Ράγκντολ (Ragdoll)

Ránkntol

Μια γάτα που μοιάζει με πάνινη κούκλα; Μάλλον όχι! Η Ράγκντολ είναι μια ιδανική φυλή γάτας για τους φίλους της Σιάμ, της Colorpoint και άλλων point-γατών. Αυτοί οι ήρεμοι γίγαντες δεν πείθουν όμως μόνο χάρη στο υπέροχο τρίχωμα, το ασυνήθιστο χρώμα και τα φωτεινά μπλε μάτια τους...

Εμφάνιση

Η ογκώδης, μεγαλόσωμη Ράγκντολ με φαρδύ στήθος, μυώδες σώμα και στιβαρή εμφάνιση ξεχωρίζει κυρίως λόγω του μαλακού τριχώματός της. Το τρίχωμα μεσαίου μήκους έχει μεταξένια υφή και μόνο λίγο υπομανδύα να καλύπτει το σώμα. Αυτό της χαρίζει την εμφάνιση λούτρινου ζώου, η οποία ενισχύεται χάρη στο συχνά υπάρχον περιλαίμιο. Το κεφάλι της Ράγκντολ είναι μεσαίου μεγέθους και έχει σφηνοειδές σχήμα μέχρι τα στρογγυλεμένα, φαρδιά αυτιά της. Τα πίσω της πόδια είναι ελαφρώς μακρύτερα, με αποτέλεσμα μια ελαφρώς κεκλιμένη γραμμή στη ράχη. Η Ράγκντολ είναι μια μεσαίου μεγέθους γάτα - οι θηλυκές γάτες ζυγίζουν έως και 6,5 κιλά, ενώ οι αρσενικοί γάτοι έως και 9,5 κιλά. Με ώμους ύψους έως 40 εκατοστά, οι Ράγκντολ φτάνουν σε μήκος έως και 1,20 μέτρα από την άκρη της μύτης έως την ουρά.

Τα μεγάλα, στρογγυλά, φωτεινά μπλε μάτια της Ράγκντολ αποτελούν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της φυλής, το ίδιο ισχύει και για τον ιδιαίτερο χρωματισμό της: όπως και οι γάτες Σιάμ, η Ράγκντολ ανήκει στην κατηγορία των «point-γατών». Το φυσικό χρώμα του τριχώματός τους εμφανίζεται μόνο στις άκρες του σώματος, όπως στόμα, πόδια, ουρά και αυτιά. Σύμφωνα με τη γενετική βάση, το βασικό χρώμα της γάτας φαίνεται μόνο στα κρύα μέρη του σώματος, τα λεγόμενα “points”. Ένα λευκό σχέδιο κρύβει το χρωματισμό στο μεσαίο τμήμα του σώματος. Κάθε χρώμα τριχώματος μπορεί να εμφανιστεί και ως point-χρώμα, στη Ράγκντολ επιτρέπονται διάφορες ποικιλίες χρωμάτων: τα χαρακτηριστικά χρώματα των καθαρόαιμων γατών είναι seal, blue, chocolate, lilac και προσφάτως red και cream-point.

 • Seal-point: Οι Ράγκντολ σε “seal-point” έχουν μαύρο βασικό χρωματισμό – όπως και σε όλα τα point-σχέδια εμφανίζεται μόνο στα «κρύα» άκρα του σώματος.
 • Blue-point: Το μπλε είναι ουσιαστικά η αραίωση του μαύρου βασικού χρώματος.
 • Chocolate-Point: Οι Ράγκντολ σε “chocolate-point” δείχνουν ένα ελκυστικό καφέ βασικό χρώμα, όπως πάντα ορατό μόνο στα point-άκρα.
 • Lilac-Point: Ως «λιλά» χαρακτηρίζεται η αραίωση από το καφέ χρώμα.
 • Red-Point: Μια Ράγκντολ με Κόκκινο point-σχέδιο.
 • Cream-Point: Το χρώμα «κρεμ» προκύπτει ως αραίωση του κόκκινου. Μια Ράγκντολ σε “cream-point” φαίνεται σχεδόν μονόχρωμη λόγω των points σε χρώμα κρεμ!

