Τουρκική Γάτα Αγκύρας (Turkish Angora)

Tourkikí Gáta Ankýras

Η τουρκική γάτα Αγκύρας χαρακτηρίζεται από πολλούς γατόφιλους ως η «αρχαιότερη καθαρόαιμη φυλή γάτας στον κόσμο». Ποιά είναι η αλήθεια πίσω από αυτόν τον ισχυρισμό και γιατί αυτές οι μακρύτριχες γάτες μαγεύουν τους ζωόφιλους παγκοσμίως;

Γονιδιακές εξετάσεις επιβεβαιώνουν ότι η τουρκική γάτα Αγκύρας είναι πράγματι μία από τις αρχαιότερες φυλές γάτας παγκοσμίως. Το μακρύ τρίχωμά της δημιουργήθηκε μέσω μιας φυσικής μετάλλαξης και όχι μέσω σκόπιμης επιλεκτικής εκτροφής από τον άνθρωπο - αυτό ξεχωρίζει την ιστορία εκτροφής της τουρκικής γάτας Αγκύρας από πολλές άλλες φυλές!

Εμφάνιση

Στην Τουρκία η τουρκική γάτα Αγκύρας, η αποκαλούμενη εκεί ως “Ankara kedisi” ανακηρύχθηκε μάλιστα σε εθνική γάτα. Καθόλου παράξενο: η μυώδης, κομψή γάτα με το μακρύ τρίχωμα και βάρος που φτάνει έως και τα 5 κιλά μαγεύει πολλούς γατόφιλους. Το τρίχωμα της γάτας Αγκύρας ξεχωρίζει χάρη στη μεταξένια υφή του. Χωρίς υπομανδύα εφάπτει πάνω στο σώμα και συνεπώς είναι ιδιαίτερα εύκολο στην περιποίηση. Το κλίμα της περιοχής, από όπου κατάγεται η τουρκική γάτα Αγκύρας είναι και ο λόγος που η γάτα έχει το χειμώνα ένα πυκνό, φουντωτό τρίχωμα με τονισμένο περιλαίμιο, ωστόσο το καλοκαίρι το τρίχωμα είναι ιδιαίτερα κοντό, ελαφρύ και μεταξένιο: Η φυλή γάτας είναι τέλεια προσαρμοσμένη στο ζεστό καλοκαίρι και τον κρύο χειμώνα των ορεινών περιοχών της Ανατολής και του Καυκάσου.

Η ουρά είναι μακριά και πολύ φουντωτή. Χάρη στην κομψή σωματική της διάπλαση με μακριά πόδια, η τουρκική γάτα Αγκύρας μπορεί να φαίνεται ντελικάτη- αλλά μην απατάστε! Το κεφάλι μιας τουρκικής γάτας Αγκύρας έχει σφηνοειδή μορφή από τη βάση των αυτιών ως την άκρη της μύτης. Τα χαρακτηριστικά αμυγδαλωτά, σηκωμένα μάτια ξεχωρίζουν ιδιαίτερα. Μεγάλη προσοχή δίνεται επίσης στα αυτιά των καθαρόαιμων γατών, πολλοί εκτροφείς προτιμούν μεγάλα, ανοιχτά αυτιά με λεπτές τριχωτές τούφες.

Η εμφάνιση της τουρκικής γάτας Αγκύρας άλλαξε με την πάροδο του χρόνου. Δεν είναι καθόλου παράξενο ότι η φυλή γάτας είναι γνωστή ήδη από το 15ο αιώνα και έχει μια αντίστοιχα μακρά ιστορία πίσω της! Από τις πρώτες γάτες που εισήχθησαν από την Τουρκία στην Ευρώπη, εμφανίζουν ακόμη μια πολύ δυνατή, γερή σωματική διάπλαση. Ωστόσο, οι εκτροφείς και οι οργανώσεις εκτροφέων προτιμούν πλέον το σύγχρονο, πιο λεπτεπίλεπτο τύπο της καθαρόαιμης γάτας.

