Νέβα Μάσκερεϊντ (Neva Masquerade)

Neva Masquerade

Νέβα Μάσκερεϊντ - ένα μυστηριώδες όνομα για ένα μυστηριώδες όμορφο πλάσμα! Η Νέβα Μάσκερεϊντ είναι η point-παραλλαγή της γάτας Σιβηρίας, με την οποία μοιράζεται πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

Εμφάνιση

Η Νέβα Μάσκερεϊντ είναι μια γάτα, που προσελκύει την προσοχή! Ως point-παραλλαγή της γάτας Σιβηρίας, η φυλή αυτή πείθει με την πρωτότυπη εμφάνισή της: το μακρύ, παχύ τρίχωμα με χαίτη και τριχωτές τούφες στα αυτιά, το μυώδες σώμα και η φουντωτή ουρά προσδίδουν στη Νέβα Μάσκερεϊντ την εμφάνιση μιας αγριόγατας σε μικρογραφία. Δεν είναι να απορεί κανείς, που η γάτα Σιβηρίας και μαζί με αυτή, η Νέβα Μάσκερεϊντ ανήκει στις γάτες του δάσους!

Αν εξαιρέσουμε το χρωματισμό της, η Νέβα Μάσκερεϊντ δεν διαφέρει από τη γάτα Σιβηρίας. Ως point-παραλλαγή αυτής της φυλής, αυτά τα μεσαίου μεγέθους ζώα ζυγίζουν έως και εννέα κιλά. Γι’ αυτό, αργούν να αναπτυχθούν και ενηλικιώνονται σε ηλικία μόλις τριών ετών περίπου. Το ημι-μακρύ τρίχωμα αποτελείται από έναν υδροαπωθητικό, ανθεκτικό εξωτερικό μανδύα και ένα μαλακό, αφράτο υπομανδύα. Η πυκνή χαίτη γύρω από το κεφάλι και το λαιμό είναι πράγματι χάρμα οφθαλμών! Το καλοκαίρι η Νέβα Μάσκερεϊντ χάνει τον πυκνό υπομανδύα, που την κρατά ζεστή κατά το σιβηρικό χειμώνα - το καλοκαιρινό τρίχωμά της είναι κατά πολύ κοντότερο και λιγότερο πλούσιο. Οι πιθανές τριχωτές τουφίτσες πάνω στα αυτιά και ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, καθώς και η μακριά, φουντωτή ουρά θα πρέπει να διατηρούνται ακόμη και κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Όπως η γάτα Σιβηρίας, η Νέβα Μάσκερεϊντ έχει ένα μάλλον στρογγυλό κρανίο με στρογγυλεμένο μέτωπο, μεγάλα μάτια και μεσαίου μεγέθους, φαρδιά αυτιά. Το χρώμα των ματιών της γάτας Σιβηρίας πρέπει να είναι ενιαίο και να ταιριάζει με το χρώμα του τριχώματος. Το φωτεινό μπλε είναι ένα χρώμα που χαρίζει μια ωραία εμφάνιση στη Νέβα Μάσκερεϊντ.

Ο χρωματισμός της καθιστά τη Νέβα Μάσκερεϊντ κάτι το ιδιαίτερο: ανήκει στις γάτες point. Αυτό την κατατάσσει στη μοναδική φυλή γάτας του δάσους, στην οποία επιτρέπονται “points”! Τα «κρύα» μέρη του σώματος (αυτιά, ουρά, πόδια και πρόσωπο), τα λεγόμενα “points”, είναι χρωματισμένα σύμφωνα με το βασικό χρώμα της γάτας, ενώ το υπόλοιπο σώμα έχει πιο ανοιχτό χρώμα. Η αιτία αυτού του ασυνήθιστου αποχρωματισμού του τριχώματος είναι μια μετάλλαξη, η οποία οδηγεί σε κακή λειτουργία του ενζύμου τυροσινάση, που κανονικά θα ήταν υπεύθυνο για την παραγωγή της χρωστικής ουσίας μελανίνη. Αυτό οδηγεί στο λεγόμενο «μερικό αλμπινισμό». Στη Νέβα Μάσκερεϊντ είναι επιθυμητή μια καλή αντίθεση μεταξύ των points και του ανοιχτού χρώματος στο υπόλοιπο σώμα. Τα μάτια πρέπει να είναι σε έντονο μπλε χρώμα.

