Γάτα Βιρμανίας (Birman)

Gáta Virmanías

«Ιερή γάτα Βιρμανίας» - το όνομα της γάτας Βιρμανίας προκαλεί μεγάλη σύγχυση. Έτσι, η φυλή αυτή ονομάζεται πλέον «Birman» στα αγγλικά - αλλά δεν πρέπει να συγχέεται με τη γάτα Burma! Στην πραγματικότητα, η γάτα Βιρμανίας προέρχεται από ένα γαλλικό πρόγραμμα εκτροφής της δεκαετίας του '20.  Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε περισσότερα σχετικά με τη συγκεκριμένη φυλή, που αποτελεί ιδανικό συνδυασμό μεταξύ  περσικής και σιαμαίας γάτας!

Εμφάνιση

Η γάτα Βιρμανίας οφείλει την εμφάνισή της σε μια διασταύρωση μεταξύ σιαμαίας και περσικής γάτας στη Γαλλία το 1920. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γάτες Βιρμανίας είναι εντυπωσιακές όσον αφορά τόσο τον χαρακτήρα όσο και την εξωτερική τους εμφάνιση!

Το ημι-μακρύ τρίχωμά τους είναι κυρίως λευκό και έχει σκούρο χρώμα μόνο στα άκρα του σώματος, όπως στόμα, πόδια, ουρά και αυτιά. Αυτός ο χρωματικός συνδυασμός ονομάζεται "point". Σύμφωνα με τη γενετική βάση, το βασικό χρώμα της γάτας φαίνεται μόνο στα κρύα μέρη του σώματος, τα λεγόμενα "points". Στο υπόλοιπο σώμα κυριαρχεί το λευκό χρώμα.

Αυτός ο χρωματισμός ανήκει στα πιο σημαντικά τυπικά χαρακτηριστικά της φυλής. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε γάτα με πιο σκούρο χρώμα στα άκρα από το υπόλοιπο σώμα (point-χρώμα), λευκά πόδια και ημι-μακρύ τρίχωμα είναι μια γάτα Βιρμανίας! Το σώμα της γάτας Βιρμανίας πρέπει να είναι απλωμένο, αλλά μυώδες και μετρίου βάρους. Έχει κοντά, γεροδεμένα πόδια. Η ουρά είναι φουντωτή. Το κεφάλι της είναι δυνατό και έχει τονισμένο πηγούνι. Ιδιαίτερα ξεχωριστά είναι επίσης τα στρογγυλά μάτια της σε βαθύ μπλε χρώμα! Το τρίχωμα της γάτας Βιρμανίας είναι ημι-μακρύ και μεταξένιο. Σε αντίθεση με τις Περσικές, οι γάτες Βιρμανίας έχουν ελάχιστο υποτρίχωμα.

Καθώς η γάτα Βιρμανίας είναι μια γάτα με πιο σκούρο χρώμα στα άκρα από το υπόλοιπο σώμα, για την εκτροφή της επιτρέπονται όλα τα point-χρώματα. Σύμφωνα με τη γενετική βάση, κάθε χρώμα τριχώματος μπορεί να προκύψει ως point-χρώμα. Ιδιαίτερα συχνά συναντώνται το μαύρο και το κόκκινο, καθώς και τα αραιωμένα χρώματά τους «μπλε» και «κρεμ», όπως επίσης και το «σοκολατί» και «κανελί» και τα αραιωμένα χρώματά τους "λιλά" και "καστανοκίτρινο".

Ανάλογα με το βασικό χρώμα, τα χρώματα της Ιερής γάτας Βιρμανίας χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

Seal-point: Οι γάτες Βιρμανίας σε "seal-point" έχουν μαύρο βασικό χρωματισμό

Blue-point: Μαύρο βασικό χρώμα, αραιωμένο με «μπλε»

Chocolate-point: Στις Ιερές γάτες Βιρμανίας φαίνεται ένα καφέ βασικό χρώμα στη χρωματική παραλλαγή "chocolate-point"

Cinnamon-point: Κόκκινο βασικό χρώμα, ορατό μόνο στα point-άκρα

Fawn-point: Το βασικό χρώμα στη χρωματική παραλλαγή «κανελί» αραιώνεται σε «κιτρινόφαιο»

Lilac-point: Ως «λιλά» χαρακτηρίζεται η αραίωση από το καφέ χρώμα - εδώ είναι φυσικά ορατή μόνο στα point-άκρα

Red-point: Οι γάτες Βιρμανίας σε "red-point" έχουν κόκκινο χρώμα

Creme-point: Ως «κρεμ» χαρακτηρίζεται η αραίωση του κόκκινου - οι γάτες Βιρμανίας σε "creme-point" έχουν point-άκρα σε απόχρωση κρεμ.