Μέχρι τη δεκαετία του 1990 αναγνωρίζονταν μόνο οι λευκές γάτες, ενώ στην Τουρκία εξακολουθεί να ισχύει ακόμη και σήμερα ο κανόνας ότι η τουρκική γάτα Αγκύρας πρέπει να έχει λευκό τρίχωμα. Αρχές του ’90 αναγνωρίστηκαν από τη Διεθνή Ομοσπονδία των Αιλουροειδών (FIFe) και οι χρωματιστές παραλλαγές. Από τότε η τουρκική γάτα Αγκύρας σε μαύρο και κόκκινο, καθώς και στις αραιωμένες και ασήμι παραλλαγές αυτών των χρωματισμών, αναγνωρίζεται σε όλες τις ενώσεις. Επίσης, μπορεί να προκύψουν λευκές κηλίδες και Tabby-σχέδια. Ανεπιθύμητα και μη αναγνωρισμένα είναι τα χρώματα σοκολατί, κιτρινόφαιο, λιλά και point.

Σε αντίθεση με άλλες φυλές γάτας, όπως η Ράγκντολ, η τουρκική γάτα Αγκύρας μπορεί να έχει οποιοδήποτε χρώμα ματιών. Δεν έχει σημασία, εάν πρόκειται είτε για πράσινα, χρυσά, πράσινο-χρυσά, χάλκινα, μπλε ή δίχρωμα μάτια , καθώς δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του χρώματος των ματιών και του τριχώματος.

Χαρακτήρας

Η τουρκική γάτα Αγκύρας θεωρείται μια ιδιαίτερα ευφυής φυλή. Αγαπά πολύ τις αγκαλιές με τους ανθρώπους της, αλλά επίσης θέλει να διεγείρεται και πνευματικά. Είναι σχεδόν πάντα πρόθυμη για παιχνίδια ευφυΐας και αναζήτησης τροφής, ενώ οι ζωηρές αυτές γάτες βρίσκουν επίσης ευχαρίστηση στο παραδοσιακό παιχνίδι με καλάμι, μπάλες και ποντίκια για γάτες. Στο παιχνίδι φαίνεται η εξαιρετική ζωντάνια της γάτας, την οποία της αρέσει να μεταδίδει και στους δικούς της ανθρώπους. Η τουρκική γάτα Αγκύρας είναι μια γάτα πολύ φιλική στους ανθρώπους και αγαπά να ακολουθεί τους ανθρώπους της σε κάθε τους βήμα. Διαρκές γουργούρισμα και «επιθέσεις» αγκαλιάς; Ατέλειωτη χαρά για παιχνίδια; Αν αυτά σας κερδίζουν το ενδιαφέρον, τότε η τουρκική γάτα Αγκύρας είναι η σωστή επιλογή για εσάς! Στην τουρκική γάτα Αγκύρας αρέσει ιδιαίτερα η αλληλεπίδραση με την οικογένειά της - και παρά τον απλό, φιλικό χαρακτήρα της, αυτό την καθιστά μια πολύ απαιτητική φυλή, που έχει ανάγκη από πολλή προσοχή ανάλογα με την προσωπικότητά της. Μιας και η τουρκική γάτα Αγκύρας παρ’ όλη την ενεργητικότητα δεν είναι καθόλου επιθετική και συνδέεται στενά με τους ανθρώπους της, κάνοντας πολύ εύκολη την διασκέδαση μαζί της. Επομένως αυτή η φυλή είναι ιδανική για οικογένειες, αγαπά το παιχνίδι με παιδιά, τις αγκαλιές με ενήλικες και την προσοχή, που εγγυημένα θα λαμβάνει σε μια φιλόζωη οικογένεια.

Όσο και αν της αρέσει να περιφέρεται έξω και να ζει περιπετειώδη ζωή, η έξοδος στη φύση ενέχει ορισμένους κινδύνους. Η αμέριμνη φυλή γάτας εμπιστεύεται συχνά άνευ όρων ανθρώπους και πλησιάζει ξένες γάτες, που έχουν ψηλά τεντωμένη την ουρά και γουργουρίζουν δυνατά. Σε πολλά ζώα αρέσει επίσης πολύ να πηγαίνουν σε ξένα αυτοκίνητα... Οι γάτες, που απολαμβάνουν να βγαίνουν έξω από το σπίτι, θα έπρεπε, ως εκ τούτου, να έχουν πάντα ένα μικροτσίπ από τον κτηνίατρο και να είναι εγγεγραμμένες σε μητρώο κατοικίδιων ζώων, ώστε ακόμη κι αν υπάρχει αμφιβολία να μπορούν να ταυτοποιούνται και να βρίσκουν γρήγορα το δρόμο για το σπίτι τους!