Όσον αφορά στον point-χρωματισμό, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλομορφία του χρωματισμού. Έτσι, στο πρότυπο της φυλής της Νέβα Μάσκερεϊντ ανήκουν όλα τα βασικά χρώματα, που επιτρέπονται στη γάτα Σιβηρίας ως point-χρώματα, επιπλέον θεωρείται επιτρεπτή και η tabby-ράβδωση (χρώμα „agouti“). Τα μονόχρωμα ζώα επιτρέπεται να έχουν τα λεγόμενα σχέδια-«φαντάσματα» (ghost markings). Μέσω της διασταύρωσης με γάτες Σομαλίας και Βιρμανίας γίνεται προσπάθεια εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα να δημιουργηθούν νέες χρωματικές παραλλαγές - σε αυτή τη γάτα ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα χρώματα „cinnamon“ (στα ελληνικά, κανελί) και „fawn“ (στα ελληνικά, κιτρινόφαιος), καθώς και οι αραιώσεις τους „chocolate“ (στα ελληνικά, σοκολατί) και „lilac“ (στα ελληνικά, λιλά). Ωστόσο, τέτοιου είδους διασταυρώσεις έχουν ένα μειονέκτημα: σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής δεν επιτρέπονται σε φυλές γατών του δάσους, όπως στη γάτα Σιβηρίας. Για το λόγο αυτό, αυτές οι χρωματικές δημιουργίες, παρά τον ενδιαφέρον χρωματισμό τους, συχνά δεν αναγνωρίζονται από τις εκάστοτε ενώσεις εκτροφέων. Επιπλέον, στα μειονεκτήματα προσμετράται η πιθανή μεταφορά κληρονομικών ασθενειών στη μέχρι τώρα πολύ ανθεκτική γονιδιακή δεξαμενή της γάτας Σιβηρίας.

Σε point-γάτες, όπως στη Νέβα Μάσκερεϊντ, υπάρχουν οι ακόλουθες χρωματικές παραλλαγές:

  • Seal-point: Οι γάτες Νέβα Μάσκερεϊντ σε “seal-point” έχουν ένα μαύρο βασικό χρωματισμό, που φαίνεται στα «κρύα» μέρη του σώματος.
  • Blue-point: Το μαύρο βασικό χρώμα αραιώνεται εδώ σε «μπλε» και φαίνεται στις point-άκρες της γάτας.
  • Chocolate-point: Οι Νέβα Μάσκερεϊντ με καφέ βασικό χρώμα ονομάζονται “chocolate-point”.
  • Cinnamon-point: Το κόκκινο βασικό χρώμα της Νέβα Μάσκερεϊντ είναι ορατό μόνο στα point-άκρα.
  • Fawn-point: Το κόκκινο βασικό χρώμα “cinnamon” ελαττώνεται και αραιώνεται σε «κιτρινόφαιο».
  • Lilac-point: Ως «λιλά» χαρακτηρίζεται η αραίωση από το καφέ χρώμα - εδώ στη Νέβα Μάσκερεϊντ το “lilac-point” είναι ορατό μόνο στα άκρα του σώματος.
  • Creme-point: Ως «κρεμ» χαρακτηρίζεται η αραίωση του κόκκινου - οι γάτες Νέβα Μάσκερεϊντ σε „creme-point“ έχουν point-άκρα σε χρώμα κρεμ και ως εκ τούτου, φαίνονται ιδιαίτερα ανοιχτόχρωμες.

