Ρωσική Μπλε (Russian Blue)

Rosikí Ble

Με την πρώτη ματιά, η μπλε-γκρι "Ρωσική Μπλε" φαίνεται να μοιάζει με τη Σαρτρέ ή τις μπλε-γκρι Βρετανικές Κοντότριχες. Με μια πιο προσεκτική ματιά ωστόσο αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτές οι φυλές γάτας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέονται!

Εμφάνιση

Η σωματική διάπλαση της Ρωσικής Μπλε είναι κομψή και χαριτωμένη. Οι μεσαίου μεγέθους γάτες με βάρος τριών έως πέντε κιλών και μακριά πόδια, διαφέρουν αρκετά σε σχέση με τη πιο στιβαρή σωματική διάπλαση της Βρετανικής Κοντότριχης. Αντιθέτως, η γάτα Σαρτρέ της μοιάζει περισσότερο - αν δεν ήταν τα μάτια, που στη Σαρτρέ είναι κίτρινα, ενώ στη Ρωσική Μπλε φωτεινό σμαραγδί.

Το κεφάλι της Ρωσικής Μπλε έχει σφηνοειδές σχήμα, τα μάτια και τα αυτιά έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι το τονισμένο «μαξιλάρι» του μουστακιού στο πρόσωπο της Ρωσικής Μπλε, που της χαρίζει μια ιδιαίτερη έκφραση προσώπου, αντιπροσωπευτική για τη φυλή της.

Το μαλακό τρίχωμα της Ρωσικής Mπλε την κάνει μοναδική. Στο μπλε-γκρι τρίχωμα με ασημένια λάμψη αποδίδεται και το ίδιο το όνομα της φυλής! Κάθε τύπου σκίαση του τριχώματος, κηλίδες ή σχέδιο τιγρέ είναι ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής. Ακόμη και το ρινάριο (rhinarium) και τα πρόσθια πέλματα πρέπει ιδανικά να είναι μπλε. Σήμερα μάλιστα εκτρέφονται γάτες με άσπρο και μαύρο χρώμα, αλλά δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί από όλες τις ενώσεις εκτροφέων. Τα Ρωσικά Μπλε γατάκια, ωστόσο, έρχονται συχνά στον κόσμο με σχέδια «φαντάσματα» (ghost markings), τα οποία όμως το αργότερο σε ηλικία ενός έτους θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε ένα μονόχρωμο τρίχωμα χωρίς σχέδια. Εκτός από το χρώμα, η μεταξένια υφή του τριχώματος είναι επίσης μοναδική: ο εξωτερικός μανδύας και ο υπομανδύας της Ρωσικής Μπλε έχουν το ίδιο μήκος - με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κοντό, μαλακό τρίχωμα με βελούδινη υφή. Η Ρωσική Μπλε είναι η μόνη γνωστή φυλή γάτας με τέτοιου είδους διπλό μανδύα τριχώματος!

Χαρακτήρας

Αναζητάτε μια ιδιαίτερα πιστή, έξυπνη, φιλική γάτα; Τότε μάλλον θα ενθουσιαστείτε με τη Ρωσική Μπλε.

