Ρεξ Κορνουάλης (Cornish Rex)

Rex Kornouális (Cornish Rex)

Κοντότριχες και μακρύτριχες γάτες συναντά κανείς συχνά στο «γατόκοσμο». Ωστόσο, οι γάτες με σγουρό τρίχωμα και πόσο μάλλον χωρίς καθόλου εξωτερικό μανδύα είναι σπάνιες! Μία από τις σπάνιες φυλές γάτας, οι εκπρόσωποι των οποίων έχουν μια εντυπωσιακή υφή τριχώματος, είναι η Ρεξ Κορνουάλης.

Εμφάνιση

Το τρίχωμα της Ρεξ Κορνουάλης θυμίζει αυτό ενός τυφλοπόντικα γεγονός που αποτελεί και  ξεχωριστό χαρακτηριστικό της φυλής. Τη δεκαετία του ’50 αυτή η ενδιαφέρουσα υφή τριχώματος εμφανίστηκε μέσω μιας τυχαίας μετάλλαξης σε ένα αγρόκτημα στην Κορνουάλη της Αγγλίας, και έκτοτε βελτιώθηκε σκόπιμα. Οι σγουρές τρίχες της Ρεξ Κορνουάλης προκλήθηκαν από μια τυχαία μετάλλαξη, η οποία ωστόσο διαφέρει από τη μετάλλαξη, που προκαλεί τις σγουρές τρίχες στη φυλή Ντέβον Ρεξ. Ο όρος «Ρεξ» περιγράφει αυτή την ασυνήθιστη υφή του τριχώματος, αλλά κυρίως χρησιμοποιείται στην εκτροφή κουνελιών.

Αιτία για την κυματιστή υφή του τριχώματος της Ρεξ Κορνουάλης αποτελεί το γεγονός ότι έχει μόνο υπομανδύα. Για το λόγο αυτό, ο εξωτερικός μανδύας της Ρεξ Κορνουάλης είναι εξαιρετικά απαλός παρόμοιος με το τρίχωμα ενός κουνελιού ή με μετάξι... Ακόμη και οι τρίχες στο μουστάκι είναι σγουρές! Ωστόσο, λόγω του εξαιρετικά λεπτού τριχώματός της, η Ρεξ Κορνουάλης έχει επίσης υπερβολική ευαισθησία σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτή η φυλή ενδείκνυται μόνο υπό προϋποθέσεις για διαμονή εκτός σπιτιού - και ακόμη και εκεί προτιμά ζεστά μέρη για την ανάπαυσή της...

Στη Ρεξ Κορνουάλης επιτρέπονται όλα τα χρώματα, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Μονόχρωμη: Σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής, τα ζώα επιτρέπεται να είναι μονόχρωμα, κάθε χρώμα μπορεί να συνδυάζεται με λευκό. Το “black” (μαύρο), το “chocolate” (σοκολατί), το “orange” (πορτοκαλί), και οι εκάστοτε αραιώσεις “blue” (μπλε), “lilac” (λιλά) και “cream” (κρεμ) θεωρούνται αποδεκτά χρώματα.
  • Tabby: Σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής, οι Ρεξ Κορνουάλης επιτρέπεται να είναι ραβδωτές, δηλαδή “tabby”. Οι γάτες tabby βάσει του σχεδιασμού των ραβδώσεων που φέρουν, χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: στις “classic”, όπου οι ραβδώσεις έχουν στριφογυριστά μοτίβα, τις “mackerel”, όπου οι ραβδώσεις φαίνονται σαν στενές κάθετες κυρτές ρίγες, τις “spotted”, όπου οι ραβδώσεις φαίνονται σαν κηλίδες και τις “ticked”. Στον “ticked” χρωματισμό, κάθε μεμονωμένη τρίχα του τριχώματος έχει πολλαπλές αποχρώσεις του βασικού χρώματός της.
  • Δίχρωμη: Κάθε χρώμα τριχώματος της Ρεξ Κορνουάλης μπορεί να συνδυάζεται με λευκό.
  • Τρίχρωμη: Τα τρίχρωμα ζώα, που ονομάζονται επίσης «τόρτουασελ», είναι πάντα θηλυκά, λόγω της γενετικής τους βάσης.