 Επιπλέον, τα point-άκρα μπορεί να έχουν μάλιστα μια ράβδωση! Όσον αφορά την ονομασία χρώματος, αυτές οι γάτες αναφέρονται ως "tabby". Παραδείγματα είναι η γάτα Βιρμανίας Seal-tortie-point, Blue-tortie-point ή Chocolate-tortie-point. Επιπλέον, σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής επιτρέπονται ακόμη και κόκκινες κηλίδες στο τρίχωμα - η γάτα με τέτοιο σχέδιο τριχώματος ονομάζεται "tortie". Υπάρχουν μάλιστα γάτες Βιρμανίας σε Lilac-tortie-tabby-point!

Εν τω μεταξύ, είναι επίσης ευρέως γνωστή η αιτία αποχρωματισμού του τριχώματος του σώματος: Μια μετάλλαξη που οδηγεί σε κακή λειτουργία του ενζύμου τυροσινάση και ως εκ τούτου, διαταράσσει την παραγωγή της χρωστικής ουσίας μελανίνη, οδηγεί στο λεγόμενο «μερικό αλμπινισμό». Η γάτα Βιρμανίας έχει επίσης ολόλευκα πόδια, που ονομάζονται «σπιρούνια». Αυτή η ιδιαιτερότητα εξηγήθηκε από γενετικής απόψεως το 2009: μια μετάλλαξη στο γονίδιο v-Kit Hardy-Zuckerman 4 feline sarcoma viral oncogene homolog (KIT) είναι υπεύθυνη για τη διαμόρφωση των λευκών «γαντιών». Αρκετά όμως με τις γενετικές ιδιαιτερότητες της γάτας Βιρμανίας!

Sacré de Birmanie

Χαρακτήρας

Αυτό που οι «γατόφιλοι» υπέθεταν ήδη από την πρώτη εμφάνιση αυτού του ιδιαίτερου ζώου, επιβεβαιώνεται από τον χαρακτήρα της Ιερής γάτας Βιρμανίας. Οι φιλικές γάτες, οι οποίες είναι πιστές και καλόψυχες και απολαμβάνουν το χρόνο που περνούν μαζί με τους «ανθρώπους τους», είναι μια διασταύρωση μεταξύ σιαμαίας και περσικής γάτας σύμφωνα με την ιστορία της φυλής. Οι γάτες Βιρμανίας είναι πολύ φιλικές προς τον άνθρωπο. Πωλούνται συχνά ως τα ιδανικά ζώα για οικογένειες με παιδιά. Οι γάτες και τα παιδιά μπορούν να είναι μια καλή ομάδα - όταν και οι δύο γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Ως εκ τούτου, πριν τη μετακόμιση της γάτας στο σπίτι σας, θα πρέπει να προετοιμάσετε το παιδί σας ότι οι γάτες δεν είναι λούτρινα ζωάκια και ότι είναι ένα κατοικίδιο, το οποίο, όταν μεταχειρίζεται σωστά και μπορεί να απολαύσει τον ελεύθερο χώρο του, μπορεί να κάνει ευχάριστα παρέα στο παιδί σας για αγκαλιές και παιχνίδια. Ακόμη κι αν αυτό ακούγεται περίεργο: Προχωρήστε στην προσαρμογή της γάτας και του παιδιού σας, όπως θα κάνατε αν θέλατε να κοινωνικοποιήσετε διαφορετικά είδη ζώων. Με λίγη υπομονή και διακριτικότητα οι δυο τους θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι!

Πολλοί ιδιοκτήτες γάτας αναφέρουν ότι οι γάτες Birman εμπιστεύονται και ξένους ανθρώπους, τους αρέσει να τα σηκώνουν και να τα χαϊδεύουν, ενώ ανεβαίνουν και σε ξένα αυτοκίνητα... Παρακαλούμε να μαρκάρετε τη γάτα σας με ένα μικροτσίπ και να τη καταχωρίσετε σε ένα μητρώο κατοικίδιων ζώων, ώστε σε περίπτωση που συμβεί το χειρότερο να μπορείτε να σας ξαναβρεθείτε γρήγορα! Ο κτηνίατρος της εμπιστοσύνης σας μπορεί να εμφυτεύσει το μικροτσίπ γρήγορα και ανώδυνα στην περιοχή των ώμωντης γάτας σας, χωρίς κινδύνους για την υγεία της.