Οι Ρωσικές Μπλε θεωρούνται χαδιάρες, μέτρια δραστήριες γάτες. Ενώ ως γατάκια είναι συχνά παιχνιδιάρικα και γεμάτα ταμπεραμέντο, αυτή η συμπεριφορά αλλάζει, στη φάση της ενηλικίωσης. Τότε το δραστήριο, ζωηρό γατάκι γίνεται ένας πράος αθλητής γεμάτος αυτοπεποίθηση. Γι’ αυτό, θεωρούνται συχνά ιδανικές για διαμονή στο σπίτι. Προσοχή όμως: η Ρωσική Μπλε είναι ιδιαίτερα ευφυής, θέλει να δέχεται προκλήσεις και να ενθαρρύνεται! Για τις περισσότερες Ρωσικές Μπλε δεν αποτελεί καθόλου πρόβλημα να ανοίγουν πόρτες ή συρτάρια με τροφές. Αυτή η γάτα θέλει να είναι απασχολημένη, ώστε να μην της μπαίνουν ιδέες - και δεδομένου ότι είναι ιδιαίτερα φιλική προς τους ανθρώπους, αγαπά ιδίως τα παιχνίδια μαζί τους. Η στοχευμένη εκπαίδευση και εκπαίδευση με κλίκερ είναι μόνο δύο τρόποι, ώστε η Ρωσική Μπλε να διοχετεύει με σωστό τρόπο τη χαρά της για εξερεύνηση. Η φιλομαθής γάτα αγαπά τα παιχνίδια ευφυΐας, εξίσου όπως τα παιχνίδια αναζήτησης τροφών. Πολλές Ρωσικές Μπλε φαίνεται μάλιστα να είναι πρόθυμες να μάθουν ζογκλερικά κόλπα, κάτι το οποίο φυσικά εξαρτάται κυρίως από το προσωπικό ταπεραμέντο της κάθε γάτας.

Καθώς οι Ρωσικές Μπλε είναι κοινωνικές γάτες που αγαπούν την οικογένεια, καλό είναι να μένουν με άλλη μία ή περισσότερες γάτες, ειδικά εάν θέλετε να την κρατάτε μέσα στο σπίτι από το οποίο λείπετε συχνά.  Οι υπόλοιπες γάτες δεν πρέπει να είναι απαραίτητα της ίδιας φυλής, μιας και η Ρωσική Μπλε συμπεριφέρεται και σε άλλες φυλές γάτας με αυτοπεποίθηση, φιλικό και ήρεμο τρόπο. Όπως και σε όλες τις γάτες, η πλήρης κοινωνικοποίηση μεταξύ των γατών είναι απαραίτητη, ώστε να μπορούν να συναναστρέφονται εύκολα. Όποιος αποκτά τη Ρωσική Μπλε του από έναν επαγγελματία εκτροφέα, είναι σημαντικό να δώσει σημασία στο να είναι οι γάτες και τα γατάκια σωστά κοινωνικοποιημένα και να μην απομακρύνονται τα γατάκια από τις μαμάδες τους, προτού συμπληρώσουν δώδεκα εβδομάδες ζωής.

Ιστορία

Οι Ρωσικές Μπλε γάτες δεν είναι πάντα ίδιες. Σήμερα είναι γνωστοί τρεις κύριοι τύποι εκτροφής στην Ευρώπη, οι οποίοι λόγω της εκάστοτε ιστορίας τους, διαφέρουν εν μέρει σημαντικά ο ένας από τον άλλο.

Ο σιβηρικός/σκανδιναβικός τύπος εκτροφής είναι κάπως μικρότερος, ιδιαίτερα κομψός και τα αυτιά του έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Αυτός ο πιο σκουρόχρωμος τύπος είναι πιο ντροπαλός προς τους ανθρώπους και ως εκ τούτου, δεν προτιμάται από πολλούς εκτροφείς.

Ο αμερικάνικος τύπος εκτροφής είναι ο πιο κομψός από όλους. Μεσαίου μεγέθους, με ένα μάλλον πιο ανοιχτό χρωματισμό και αυτιά με πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, η γάτα αυτού του τύπου είναι ιδιαίτερα κοινωνική και φιλική ακόμη και προς ξένους.

Ο αγγλικός τύπος εκτροφής είναι πιο δυνατός. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό είναι η πιο στενή, κάθετη θέση των αυτιών της Ρωσικής Μπλε του αγγλικού τύπου εκτροφής. Όσον αφορά στο χαρακτήρα, οι γάτες αυτού του τύπου είναι κάτι μεταξύ του σιβηρικού και αμερικάνικου τύπου εκτροφής.

Υπάρχουν όμως και μίξεις αυτών των τύπων – κάτι που είναι πολύ επιθυμητό για να διατηρηθεί η γενετική ποικιλότητα!