Ιστορία

Είναι η τουρκική γάτα Αγκύρας πράγματι η αρχαιότερη φυλή γάτας στον κόσμο; Οι επιστήμονες έχουν ασχοληθεί με αυτό το θέμα και έχουν αποδείξει με γονιδιακές εξετάσεις ότι το μακρύ τρίχωμα της τουρκικής γάτας Αγκύρας προκύπτει από φυσική μετάλλαξη. Σε αντίθεση με άλλες φυλές, η γάτα αυτή δεν εκτράφηκε μέσω σκόπιμης επιλογής χαρακτηριστικών. Η τουρκική γάτα Αγκύρας είναι λοιπόν πράγματι μία από τις αρχαιότερες φυλές γάτας στον κόσμο!

Η τουρκική γάτα Αγκύρας κατάγεται αρχικά από τον Καύκασο και είναι στενά συγγενικά συνδεδεμένη με τη γάτα Βαν. Είναι γνωστή στην Τουρκία από το 15ο αιώνα. Οι σουλτάνοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έστειλαν το 16ο αιώνα τις γάτες ως δώρο στις αυλές της Αγγλίας και της Γαλλίας και έτσι έκαναν γνωστή τη φυλή αυτή ακόμη και στην Ευρώπη. Εκεί η προσοχή των ευγενών, πλουσίων και διασήμων ήταν αναμενόμενη λόγω του μακριού τριχώματός της! Αλλά η τουρκική γάτα Αγκύρας δεν ήταν δημοφιλής μόνο στην αυλή. Ακόμη και οι επιστήμονες και οι ερευνητές των φυσικών επιστημών ήταν γοητευμένοι από τις ευγενείς γάτες με το μεταξένιο τρίχωμα. Η τουρκική γάτα Αγκύρας αναφέρθηκε και απεικονίστηκε ήδη το έτος 1756 σε ένα βιβλίο του Γάλλου ερευνητή Georges-Louis Leclerc de Buffon.

Το 18ο αιώνα οι γάτες ίσχυαν ως σύμβολο κοινωνικής θέσης στις αυλές της Ευρώπης. Μία από τις περιγραφές της φυλής κατάγεται λοιπόν από το έτος 1834. Ο William Jardine έγραψε: «Σε αυτή τη χώρα οι γάτες Αγκύρας θεωρούνται συχνά ως γάτες του σαλονιού. Θεωρούνται ως πιο πράες και φιλικές από ότι οι συνήθεις γάτες.» Ο Charles Ross παρείχε το 1868 μια διαφορετική περιγραφή της τουρκικής γάτας Αγκύρας: :«Η γάτα Αγκύρας είναι μια υπέροχη φυλή με ασημί τρίχα μεταξένιας υφής (...) Όλες είναι υπέροχα πλάσματα με φιλικό χαρακτήρα.»

Η εκτροφή Περσικής γάτας οδήγησε ωστόσο την τουρκική γάτα Αγκύρας στο παρασκήνιο και μείωσε τον πληθυσμό της σε απειλητικό βαθμό ακόμη και στην Τουρκία. Στους ζωολογικούς κήπους στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη εκτρέφονταν μάλιστα μερικές πρότυπες τουρκικές γάτες Αγκύρας, ώστε να εξασφαλιστεί η ύπαρξη του είδους τους...

Η δεκαετία του ’50 σηματοδοτεί το ξεκίνημα της σύγχρονης εκτροφής της τουρκικής γάτας Αγκύρας. Το 1954 ήρθε στις ΗΠΑ η πρώτη τουρκική γάτα Αγκύρας, όπου και αναγνωρίστηκε το 1973 από την αμερικανική Ένωση Φίλων της Γάτας (CFA) - ωστόσο μόνο με λευκό τρίχωμα. Η αναγνώριση χρωματιστών ζώων ακολούθησε το 1978. Από τις ΗΠΑ έφτασαν επίσης εκ νέου στη Γερμανία τα πρώτα καθαρόαιμα ζώα. Ωστόσο, η εκτροφή εκεί βασίστηκε τελικά κυρίως σε εισαγόμενα ζώα από την Τουρκία. Είναι ενδιαφέρον ότι όσον αφορά σε αυτές τις γάτες, κυριαρχούν οι εισαγωγές από ζωολογικούς κήπους.

