Βρετανική Μακρύτριχη (British Longhair)

vretanikí makrýtrichi (british longhair)

Αναζητάτε μια ευπροσάρμοστη γάτα ως κατοικίδιο, κατά προτίμηση με μακρύ τρίχωμα; Η «Βρετανική Μακρύτριχη», συχνά αποκαλούμενη και ως «Χαιλάντερ» είναι μία εναλλακτική εκδοχή της Βρετανικής Κοντότριχης με μεσαίου μήκους τρίχωμα, με την οποία μοιράζεται το φιλικό, ισορροπημένο χαρακτήρα και μια μάλλον μικρότερη συγκριτικά επιθυμία για κίνηση.

Η ιστορία της Βρετανικής Μακρύτριχης είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της Βρετανικής Κοντότριχης. Εξάλλου, και οι δύο φυλές ανταποκρίνονται στα ίδια πρότυπα και διαφέρουν μόνο λόγω του μακριού, απαλού τριχώματος της Βρετανικής Μακρύτριχης, το οποίο προέκυψε από διασταύρωση με Περσικές γάτες.

Χαρακτήρας

Οι Βρετανικές Μακρύτριχες γάτες συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά των Βρετανικών Κοντότριχων και των Περσικών. Είναι ήρεμα, ισορροπημένα ζώα, που στις περισσότερες περιπτώσεις, θεωρούνται ιδανικά ως κατοικίδια για το διαμέρισμα. Όπως και οι περισσότερες γάτες, τους αρέσει να τραβούν την προσοχή σας - αγαπούν την επαφή με τους ανθρώπους «τους» και τα συχνά χάδια και παιχνίδια.

Το εξουθενωτικό παιχνίδι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ζώα που ζουν στο σπίτι - ακόμα και οι γάτες που βγαίνουν ελεύθερες έξω απολαμβάνουν να παίζουν μαζί με τους ανθρώπους τους. Η Βρετανική Μακρύτριχη θεωρείται πολύ υπάκουη γάτα που της αρέσει να ενθαρρύνεται πνευματικά. Προσφέρετε στη γάτα σας διάφορα παιχνίδια και ευκαιρίες για να παίξετε μαζί, από κλασικά ποντίκια-παιχνίδια, μέχρι μπάλες ή παιχνίδια ευφυΐας, τα οποία είναι πλέον διαθέσιμα όχι μόνο για σκύλους, αλλά και για γάτες. Η γάτα σας θα  λατρέψει το να πρέπει να κυνηγά για την τροφή της!

Η προκατάληψη, ότι οι γάτες δεν είναι εκπαιδεύσιμες, ισχύει μόνο εν μέρει. Ναι μεν οι γάτες δεν εκπαιδεύονται όπως οι σκύλοι, αλλά μαθαίνουν πολύ γρήγορα. Ως εκ τούτου, η συνέπεια είναι σημαντική ακόμη και στις γάτες. Για παράδειγμα, μην αφήνετε τη γάτα σας να ζητιανεύει στο τραπέζι - αυτό ισχύει ιδίως για καθαρόαιμες γάτες που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής τους ζωής στο σπίτι, κινούνται λίγο και τείνουν να είναι υπέρβαρες.

Εμφάνιση

Όπως και οι κοντότριχοι συγγενείς τους, οι «Χαιλάντερ» έχουν γεροδεμένο σώμα, το οποίο ιδανικά είναι μυώδες και όχι παχύ. Τα πόδια τους είναι κοντά, ο θώρακας πλατύς και γερός. Ιδανικά ταιριαστό εμφανισιακά είναι το στρογγυλό κεφάλι με την κοντή μύτη, η οποία, σε αντίθεση με πολλές άλλες μακρύτριχες γάτες είναι κοντή και πλατιά και διαθέτει ένα μικρό βαθούλωμα. Όπως και στη Βρετανική Κοντότριχη γάτα, τα αυτιά της Βρετανικής Μακρύτριχης είναι μικρά και στρογγυλά. Αυτό σε συνδυασμό με τα μεγάλα, σκουρόχρωμα στρογγυλά μάτια και το απαλό τρίχωμα, την κάνει να μοιάζει με αρκουδάκι.Οι θηλυκές ζυγίζουν από 4 έως 6 κιλά, ενώ οι αρσενικοί γάτοι έως 8 κιλά. Η Βρετανική Μακρύτριχη είναι λοιπόν πιο μικροκαμωμένη σε σύγκριση με τις μεγαλόσωμες γάτες, όπως η Μέιν Κουν (Maine Coon), αν και συχνά φαίνεται πιο μεγαλόσωμη λόγω του πυκνού τριχώματός της.