Οι γάτες Ρεξ Κορνουάλης είναι μεσαίου μεγέθους και λεπτές. Οι θηλυκές γάτες ζυγίζουν έως 4 κιλά και οι αρσενικοί εκπρόσωποι του είδους έως 5 κιλά. Οι γάτες έχουν μια μυώδη, και παρ’ όλα αυτά λεπτή, σωματική διάπλαση. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα λεπτά πόδια, που θυμίζουν γάτες που ανήκουν στις ανατολίτικες φυλές. Ακόμη και η ουρά και το κεφάλι έχουν μακρύ και ιδιαίτερα λεπτό σχήμα. Αντιθέτως, τα αυτιά της Ρεξ Κορνουάλης εντυπωσιάζουν. Αυτά είναι ιδιαίτερα μεγάλα, και ξεκινούν πλατιά στη βάση, ενώ καταλήγουν να είναι τριγωνικά. Οβάλ, μεσαίου μεγέθους μάτια λάμπουν όλο χαρά για εξερεύνηση και μαρτυρούν ότι πίσω από τη χνουδωτή εμφάνιση της Ρεξ Κορνουάλης κρύβεται μια γάτα με φλογερό ταμπεραμέντο και όρεξη για εξερεύνηση...

Χαρακτήρας

Η Ρεξ Κορνουάλης έχει διατηρήσει τον αυθεντικό χαρακτήρα μιας γάτας αγροκτήματος. Είναι ζωηρή και χαίρεται να κινείται. Ορισμένοι ιδιοκτήτες αναφέρουν ότι οι γάτες διατηρούν ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία την αφέλεια μιας νεαρής γάτας. Λατρεύουν να αναπηδούν, να αναρριχώνται και να ανακτούν διάφορα αντικείμενα ή παιχνίδια! Η Ρεξ Κορνουάλης δεν χαρακτηρίζεται άδικα από τους οπαδούς της ως «σκύλος σε σώμα γάτας!» Ως ευφυές ζώο, η Ρεξ Κορνουάλης διερευνά τα πάντα με ιδιαίτερη περιέργεια και παίζει το ίδιο ευχάριστα με τους ανθρώπους της. Ωστόσο, απολαμβάνει ιδιαίτερα και τις στιγμές με αγκαλιές και χάδια με τους δικούς της ανθρώπους! Οι γάτες Ρεξ Κορνουάλης θεωρούνται φιλικές προς τους ανθρώπους, δένονται πλήρως με την ανθρώπινη οικογένειά τους. Ως κοινωνικά ζώα δεν τους αρέσει να μένουν μόνες τους, χωρίς παρέα.

Επιπλέον, μια Ρεξ Κορνουάλης γνωρίζει ακριβώς τι θέλει, και της αρέσει να γίνεται πάντα το δικό της - ακόμη και όσον αφορά στη συναναστροφή της με άλλες γάτες και με ανθρώπους! Μια καλά μελετημένη εκπαίδευση αποτελεί το Α και το Ω, προκειμένου η μικρόσωμη γατούλα σας να μην κάνει του κεφαλιού της... Αλλά ευτυχώς η εκπαίδευση μπορεί να συνδυάζεται με παιχνίδια και διασκέδαση. Έχετε ακούσει ποτέ μέχρι τώρα για εκπαίδευση “clicker” και “target training”; Τα ευφυή ζώα, όπως οι Ρεξ Κορνουάλης, λατρεύουν να απασχολούν το μυαλουδάκι τους! Αυτό είναι το πιο σημαντικό, διότι η Ρεξ Κορνουάλης ενδείκνυται για διαμονή στο σπίτι λόγω του λεπτού τριχώματός της. Προκειμένου τα έξυπνα αυτά ζώα να μην αισθάνονται πλήξη ή να μην τους μπαίνουν ανόητες ιδέες, ο άνθρωπος θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να φροντίζει για πολλές δυνατότητες απασχόλησης!