Άλλες, γνωστές point-φυλές είναι η γάτα Βιρμανίας και Σιάμ. Όπως όλες οι point-φυλές, η Νέβα Μάσκερεϊντ γεννιέται πολύ ανοιχτόχρωμη, και το χρώμα της σκουραίνει, καθώς μεγαλώνει.

Χαρακτήρας

Ως point-παραλλαγή της γάτας Σιβηρίας, η Νέβα Μάσκερεϊντ μοιράζεται με αυτήν τη φυλή το πρότυπο εκτροφής. Αυτό είναι εμφανές όχι μόνο στην εμφάνιση των γατών, αλλά και στο χαρακτήρα τους.

Ακριβώς όπως η γάτα Σιβηρίας, η Νέβα Μάσκερεϊντ δεν είναι πρωτότυπη μόνο όσον αφορά στην εμφάνισή της. Ακόμη και ο χαρακτήρας της θεωρείται απλός και φυσικός. Όπως και η γάτα Σιβηρίας, η Νέβα Μάσκερεϊντ είναι εξίσου ευλογημένη με καλό ένστικτο και κατά συνέπεια θεωρείται καλή κυνηγός. Της αρέσει να πηδά και να αναρριχάται, αγαπά το νερό και επιθυμεί να είναι πλήρως απασχολημένη ψυχικά και σωματικά. Λόγω της χαράς τους για κίνηση, δεν είναι ιδανικά ζώα για αποκλειστική διαμονή στο σπίτι - ένας ασφαλισμένος κήπος ή μπαλκόνι θεωρούνται πολύ πιο κατάλληλα, προκειμένου να παρέχετε στη γάτα σας ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης!

Οι ευφυείς γάτες είναι περίεργες και κάνουν του κεφαλιού τους. Ως εκ τούτου, μια συνεπής εκπαίδευση είναι απαραίτητη! Για να απασχολήσετε πνευματικά τη δική σας Νέβα Μάσκερεϊντ, ενδείκνυνται τα παιχνίδια ευφυΐας και η εκπαίδευση κλίκερ. Ακόμη και τα παιχνίδια αναζήτησης τροφής γίνονται ευχάριστα αποδεκτά!

Ιστορία

Η γάτα Σιβηρίας εκτρέφεται συστηματικά μόλις από τη δεκαετία του ’80 και από το 1990 την απολαμβάνουν και γατόφιλοι στην Αμερική. Αν εξαιρέσουμε το point-σχέδιο της, η Νέβα Μάσκερεϊντ δε διαφέρει από τη γάτα Σιβηρίας. Ακόμη και η ιστορία της Νέβα Μάσκερεϊντ μοιάζει με αυτή της γάτας Σιβηρίας.

Οι μακρύτριχες γάτες ήταν σχεδόν πάντα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των άγριων οικόσιτων γατών που εμφανίζονταν στη Ρωσία και τη Σιβηρία. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, ήταν για καιρό θέμα συζήτησης στους επιστημονικούς κύκλους. Ενώ ορισμένοι επιστήμονες ήταν σίγουροι ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή μετάλλαξη, άλλοι βασίστηκαν σε διασταυρώσεις που ακολούθησαν με μακρύτριχα ζώα από την Ανατολή και ως εκ τούτου, προέκυψαν οι άγριες οικόσιτες γάτες με μακρύ τρίχωμα. Το όνομα "Sibirskaja koschka", «γάτα Σιβηρίας», χαρακτήριζε αυτή τη μυώδη γάτα με πλούσιο, απαλό τρίχωμα. Όσον αφορά στο σωματότυπο και την υφή του τριχώματος, αυτές διαφέρουν σημαντικά από την Αφρικανική άγρια γάτα, η οποία θεωρείται ως η γάτα-μητέρα όλων των οικόσιτων γατών. Για το λόγο αυτό, ήταν σίγουρο για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι οι άγριες γάτες του Καυκάσου είναι στενοί συγγενείς των γατών Σιβηρίας και ότι αυτές δεν προέρχονται από την Αφρικανική άγρια γάτα. Ωστόσο, μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακάλυψε πριν από μερικά χρόνια ότι όλες οι οικόσιτες γάτες που εμφανίζονται στις πέντε ηπείρους, προέρχονται από την Αφρικανική άγρια γάτα.