Η κοινωνικότητα της γάτας Βιρμανίας επεκτείνεται και σε άλλα ζώα και κυρίως σε άλλες γάτες. Οι γάτες Βιρμανίας θα έπρεπε ιδανικά να εκτρέφονται ανά δύο, όπως και όλες οι άλλες γάτες - ιδιαίτερα όταν έχετε ελάχιστο χρόνο για να περάσετε με αυτό το αξιαγάπητο μέλος της οικογένειάς σας, τη γάτα σας!

Ως ιδιαίτερα πράα ζώα με μέτρια ανάγκη για κίνηση, οι γάτες Βιρμανίας ενδείκνυνται επίσης ιδιαίτερα για εκτροφή στο σπίτι, εφ' όσον υπάρχουν επαρκή ερεθίσματα στην κατοικία. Ένα ονυχοδρόμιο, καθώς και αρκετές επιλογές για κρυψώνα και ρέμβασμα από ψηλά είναι απαραίτητα, όπως επίσης και οι συχνές ώρες παιχνιδιού μεταξύ γάτας και ανθρώπου.

Εκτροφή

Σχετικά με την προέλευση της γάτας Βιρμανίας, υπάρχουν διαφορετικές αναφορές. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: οι πρόγονοι της φυλής, η οποία ονομάζεται επίσημα «Ιερή γάτα Βιρμανίας», είναι γάτες Σιάμ και Περσίας. Τι οδήγησε ωστόσο σε αυτή τη διασταύρωση, παραμένει αβέβαιο.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν έναν βιομήχανο, ο οποίος γύρω στο 1919 έφερε μαζί του από την Ανατολή ένα ζευγάρι γάτες Σιάμ. Ο γάτος δεν ενδιαφερόταν για τη διασταύρωση - οι απόγονοι της θηλυκής πρέπει λοιπόν να είχαν διασταυρωθεί τότε με γάτες Περσίας. Σύμφωνα με άλλες ιστορίες εικάζεται ότι οι πρόγονοι της Ιερής γάτας Βιρμανίας ήταν γάτες ναού από τη Βιρμανία.

Η αναγνώριση ως φυλή εντόπίζεται έυκολα στην ιστορία εφόσον πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία το έτος 1925. Από το 1964, η φυλή είναι επίσης αναγνωρισμένη από την FIFe.

Η εκτροφή της Ιερής γάτας Βιρμανίας έφτασε τελικά στη Γερμανία. Η πρώτη επίσημη Ιερή γάτα Βιρμανίας στη Γερμανία ήταν ο γάτος „Timour de Madalapour„, εικόνα του οποίου κυκλοφόρησε το 1933. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος διέκοψε την εκτροφή στη Γερμανία. Μετά τον πόλεμο, όμως, συνεχίστηκε εκ νέου με προγράμματα σκόπιμης εκτροφής, το 1955 το απόθεμα της γάτας Βιρμανίας είχε ανακάμψει. Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ εκτράφηκε τότε κυρίως με τα κλασικά χρώματα seal-point και blue-point, στην Αγγλία οι εκτροφείς ακολούθησαν νέους δρόμους και έφεραν στη γονιδιακή δεξαμενή της γάτας Βιρμανίας τα χρώματα chocolate-point και lilac-point.

Εν τω μεταξύ, προστέθηκαν επιπλέον, νεότερες χρωματικές παραλλαγές της γάτας Βιρμανίας. Το red-point και η αραίωση creme-point είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Υπάρχουν τώρα μάλιστα Ιερές γάτες Βιρμανίας σε tabby και tortie - φυσικά αυτά τα σχέδια φαίνονται, όπως σε όλες της γάτες Βιρμανίας, μόνο στα «points», δηλαδή στα άκρα του σώματος.

Υγεία και Περιποίηση

Η γάτα Βιρμανίας θεωρείται γερή και υγιής. Το ημι-μακρύ τρίχωμά της έχει μόνο λίγο υποτρίχωμα και τείνει, ως εκ τούτου, σπάνια να κομπιάζει - συχνά αρκεί, να βουρτσίζετε επιμελώς τη γάτα σας Βιρμανίας μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Εξοικειώστε τη γάτα σας ήδη από μικρή ηλικία με τη βούρτσα και τη χτένα. Με αυτόν τον τρόπο, διευκολύνεται απέραντα η μετέπειτα περιποίηση του τριχώματος της!