Ιστορία

Οι γάτες Ρεξ Κορνουάλης μπορεί να έχουν διαφορετική εμφάνιση από ότι πολλές δημοφιλείς φυλές. Ωστόσο, η καταγωγή τους είναι εντελώς ταπεινή: Η πρώτη γάτα με σγουρό τρίχωμα γεννήθηκε τη δεκαετία του '50 σε ένα αγρόκτημα της Κορνουάλης. Ο “Kallibunker”, ένας κρεμ γάτος με σγουρό τρίχωμα, διέφερε από τα αδέλφια του όχι μόνο όσον αφορά στην υφή του τριχώματός του. Ψηλόλιγνος, λεπτοκαμωμένος, με ένα στενό κεφάλι και μεγάλα αυτιά, καθώς και μακριά ουρά, ο γάτος προκάλεσε αίσθηση στην κοινότητα των εκτροφέων γάτας στην Αγγλία. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του δημιουργήθηκαν κατά πάσα πιθανότητα από μια αυθόρμητη μετάλλαξη. Προκειμένου να διατηρηθεί αυτό το γονίδιο και να δημιουργηθεί μια νέα φυλή, ο Kallibunker διασταυρώθηκε εκ νέου με τη μητέρα του. Τα γατάκια με σγουρό τρίχωμα, που προέκυψαν από αυτό το ζευγάρωμα, διασταυρώθηκαν με γάτες Βιρμανίας, Σιάμ και Βρετανικές Κοντότριχες. Το γονίδιο, που εξασφάλισε τον εξέχοντα, απαλό εξωτερικό μανδύα, κληροδοτείται με υπολειπόμενο τρόπο. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι αυτό κληροδοτείται κρυμμένο. Οι φορείς της γονιδιακής μετάλλαξης δεν εμφανίζουν απαραιτήτως το περίφημο, απαλό τρίχωμα της Ρεξ Κορνουάλης. Μπορούν ωστόσο να εξακολουθούν να το κληροδοτούν στους απογόνους τους: Εάν και οι δύο γονείς είναι φορείς του γονιδίου και κάθε γατάκι λαμβάνει από κάθε γονέα ένα από τα υπολειπόμενα γονίδια, τότε η μετάλλαξη συνεχίζεται ακόμη και στην εμφάνιση των γατών-απογόνων, στο λεγόμενο φαινότυπο.

Η φυλή Ντέβον Ρεξ έχει παρόμοια εμφάνιση με τη Ρεξ της Κορνουάλης. Σε αντίθεση με τις γάτες από την Κορνουάλη, το σγουρό τρίχωμα της Ντέβον Ρεξ βασίζεται σε μια διαφορετική μετάλλαξη. Η Ντέβον Ρεξ αποτελείται από υπομανδύα και περιορισμένο εξωτερικό μανδύα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια κυματιστή, απαλή υφή τριχώματος. Αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό προκαλείται από μια μετάλλαξη στο γονίδιο “LPAR6”. Αυτή οδηγεί σε μια διαταραχή του σχηματισμού πρωτεΐνης της τρίχας και σε αλλαγή της υφής του τριχώματος.