Στην Ευρώπη, οι μακρύτριχες γάτες ήταν κάτι σπάνιο μέχρι το 19ο αιώνα. Γι’ αυτό δεν είναι να απορεί κανείς που, μόνο οι έμποροι και οι ταξιδιώτες είδαν ήδη από νωρίς με τα ίδια τους τα μάτια τα μακρύτριχα ζώα της Ρωσίας και έτσι τα εισήγαγαν στην Ευρώπη. Οι γάτες Σιβηρίας έχουν περιγραφεί το 1864 σε μια έκδοση του βιβλίου «Η ζωή των Ζώων του Μπρεμ» (ή στα αγγλικά, Brehm's Life of Animals), μετέπειτα εμφανίστηκαν σποραδικά σε ευρωπαϊκές δημοσιεύσεις. Τα μακρύτριχα ζώα από τη Σιβηρία πήραν επίσης μέρος στην πρώτη έκθεση γατών στο Crystal Palace του Λονδίνου το έτος 1871. Μετά την πρώτη έκθεση στο Crystal Palace, η φυλή έπεσε για ακόμη μια φορά στη λήθη. Αυτό οφειλόταν σε πολλούς λόγους: τα μακρύτριχα ζώα ήταν κάτι σπάνιο και διασταυρώνονταν μεταξύ τους, ώστε να προκύψουν μακρύτριχοι απόγονοι. Η γάτα Σιβηρίας αποδυναμώθηκε στη γονιδιακή δεξαμενή των γατών Περσίας κ.ά. Επιπλέον, η πολιτική κατάσταση στη Σοβιετική Ρωσία οδήγησε μεταξύ άλλων στο να εξαφανιστεί προς το παρόν η Ρωσία από την ιστορία εκτροφής γατών.

Παρ’ όλα αυτά, στη δεκαετία του ’80 έγινε μια νέα αρχή για τη γάτα Σιβηρίας και μαζί με αυτή, και για τη Νέβα Μάσκερεϊντ. Στη ΛΔΓ, το 1985 ξεκίνησε μια πειραματική εκτροφή με «γάτες του σωλήνα», οι οποίες εισήχθησαν από τη Ρωσία. Από το 1986 εκτέθηκαν τα μακρύτριχα ζώα που προέκυψαν από εκείνη την εκτροφή. Το 1987 η φυλή που ονομαζόταν τότε ακόμη «γάτα του Σιβηρικού Δάσους» αναγνωρίστηκε επίσημα ως φυλή γάτας. Την ίδια χρονιά, το πρώτο ζευγάρι αυτής της φυλής έφτασε στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Μετά την πρώτη καταχωρημένη γέννα το 1989, η φυλή απέκτησε όλο και περισσότερους θαυμαστές, ακόμη και σε υπερπόντιες χώρες. Ταυτόχρονα, άρχισε η συστηματική εκτροφή της στη Ρωσία, και από εκεί έγινε επίσης η εξαγωγή των πρώτων δειγμάτων προς τις ΗΠΑ το 1990. Το υψηλό κόστος των εισαγωγών από τη Ρωσία διασφάλισε ωστόσο, ότι ο πληθυσμός των Ρωσικών Μακρύτριχων γατών παρέμεινε σχετικά μικρός στις ΗΠΑ.