 Αλλά γιατί οι αντίστοιχοι τύποι εκτροφής διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ τους; Η απάντηση μπορεί να δοθεί, αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία της Ρωσικής Μπλε. Η Ρωσική Μπλε προέρχεται από τη Ρωσία, όπως άλλωστε υποδηλώνει και το όνομά της. Εικάζεται ότι εμφανίστηκε ως φυσική φυλή στο Αρχάγγελσκ, πόλη και σημαντικό λιμάνι στη Βόρεια Ρωσία, από όπου οι Βρετανοί ναύτες την εισήγαγαν στην Αγγλία γύρω στο 1860. Η πρώτη Ρωσική Μπλε εμφανίστηκε το 1865 σε βιβλία - παρουσιάστηκε ως «η Γάτα του Αρχάγγελου» στο Crystal Palace στην Αγγλία. Το 19ο αιώνα, η φυλή ήταν δημοφιλής τόσο στην Αγγλία, όσο και στην τσαρική αυτοκρατορία στη Ρωσία. Από το 1937, η Ρωσική Μπλε αναγνωρίζεται ως ξεχωριστή φυλή. Με τον ερχομό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο πληθυσμός της Ρωσικής Μπλε μειώθηκε υπερβολικά, ωστόσο η φυλή μπόρεσε να σωθεί, χάρη σε διασταυρώσεις με Σιαμαίες, Βρετανικές Κοντότριχες και Ευρωπαϊκές Κοντότριχες γάτες. Έτσι, το τρίχωμα της Ρωσικής Μπλε έγινε πιο κοντό και πιο πυκνό, ενώ τα μάτια της απέκτησαν ένα βαθύ πράσινο σμαραγδί χρώμα.

Αλλά η ιστορία εκτροφής της δεν έχει ακόμη φτάσει στο τέλος της! Έτσι, όπως και στο παρελθόν, γίνονται ακόμη προσπάθειες, ώστε να αναγνωριστούν οι λευκές και μαύρες Ρωσικές Μπλε. Στη δεκαετία του ’60 ιδρύθηκε στην Αγγλία το „The Russian White and Black Program“: ο Frances McLeod (Arctic) ξεκίνησε να εκτρέφει γάτες της φυλής «Ρωσική Λευκή» και «Ρωσική Μαύρη». Η αυστραλιανή Mavis Jones ζευγάρωσε μια λευκή οικόσιτη γάτα με μια Ρωσική Μπλε στη δεκαετία του ’70. Στόχος της ήταν η δημιουργία μιας νέας χρωματικής παραλλαγής της φυλής, ονόματι «Ρωσική Λευκή». Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, αυτά τα υβρίδια της Ρωσικής Μπλε αναγνωρίστηκαν από τη Λέσχη Γάτας του Βασιλικού Αγροτικού Συλλόγου στη Νέα Νότια Ουαλία (RAS Cat Club of NSW) ως χρωματική παραλλαγή της Ρωσικής Μπλε. Εν τω μεταξύ, οι μαύρες και λευκές παραλλαγές της Ρωσικής Μπλε αναγνωρίστηκαν επίσης σε ενώσεις εκτροφέων στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Αφρική. Η Αμερικάνικη Ένωση Φίλων της Γάτας αναγνώρισε εν τω μεταξύ τη «Ρωσική Μαύρη» (Russian Black) και τη «Ρωσική Λευκή» (Russian White) ως πρωταθλήτριες, εκεί παρουσιάζεται ως «Ρωσική Κοντότριχη». Το πρότυπο της φυλής της αντιστοιχεί στη Ρωσική Μπλε, αλλά μπορεί να έχει επίσης μονόχρωμο μαύρο ή μονόχρωμο λευκό χρώμα. Το χρώμα των ματιών θα πρέπει να αντιστοιχεί στο φωτεινό πράσινο, όπως στη Ρωσική Μπλε.

Η πλειοψηφία των ενώσεων εκτροφέων, ωστόσο, εξακολουθεί να αναγνωρίζει μόνο την μπλε-γκρι παραλλαγή της Ρωσικής Μπλε.