Οι επίσημες παραλλαγές σχεδίων ονομάζονται Tabby, Tortie, Torbie, Colourpoint, Mitted και Bicolor.

 • Tabby: Τα point-άκρα έχουν μια ράβδωση - παρόμοια με αυτή μιας γάτας Tabby. Αυτή η ράβδωση είναι συχνά ορατή στα πόδια και την ουρά. Τα μάτια έχουν μαύρο περίγραμμα, σαν να είναι βαμμένα με μολύβι ματιών. Στη Ράγκντολ το σχέδιο Tabby συχνά ονομάζεται και “Lynx”.
 • Tortie: Οι Tortie Ράγκντολ έχουν χρωματισμό-ταρταρούγα στα point-άκρα. Το ίδιο το σχέδιο του χρώματος ποικίλλει σημαντικά - τα χρωματιστά πουά μπορούν να έχουν οποιοδήποτε μέγεθος, ωστόσο προτιμούνται από εκτροφείς μικρές, ομοιόμορφα κατανεμημένες κηλίδες.
 • Torbie: Ως Torbie χαρακτηρίζεται ο συνδυασμός μεταξύ Tabby και Tortie. Ο χρωματισμός-ταρταρούγα φαίνεται ριγέ – ένας πολύ ενδιαφέρον εντυπωσιακός χρωματισμός!
 • Colorpoint: Η Colorpoint έχει μια ολόκληρη μάσκα όπως οι άλλες point-φυλές γάτας.
 • Mitted: Οι Ράγκντολ Mitted έχουν, εκτός από το point-σχέδιο, λευκό πηγούνι και συχνά λευκές ραβδώσεις στη μύτη. Οι πατούσες είναι ροζ, επίσης έχει λευκά «γάντια» και λευκές «μπότες» στα πίσω πόδια.
 • Bicolour: Οι Ράγκντολ που χαρακτηρίζονται ως Bicolour έχουν επίσης ένα ευδιάκριτο point-σχέδιο, αλλά το βασικό χρώμα τους είναι πιο ανοιχτόχρωμο, έχουν μια μάσκα με ένα ανεστραμμένο "V", το οποίο ξεκινά από το μέτωπο και καταλήγει στην ουρά. Τα πόδια είναι λευκά.Ως point-γάτες, τα γατάκια Ράγκντολ γεννιούνται λευκά και αναπτύσσουν μόλις μετά τα τρία με τέσσερα χρόνια ζωής τους τον τελικό χρωματισμό τους!Το μεταξένιο τρίχωμα της Ράγκντολ είναι ημι-μακρύ, αλλά λόγω του ελάχιστου υπομανδύα, η περιποίησή του θεωρείται εύκολη. Κάθε γάτα είναι διαφορετική όπως και κάθε ιδιοκτήτης γάτας έχει διαφορετικά σημεία ανοχής, όσον αφορά τις τρίχες που αφήνει η γάτα του σε ρούχα ή έπιπλα - αλλά συνήθως αρκεί να βουρτσίζετε τη Ράγκντολ μία φορά την εβδομάδα, και συχνότερα κατά την αλλαγή του τριχώματος, εάν χρειαστεί.

Χαρακτήρας

Είστε της άποψης ότι μόνο η εμφάνιση δεν αρκεί; Οι λάτρεις της Ράγκντολ δεν είναι ενθουσιασμένοι μόνο από την εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνιση και τα μεγάλα, μπλε μάτια της φυλής αλλά και απο τον χαρακτήρα της.

Οι Ράγκντολ είναι πολύ κοινωνικές γάτες. Είναι πράες και καλόψυχες, φιλήσυχες και φιλομαθείς - αλλά κυρίως χουχουλιάρες και παιχνιδιάρες και τους αρέσει να ακολουθούν τους δικούς τους ανθρώπους σε κάθε τους βήμα. Για το λόγο αυτό, πολλοί εκτροφείς την χαρακτηρίζουν ως «σκύλο με μορφή γάτας». Οι Ράγκντολ κάνουν παρέα με τους ανθρώπους της οικογένειά τους - παρ’ όλα αυτά από κανένα σπίτι με Ράγκντολ δεν πρέπει να λείπει μια δεύτερη γάτα για να παίζουν μαζί! Οι γάτες θεωρούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα ως ακοινώνητες, αλλά ιδιαίτερα κοινωνικές γάτες, όπως οι Ράγκντολ, ωφελούνται από τη συμβίωση με ένα άλλο ζώο του ιδίου είδους.

