικής διαφέρει κατά πολύ από εκείνη της Μέιν Κουν, ακόμη και αν εκ πρώτης όψεως και οι δύο φυλές έχουν μια παρόμοια εμφάνιση. Ο υδροαπωθητικός εξωτερικός μανδύας της γάτας του Νορβηγικού Δάσους είναι ελαφρώς λιπαρός και βαρύς, συνεπώς το τρίχωμα φαίνεται λίγο τραχύ και όχι τόσο μεταξένιο, όπως αυτό της Αμερικανικής γάτας του Δάσους. Οι Νορβηγικές είναι τέλεια προσαρμοσμένες σε θερμοκρασίες μείον 30 βαθμών Κελσίου με δυνατή βροχή!

Καθώς οι Νορβηγικές ανήκουν στις μεγάλες φυλές γάτας, ενηλικιώνονται σε ηλικία τριών έως τεσσάρων ετών. Οι αρσενικοί εκπρόσωποι της φυλής φτάνουν να ζυγίζουν έως και 8 κιλά. Η φυλή έχει επίσης μακρύ σώμα και ψηλότερα πόδια σε σύγκριση με πολλές άλλες φυλές γάτας με ημι-μακρύ τρίχωμα. Ως εκ τούτου, συχνά φαίνονται λίγο πιο λεπτές από ό,τι, για παράδειγμα, οι Μέιν Κουν. Σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής, το πρόσωπό τους είναι τριγωνικό με ψηλά τοποθετημένα αυτιά, που ιδανικά επιτρέπεται να έχουν τριχωτές τούφες στην εσωτερική πλευρά και τις άκρες των αυτιών. Τέλος, το προφίλ τους είναι μακρύ και ίσιο.

Στη γάτα του Νορβηγικού Δάσους επιτρέπονται όλα τα γνωστά χρώματα της οικόσιτης γάτας, και αν είναι δυνατόν, σε συνδυασμό με λευκό. Δεν έχει σημασία, εάν το χρώμα του τριχώματός της είναι διάστικτο, με ραβδώσεις, κηλίδες ή σημάδια, μαύρο, μπλε, κεχριμπαρένιο, ταρταρούγα ή εάν τα εκάστοτε χρώματα συνδυάζονται μεταξύ τους ή με λευκό - μια γάτα του Νορβηγικού Δάσους είναι πάντα χάρμα οφθαλμών! Μόνο το καφέ χρώμα chocolate ή σοκολατί και η αραίωση του lilac (στα ελληνικά, λιλά), καθώς και “cinnamon” ή κανελί και fawn” ή κιτρινόφαιος αποκλείονται από το πρότυπο.

Χαρακτήρας

Οι Νορβηγικές δεν θεωρούνται άδικα «πράοι γίγαντες»: οι φίλοι αυτών των καθαρόαιμων γατών ενθουσιάζονται από το φιλικό χαρακτήρα τους. Παρά το μέγεθός τους, είναι εξαιρετικά ήρεμα και ήπια ζώα. Μπορεί η εμφάνισή τους να μοιάζει με αυτή των άγριων γατών, αλλά χαίρονται να δένονται με τους ανθρώπους τους άνευ όρων. Στα κοινωνικά αυτά ζώα αρέσει να μοιράζονται την «περιοχή» τους με άλλες γάτες και μάλιστα με μικρά ζώα και σκύλους.

Λόγω του μεγέθους και της μυϊκής δύναμής της, η γάτα του Νορβηγικού Δάσους σκαρφαλώνει και πηδά εξαιρετικά επιδέξια. Της αρέσει υπερβολικά να παίζει και να κυνηγά και θέλει να ενθαρρύνεται αναλόγως. Για το λόγο αυτό, ενδείκνυται να έχετε έναν ασφαλή κήπο ή ένα ασφαλισμένο μπαλκόνι με δέντρα ή ονυχοδρόμια ύψους μέχρι το ταβάνι. Εκεί η γάτα του Νορβηγικού Δάσους μπορεί να παίζει ανέμελα, να σκαρφαλώνει και να πηδά με την καρδιά της! Είναι πάρα πολύ περίεργη και θα πρέπει επίσης να ενισχύεται πνευματικά.

Η διάθεσή της για παιχνίδι και η ευρωστία της καθιστούν τη γάτα του Νορβηγικού Δάσους ιδανικό κατοικίδιο ζώο, που μπορεί να συντροφεύει μικρά παιδιά στο παιχνίδι. Θεωρούνται ανεκτικές και φιλικές και μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις είναι φοβητσιάρες - προϋπόθεση αποτελεί η καλή κοινωνικοποίηση κατά την ανατροφή.