Περιποίηση

Η Ρωσική Μπλε χάνει ελάχιστες τρίχες, λόγω του μοναδικού, διπλού μανδύα τριχώματός της. Αυτό το χαρακτηριστικό, σε συνδυασμό με τη μειωμένη παραγωγή γλυκοπρωτεΐνης Fel d 1, την καθιστούν ένα ιδανική επιλογή για ανθρώπους που είναι αλλεργικοί στο τρίχωμα της γάτας. Η γλυκοπρωτεΐνη θεωρείται ότι αποτελεί μόνο μία από τις αιτίες για αλλεργίες στο τρίχωμα της γάτας - η μειωμένη παραγωγή εξασφαλίζει μάλιστα ότι η Ρωσική Μπλε είναι καλύτερα ανεκτή από όλους, όσοι είναι αλλεργικοί στην τρίχα της γάτας, ωστόσο αυτό δεν την καθιστά μια υποαλλεργική γάτα.

Ο διπλός μανδύας του τριχώματος της Ρωσικής Μπλε μπορεί να είναι ιδιαίτερος, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τον περιποιηθείτε. Συνήθως αρκεί να βουρτσίζετε τη γάτα μια φορά την εβδομάδα για να απομακρύνετε την περίσσεια του τριχώματος.

Το ετήσιο τσεκάπ στον κτηνίατρο είναι απαραίτητο, όπως και σε όλες τις άλλες φυλές γάτας. Εκτός από τυχόν αναγκαίους εμβολιασμούς, η προληπτική εξέταση περιλαμβάνει επίσης ακρόαση της καρδιάς και των πνευμόνων, καθώς και μια ματιά στο μικρό στόμα της γάτας για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν υπάρχουσας τερηδόνας.

Θεωρείται ότι η Ρωσική Μπλε έχει μια σχετικά χαμηλόφωνη, ήρεμη φωνή. Αυτό το χαρακτηριστικό και ο φιλικός προς τους ανθρώπους χαρακτήρας τις καθιστούν ιδανικά κατοικίδια ζώα για να διαμένουν αποκλειστικά στο σπίτι. Παρ' όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάτε ένα πράγμα: οι Ρωσικές Μπλε είναι εξαιρετικά ευφυή ζώα, που αναζητούν την πρόκληση τόσο σε πνευματικό όσο και σε σωματικό επίπεδο! Ένα περιβάλλον πλούσιο σε εναλλαγές με αρκετές δυνατότητες για αναρρίχηση, ανέμελα παιχνίδια, κρυφτό και ανάπαυση κρίνεται ως εκ τούτου απαραίτητο. Η Ρωσική Μπλε αγαπά την ενασχόληση με τους ανθρώπους της - περιστρέψτε σε κύκλους το παιχνίδι-καλάμι, κρύψτε λιχουδιές στο παιχνίδι ευφυΐας, και εξοικειωθείτε ίσως και με την εκπαίδευση κλίκερ!

Ασθένειες

Η Ρωσική Μπλε θεωρείται πολύ γερή και υγιείς καθώς πολλές από τις γνωστές κληρονομικές ασθένειες δεν επηρεάζουν τη συγκεκριμένη φυλή..

Παρ' όλα αυτά, ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος είναι απαραίτητος, διότι ακόμη και μια Ρωσική Μπλε δεν μπορεί να είναι πάντα προστατευμένη από τραυματισμούς και συνήθεις ασθένειες γατών! Οι γάτες που περιφέρονται ελεύθερες έξω από το σπίτι θα πρέπει να εμβολιάζονται ήδη από μικρή ηλικία, προκειμένου να επιτευχθεί εγκαίρως ανοσία έναντι γνωστών μολυσματικών ασθενειών, όπως πανλευκοπενεία, ρινοτραχειΐτιδα και λύσσα.