Τα ήρεμα ζώα ενδείκνυνται επίσης για διαμονή στο σπίτι, κατά προτίμηση και με πρόσβαση σε ένα ασφαλισμένο μπαλκόνι ή με παράθυρα που διαθέτουν κάγκελα. Παρ' όλα αυτά, σε αποκλειστική παραμονή στο σπίτι θα έπρεπε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, ώστε η γάτα να παραμένει πλήρως απασχολημένη πνευματικά και σωματικά! Με απλά λόγια αυτό σημαίνει: μην αμελείτε να αφιερώνετε χρόνο για να παίζετε με τη Ράγκντολ σας. Η ενδεδειγμένη για γάτες επίπλωση σπιτιού προσφέρει άφθονο χώρο για κρυψώνες, ανάπαυση, παιχνίδια και εξερεύνηση. Ωστόσο, προκειμένου να θεωρείται ένα σπίτι ενδεδειγμένο για γάτες Ράγκντολ, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι μεγάλο! Έξυπνα τοποθετημένες δυνατότητες αναρρίχησης, όπως για παράδειγμα ένα ονυχοδρόμιο ή μια ξαπλώστρα παραθύρου προσφέρουν στη γάτα μια «τρίτη διάσταση», την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει, ανάλογα με τα κέφια και τη διάθεσή της, για έναν υπνάκο, για παρακολούθηση του περιβάλλοντα χώρου ή για αναρρίχηση και παιχνίδια.

Ιστορία

Η φιλική στον άνθρωπο Ράγκντολ είναι μια πολύ νέα φυλή γάτας, της οποίας η προέλευση ανέρχεται στη δεκαετία του 1960. Αυτή που καθιέρωσε ως πρώτη εκτροφέας τη γάτα Ράγκντολ ήταν η γατόφιλη Ann Baker από την Καλιφόρνια. Με τη βοήθεια ενός γάτου που έμοιαζε με τουρκική γάτα Αγκύρας, και το ζευγάρωμα με άλλες αγνώστου προελεύσεως γάτες ξεκίνησε η εκτροφή αυτής της φυλής. Ο γάτος της Ann Baker από τον οποίο ξεκίνησε η εκτροφή, πρέπει να αντιστοιχούσε στον τύπο της σημερινής Ράγκντολ: Μεγαλόσωμος, με ημι-μακρύ τρίχωμα και όμορφα μπλε μάτια. Η Ann Baker έδωσε στη φυλή της το όνομα «Ράγκντολ», που στα αγγλικά σημαίνει «πάνινη κούκλα». Η επιλογή αυτού του ονόματος απο την Αnn δεν έγινε τυχαία καθώς οι γάτες Ράγκντολ «αφήνονται» χαλαρά στην αγκαλιά σας, όταν τις κρατάτε - όπως μια πάνινη κούκλα. Ένα όνομα που ταιριάζει απόλυτα στην εξαιρετικά χαλαρή αυτή γάτα!

Όπως συμβαίνει συχνά στους κύκλους των εκτροφέων, δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση προέκυψαν διαπροσωπικά προβλήματα: όταν η Ann Baker κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το όνομα «Ράγκντολ» και αύξησε τις εισφορές για κάθε ζώο από τη σειρά απογόνων της εκτροφής της, πολλοί εκτροφείς αποσύρθηκαν από την αρχική σειρά απογόνων της Ράγκντολ και έκαναν τη φυλή Ράγκντολ σε αυτό που είναι σήμερα.

Η Ράγκντολ δεν είναι λοιπόν μόνο μια πολύ νέα φυλή, αλλά και η πρώτη φυλή γάτας, για την οποία χορηγήθηκε ποτέ δίπλωμα ευρεσιτεχνίας...