Η υγιεινή διατροφή είναι η καλύτερη πρόληψη κατά των ασθενειών και η καλύτερη εγγύηση για μια μακρά και υγιή ζωή. Η βάση της διατροφής της γάτας πρέπει να έχει υψηλής ποιότητας υγρή τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας και πλούσια σε ζωική πρωτεΐνη. Σε επιστημονικές μελέτες έχει επιβεβαιωθεί ότι οι γάτες προτιμούν τροφές, των οποίων η σύνθεση αντιστοιχεί σε αυτή του ποντικιού. Κατά μέσο όρο το ζώο-λεία της γάτας αποτελείται έτσι κατά κανόνα από 50 έως 60 τοις εκατό πρωτεΐνη, 20 έως 30 τοις εκατό λίπος και 3 έως 8 τοις εκατό υδατάνθρακες από το περιεχόμενο του γαστρεντερικού σωλήνα του ζώου.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η λίστα συστατικών στην ετικέτα της συσκευασίας ταξινομείται βάση ποσότητας. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το κρέας θα έπρεπε να είναι στην πρώτη θέση της λίστας περιεχομένων.

Η ενδεδειγμένη τροφή για γάτες βοηθά, ώστε η γάτα σας να παραμείνει υγιής. Δυστυχώς όμως δεν προστατεύει από κληρονομικές ασθένειες... Πολλοί εκτροφείς και ιδιοκτήτες της Ιερής γάτας Βιρμανίας αναφέρουν αυξημένες φλεγμονές των ματιών και μια τάση για στραβισμό. Επιπλέον, προκύπτουν δερμικές κύστες, ειδικά στις ωοθήκες και στους όρχεις, αλλά επίσης και στην περιοχή του κεφαλιού.

Μια ασθένεια, η οποία μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με τον αποκλεισμό των άρρωστων ζώων από την εκτροφή, είναι η απομυελίνωση. Αυτό το γονιδιακό ελάττωμα εμφανίζεται επίσης συχνά στις γάτες Βιρμανίας - τα ζώα, που πάσχουν, τείνουν να έχουν έντονο τρέμουλο και επιληπτικές κρίσεις λόγω μιας διαταραχής της επικοινωνίας των κυττάρων. Αυτή η ασθένεια είναι συχνά ορατή από την τρίτη εβδομάδα ζωής της γάτας: Τα άρρωστα γατάκια έχουν σπασμούς και κινούνται ασυντόνιστα, τρέμουν αφύσικα και αναπτύσσουν ένα τρέμουλο. Συχνά τα συμπτώματα συνοδεύονται με απώλεια ακοής ή χαμηλό προσδόκιμο ζωής. Αυτά τα προβλήματα μπορούν, σε ειδικές περιπτώσεις ωστόσο, να σταθεροποιηθούν κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και ως εκ τούτου, συχνά δεν λαμβάνονται σοβαρά... Ένα μοιραίο λάθος! Η απομυελίνωση κληροδοτείται ακόμη και όταν τα ίδια τα εκτρεφόμενα ζώα δεν εμφανίζουν (πλέον) συμπτώματα.

Έτσι θα βρείτε το σωστό εκτροφέα

Η εμφάνιση κληρονομικών ασθενειών δείχνει για ακόμη μια φορά, πόσο σημαντική είναι η επιλογή εκτροφέα και το σκόπιμο ζευγάρωμα. Εκτροφείς, οι οποίοι έχουν ως προτεραιότητα την ευεξία των ζώων τους, επενδύουν σε πιθανά γενετικά τεστ και δεν διστάζουν να αποκλείσουν άρρωστα ζώα από την εκτροφή. Για εσάς ως «γατόφιλους», αυτό σημαίνει ότι: πρέπει να εμπιστεύεστε μόνο επαγγελματίες εκτροφείς που μπορούν να σας παρουσιάσουν ιατρικά έγγραφα ή τα αποτελέσματα πιθανών γενετικών τεστ. Αυτοί οι εκτροφείς δεν έχουν στο μυαλό τους μόνο την καθαρή «αναπαραγωγή» των ζώων τους, αλλά επενδύουν σε μια καλή πρόληψη για την υγεία των ζώων, σε υψηλής ποιότητας τροφή και καλή κοινωνικοποίηση. Αυτό περιλαμβάνει επίσης την τακτική απαγόρευσης σε γατάκια, πριν από τη δωδέκατη εβδομάδα της ζωής τους, να μετακομίζουν στο νέο σπιτικό τους! Αυτή η «φάση διάπλασης» είναι απαραίτητη για τη σωματική και ψυχική υγεία της γάτας – εφόσον, μαθαίνει κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής της όλα τα απαραίτητα για μια μακρά, ισορροπημένη ζωή. Ως εκ τούτου, ένας καλός εκτροφέας δίνει επίσης στους γονείς των ζώων, χρόνο για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους μετά την επίπονη κύηση και γέννηση και συχνά δεν επιτρέπει περισσότερες από μία γέννες το χρόνο. Ένας αξιόπιστος εκτροφέας πρέπει να είναι μέλος ένωσης εκτροφέων και να δρα με βάση τον νόμο περί προστασίας των ζώων.