Δεν έχει σημασία, πόσο καλά εντάσσονται οι Νορβηγικές στην ανθρώπινη οικογένειά τους: αυτή η φυλή γάτας είναι πάρα πολύ κοινωνική και ως εκ τούτου, δεν ενδείκνυται να διαμένει στο σπίτι μόνη της, αλλά παρέα με άλλες γάτες. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να υιοθετήσετε και να καλωσορίσετε στο σπιτικό σας κατευθείαν δύο γάτες, εάν έχετε βρει έναν υπεύθυνο εκτροφέα! Εάν αποκτήσετε τη γάτα σας από καταφύγιο ζώων, εκεί θα βρείτε εγγυημένα κάποιον που θα μπορεί να σας διαφωτίσει για το χαρακτήρα της μελλοντικής γάτας σας και να σας προτείνει γάτες, που θα ήταν κατάλληλες για να κάνουν παρέα με τη Νορβηγική σας!

Ιστορία

Η γάτα του Νορβηγικού Δάσους θεωρείται μία από τις λίγες «φυσικές» φυλές γάτας. Έχει εξελιχθεί μέσω της φυσικής επιλογής που επέβαλλαν οι συνθήκες του περιβάλλοντός της - χωρίς τη σύμπραξη ή τη σκόπιμη επιλεκτική εκτροφή από τον άνθρωπο. Για το λόγο αυτό, η γάτα του Νορβηγικού Δάσους είναι επίσης τέλεια προσαρμοσμένη στις σκληρές συνθήκες διαβίωσης της χώρας καταγωγής της. Το παχύ, αδιάβροχο τρίχωμά της ενδείκνυται τέλεια για το σκληρό, χιονισμένο χειμώνα στη Σκανδιναβία. Μόλις χάσει το παχύ, βελούδινα απαλό υπομανδύα της, είναι έτοιμη για το ζεστό, ξηρό καλοκαίρι της βόρειας Ευρώπης.

Η καριέρα της γάτας του Νορβηγικού Δάσους, που στην πατρίδα της ονομάζεται "Norsk Skogatt", ξεκίνησε όπως αυτή της Ευρωπαϊκής Κοντότριχης: ως κυνηγός ποντικιών στα αγροκτήματα της Νορβηγίας. Οι μακρύτριχες γάτες ήταν εκεί χρήσιμες στις σιταποθήκες και τους στάβλους. Είναι άγνωστο βέβαια, πως ακριβώς εμφανίστηκαν οι άγριες οικόσιτες γάτες με μακρύ τρίχωμα. Εικάζεται ότι οι ναυτικοί έφεραν μαζί τους τις γάτες Περσίας και τις έτρεφαν στα πλοία, προκειμένου να τους κάνουν παρέα. Στη συνέχεια διασταύρωσαν κρυφά αυτές τις γάτες με τις τοπικές γάτες. Η αιτία μπορεί επίσης να είναι ανεξάρτητες μεταλλάξεις στη γονιδιακή δεξαμενή των σκανδιναβικών γατών.

Παρά το ζευγάρωμα με κοντότριχα ζώα, το γονίδιο της μακριάς τρίχας κληροδοτήθηκε κρυμμένο, ώστε σε γέννες κοντότριχων γατών-γονέων εμφανίζονταν επανειλημμένα μακρύτριχα ζώα. Αυτές οι γάτες αποτέλεσαν τη βάση της μετέπειτα εκτροφής των Νορβηγικών. Αυτή ξεκίνησε τη δεκαετία του ’30. Το 1938 η γάτα του Νορβηγικού Δάσους εκτέθηκε για πρώτη φορά στο Όσλο. Με το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σταμάτησε η συστηματική εκτροφή και ξεκίνησε εκ νέου μόλις τη δεκαετία του ’70. Από το 1972, η γάτα του Νορβηγικού Δάσους αναγνωρίστηκε από τις νορβηγικές ενώσεις εκτροφέων γάτας και απέκτησε το δικό της πρότυπο φυλής. Το 1975 καταχωρήθηκαν τα πρώτα μεμονωμένα ζώα στη Διεθνή Ένωση Αιλουροειδών (Fédération Internationale Féline), εν συντομία Fifé. Ωστόσο, για εξαγωγή επιτρέπονταν μόνο γάτες από την τέταρτη γενιά και έπειτα. Παρ' όλα αυτά, η γάτα του Νορβηγικού Δάσους εντυπωσίασε τους γατόφιλους σε όλη την Ευρώπη!