Εκτροφή

Οι Ράγκντολ θεωρούνται απλές καθαρόαιμες γάτες που δεν δημιουργούν προβλήματα. Ωστόσο όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί εμφανίζουν μια προδιάθεση για ορισμένες κληρονομικές ασθένειες. Η εκτροφή που προέρχεται από το ζευγάρωμα γατών που συνδέονται συγγενικά μεταξύ τους μπορεί να ενισχύσει ενδεχομένως αυτή την προδιάθεση. Δυστυχώς, αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση και για τη Ράγκντολ.

Ακόμη και αν η Ράγκντολ θεωρείται γενικά γερή και υγιής, τείνει να έχει λίθους στην ουροδόχο κύστη και μια καρδιακή πάθηση, η οποία είναι γνωστή ως υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (HCM). Η HCM θεωρείται η πιο κοινή καρδιακή πάθηση που εμφανίζεται στις γάτες, προκαλείται από πάχυνση του καρδιακού μυός και μπορεί να διαγνωστεί με υπερηχογράφημα καρδιάς. Εν τω μεταξύ, υπάρχει επίσης ένα γενετικό τεστ για την HCM, ώστε οι υπεύθυνοι εκτροφείς να μπορούν να αποκλείσουν εγκαίρως από την εκτροφή τα άρρωστα ζώα! Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι μια εκτροφή θα είναι πλήρως απαλλαγμένη από οποιαδήποτε προδιάθεση για υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια... Για το λόγο αυτό, κάθε εκτροφέας θα έπρεπε να εξετάζει τα ζώα του εγκαίρως στον κτηνίατρο, προκειμένου να αποκλείει πιθανή κληροδότηση της πάθησης στους απογόνους.

Η επιλογή του σωστού εκτροφέα

Η συχνή εμφάνιση κληρονομικών ασθενειών σε καθαρόαιμες γάτες δείχνει επανειλημμένα, πόσο σημαντική είναι η επιλογή του σωστού εκτροφέα. Ένας επαγγελματίας εκτροφέας βλέπει τις γάτες του ως μέλη της οικογένειάς του - αναλαμβάνει ευθύνη για τα ζώα του και τους απογόνους τους. Αυτό περιλαμβάνει επίσης συνετό ζευγάρωμα των μεμονωμένων ζώων, καλή πρόληψη της υγείας τους, καθώς και κατάλληλο περιβάλλον και ενδεδειγμένη διατροφή. Ένας καλός εκτροφέας δεν πουλά τα ζώα του πριν από τη δωδέκατη εβδομάδα της ζωής τους. Τα γατάκια χρειάζονται τουλάχιστον τρεις μήνες, ώστε να μάθουν από τη μητέρα και τα αδέλφια τους ό,τι είναι σημαντικό για μια γάτα. Μία φάση, η οποία είναι συναρπαστική και κουραστική συγχρόνως όχι μόνο για τον εκτροφέα, αλλά και για τη μητέρα-γάτα! Προκειμένου μια μητέρα-γάτα να μπορεί να κοινωνικοποιήσει επαρκώς τα γατάκια της, θα έπρεπε συνεπώς να έχει επαρκή χρόνο ανάκτησης δυνάμεων μεταξύ κάθε μεμονωμένης γέννας. Για αυτό το λόγο, ένας υπεύθυνος εκτροφέας δεν προσφέρει απαραίτητα πολλές γέννες και φυλές ταυτόχρονα. Ό,τι φαίνεται οικονομικά συμφέρον, δεν είναι πάντα το καλύτερο για τα εμπλεκόμενα ζώα!

Φυσικά όλα αυτά έχουν κάποιο κόστος. Ένα ζώο εκτροφείου κοστίζει από 1.500 ευρώ και πάνω - ζώα που έχουν αποκλειστεί από την εκτροφή, υπάρχουν και φθηνότερα. Οι λάτρεις της Ράγκντολ θα πρέπει να υπολογίζουν ωστόσο μια τιμή γύρω στα 1.000 ευρώ.