Το πιο περίφημο χαρακτηριστικό της Βρετανικής Μακρύτριχης είναι το ημι-μακρύ, πυκνό τρίχωμά της. Οι «Χαιλάντερ» κληρονόμησαν τα χαρακτηριστικά του τριχώματός τους από τους προγόνους τους, τις Περσικές γάτες, οι οποίες διασταυρώθηκαν με τις Βρετανικές Κοντότριχες γάτες. Το μακρύ τους τρίχωμα προέκυψε αρχικά τυχαία και οι Βρετανικές Κοντότριχες γάτες με πλεόν μακρύ τρίχωμα, θεωρούνταν ως ανεπιθύμητα «παρακατιανά» κατοικίδια ζώα και αποκλείονταν από την εκτροφή. Πράγματι ακόμη και σήμερα σχεδόν όλες οι μεγάλες κεντρικές οργανώσεις αρνούνται την αναγνώριση της Βρετανικής Μακρύτριχης ως ανεξάρτητη φυλή. Πολλές κοντότριχες γάτες φέρουν το υπολειπόμενο γονίδιο για μακρύ τρίχωμα - γι’ αυτό το λόγο, μπορεί να προκύπτει επανειλημμένα ακόμη και σήμερα να εμφανίζονται μακρύτριχες γάτες στη φυλή της Βρετανικής Κοντότριχης, ακόμα και εάν και οι δύο γονείς έχουν κοντό τρίχωμα.

Το τρίχωμα της Βρετανικής Μακρύτριχης δεν είναι τόσο μακρύ όσο αυτό της Περσικής γάτας και ως εκ τούτου, χαρακτηρίζεται ως «ημι-μακρύ». Το ιδιαίτερα πυκνό υποτρίχωμα έχει ως αποτέλεσμα το τρίχωμα της «Χαιλάντερ» να εξέχει ελαφρά από το σώμα και έως εκ τούτου να φαίνεται ιδιαίτερα χνουδωτό.

Καθώς η Βρετανική Μακρύτριχη έχει στενή συγγένεια με τη Βρετανική Κοντότριχη, μοιάζουν τα πιθανά χρώματα και σχέδια. Μεταξύ των πάνω από 300 χρωματικών παραλλαγών υπάρχει μία για κάθε γούστο! Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι «ασημένιες» γάτες.

Ιστορία

Οι Βρετανικές Μακρύτριχες προέκυψαν από την εκτροφή των Βρετανικών κοντότριχων γατών με τις Περσικές. Αρχικά αυτές οι διασταυρώσεις έγιναν, προκειμένου να αυξηθεί η μειωμένη γονιδιακή δεξαμενή της Βρετανικής Κοντότριχης μετά τους παγκόσμιους πολέμους. Το γονίδιο του μακριού τριχώματος κληρονομείται ως υπολειπόμενο και επομένως μεταφέρεται  κρυμμένο στη γονιδιακή δεξαμενή της φυλής. Μερικές φορές προκύπτουν μακρύτριχες γάτες ακόμη και μετά από αρκετές γενιές... Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της Βρετανικής Κοντότριχης. Ωστόσο, το πρότυπο της φυλής της Βρετανικής Κοντότριχης απαιτούσε κοντό τρίχωμα - οι μακρύτριχες γάτες είχαν εξαιρεθεί αρχικά από την αναπαραγωγή καθώς θεωρήθηκαν ευνουχισμένα ζώα.