Συνθήκες Διαβίωσης: Φροντίδα και Διατροφή

Ως ανθεκτική, πρωτότυπη γάτα, η γάτα του Νορβηγικού Δάσους δεν έχει εξαιρετικές απαιτήσεις, όσον αφορά στις ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσής της. Όπως όλες οι δραστήριες γάτες, αυτή επωφελείται από τη δυνατότητα πρόσβασης σε ασφαλισμένο μπαλκόνι ή κήπο. Ένα ψηλό ονυχοδρόμιο στο σπίτι φροντίζει, ώστε οι ταλαντούχοι ορειβάτες να μπορούν να εκτονωθούν, χωρίς να καταστρέφουν έπιπλα ή κουρτίνες.

Οι Νορβηγικές είναι κοινωνικά ζώα και θα πρέπει, ως εκ τούτου, να μην διαμένουν ποτέ μόνες τους στο σπίτι! Τους αρέσει να κάνουν παρέα με παιδιά και συχνά τα πάνε καλά με άλλα κατοικίδια, όπως σκύλους, ωστόσο η διαβίωση μιας ακόμη γάτας στο σπίτι έχει σαφή πλεονεκτήματα. Κατά βάθος η γάτα του Νορβηγικού Δάσους μπορεί να παίξει μόνο με μια άλλη γάτα με τον τρόπο που αυτή ξέρει, να διασκεδάσει ανέμελα και να χουχουλιάσει...

Το μακρύ τρίχωμα της Νορβηγικής είναι μάλλον ανθεκτικό και τις περισσότερες φορές οι γάτες το περιποιούνται μόνες τους. Όποιος θέλει να «βαδίζει εκ του ασφαλούς» και να αποφεύγει το κόμπιασμα του απαλού υπομανδύα, καλά θα κάνει, να το χτενίζει ή να το βουρτσίζει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Εάν η γάτα είναι εξοικειωμένη με την περιποίηση του τριχώματός της ήδη από νεαρή ηλικία, τότε συνήθως αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα! Κατά τη διάρκεια της αλλαγής τριχώματος, η πάστα βύνης και το γρασίδι για γάτες μπορεί να ενισχύσει τη φυσική αποβολή των καταποθέντων τριχών.

Οι γάτες του Δάσους από τη Νορβηγία πρέπει να τρέφονται ενδεδειγμένα, όπως όλες οι γάτες. Ιδανική είναι μια διατροφή με άφθονο φρέσκο κρέας, που παρέχει σε αυτά τα σαρκοφάγα ζώα άφθονη υγιεινή πρωτεΐνη. Η υψηλής ποιότητας έτοιμη τροφή ικανοποιεί τις περισσότερες φορές αυτές τις απαιτήσεις, ωστόσο μια ματιά στην ετικέτα της συσκευασίας δεν βλάπτει ποτέ: το κρέας πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας των συστατικών. Επιπλέον, οι γάτες δεν πρέπει να λαμβάνουν μόνο κρέας μυών, καθώς τα εντόσθια, η καρδιά και το συκώτι έχουν εξίσου ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες. Ωστόσο, μην συγχέετε αυτά τα συστατικά με τα «ζωικά υποπροϊόντα» που συχνά περιέχονται στην τροφή - με αυτόν τον όρο χαρακτηρίζονται συνήθως τα νύχια, οι χόνδροι και άλλες απόβλητες ουσίες ζώων. Επίσης, ιδανικά δεν πρέπει να λαμβάνονται φυτικά υποπροϊόντα, ζάχαρη και άλλες πληρωτικές ουσίες.

Ένα ετήσιο τσεκάπ στον κτηνίατρο είναι σημαντικό, ώστε να εντοπίζετε εγκαίρως τυχόν ασθένειες και να ρίχνετε μια ματιά στο μικρό στοματάκι της γάτας σας.

Υγεία

Η γάτα του Νορβηγικού Δάσους έχει αναπτυχθεί φυσικά και όχι μέσω επιλεκτικής εκτροφής. Συνεπώς, σπάνια παρουσιάζει προβλήματα αναπαραγωγής. Πρόωροι τοκετοί και θνησιγένεια εμφανίζονται, για παράδειγμα, εξαιρετικά σπάνια.