Αν τώρα σας περνά από το μυαλό η ιδέα, να αποκτήσετε μια «καθαρόαιμη γάτα χωρίς χαρτιά» μέσω του Ebay ή μικρών αγγελιών της τοπικής αγοράς, προσοχή: κάθε Ράγκντολ αξίζει την τιμή της. Υπολογίστε μια φορά όλες τις δαπάνες, που δημιουργούνται σε έναν εκτροφέα κατά τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής μιας νεογέννητης γάτας... Από τα πιθανά έξοδα κάλυψης των αναγκών για τροφές και επισκέψεις στον κτηνίατρο για τη μητέρα-γάτα και τα γατάκια προστίθεται μέχρι εδώ κάποιο κόστος, που σπάνια καλύπτεται πλήρως από την τιμή αγοράς της γάτας. Η συμμετοχή ως μέλος σε ένωση εκτροφέων και η πιθανή έκδοση εγγράφων αποτελούν τα υπόλοιπα έξοδά της.

Η εκτροφή είναι ένα ακριβό χόμπι και όποιος μπορεί να προσφέρει «καθαρόαιμες γάτες χωρίς χαρτιά» σε χαμηλή τιμή, πρέπει να κάνει οικονομία. Χωρίς την επίβλεψη μιας ένωσης εκτροφέων, ο «εκτροφέας» δεν ζευγαρώνει απαραίτητα με τη δέουσα υπευθυνότητα και σπάνια προσφέρει στις γάτες του την αναγκαία, αλλά δαπανηρή πρόληψη της υγείας τους, ώστε να αποκλειστούν πιθανές κληρονομικές ασθένειες. Ενδεχομένως αυτός εκτρέφει επίσης περισσότερες φυλές ταυτόχρονα και αφήνει τις μητέρες-γάτες να μεγαλώσουν νεογνά που προέρχονται από περισσότερες από μία γέννες ετησίως. Εκτιμήστε την κατάσταση σφαιρικά και μην πείθεστε μόνο από την οικονομική τιμή.

Οι γατόφιλοι, που είναι γοητευμένοι από τη Ράγκντολ, αλλά δεν έχουν όλα τα χρήματα για να την αγοράσουν, συχνά θα βρουν κάτι αντίστοιχο στο καταφύγιο ζώων. Εκεί περιμένουν πολλές γάτες για ένα καλό νέο σπιτικό- συμπεριλαμβανομένων πολλών καθαρόαιμων γατών! Πολλοί εκτροφείς δίνουν ηλικιωμένες γάτες ή γάτες που αποκλείονται από την εκτροφή έναντι μιας μικρής συνεισφοράς των εξόδων.

Διατροφή

Ως μεγαλόσωμη φυλή γάτας, τα γατάκια Ράγκντολ περνούν πολύ απότομα στάδια ανάπτυξης. Μια ενδεδειγμένη στο είδος της, υψηλής ποιότητας διατροφή είναι συνεπώς το Α και το Ω, όσον αφορά στην εκτροφή υγιών γατών! Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής της, η γάτα θα πρέπει να τρώει όσο θέλει - προσέξτε ότι οι Ράγκντολ είναι συχνά ώριμες ήδη από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Έπειτα μπορείτε να βελτιστοποιήσετε την ποσότητα τροφής, ώστε να αποφύγετε την περιττή αύξηση του σωματικού βάρους τους.

Είτε ταΐζετε με ωμές τροφές, μαγειρεύετε εσείς οι ίδιοι είτε βασίζεστε σε υψηλής ποιότητας τροφές του εμπορίου για κατοικίδια ζώα: η σωστή τροφή για τη γάτα σας θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από μεγάλο ποσοστό σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες. Η υγρή τροφή θα έπρεπε να είναι η πρώτη επιλογή για ζώα με προδιάθεση για λίθους στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε υγρασία. 

Περιποίηση

Το μεσαίου μήκους τρίχωμα της Ράγκντολ θεωρείται εύκολο στην περιποίηση, λόγω της έλλειψης υπομανδύα. Ωστόσο, η εβδομαδιαία περιποίηση του τριχώματος της γάτας μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη, αν η γάτα σας εξοικειωθεί με τη χτένα και τη βούρτσα ήδη από την παιδική ηλικία της. Αρχικά βοηθά μια λιχουδιά κατά τη διάρκεια και μετά την περιποίηση του τριχώματος, ώστε να της φύγει ο τρόμος. Ως φιλικά προς τον άνθρωπο, χουχουλιάρικα ζώα, λίγες μόνο γάτες Ράγκντολ έχουν πρόβλημα, να αφήνουν τους ανθρώπους τους να τις χτενίζουν και να τις βουρτσίζουν για πολλή ώρα! Ακριβώς το αντίθετο: πολλές γάτες Ράγκντολ απολαμβάνουν στο έπακρο τις στιγμές περιποίησης του τριχώματος...