Σήμερα, η Βρετανική Μακρύτριχη έχει αναγνωρισθεί πλέον από ορισμένες ενώσεις εκτροφέων ως ξεχωριστή φυλή. Τα πρότυπα της φυλής της ισοδυναμούν με αυτά της Βρετανικής Κοντότριχης, καθώς διαφέρουν μόνο ως προς το μήκος τριχώματός τους. Ανάλογα με την εκτροφή, οι Βρετανικές Μακρύτριχες μπορεί να είναι ωστόσο πιο μικρόσωμες ή μεγαλόσωμες, ακόμη και το πραγματικό μήκος του τριχώματος μπορεί να διαφέρει. Μερικοί εκτροφείς επικεντρώνονται σε μεγαλόσωμα ζώα, ενώ άλλοι προτιμούν να εκτρέφουν πιο μικροκαμωμένα ζώα.

Αποχρώσεις τριχώματος

 Όπως και η Βρετανική Κοντότριχη, η «Χαιλάντερ» υπάρχει ως μονόχρωμη και πολύχρωμη. Η χρωματική παλέτα της φτάνει από το κλασικό μαύρο, καφέ (σοκολατί), κανελί και κόκκινο έως τα λεγόμενα «αραιωμένα χρώματα»: μπλε, λιλά, κιτρινοφαίο και κρεμ. Οι μαύρες-λευκές και τρίχρωμες γάτες φαίνονται συχνά σαν μακρύτριχες οικόσιτες γάτες. Οι γάτες που χαρακτηρίζονται αποκλειστικά ως «με σκίαση», εμφανίζουν τα συγκεκριμένα χρώματα μόνο στις άκρες του τριχώματος τους. Μπορούν, επομένως, να αναγνωριστούν μόνο από την σκίαση, ένα εντυπωσιακό εφέ στο μακρύ τρίχωμα της «Χαιλάντερ»!

Έχουμε συνοψίσει για εσάς τις σημαντικότερες από τις πάνω από 300 χρωματικές παραλλαγές:

Colorpoint: Σε αυτό το χρωματισμό μόνο οι άκρες του σώματος (πρόσωπο, αυτιά, πόδια, ουρά και στους γάτους η περιοχή των γεννητικών οργάνων) είναι χρωματισμένες στα βασικά χρώματα.

Τσιντσιλά: Οι Βρετανικές Κοντότριχες Τσιντσιλά εμφανίζουν ένα πολύ ενδιαφέρον χρωματισμό: το ένα όγδοο του τριχώματος είναι χρωματισμένο σε ένα από τα βασικά χρώματα της σειράς του μαύρου, το υπόλοιπο της ουράς σε ασήμι λευκό.

Τάμπι: "Τάμπι" σημαίνει κάτι περισσότερο από τιγρέ. Ανάλογα με την εμφάνιση του χρωματισμού οι Bρετανικές Kοντότριχες Τάμπι μπορούν να είναι «κλασικές», με «ραβδώσεις», «κηλίδες», «βούλες» ή «τικ».

Τόρτι: ονομάζεται μια τρίχρωμη Βρετανική Μακρύτριχη, γνωστή επίσης και ως «ταρταρούγα». Οι Βρετανικές Μακρύτριχες Τόρτι είναι κατά κανόνα πάντα θηλυκές, λόγω της γενετικής βάσης τους.

Torbie: Αυτές οι γάτες έχουν ένα συνδυασμό χρωμάτων από την Τάμπι και Τόρτι.

Δίχρωμη: Οποιοδήποτε χρώμα σε συνδυασμό με λευκό - ανάλογα με την αναλογία χρώματος, μπορεί να πρόκειται για «Αρλεκίνο» με μόλις 1/6 χρωματιστό τρίχωμα, «Βαν» με υψηλό ποσοστό λευκού χρώματος ή «δίχρωμη» με ίσο ποσοστό λευκού και άλλου χρώματος.

Περιποίηση

Το μακρύ τρίχωμα απαιτεί περισσότερη περιποίηση από το κοντό τρίχωμα γάτας. Παρ' όλα αυτά, μπορείτε να κρατήσετε το κόστος περιποίησης σε λογικά πλαίσια : για να αποφύγετε το μπλέξιμο και το κόμπιαμσα του υποτριχώματος, αρκεί να βουρτσίζετε επιμελώς τη γάτα σας μια φορά την εβδομάδα - στην αλλαγή τριχώματος ή σε ζώα με πιο μακρύ τρίχωμα ενδεχομένως και συχνότερα, αν χρειαστεί.