Φροντίδα και Συνθήκες Διαβίωσης

Σε αντίθεση με τις κοινές φήμες, το κοντό, απαλό τρίχωμα δεν κάνει τις Ρεξ Κορνουάλης υποαλλεργικές γάτες, που ενδείκνυνται ακόμη και για αλλεργικούς στην τρίχα της γάτας. Η λεγόμενη «αλλεργία στην τρίχα της γάτας» δεν έχει στην πραγματικότητα καμία σχέση με την ποσότητα των τριχών που μια γάτα έχει ή χάνει, αλλά προέρχεται από τη σύνθεση του σιέλου της εκάστοτε γάτας. Ακριβώς όπως και άλλες γάτες, οι Ρεξ Κορνουάλης χάνουν το τρίχωμά τους, και όπως στις περισσότερες φυλές γάτας, ο σίελός τους περιέχει την αλλεργιογόνο γλυκοπρωτεΐνη Fel d 1. Η απουσία του εξωτερικού μανδύα του τριχώματος δε σημαίνει λοιπόν ότι οι αλλεργικοί στο τρίχωμα της γάτας έχουν μεγαλύτερη ανοχή στην Ρεξ Κορνουάλης, σε σύγκριση με άλλες φυλές γάτας.

Η φροντίδα μιας Ρεξ Κορνουάλης δεν διαφέρει από τις ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης άλλων γατών. Το απαλό τρίχωμά της δεν χρειάζεται εξαιρετική φροντίδα, αλλά καθιστά τα ζώα ευαίσθητα, όσον αφορά σε ρεύματα και κρύο.  Η Ρεξ Κορνουάλης ενδείκνυται μόνο υπό προϋποθέσεις ως γάτα που της αρέσει να βγαίνει βόλτα έξω από το σπίτι. Αλλά παρ’ όλα αυτά, οι ευφυείς, ζωηρές γάτες θέλουν να είναι πλήρως απασχολημένες - γι’ αυτό ιδίως σε μια αποκλειστική διαμονή στο σπίτι καλό θα ήταν να προσφέρετε στη γάτα σας πολλές δυνατότητες για να αναρριχάται, να κρύβεται και να παίζει. Οι έξυπνες γάτες λατρεύουν τις προκλήσεις. Χαρίστε τους λοιπόν πολλές δυνατότητες για να παίζουν ανέμελα, ώστε να μην τους μπαίνουν ανόητες ιδέες!

Οι γάτες Ρεξ Κορνουάλης επωφελούνται, ακριβώς όπως και άλλες φυλές γάτας, από μια ενδεδειγμένη, πλήρως υγιεινή διατροφή. Ως σαρκοφάγα ζώα, οι γάτες χρειάζονται πολλή υγιεινή πρωτεΐνη. Μπορούν να αξιοποιήσουν τους υδατάνθρακες μόνο σε περιορισμένο βαθμό. Η ιδανική τροφή για τη Ρεξ Κορνουάλης βασίζεται έτσι στη σύνθεση του ποντικιού: Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τα ευαίσθητα γευστικά νεύρα της γάτας προτιμούν πράγματι τροφές που με 26 γραμμάρια πρωτεΐνης, 9 γραμμάρια λίπους και 8 γραμμάρια υδατανθράκων αντιστοιχούν στη σύνθεση της φυσικής λείας της... Αυτή η σύνθεση είναι ιδανική για να τραφεί μια γάτα ενδεδειγμένα. Για το λόγο αυτό, η τροφή για γάτες θα πρέπει να έχει μια όσο το δυνατόν υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας. Ως ζώα της ερήμου δεν δείχνουν να έχουν ανάγκη το μπολ με το νερό, και λαμβάνουν όλα τα αναγκαία υγρά κυρίως μέσω της τροφής. Ως εκ τούτου, η ιδανική τροφή για γάτες θα πρέπει να έχει μια πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία - σε αυτή την περίπτωση η υγρή τροφή ανταποκρίνεται περισσότερο στη φυσική διατροφή της γάτας από ότι η ξηρά τροφή.

Εκτός από το να παρέχετε μια ενδεδειγμένη διατροφή στη Ρεξ Κορνουάλης, θα πρέπει να την πηγαίνετε μία φορά ετησίως στον κτηνίατρο της εμπιστοσύνης σας, όπως άλλωστε θα πρέπει να κάνετε και για όλες τις άλλες γάτες. Πέρα των πιθανόν απαραίτητων εμβολιασμών, αυτός μπορεί να βάλει τη γάτα σας ακριβώς κάτω από μικροσκόπιο, να ακροαστεί την καρδιά και τους πνεύμονες και να διευκρινίσει πιθανές σας ερωτήσεις.