Όλα αυτά βέβαια επηρεάζουν την τιμή... Το πραγματικό γενεαλογικό δέντρο της γάτας δεν είναι αυτό που τελικά θα καθορίσει την τιμή που θα πρέπει να πληρώσετε για μια καθαρόαιμη γάτα. Για την ακρίβεια, η εμπειρία του εκτροφέα και η περιποίηση και φροντίδα, που παρέχει στα ζώα του, θα καθορίσουν τελικά την τιμή.

Ως εκ τούτου, μην εμπιστεύεστε διαφημίσεις, που προσφέρουν «γάτες Βιρμανίας χωρίς χαρτιά σε οικονομική τιμή». Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για άτομα που ασχολούνται με την μαζική αναπαραγωγή ζώων και τα οποία δεν δίνουν πολύ σημασία στην υγεία των ζώων, αλλά εστιάζουν στα κέρδη τους.

Είναι κατανοητό, ότι μπορεί να μη θέλετε ή να μην μπορείτε να πληρώσετε μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ για μια γάτα. Ως εναλλακτική λύση υπάρχουν και οι γάτες που βρίσκονται σε διάφορα καταφύγια ζώων. Εκεί περιμένουν πολλά ζώα κάθε ηλικίας και φυλής για ένα καλό νέο σπίτι – και πού ξέρετε ίσως ανάμεσα σε αυτά να βρείτε τη γάτα των ονείρων σας!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Γάτα του Σιάμ ή Σιαμαία (Siamese)

Μαζί με τη γάτα Περσίας, η γάτα Σιάμ ή Σιαμαία είναι μία από τις αρχαιότερες και πιο διάσημες φυλές γάτας. Η φυλή προέρχεται από μία ευρέως διαδεδομένη μετάλλαξη, που εμφανίστηκε πριν από περίπου 500 χρόνια και έχει τις ρίζες της στην Ασία, δηλαδή το Σιάμ, τη σημερινή Ταϊλάνδη. Το ταξίδι των γατών Σιάμ προς τα άλλα μέρη του δυτικού κόσμου ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκείνη την εποχή οι γάτες διέμεναν κυρίως στις αυλές βασιλιάδων και αποτελούσαν σύμβολο υψηλής κοινωνικής θέσης.
1 min

Γάτα Περσίας (Persian)

Η χνουδωτή γάτα Περσίας, ή αλλιώς Περσική γάτα, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γάτες. Είναι παράξενο, αλλά η Περσική γάτα, η οποία στα περσικά ονομάζεται “Gorbe-ye irāni”, δηλαδή Ιρανική γάτα, ανήκει στις αρχαιότερες φυλές γάτας -  αν και δεν προέρχεται καν από την Ανατολή!
1 min

Βρετανική Κοντότριχη (British Shorthair)

Αναζητάτε μια γάτα που να συμπληρώνει τέλεια την οικογένειά σας με τον ήρεμο και ισορροπημένο χαρακτήρα της και να μπορείτε να την έχετε συνεχώς εντός σπιτιού; Τότε κατά πάσα πιθανότητα θα σας προτείνουν μία γάτα της φυλής «Βρετανική Κοντότριχη». Ένας «γατόφιλος» δύσκολα μπορεί να αντισταθεί στο πλούσιο τρίχωμα και τα μεγάλα μάτια της Βρετανικής Κοντότριχης, αποκαλούμενης και ως British Shorthair. Επιπλέον, ο χαρακτήρας της Βρετανικής Κοντότριχης είναι απλά αξιαγάπητος! Αλλά τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε σχετικά; Το πορτρέτο της συγκεκριμένης φυλής, που σκιαγραφήσαμε για εσάς, παρουσιάζει λεπτομερώς τις κοντότριχες αυτές γάτες από τη Μεγάλη Βρετανία και προσφέρει συμβουλές για την απόκτηση, εκτροφή, διατροφή και πρόληψη για την υγεία τους. Η Βρετανική Κοντότριχη είναι μια πέρα για πέρα απλή φυλή: ο φιλικός, μάλλον ήσυχος χαρακτήρας της είναι εμφανής σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό - ακόμη και όταν στην οικογένεια ανήκουν παιδιά ή άλλα ζώα.