Προκειμένου να μην κομπιάζει το τρίχωμα, οι γάτες θα έπρεπε να συνηθίζουν στο βούρτσισμα και χτένισμα του τριχώματός τους ήδη από μικρή ηλικία, ως γατάκια. Η αγορά διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε βούρτσες και χτένες για γάτες. Το τι θα βολέψει εσάς και τη γάτα σας, συχνά εξαρτάται από τις ατομικές προτιμήσεις σας. Ξεκινήστε με μια ιδιαίτερα μαλακή βούρτσα, που δεν αγκυλώνει το μαλακό τρίχωμα από το γατάκι σας και δεν προκαλεί τραυματισμούς του δέρματος. Μετά από κάθε περιποίηση δώστε στο γατάκι σας μια μικρή λιχουδιά. Εάν η τακτική περιποίηση του τριχώματος δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα για τη γάτα ή εσάς τότε εάν χρειαστεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης πιο αποτελεσματικές βούρτσες και χτένες σε ενήλικα ζώα.

Ως πολύ καθαρά ζώα οι γάτες περιποιούνται κυρίως μόνες τους το τρίχωμά τους. Η γλώσσα της γάτας διαθέτει θηλές με κερατίνη και είναι γενικά το πιο αποτελεσματικό μέσο περιποίησης! Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης ότι οι γάτες καταπίνουν μια μη αμελητέα ποσότητα τριχών κατά την περιποίηση του τριχώματός τους. Η ποσότητα τρίχας των μακρύτριχων γατών αντιστοιχεί μεν σε εκείνη του μέσου όρου των κοντότριχων γατών - αλλά αρκετές φορές είναι μακρύτερες... Για να προωθήσετε την αποβολή αυτών των τριχών, μπορείτε να προσφέρετε γρασίδι ή ειδικές λιχουδιές επιπρόσθετα στην τακτική διατροφή της γάτας σας. Αλλά και κατά την αγορά σνακ με πρόσθετα οφέλη δώστε προσοχή σε μια υψηλής ποιότητας σύνθεση, ιδανικά χωρίς ζάχαρη ή περιττά φυτικά υποπροϊόντα!

Υγεία

Ακόμη και αν οι «Χαιλάντερ» θεωρούνται γάτες χωρίς ιδιαιτερότητες, τείνουν να έχουν τις χαρακτηριστικές ασθένειες των κοντότριχων συγγενών τους. Όπως και στην περίπτωση της Βρετανικής Κοντότριχης, για παράδειγμα, η παχυσαρκία είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, κυρίως για οικόσιτα ζώα που παραμένουν στο σπίτι. Το καλύτερο αντίδοτο σε αυτό το πρόβλημα είναι η τακτική άσκηση. Μπείτε στην διαδικασία κίνησης και απολαύστε το κοινό παιχνίδι μαζί με τη γάτα σας!

Οι Βρετανικές Μακρύτριχες υποφέρουν όλο και περισσότερο από πολυκυστική νόσο του ήπατος. Αυτή η κληρονομική ασθένεια εμφανίζεται κυρίως σε Βρετανικές Κοντότριχες και Περσικές γάτες - έτσι επηρεάζεται και η Βρετανική Μακρύτριχη ως διασταύρωση και των δύο αυτών φυλών. Οι νεφρικές κύστες αναπτύσσονται αρκετά νωρίς κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής της και μπορούν να ανιχνευθούν πολύ εύκολα με υπέρηχο.

Επιπλέον, στη Βρετανική Μακρύτριχη εμφανίζεται συχνά μια νόσος του καρδιακού μυός, που ονομάζεται υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (HCM). Ένας τακτικός καρδιακός υπέρηχος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανιχνεύσετε εγκαίρως τη νόσο και να αποκλείσετε τις προσβεβλημένες γάτες από την αναπαραγωγή. Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά μια έγκαιρη διάγνωση παρέχει δυνατότητες αντιμετώπισης, ώστε παρ’ όλα αυτά να μπορείτε να προσφέρετε στις προσβεβλημένες γάτες μια μεγάλης διάρκειας ζωή!