Εκτροφή

Η Ρεξ Κορνουάλης είναι μια από τις μάλλον πιο άγνωστες φυλές γάτας. Ο λόγος είναι, μεταξύ άλλων, ότι το χαρακτηριστικό τρίχωμα των γατών κληροδοτείται κρυμμένο, με υπολειπόμενο τρόπο. Παρ' όλα αυτά, ακόμη και στη Γερμανία και την Ευρώπη υπάρχουν εκτροφείς, οι οποίοι ασχολούνται με την αναπαραγωγή της γάτας Ρεξ Κορνουάλης που διακρίνεται για τη σταθερή φύση του χαρακτήρα της, και το ιδιαίτερο, σγουρό τρίχωμα.

Η εκτροφή είναι μια δύσκολη διαδικασία: οι επαγγελματίες εκτροφείς είναι μέλη σε μια από τις πολυάριθμες ενώσεις εκτροφέων γάτας. Τα ζώα τους έχουν έτσι χαρτιά, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη διαφορά από τους λεγόμενους «παραγωγούς», που προσφέρουν στις μικρές αγγελίες της εφημερίδας «καθαρόαιμες γάτες χωρίς χαρτιά σε προσιτή τιμή». Ένας υπεύθυνος εκτροφέας εξασφαλίζει ότι τα ζώα του εκτρέφονται σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής, αλλά προτεραιότητα δίνεται πάντα στο ίδιο το ζώο - ιδιαίτερη σημασία έχει λοιπόν μια ενδεδειγμένη διατροφή, η φροντίδα από τον κτηνίατρο και το ζευγάρωμα με σύνεση, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές γενετικές ιδιαιτερότητες και τους κινδύνους. Ένας υπεύθυνος εκτροφέας προβαίνει σε καλά μελετημένο ζευγάρωμα των ζώων του. Φυσικά τα ζώα του είναι αποπαρασιτωμένα και εμβολιασμένα. Ο ίδιος τα πηγαίνει τακτικά στον κτηνίατρο για έλεγχο, και συντροφεύει τη μητέρα-γάτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γέννας. Αυτός φροντίζει τα γατάκια-απογόνους όλο το εικοσιτετράωρο, τους προσφέρει την καλύτερη δυνατή τροφή και την απαραίτητη πρόληψη της υγείας τους. Σε αυτή περιλαμβάνεται συχνά επίσης η βασική ανοσοποίηση έναντι κοινών μολυσματικών ασθενειών και, εάν κρίνεται αναγκαίο, μια αποπαρασίτωση. Επίσης, ένας ευσυνείδητος εκτροφέας δίνει τα γατάκια του το νωρίτερο σε ηλικία 12 εβδομάδων. Διότι αυτός γνωρίζει ότι κατά τους πρώτους τρεις μήνες τα γατάκια μαθαίνουν από τα ζώα-γονείς και τα αδέλφια όλα, όσα είναι σημαντικά για τη μετέπειτα ζωή τους. Μόνο τα γατάκια, που έχουν τη δυνατότητα να περάσουν αυτή τη σημαντική φάση «διάπλασης» μαζί με την οικογένειά τους, μεγαλώνουν και γίνονται καλά κοινωνικοποιημένα, ψυχικά και σωματικά υγιή ζώα.

Όλα αυτά παραλείπονται σε μη επαγγελματίες εκτροφείς, οι οποίοι προσφέρουν τα ζώα τους σε χαμηλή τιμή. Σε αυτή την περίπτωση, η υποτιθέμενη τιμή ευκαιρίας γίνεται συχνά εις βάρος της υγείας των ζώων.