Παρά το τακτικό βούρτσισμα και χτένισμα, καταλήγουν συνεχώς νεκρές τρίχες στο πεπτικό σύστημα των ζώων. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αλλαγής τριχώματος μπορείτε να διευκολύνετε τη γάτα σας στη φυσική αποβολή των καταποθέντων τριχών, προσφέροντάς της γρασίδι για γάτες ή ταΐζοντάς την ειδικές λιχουδιές ή πάστες βύνης. Αυτά τα ελάχιστα «έξτρα» στη διατροφή της γάτας ενδείκνυνται ειδικά, εάν η γάτα σας τείνει να είναι δυσκοίλια!

Οι Ράγκντολ είναι υπέροχα, φιλικά προς τους ανθρώπους ζώα, που πείθουν με τη χουχουλιάρικη και συγχρόνως εντυπωσιακή εμφάνιση και τον καλό χαρακτήρα τους. Να χαίρεστε τη Ράγκντολ σας!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Γάτα του Σιάμ ή Σιαμαία (Siamese)

Μαζί με τη γάτα Περσίας, η γάτα Σιάμ ή Σιαμαία είναι μία από τις αρχαιότερες και πιο διάσημες φυλές γάτας. Η φυλή προέρχεται από μία ευρέως διαδεδομένη μετάλλαξη, που εμφανίστηκε πριν από περίπου 500 χρόνια και έχει τις ρίζες της στην Ασία, δηλαδή το Σιάμ, τη σημερινή Ταϊλάνδη. Το ταξίδι των γατών Σιάμ προς τα άλλα μέρη του δυτικού κόσμου ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκείνη την εποχή οι γάτες διέμεναν κυρίως στις αυλές βασιλιάδων και αποτελούσαν σύμβολο υψηλής κοινωνικής θέσης.
1 min

Γάτα Περσίας (Persian)

Η χνουδωτή γάτα Περσίας, ή αλλιώς Περσική γάτα, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γάτες. Είναι παράξενο, αλλά η Περσική γάτα, η οποία στα περσικά ονομάζεται “Gorbe-ye irāni”, δηλαδή Ιρανική γάτα, ανήκει στις αρχαιότερες φυλές γάτας -  αν και δεν προέρχεται καν από την Ανατολή!
1 min

Βρετανική Κοντότριχη (British Shorthair)

Αναζητάτε μια γάτα που να συμπληρώνει τέλεια την οικογένειά σας με τον ήρεμο και ισορροπημένο χαρακτήρα της και να μπορείτε να την έχετε συνεχώς εντός σπιτιού; Τότε κατά πάσα πιθανότητα θα σας προτείνουν μία γάτα της φυλής «Βρετανική Κοντότριχη». Ένας «γατόφιλος» δύσκολα μπορεί να αντισταθεί στο πλούσιο τρίχωμα και τα μεγάλα μάτια της Βρετανικής Κοντότριχης, αποκαλούμενης και ως British Shorthair. Επιπλέον, ο χαρακτήρας της Βρετανικής Κοντότριχης είναι απλά αξιαγάπητος! Αλλά τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε σχετικά; Το πορτρέτο της συγκεκριμένης φυλής, που σκιαγραφήσαμε για εσάς, παρουσιάζει λεπτομερώς τις κοντότριχες αυτές γάτες από τη Μεγάλη Βρετανία και προσφέρει συμβουλές για την απόκτηση, εκτροφή, διατροφή και πρόληψη για την υγεία τους. Η Βρετανική Κοντότριχη είναι μια πέρα για πέρα απλή φυλή: ο φιλικός, μάλλον ήσυχος χαρακτήρας της είναι εμφανής σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό - ακόμη και όταν στην οικογένεια ανήκουν παιδιά ή άλλα ζώα.