Επίσης, η ενδεδειγμένη διατροφή συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της υγείας της γάτας. Ως σαρκοφάγα ζώα, οι γάτες μπορούν να αξιοποιούν υδατάνθρακες μόνο σε περιορισμένο βαθμό, η διατροφή τους θα πρέπει να αποτελείται από υψηλής ποιότητας ζωικές πρωτεΐνες. Οι έτοιμες τροφές με υψηλό ποσοστό κρέατος και λίγα φυτικά συστατικά είναι ιδανικές για να ταΐσετε τη γάτα σας υγιεινά. Πολλοί ιδιοκτήτες γάτας ασχολούνται εν τω μεταξύ και με το θέμα BARF, τη «βιολογικά ενδεδειγμένη για τη γάτα ωμή διατροφή» η οποία αποτελείται από φρέσκο ωμό κρέας παρόμοιο με την φυσική διατροφή της γάτας.

Έτσι θα βρείτε το σωστό εκτροφέα

Οι πράοι αθλητές με το μπλε τρίχωμα σας έχουν ξετρελάνει; Οι Ρωσικές Μπλε εκτρέφονται σε όλη την Ευρώπη και υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες εκτροφείς που νοιάζονται για την ευεξία των γατών τους.

Όποιος θέλει να προσφέρει ένα σπιτικό σε μια Ρωσική Μπλε, θα πρέπει ωστόσο να διαθέσει μεταξύ 500 και 700 ευρώ καθώς η εκτροφή γάτας είναι ένα ακριβό χόμπι! Οι υπεύθυνοι εκτροφείς δίνουν σημασία στην τακτική πρόληψη της υγείας και την ενδεδειγμένη διατροφή των ζώων-γονέων τους. Οι γάτες διασταυρώνονται με επιδέξιο τρόπο, ώστε να αποφεύγονται κληρονομικές ασθένειες και να γεννιούνται γατάκια, που αντιστοιχούν στα πρότυπα της φυλής της Ρωσικής Μπλε. Ο κτηνίατρος επιβλέπει τη γάτα-μητέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Εάν τα γατάκια παραμείνουν εκεί, τότε πρέπει να γίνουν κι άλλα πράγματα: περισσότερες επισκέψεις στον κτηνίατρο για πρόληψη της υγείας και εμβολιασμούς, ενδεχόμενος ευνουχισμός, καλή τροφή για γάτες, πλούσιο σε εναλλαγές περιβάλλον... Όλα αυτά φυσικά κοστίζουν. Επιπλέον, συνυπολογίζεται και από συναισθηματικής απόψεως, ο χρόνος που αφιερώνεται στο ζώο. Ένας εκτροφέας είναι διαθέσιμος όλο το εικοσιτετράωρο στις γάτες του - ακόμη και τα Σαββατοκύριακα ή μέσα στη νύχτα! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτόν να έχουν τα γατάκια του αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους, έως ότου ενήλικιωθούν. Για το λόγο αυτό, ο ίδιος δεν τα πουλά πριν από τη δωδέκατη εβδομάδα της ζωής τους. Σε αυτή τη σημαντική «φάση διαμόρφωσης», τα γατάκια μαθαίνουν από τη γάτα-μητέρα τους όλα, όσα είναι σημαντικά για μια γάτα, παίζουν και παλεύουν με τα αδέλφια τους, γίνονται ζώα φιλικά προς τον άνθρωπο, χάρη στις φιλικές επαφές με την οικογένεια του εκτροφέα και τότε είναι έτοιμα για μια μακρά, υγιή ζωή!