Σήμερα η γάτα Σιβηρίας εκτρέφεται σε όλο τον κόσμο. Το όνομά της άλλαξε το 1991 από «γάτα του Σιβηρικού Δάσους» σε «γάτα Σιβηρίας» - κυρίως για να διακρίνεται καλύτερα από τη «γάτα του Νορβηγικού Δάσους». Το 1992 η φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Γατών, το 1998 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αιλουροειδών (FIFe). Ανάλογα με την οργάνωση-ομπρέλα και τα πρότυπα που η ίδια θέτει, η point-παραλλαγή αυτής της φυλής, που ονομάζεται εδώ και μερικά χρόνια Νέβα Μάσκερεϊντ, εκτρέφεται ως ανεξάρτητη φυλή. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει: επιτρέπεται να ζευγαρώνουν μεταξύ τους μόνο γάτες της φυλής Νέβα Μάσκερεϊντ, η διασταύρωση γατών Σιβηρίας άλλων χρωμάτων είναι ανεπιθύμητη. Αυτό φυσικά οδηγεί σε ακραία μείωση του αποθέματος γονιδίων και αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση κληρονομικών ασθενειών... Γι’ αυτό, οι Νέβα Μάσκερεϊντ διασταυρώνονται ιδανικά με γάτες Σιβηρίας. Καθώς το γονίδιο του χρωματισμού point μεταβιβάζεται υπολειπόμενο και συνεπώς, μπορεί να παραμένει απαρατήρητο για πολλές γενιές στη γονιδιακή δεξαμενή, ενδέχεται να εμφανιστούν ξαφνικά γατάκια Νέβα Μάσκερεϊντ σε μια γέννα από μονόχρωμους γονείς. Σήμερα, ωστόσο, υπάρχει ήδη ένα γονιδιακό τεστ για point-μεταλλάξεις, ώστε οι εκτροφείς να μπορούν να αναζητούν σκόπιμα τους φορείς αυτού του δημοφιλούς point-γονιδίου.

Συνθήκες Διαβίωσης: Περιποίηση και Διατροφή

Το μακρύ, πυκνό τρίχωμα της Νέβα Μάσκερεϊντ χαρίζει σε αυτή τη γάτα μια μυστηριώδη εμφάνιση και συμβάλλει στη γοητεία αυτής της φυλής, αλλά μπορεί να χρειάζεται επίσης πολλή περιποίηση! Ευτυχώς οι γάτες περιποιούνται κυρίως μόνες τους το κοντό καλοκαιρινό τρίχωμά τους, κατά τους χειμερινούς μήνες και τις εποχές της αλλαγής τριχώματος, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταφεύγουν που και που στη χρήση βούρτσας και χτένας. Μετά το χειμώνα, η Νέβα Μάσκερεϊντ χάνει σχεδόν εντελώς τον παχύ υπομανδύα της. Εάν βοηθάτε τη γάτα σας στην περιποίηση του τριχώματός της, συμβάλλετε με αυτόν τον τρόπο, ώστε οι νεκρές τρίχες να μένουν μακριά από ρούχα και ταπετσαρίες επίπλων, και να μειώνεται στο ελάχιστο η επιβάρυνση του γαστρεντερικού σωλήνα τους λόγω των καταποθέντων τριχών. Η προσφορά πάστας βύνης ή ανάλογων σνακ, καθώς και χόρτου για γάτες μπορεί να υποστηρίξει τη φυσική αποβολή των καταποθέντων τριχών στο γαστρεντερικό σωλήνα, προτού σχηματιστούν τριχόμπαλες!

Επιπλέον, μια ενδεδειγμένη διατροφή αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για μια μακρά, υγιή ζωή. Ως σαρκοφάγα ζώα, οι γάτες είναι εξαρτημένες από τροφές με υψηλό ποσοστό υγιεινών πρωτεϊνών. Υδατάνθρακες μπορούν να αξιοποιήσουν μόνο σε μικρό ποσοστό. Για εσάς ως ιδιοκτήτες, αυτό σημαίνει: να έχετε τα μάτια σας ανοικτά κατά την αγορά τροφής για τη γάτα σας! Η σωστή τροφή για γάτες θα πρέπει να περιέχει άφθονο κρέας και λίγα φυτικά υποπροϊόντα. Γι΄ αυτό, ρίχνοντας μια ματιά στην ετικέτα των τροφών, θα βρείτε το κρέας στην πρώτη θέση της λίστας συστατικών.