Ωστόσο, η γάτα του Νορβηγικού Δάσους έχει μια προδιάθεση για υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, εν συντομία: HCM. Αυτή η καρδιακή νόσος προκαλείται από μία ασύμμετρη πάχυνση της αριστερής κοιλίας. Ο υπέρηχος καρδιάς των εκτρεφόμενων ζώων είναι ο καλύτερος τρόπος για την έγκαιρη ανίχνευση αυτής της κληρονομικής καρδιακής νόσου και τον αποκλεισμό των ζώων, που έχουν προσβληθεί, από την αναπαραγωγή. Γι’ αυτό, ένας υπεύθυνος εκτροφέας πηγαίνει τακτικά τα ζώα του για επίσκεψη στον κτηνίατρο και δεν διστάζει να σας παρουσιάσει τα ανάλογα αποτελέσματα. Η HCM δεν μπορεί να γιατρευτεί πλήρως, αλλά η έγκαιρη διάγνωση παρέχει επιλογές θεραπείας, ώστε παρ' όλα αυτά να προσφέρετε μια μακρά ζωή στη γάτα σας!

Η νόσος αποθήκευσης γλυκογόνου GSD4 εμφανίζεται επίσης συχνά. Κληροδοτείται με υπολειπόμενο τρόπο και συχνά διαγιγνώσκεται αργά. Εάν ένα γατάκι κληρονομήσει το γονίδιο για GSD4 μόνο από τον ένα γονέα, θεωρείται φορέας και μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια στους απογόνους του. Αυτές οι γάτες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή. Εάν η γάτα αποκτήσει το γονίδιο και από τους δύο γονείς, αρρωσταίνει βαριά: λόγω της ελλιπούς αξιοποίησης του γλυκογόνου, ακολουθεί η υπερβολική αποθήκευσή του στο ήπαρ, τους μυς και τα νευρικά κύτταρα και εμφανίζεται πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων. Οι γάτες, που πάσχουν από GSD4, εμφανίζουν νευρομυϊκές διαταραχές περίπου από τον πέμπτο μήνα ζωής τους και έχουν μέγιστο προσδόκιμο ζωής 10 έως 14 μήνες.

Εκτροφή

Κληρονομικές ασθένειες, όπως HCM και GSD4, δείχνουν επανειλημμένα τη σημασία της τακτικής εξέτασης των γατών, του καλά μελετημένου ζευγαρώματος και του αποκλεισμού των γατών-φορέων του αντίστοιχου γονιδίου από την αναπαραγωγή. Οι σοβαροί εκτροφείς νοιάζονται για την καλή διαβίωση των γατών τους, καθώς και των απογόνων τους, γι’ αυτό δεν αποφεύγουν ούτε τον κόπο ούτε τα έξοδα, για να πάνε τα ζώα τους για εξέταση στον κτηνίατρο ενώ, εάν χρειαστεί, αποκλείουν επίσης από την αναπαραγωγή πιθανούς φορείς γονιδίων.

Γι’ αυτό παρακαλούμε να εμπιστεύεστε για την εξεύρεση του νέου τετράποδου μέλους της οικογένειάς σας, μόνο υπεύθυνους εκτροφείς και μην δελεάζεστε από μικρές αγγελίες, οι οποίες υπόσχονται «καθαρόαιμες γάτες σε οικονομική τιμή»! Όποιος θέλει να προσφέρει καθαρόαιμες γάτες σε τιμή ευκαιρίας, αυτό το κάνει συνήθως εις βάρος τους. Διότι μια επαγγελματική, υπεύθυνη εκτροφή είναι ένα ακριβό χόμπι! Στα έξοδα, τα οποία προκύπτουν για έναν εκτροφέα, περιλαμβάνονται όχι μόνο τα τα έξοδα εκτροφής των νεαρών γατών και τα έξοδα οχείας, δηλαδή τα έξοδα ζευγαρώματος για τους ιδιοκτήτες επιβητόρων και θηλυκών γατών εκτροφής. Ο εκτροφέας θα πρέπει να τρέφει υγιεινά τις γάτες-γονείς και τους απογόνους τους, να επισκέπτεται συχνά τον κτηνίατρο για εξέταση, εμβολιασμούς και αποπαρασιτώσεις των ζώων.  Επίσης είναι απαραίτητο για υποβάλλει τις νεαρές γάτες σε  προκαταρκτικές εξετάσεις, όπως ένα καρδιακό υπερηχογράφημα για τη διάγνωση της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας (HCM). Μεγαλώνει τα γατάκια του με αγάπη για δώδεκα εβδομάδες μετά τη γέννησή τους, τα κοινωνικοποιεί και αφήνει τη γάτα-μητέρα και τα αδέλφια να τους διδάξουν όλα, όσα είναι απαραίτητα για τη ζωή μιας γάτας, έως ότου είναι έτοιμα να μετακομίσουν στη νέα τους «ανθρώπινη» οικογένεια. Επιπλέον, στην τιμή μιας γάτας προστίθενται τα έξοδα που απαιτούνται, προκειμένου ο εκτροφέας να ενταχθεί ως μέλος σε μια ένωση εκτροφέων και να καλύψει ενδεχομένως πρόσθετες δαπάνες.