Διατροφή

Η Βρετανική Μακρύτριχη δεν διαφέρει στις διατροφικές ανάγκες της από άλλες φυλές. Η καλύτερη πηγή τροφής είναι υψηλής ποιότητας υγρή ή ξηρά τροφή με υψηλή αναλογία κρέατος και πολλή πρωτεΐνη, καθώς και ελεύθερα διαθέσιμο φρέσκο νερό. Οι φυτικές ύλες ή ακόμη και τα υποπροϊόντα θα πρέπει να εμφανίζονται μόνο στο τέλος της λίστας των συστατικών της τροφής για γάτες.

Για να διευκολυνθεί η αποβολή του τριχώματος που καταπίνει, μπορείτε να περιποιηθείτε τη «Χαιλάντερ» σας με τροφές με πρόσθετα οφέλη. Ξηρά τροφή για μακρύτριχα ζώα ή λιχουδιές, που υποστηρίζουν την αλλαγή του τριχώματος, διευκολύνουν τη φυσική αποβολή των τριχόμπαλων. Ακόμη και το γρασίδι είναι μια επίσης καλή εναλλακτική για γάτες, που δεν αντέχουν τις τριχόμπαλες!

Εάν ο κτηνίατρός σας διαπιστώσει μια προδιάθεση για υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (HCM) ή νεφρικές κύστες, μπορείτε να υποστηρίξετε με στοχευμένη διατροφή τη γάτα σας. Ο κτηνίατρος της εμπιστοσύνης σας μπορεί να σας συστήσει την ιδανική διατροφική επιλογή αναλογα με τις ανάγκες της.

Εκτροφή

Η Βρετανική Μακρύτριχη είναι μια σχετικά νέα φυλή, η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από όλες τις ενώσεις εκτροφέων. Οι ενώσεις που αναγνωρίζουν τη Βρετανική Μακρύτριχη, επιτρέπουν το ζευγάρωμα με τη Βρετανική Κοντότριχη. Καθώς πολλές κοντότριχες φέρουν μέσα τους το γονίδιο για μακρύ τρίχωμα, υπάρχουν ακόμη και γονιδιακά τεστ, ώστε να μπορούν εντοπιστούν για την εκτροφή.

Ως νεαρή φυλή, οι Βρετανικές Μακρύτριχες γάτες χαρακτηρίζονται από μια μεγάλη ποικιλία σε μέγεθος, βάρος και μήκος τριχώματος. Κάθε εκτροφέας έχει άλλες προτεραιότητες και δίνει αξία σε διαφορετικούς τύπους γάτας για την εκτροφή. Μια ενιαία εικόνα όσον αφορά μια φυλή σχηματίζεται, επομένως μόνο μετά από αρκετά χρόνια στοχευμένης εκτροφής.

Πώς θα βρείτε το σωστό εκτροφέα

Οι κληρονομικές ασθένειες που εμφανίζονται στις Βρετανικές μακρύτριχες τονίζουν τη σημασία μιας σοβαρής επιλογής κατα την εκτροφή τους. Τόσο η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (HCM) καθώς και οι νεφρικές κύστες είναι συνιθισμένες κληρονομικές ασθένειες. Επίσης, η πολυκυστική νόσος του ήπατος κληρονομείται απόλυτα. Αυτό σημαίνει: Μια γάτα με κύστες τις κληρονομεί πάντα στους απογόνους της!

Ένας αξιόπιστος εκτροφέας έχει στο νου του την υγεία των ζώων του και των απογόνων τους, φροντίζει για μια τακτική πρόληψη υγείας και τσεκ-απ, όσον αφορά συχνές κληρονομικές ασθένειες. Θα πρέπει, επομένως, να είναι σε θέση να σας παρουσιάσει τα έγγραφα εξετάσεων των γονέων!