Ως γνήσια ζώα της φύσης που τους αρέσει να κινούνται, οι γάτες Νέβα Μάσκερεϊντ αγαπούν τη ζωή στην ύπαιθρο. Δεν είναι καθόλου μυγιάγγιχτες και ακόμη και σε βροχή, καταιγίδα και χιόνι επιμένουν να κάνουν τη βόλτα τους στη φύση. Οι ευφυείς γάτες λατρεύουν να γλιστρούν στα χαμόκλαδα, να αναρριχώνται, να παραμονεύουν πουλιά και μικρά τρωκτικά και θεωρούνται καλοί κυνηγοί. Για αποκλειστική διαμονή στο σπίτι ενδείκνυνται μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Γι’ αυτό, το τέλειο σπιτικό για μια Νέβα Μάσκερεϊντ θα πρέπει να της προσφέρει αρκετές δυνατότητες για να εκτονώνεται σωματικά και ψυχικά - σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους! Ένας ασφαλισμένος κήπος είναι ιδανικός, αλλά οι πιο ήρεμοι χαρακτήρες απολαμβάνουν ακόμη και ένα ασφαλισμένο μπαλκόνι με ένα μεγάλο ονυχοδρόμιο εξωτερικού χώρου και πολλές δυνατότητες για παιχνίδια.

Εκτροφή

Η εκτροφή της γάτας Σιβηρίας και μαζί με αυτή της Νέβα Μάσκερεϊντ είναι σχετικά νέα. Γι’ αυτό, η φυλή γλίτωσε μέχρι στιγμής από την προδιάθεση για ορισμένες κληρονομικές ασθένειες. Το να παραμείνει η κατάσταση έτσι, εναπόκειται στην ευθύνη των εκτροφέων και των ιδιοκτητών! Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε να εμπιστεύεστε μόνο έναν επαγγελματία εκτροφέα και να μην αποκτήσετε τη δική σας Νέβα Μάσκερεϊντ από εκτροφείς, οι οποίοι ασχολούνται μόνο με την «αναπαραγωγή» ζώων και προσφέρουν «καθαρόαιμες γάτες σε χαμηλή τιμή» καθώς αυτό γίνεται συχνά εις βάρος των ζώων.

Η εκτροφή γατών είναι ένα ακριβό χόμπι. Από το ζευγάρωμα των γατών-γονέων έως την εγκυμοσύνη, γέννηση και εκτροφή των νεαρών ζώων προκύπτουν ορισμένες δαπάνες, που ο ίδιος ο εκτροφέας πρέπει να καλύψει με την τιμή πώλησης των γατών του. Σε αυτή ανήκουν το κόστος οχείας, δηλαδή τα έξοδα ζευγαρώματος για τους ιδιοκτήτες επιβητόρων και θηλυκών γατών εκτροφής, η πρόληψη της υγείας και τα κτηνιατρικά έξοδα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών τεστ για κληρονομικές ασθένειες. Επιπλέον, στα έξοδα εκτροφής μιας γάτας προσμετρώνται οι δαπάνες για μια καλή διατροφή, για την ένταξη του εκτροφέα ως μέλος σε μια ένωση εκτροφέων, για τις τροφές και τους εμβολιασμούς, καθώς και την πρόληψη της υγείας των μικρών γατών και και και... Τα χαρτιά εκτροφής αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος του λογαριασμού. Όποιος νοιάζεται για την καλή διαβίωση των γατών του, δεν πρέπει περιορίζει τα κτηνιατρικά εξόδα. Ένας υπεύθυνος εκτροφέας πρέπει να φροντίζει, ώστε ένας κτηνίατρος να επιβλέπει τις γάτες-γονείς. Ο ίδιος πρέπει να μεριμνά επίσης για τον έλεγχο των μικρών γατών-απογόνων από έναν κτηνίατρο, καθώς και για τη βασική ανοσοποίηση έναντι των κυριότερων μολυσματικών ασθενειών, και μπορεί να σας παρέχει τα σχετικά έγγραφα.