Όλα αυτά έχουν φυσικά το κόστος τους... Μια γάτα συντροφιάς, που δεν θα χρησιμοποιηθεί για αναπαραγωγή, κοστίζει μεταξύ 700 και 1.000 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα ο εκτροφέας ίσα ίσα που καλύπτει τα έξοδά του χωρίς σημαντικό κέρδος...

Φυσικά, δεν μπορεί κάθε γατόφιλος να αντέξει οικονομικά ένα τέτοιου είδους ποσό. Εναλλακτικά, μπορεί να επισκεφθεί το καταφύγιο ζώων της περιοχής του. Σε καταφύγια προστασίας ζώων καταλήγουν συχνά και καθαρόαιμα ζώα. Και ποιος ξέρει; Ίσως να βρείτε εκεί τη Νορβηγική γάτα των ονείρων σας. Αλλά μην ξεχνάτε ένα πράγμα: οι γάτες του Νορβηγικού Δάσους είναι κοινωνικά ζώα και όταν έχετε στο σπίτι σας μια τέτοια γάτα, σας συστήνουμε να μην την αφήνετε πολύ μόνη της!

Σας ευχόμαστε να περνάτε υπέροχα μαζί με τη δική σας γάτα του Νορβηγικού Δάσους!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Γάτα του Σιάμ ή Σιαμαία (Siamese)

Μαζί με τη γάτα Περσίας, η γάτα Σιάμ ή Σιαμαία είναι μία από τις αρχαιότερες και πιο διάσημες φυλές γάτας. Η φυλή προέρχεται από μία ευρέως διαδεδομένη μετάλλαξη, που εμφανίστηκε πριν από περίπου 500 χρόνια και έχει τις ρίζες της στην Ασία, δηλαδή το Σιάμ, τη σημερινή Ταϊλάνδη. Το ταξίδι των γατών Σιάμ προς τα άλλα μέρη του δυτικού κόσμου ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκείνη την εποχή οι γάτες διέμεναν κυρίως στις αυλές βασιλιάδων και αποτελούσαν σύμβολο υψηλής κοινωνικής θέσης.
1 min

Γάτα Περσίας (Persian)

Η χνουδωτή γάτα Περσίας, ή αλλιώς Περσική γάτα, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γάτες. Είναι παράξενο, αλλά η Περσική γάτα, η οποία στα περσικά ονομάζεται “Gorbe-ye irāni”, δηλαδή Ιρανική γάτα, ανήκει στις αρχαιότερες φυλές γάτας -  αν και δεν προέρχεται καν από την Ανατολή!
1 min

Βρετανική Κοντότριχη (British Shorthair)

Αναζητάτε μια γάτα που να συμπληρώνει τέλεια την οικογένειά σας με τον ήρεμο και ισορροπημένο χαρακτήρα της και να μπορείτε να την έχετε συνεχώς εντός σπιτιού; Τότε κατά πάσα πιθανότητα θα σας προτείνουν μία γάτα της φυλής «Βρετανική Κοντότριχη». Ένας «γατόφιλος» δύσκολα μπορεί να αντισταθεί στο πλούσιο τρίχωμα και τα μεγάλα μάτια της Βρετανικής Κοντότριχης, αποκαλούμενης και ως British Shorthair. Επιπλέον, ο χαρακτήρας της Βρετανικής Κοντότριχης είναι απλά αξιαγάπητος! Αλλά τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε σχετικά; Το πορτρέτο της συγκεκριμένης φυλής, που σκιαγραφήσαμε για εσάς, παρουσιάζει λεπτομερώς τις κοντότριχες αυτές γάτες από τη Μεγάλη Βρετανία και προσφέρει συμβουλές για την απόκτηση, εκτροφή, διατροφή και πρόληψη για την υγεία τους. Η Βρετανική Κοντότριχη είναι μια πέρα για πέρα απλή φυλή: ο φιλικός, μάλλον ήσυχος χαρακτήρας της είναι εμφανής σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό - ακόμη και όταν στην οικογένεια ανήκουν παιδιά ή άλλα ζώα.