Ποτέ μην εμπιστεύεστε μη επαγγελματίες εκτροφείς, οι οποίοι προσφέρουν «οικονομικές καθαρόαιμες γάτες χωρίς χαρτιά». Χωρίς τον έλεγχο μιας ένωσης εκτροφέων προκύπτουν συχνά ακατάλληλα ζευγαρώματα, που αυξάνουν δυσανάλογα τον κίνδυνο κληρονομικών ασθενειών. Η εκτροφή γατών είναι ένα ακριβό και χρονοβόρο χόμπι. Εκτροφείς, οι οποίοι θέλουν να δώσουν τις γάτες τους όσο το δυνατόν φθηνότερα, εξοικονομούν συχνά όχι μόνο από υψηλής ποιότητας τροφές και εμβολιασμούς, αλλά και από προκαταρκτικές εξετάσεις και ένα εύλογο χρονικό διάστημα μεταξύ των κυήσεων της μητέρας.

Οι καθαρόαιμες γάτες είναι ακριβές - αλλά αξίζουν τα χρήματά τους, εάν επιθυμείτε μια γάτα, η οποία θα είναι όχι μόνο χάρμα οφθαλμών, αλλά αρκετά καλά κοινωνικοποιημένη και υγιής.

Οι φιλοζωικές οργανώσεις και τα καταφύγια ζώων είναι μία εξαιρετική εναλλακτική, όπου πολλές κοντότριχες και μακρύτριχες γάτες όλων των ηλικιών ανυπομωνούν για ένα νέο και φιλόξενο σπίτι!

Σας ευχόμαστε μια υπέροχη ζωή με τη φιλική Βρετανική Μακρύτριχη γάτα σας!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Γάτα του Σιάμ ή Σιαμαία (Siamese)

Μαζί με τη γάτα Περσίας, η γάτα Σιάμ ή Σιαμαία είναι μία από τις αρχαιότερες και πιο διάσημες φυλές γάτας. Η φυλή προέρχεται από μία ευρέως διαδεδομένη μετάλλαξη, που εμφανίστηκε πριν από περίπου 500 χρόνια και έχει τις ρίζες της στην Ασία, δηλαδή το Σιάμ, τη σημερινή Ταϊλάνδη. Το ταξίδι των γατών Σιάμ προς τα άλλα μέρη του δυτικού κόσμου ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκείνη την εποχή οι γάτες διέμεναν κυρίως στις αυλές βασιλιάδων και αποτελούσαν σύμβολο υψηλής κοινωνικής θέσης.
1 min

Γάτα Περσίας (Persian)

Η χνουδωτή γάτα Περσίας, ή αλλιώς Περσική γάτα, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γάτες. Είναι παράξενο, αλλά η Περσική γάτα, η οποία στα περσικά ονομάζεται “Gorbe-ye irāni”, δηλαδή Ιρανική γάτα, ανήκει στις αρχαιότερες φυλές γάτας -  αν και δεν προέρχεται καν από την Ανατολή!
1 min

Βρετανική Κοντότριχη (British Shorthair)

Αναζητάτε μια γάτα που να συμπληρώνει τέλεια την οικογένειά σας με τον ήρεμο και ισορροπημένο χαρακτήρα της και να μπορείτε να την έχετε συνεχώς εντός σπιτιού; Τότε κατά πάσα πιθανότητα θα σας προτείνουν μία γάτα της φυλής «Βρετανική Κοντότριχη». Ένας «γατόφιλος» δύσκολα μπορεί να αντισταθεί στο πλούσιο τρίχωμα και τα μεγάλα μάτια της Βρετανικής Κοντότριχης, αποκαλούμενης και ως British Shorthair. Επιπλέον, ο χαρακτήρας της Βρετανικής Κοντότριχης είναι απλά αξιαγάπητος! Αλλά τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε σχετικά; Το πορτρέτο της συγκεκριμένης φυλής, που σκιαγραφήσαμε για εσάς, παρουσιάζει λεπτομερώς τις κοντότριχες αυτές γάτες από τη Μεγάλη Βρετανία και προσφέρει συμβουλές για την απόκτηση, εκτροφή, διατροφή και πρόληψη για την υγεία τους. Η Βρετανική Κοντότριχη είναι μια πέρα για πέρα απλή φυλή: ο φιλικός, μάλλον ήσυχος χαρακτήρας της είναι εμφανής σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό - ακόμη και όταν στην οικογένεια ανήκουν παιδιά ή άλλα ζώα.