Για το λόγο αυτό, εμπιστευθείτε μόνο έναν επαγγελματία, υπεύθυνο εκτροφέα για την αγορά της Ρεξ Κορνουάλης σας. Ωστόσο, οι καθαρόαιμες γάτες έχουν και το κόστος τους: μια Ρεξ Κορνουάλης κοστίζει συνήθως πάνω από 700 ευρώ. Όποιος μπορεί να διαθέσει τόσα χρήματα, θα πρέπει να μη διστάσει να ρίξει μια ματιά στο τοπικό καταφύγιο ζώων. Διότι τα «χαρτιά» δεν προστατεύουν τη γάτα από τις δοκιμασίες και τις ταλαιπωρίες της ζωής - και έτσι πολλές καθαρόαιμες γάτες εξακολουθούν να βρίσκονται σε καταφύγια προστασίας ζώων. Ίσως λοιπόν να βρείτε κι εσείς εκεί τη γάτα των ονείρων σας!

Σας ευχόμαστε να απολαύσετε τη δική σας Ρεξ Κορνουάλης, και να περνάτε υπέροχες στιγμές παίζοντας και διασκεδάζοντας μαζί της!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Γάτα του Σιάμ ή Σιαμαία (Siamese)

Μαζί με τη γάτα Περσίας, η γάτα Σιάμ ή Σιαμαία είναι μία από τις αρχαιότερες και πιο διάσημες φυλές γάτας. Η φυλή προέρχεται από μία ευρέως διαδεδομένη μετάλλαξη, που εμφανίστηκε πριν από περίπου 500 χρόνια και έχει τις ρίζες της στην Ασία, δηλαδή το Σιάμ, τη σημερινή Ταϊλάνδη. Το ταξίδι των γατών Σιάμ προς τα άλλα μέρη του δυτικού κόσμου ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκείνη την εποχή οι γάτες διέμεναν κυρίως στις αυλές βασιλιάδων και αποτελούσαν σύμβολο υψηλής κοινωνικής θέσης.
1 min

Γάτα Περσίας (Persian)

Η χνουδωτή γάτα Περσίας, ή αλλιώς Περσική γάτα, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γάτες. Είναι παράξενο, αλλά η Περσική γάτα, η οποία στα περσικά ονομάζεται “Gorbe-ye irāni”, δηλαδή Ιρανική γάτα, ανήκει στις αρχαιότερες φυλές γάτας -  αν και δεν προέρχεται καν από την Ανατολή!
1 min

Βρετανική Κοντότριχη (British Shorthair)

Αναζητάτε μια γάτα που να συμπληρώνει τέλεια την οικογένειά σας με τον ήρεμο και ισορροπημένο χαρακτήρα της και να μπορείτε να την έχετε συνεχώς εντός σπιτιού; Τότε κατά πάσα πιθανότητα θα σας προτείνουν μία γάτα της φυλής «Βρετανική Κοντότριχη». Ένας «γατόφιλος» δύσκολα μπορεί να αντισταθεί στο πλούσιο τρίχωμα και τα μεγάλα μάτια της Βρετανικής Κοντότριχης, αποκαλούμενης και ως British Shorthair. Επιπλέον, ο χαρακτήρας της Βρετανικής Κοντότριχης είναι απλά αξιαγάπητος! Αλλά τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε σχετικά; Το πορτρέτο της συγκεκριμένης φυλής, που σκιαγραφήσαμε για εσάς, παρουσιάζει λεπτομερώς τις κοντότριχες αυτές γάτες από τη Μεγάλη Βρετανία και προσφέρει συμβουλές για την απόκτηση, εκτροφή, διατροφή και πρόληψη για την υγεία τους. Η Βρετανική Κοντότριχη είναι μια πέρα για πέρα απλή φυλή: ο φιλικός, μάλλον ήσυχος χαρακτήρας της είναι εμφανής σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό - ακόμη και όταν στην οικογένεια ανήκουν παιδιά ή άλλα ζώα.