Έτσι θα βρείτε το σωστό εκτροφέα

Ακόμη και αν η τουρκική γάτα Αγκύρας δεν είναι από τις πιο δημοφιλείς φυλές γάτας, η εκτροφή έχει ανακάμψει σήμερα. Όποιος επιθυμεί να χαρίσει ένα νέο σπιτικό σε μια τουρκική γάτα Αγκύρας, δεν χρειάζεται να ταξιδέψει μέχρι την Τουρκία - στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία υπάρχουν πολλοί εγκατεστημένοι εκτροφείς.

Μια καθαρόαιμη γάτα είναι τόσο καλή όσο και το σπιτικό, στο οποίο μεγαλώνει. Για το λόγο αυτό, οι επαγγελματίες εκτροφείς δίνουν σημασία στην ένταξή τους ως μέλη σε μία από τις ενώσεις εκτροφέων και προσέχουν για την καλή πρόληψη της υγείας και τη διατροφή των εκτρεφόμενων ζώων τους! Φυσικά, αυτό έχει και το κόστος του. Οι γάτες που προορίζονται απλώς για ζευγάρωμα κοστίζουν από 500 ευρώ, ενώ οι γάτες που προορίζονται για εκτροφή προς διαιώνιση της φυλής είναι συχνά ακριβότερες. Ωστόσο, θα έπρεπε να λάβετε υπόψη σας ότι με αυτή την τιμή αποκτάτε τόσο τα χαρτιά της μελλοντικής καθαρόαιμης γάτας σας, αλλά και το χρόνο και τη γνώση που έχει επενδύσει ο εκτροφέας στην εκτροφή της γάτας σας και τη φροντίδα των γονέων του . Από τα πιθανά έξοδα κάλυψης των αναγκών για τροφές και επισκέψεις στον κτηνίατρο για τη μητέρα-γάτα και τα γατάκια συνυπολογίζονται σημαντικά κόστη, που σπάνια καλύπτονται πλήρως από την τιμή αγοράς της γάτας. Η εκτροφή είναι ένα ακριβό χόμπι - για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να εμπιστεύεστε μη επαγγελματίες εκτροφείς, οι οποίοι ασχολούνται μόνο με την «αναπαραγωγή» και προσφέρουν σε οικονομική τιμή «καθαρόαιμες γάτες χωρίς χαρτιά»! Σε αυτή την περίπτωση γίνεται συνήθως εξοικονόμηση χρημάτων, εις βάρος είτε ενός καλά μελετημένου ζευγαρώματος των γονέων-ζώων, ενός εύλογου χρονικού διαστήματος ανάμεσα στις γέννες, του χρόνου ανάκτησης δυνάμεων της μητέρας-γάτας μετά τη γέννα, της πρόληψης υγείας, των γενετικών τεστ είτε της διατροφής...

Ένας υπεύθυνος εκτροφέας μπορεί να σας παρουσιάσει πιθανά κτηνιατρικά έγγραφα εξετάσεων και χαρτιά των γονέων των ζώων και δίνει στα γατάκια του χρονικό διάστημα 12 εβδομάδων για να μεγαλώσουν και να μάθουν από τη μητέρα και τα αδέλφια τους όλα όσα χρειάζονται για τη ζωή μιας γάτας. Μόνο τότε τα γατάκια θα είναι έτοιμα να ενταχθούν ολόψυχα στη νέα τους οικογένεια. Ένα χρονικό διάστημα αναμονής που αξίζει τον κόπο! Τα επόμενα 12 έως 18 έτη η τουρκική γάτα Αγκύρας θα είναι όλη δική σας και θα σας μαγέψει με τη φιλική προς τον άνθρωπο και ανοιχτή φύση του χαρακτήρα της!