Όλα αυτά συνεπάγονται ότι δεν μπορεί να αποκτήσει κανείς μια Νέβα Μάσκερεϊντ σε τιμή ευκαιρίας από έναν επαγγελματία εκτροφέα. Οι φίλοι αυτής της φυλής πρέπει να διαθέσουν περίπου 700 ευρώ, προκειμένου να μπορούν να δώσουν ένα σπιτικό σε μια γάτα «σιβηρικής ομορφιάς»... Ως εναλλακτική προσφέρεται μία επίσκεψη σε καταφύγιο ζώων. Εκεί περιμένουν πολλές γάτες, μεταξύ αυτών και καθαρόαιμες, για ένα θαυμάσιο νέο σπίτι! Οι γάτες, που βρίσκει κανείς σε καταφύγια προστασίας ζώων, δίνονται συχνά έναντι μιας συμβολικής τιμής, που καλύπτει ένα μικρό μέρος των δαπανών που προέκυψαν για επισκέψεις σε κτηνιάτρους και εμβολιασμούς.

Σας ευχόμαστε να περνάτε υπέροχες στιγμές γεμάτες δράση μαζί με τη δική σας γάτα μοναδικής «σιβηρικής ομορφιάς»!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Γάτα του Σιάμ ή Σιαμαία (Siamese)

Μαζί με τη γάτα Περσίας, η γάτα Σιάμ ή Σιαμαία είναι μία από τις αρχαιότερες και πιο διάσημες φυλές γάτας. Η φυλή προέρχεται από μία ευρέως διαδεδομένη μετάλλαξη, που εμφανίστηκε πριν από περίπου 500 χρόνια και έχει τις ρίζες της στην Ασία, δηλαδή το Σιάμ, τη σημερινή Ταϊλάνδη. Το ταξίδι των γατών Σιάμ προς τα άλλα μέρη του δυτικού κόσμου ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκείνη την εποχή οι γάτες διέμεναν κυρίως στις αυλές βασιλιάδων και αποτελούσαν σύμβολο υψηλής κοινωνικής θέσης.
1 min

Γάτα Περσίας (Persian)

Η χνουδωτή γάτα Περσίας, ή αλλιώς Περσική γάτα, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γάτες. Είναι παράξενο, αλλά η Περσική γάτα, η οποία στα περσικά ονομάζεται “Gorbe-ye irāni”, δηλαδή Ιρανική γάτα, ανήκει στις αρχαιότερες φυλές γάτας -  αν και δεν προέρχεται καν από την Ανατολή!
1 min

Βρετανική Κοντότριχη (British Shorthair)

Αναζητάτε μια γάτα που να συμπληρώνει τέλεια την οικογένειά σας με τον ήρεμο και ισορροπημένο χαρακτήρα της και να μπορείτε να την έχετε συνεχώς εντός σπιτιού; Τότε κατά πάσα πιθανότητα θα σας προτείνουν μία γάτα της φυλής «Βρετανική Κοντότριχη». Ένας «γατόφιλος» δύσκολα μπορεί να αντισταθεί στο πλούσιο τρίχωμα και τα μεγάλα μάτια της Βρετανικής Κοντότριχης, αποκαλούμενης και ως British Shorthair. Επιπλέον, ο χαρακτήρας της Βρετανικής Κοντότριχης είναι απλά αξιαγάπητος! Αλλά τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε σχετικά; Το πορτρέτο της συγκεκριμένης φυλής, που σκιαγραφήσαμε για εσάς, παρουσιάζει λεπτομερώς τις κοντότριχες αυτές γάτες από τη Μεγάλη Βρετανία και προσφέρει συμβουλές για την απόκτηση, εκτροφή, διατροφή και πρόληψη για την υγεία τους. Η Βρετανική Κοντότριχη είναι μια πέρα για πέρα απλή φυλή: ο φιλικός, μάλλον ήσυχος χαρακτήρας της είναι εμφανής σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό - ακόμη και όταν στην οικογένεια ανήκουν παιδιά ή άλλα ζώα.