Όποιος δεν δίνει σημασία σε χαρτιά και σε ένα γενεαλογικό δέντρο, συχνά δεν προσφεύγει σε εκτροφείς. Παρ’ όλο αυτά, καλό είναι να μην απευθύνεστε σε εκτροφείς, οι οποίοι ασχολούνται μόνο με την «αναπαραγωγή» ζώων και προσφέρουν σε οικονομική τιμή «καθαρόαιμες γάτες χωρίς χαρτιά» στο διαδίκτυο ή τις μικρές αγγελίες της τοπικής εφημερίδας! Στις περισσότερες περιπτώσεις, εδώ πρόκειται για μη επαγγελματίες εκτροφείς, πρωταρχικό μέλημα των οποίων αποτελεί το σύνθημα «ποσότητα αντί ποιότητας». Επίσης, σε αυτή την περίπτωση δίνεται συχνά λιγότερη σημασία στο συνετό ζευγάρωμα και την υγεία των ζώων. Διότι μια υπεύθυνη εκτροφή είναι ένα ακριβό χόμπι. Όποιος νοιάζεται για την καλή διαβίωση των γατών του, έχει ορισμένα έξοδα, τα οποία πρέπει να καλυφθούν. Ως εναλλακτική ηθική λύση προσφέρεται το τοπικό καταφύγιο ζώων. Σε αυτό υπάρχουν πολλές γάτες όλων των ηλικιών, που αναζητούν ένα καλό νέο σπιτικό! Εκεί θα βρείτε εγγυημένα μια φιλική γάτα, της οποίας ο χαρακτήρας αντιστοιχεί πλήρως στη γεμάτη αυτοπεποίθηση Ρωσική Μπλε. Στο καταφύγιο ζώων καταλήγουν συχνά και καθαρόαιμες γάτες, οπότε αξίζει να προσπαθήσετε!

Σας ευχόμαστε πολλές όμορφες στιγμές με τον «πράο αθλητή» σας!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Γάτα του Σιάμ ή Σιαμαία (Siamese)

Μαζί με τη γάτα Περσίας, η γάτα Σιάμ ή Σιαμαία είναι μία από τις αρχαιότερες και πιο διάσημες φυλές γάτας. Η φυλή προέρχεται από μία ευρέως διαδεδομένη μετάλλαξη, που εμφανίστηκε πριν από περίπου 500 χρόνια και έχει τις ρίζες της στην Ασία, δηλαδή το Σιάμ, τη σημερινή Ταϊλάνδη. Το ταξίδι των γατών Σιάμ προς τα άλλα μέρη του δυτικού κόσμου ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκείνη την εποχή οι γάτες διέμεναν κυρίως στις αυλές βασιλιάδων και αποτελούσαν σύμβολο υψηλής κοινωνικής θέσης.
1 min

Γάτα Περσίας (Persian)

Η χνουδωτή γάτα Περσίας, ή αλλιώς Περσική γάτα, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γάτες. Είναι παράξενο, αλλά η Περσική γάτα, η οποία στα περσικά ονομάζεται “Gorbe-ye irāni”, δηλαδή Ιρανική γάτα, ανήκει στις αρχαιότερες φυλές γάτας -  αν και δεν προέρχεται καν από την Ανατολή!
1 min

Βρετανική Κοντότριχη (British Shorthair)

Αναζητάτε μια γάτα που να συμπληρώνει τέλεια την οικογένειά σας με τον ήρεμο και ισορροπημένο χαρακτήρα της και να μπορείτε να την έχετε συνεχώς εντός σπιτιού; Τότε κατά πάσα πιθανότητα θα σας προτείνουν μία γάτα της φυλής «Βρετανική Κοντότριχη». Ένας «γατόφιλος» δύσκολα μπορεί να αντισταθεί στο πλούσιο τρίχωμα και τα μεγάλα μάτια της Βρετανικής Κοντότριχης, αποκαλούμενης και ως British Shorthair. Επιπλέον, ο χαρακτήρας της Βρετανικής Κοντότριχης είναι απλά αξιαγάπητος! Αλλά τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε σχετικά; Το πορτρέτο της συγκεκριμένης φυλής, που σκιαγραφήσαμε για εσάς, παρουσιάζει λεπτομερώς τις κοντότριχες αυτές γάτες από τη Μεγάλη Βρετανία και προσφέρει συμβουλές για την απόκτηση, εκτροφή, διατροφή και πρόληψη για την υγεία τους. Η Βρετανική Κοντότριχη είναι μια πέρα για πέρα απλή φυλή: ο φιλικός, μάλλον ήσυχος χαρακτήρας της είναι εμφανής σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό - ακόμη και όταν στην οικογένεια ανήκουν παιδιά ή άλλα ζώα.