Υγεία

Στην τουρκική γάτα Αγκύρας εμφανίζεται μια αυτοσωματική υπολειπόμενη κληρονομική αταξία. Αυτές οι αποκαλούμενες «ασταθείς γάτες» εμφανίζουν μία νευρολογική διαταραχή, που προκαλεί προβλήματα συντονισμού των κινήσεών τους. Πολλά γατάκια πεθαίνουν ήδη σε νεαρή ηλικία. Με εκτενή φροντίδα, ειδική βοήθεια, ενδεδειγμένη επίπλωση σπιτιού και ειδική κτηνιατρική επίβλεψη, οι γάτες με αταξία μπορούν ωστόσο αναμφίβολα να φτάσουν σε μεγάλη ηλικία! Οι αιτίες εμφάνισης αυτής της νόσου δεν είναι ακόμα γνωστές, αλλά είναι βέβαιο ότι είναι εγγενής – δεν εμφανίζεται σε ενήλικες γάτες.

Λόγω γονιδίων εμφανίζονται συχνά σε ολόλευκες γάτες βαρηκοΐα και κώφωση. Είναι επίσης γνωστές και διαταραχές της αίσθησης ισορροπίας. Τα προβλήματα αυτά δεν προκύπτουν εξαιτίας της συγκεκριμένης φυλής, καθώς πολλές γάτες Αγκύρας είναι ολόλευκες και τείνουν να εμφανίζουν συχνά αυτές τις διαταραχές.

Συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι: Φροντίδα και διατροφή

Ως ανθεκτική, υγιής φυλή γάτας, η τουρκική γάτα Αγκύρας δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα ή διατροφή. Η καλύτερη βάση για μια μακρά και υγιή ζωή είναι η υψηλής ποιότητας τροφή με πολλή υγιεινή πρωτεΐνη. Ως σαρκοφάγα ζώα, οι γάτες βασίζονται σε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας - οι γάτες δεν μπορούν καθόλου να αξιοποιήσουν υδατάνθρακες ή μπορούν μόνο σε μικρές ποσότητες, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε επακόλουθες ασθένειες, όπως ο διαβήτης.

"Είσαι, ό,τι τρως": Αυτό το διαδεδομένο απόφθεγμα ισχύει επίσης και για τις οικόσιτες γάτες μας. Έχει εν τω μεταξύ αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι γάτες ξέρουν ακριβώς τι είναι καλό γι' αυτές. Προτιμούν τροφές, των οποίων η σύνθεση αντιστοιχεί σε αυτή ενός ποντικιού - τη φυσική πηγή τροφής της γάτας-αρπακτικό. Αυτό το ζώο-λεία αποτελείται από περίπου 85 τοις εκατό κρέας, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος μυών, των συνδετικών ιστών και οργάνων. Η υπόλοιπη διατροφή αποτελείται από φυτικά συστατικά στο γαστρεντερικό σωλήνα, από οστά και φτερά. Το μέσο ποντίκι αποτελείται έτσι κατά κανόνα από 50 έως 60 τοις εκατό πρωτεΐνη, 20 έως 30 τοις εκατό λίπος και 3 έως 8 τοις εκατό υδατάνθρακες από το περιεχόμενο του γαστρεντερικού σωλήνα του ζώου. Μια ενδεδειγμένη διατροφή για γάτες θα πρέπει να αντανακλά αυτή τη σύνθεση.

Αντίθετα με το αναμενόμενο, είναι αρκετά εύκολο να βρείτε, τι πραγματικά περιέχεται στις τροφές για γάτες. Η λίστα συστατικών στην ετικέτα της συσκευασίας κάθε τροφής για γάτες ταξινομείται βάση ποσότητας - το συστατικό με την αναλογικά μεγαλύτερη ποσότητα βρίσκεται στην πρώτη θέση. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το κρέας θα έπρεπε να είναι στην πρώτη θέση της λίστας περιεχομένων. Αλλά το κρέας δεν είναι ακριβώς κρέας! Η περιγραφή «κρέας και ζωικά υποπροϊόντα» υποδεικνύει ότι εκτός από αμιγές κρέας μυών, περιέχονται και οποιαδήποτε υποπροϊόντα και συμπτωματικά προϊόντα, όπως όργανα, φτερά και τένοντες. Μάλιστα το τάισμα του ζώου με σκέτο κρέας μυών οδηγεί στην εμφάνιση ανεπάρκειας, μια καλή τροφή πρέπει επομένως να περιέχει εντόσθια - από την άλλη πλευρά ωστόσο δεν είναι όλα τα εντόσθια καλά αξιοποιήσιμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για συμπτωματικά προϊόντα, όπως το κέρατο και το τρίχωμα. Εκτός από τα συστατικά, σε πολλές ετικέτες ζωοτροφών αναγράφεται η λεγόμενη «εγγυημένη ανάλυση». Πρόκειται για μια ποσοτική χημική ανάλυση των υλικών που περιέχονται στην τροφή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα βρείτε σε μορφή ποσοστών πληροφορίες σχετικά με ακατέργαστες πρωτεΐνες, ακατέργαστα λιπαρά, ακατέργαστη τέφρα, ακατέργαστες ίνες και υγρασία, μερικές φορές ακόμη και πληροφορίες σχετικά με βιταμίνες και μέταλλα που περιέχονται στην τροφή. Μπορείτε λοιπόν εύκολα και γρήγορα να παρακολουθήσετε, τι περιέχει στην πραγματικότητα η τροφή που διατίθεται στο εμπόριο!

Εκτός από τη σωστή διατροφή, οι τουρκικές γάτες Αγκύρας θα πρέπει να πηγαίνουν μια φορά το χρόνο στον κτηνίατρο, ώστε να γίνουν τα απαραίτητα εμβόλια και ο έλεγχος των δοντιών, καθώς και να διευκρινιστούν ενδεχόμενες ερωτήσεις. Στο ετήσιο τσεκάπ περιλαμβάνεται επίσης μια σύντομη ακρόαση της καρδιάς και των πνευμόνων, ώστε τυχόν ασθένειες να εντοπίζονται σε πρώιμο στάδιο.

Ευχόμαστε σε εσάς και τη γάτα σας μία υπέροχη ζωή μαζί!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Γάτα του Σιάμ ή Σιαμαία (Siamese)

Μαζί με τη γάτα Περσίας, η γάτα Σιάμ ή Σιαμαία είναι μία από τις αρχαιότερες και πιο διάσημες φυλές γάτας. Η φυλή προέρχεται από μία ευρέως διαδεδομένη μετάλλαξη, που εμφανίστηκε πριν από περίπου 500 χρόνια και έχει τις ρίζες της στην Ασία, δηλαδή το Σιάμ, τη σημερινή Ταϊλάνδη. Το ταξίδι των γατών Σιάμ προς τα άλλα μέρη του δυτικού κόσμου ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκείνη την εποχή οι γάτες διέμεναν κυρίως στις αυλές βασιλιάδων και αποτελούσαν σύμβολο υψηλής κοινωνικής θέσης.
1 min

Γάτα Περσίας (Persian)

Η χνουδωτή γάτα Περσίας, ή αλλιώς Περσική γάτα, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γάτες. Είναι παράξενο, αλλά η Περσική γάτα, η οποία στα περσικά ονομάζεται “Gorbe-ye irāni”, δηλαδή Ιρανική γάτα, ανήκει στις αρχαιότερες φυλές γάτας -  αν και δεν προέρχεται καν από την Ανατολή!
1 min

Βρετανική Κοντότριχη (British Shorthair)

Αναζητάτε μια γάτα που να συμπληρώνει τέλεια την οικογένειά σας με τον ήρεμο και ισορροπημένο χαρακτήρα της και να μπορείτε να την έχετε συνεχώς εντός σπιτιού; Τότε κατά πάσα πιθανότητα θα σας προτείνουν μία γάτα της φυλής «Βρετανική Κοντότριχη». Ένας «γατόφιλος» δύσκολα μπορεί να αντισταθεί στο πλούσιο τρίχωμα και τα μεγάλα μάτια της Βρετανικής Κοντότριχης, αποκαλούμενης και ως British Shorthair. Επιπλέον, ο χαρακτήρας της Βρετανικής Κοντότριχης είναι απλά αξιαγάπητος! Αλλά τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε σχετικά; Το πορτρέτο της συγκεκριμένης φυλής, που σκιαγραφήσαμε για εσάς, παρουσιάζει λεπτομερώς τις κοντότριχες αυτές γάτες από τη Μεγάλη Βρετανία και προσφέρει συμβουλές για την απόκτηση, εκτροφή, διατροφή και πρόληψη για την υγεία τους. Η Βρετανική Κοντότριχη είναι μια πέρα για πέρα απλή φυλή: ο φιλικός, μάλλον ήσυχος χαρακτήρας της είναι εμφανής σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό - ακόμη και όταν στην οικογένεια ανήκουν παιδιά ή άλλα ζώα.