{"url":"https://www.zooplus.gr/periodiko/gates/gatakia-neares-gates/baros-se-gataki","title":"Πως να ελέγξετε το βάρος που έχει το γατάκι σας","mag_id":257914,"is_single":true,"cat_name":"Γάτες","sub_cat_id":2036,"sub_cat_name":"Γατάκια & Νεαρές Γάτες","cat_id":2028}
Το βάρος που έχει το γατάκι σας πρέπει να ελέγχεται τακτικά.
Απέκτησε η γάτα σας γατάκια; Να τα χαίρεστε! Για να διασφαλίσετε ότι οι απόγονοί της μεγαλώνουν και ευημερούν, θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά το βάρος που έχουν τα γατάκια της. Αυτό το άρθρο σάς παρέχει έναν οδηγό για το σωστό βάρος και σας δείχνει τι πρέπει να προσέχετε όταν ζυγίζετε τα μικρά κατοικίδια γατάκια σας.
Ένα νεογέννητο γατάκι ζυγίζει περίπου 100 γραμμάρια, όσο περίπου μια μπάρα σοκολάτας. Με μήκος σώματος περίπου δέκα εκατοστά, χωράει εύκολα στο χέρι ενός ενήλικα.
Το βάρος γέννησης εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τη φυλή των γονέων και το μέγεθος της γέννας. Τα γατάκια που προέρχονται από μια μεγάλη γέννα είναι συνήθως πιο μικρόσωμα και ελαφρύτερα από τα γατάκια μιας μικρής γέννας. Για παράδειγμα, μια νορβηγική γάτα του δάσους, όταν είναι ακόμη γατάκι, ζυγίζει ήδη περισσότερο από μια γάτα Σιάμ.
Οι συνθήκες διαβίωσης της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζουν επίσης ρόλο. Το άγχος, οι ασθένειες και ο υποσιτισμός μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το βάρος που έχουν τα γατάκια κατά τη γέννησή τους. Αντίθετα, μια ισορροπημένη, καλοθρεμμένη μητέρα γάτα είναι πιο πιθανό να φέρει στον κόσμο πιο παχιά γατάκια.
Κατά κανόνα, ισχύει το εξής: τα νεογέννητα γατάκια πρέπει να ζυγίζουν περίπου το 2 έως 3 τοις εκατό του βάρους της μητέρας τους. Για παράδειγμα, εάν η μητέρα ζυγίζει τέσσερα κιλά, τα γατάκια πρέπει να ζυγίζουν περίπου 80 έως 120 γραμμάρια.
Μητρικό γάλα: Σημαντικό για υγιή ανάπτυξη
Τα γατάκια έρχονται στον κόσμο τυφλά και κωφά. Μόνο μετά από περίπου δέκα με 14 ημέρες ανοίγουν τα μάτια τους και αρχίζουν να ακούν.
Τις πρώτες μέρες της ζωής τους, τα γατάκια εξαρτώνται πλήρως από τη μητέρα τους. Εκείνη τους προσφέρει ζεστασιά, προστασία και τροφή. Το μητρικό γάλα εξασφαλίζει ότι τα γατάκια μεγαλώνουν και γίνονται γερά. Ειδικά το πρώτο μητρικό γάλα (πρωτόγαλα) είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ένζυμα και αντισώματα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των μικρών μουστακαλήδων.
Μέχρι την ηλικία των τεσσάρων εβδομάδων περίπου, το μητρικό γάλα αποτελεί τη μοναδική πηγή τροφής. Μετέπειτα, τα γατάκια μπορούν σιγά-σιγά να μυηθούν στη στερεά τροφή. Γνωρίζατε ότι κάθε γατάκι έχει την «αγαπημένη του θηλή», στην οποία συνεχώς επιστρέφει; Πρόκειται για μια προνοητική ρύθμιση από μεριάς της φύσης. Αυτό αποτρέπει τις διαφωνίες μεταξύ αδελφών.
Τις πρώτες δύο έως τρεις ημέρες μετά τη γέννηση, τα γατάκια συχνά χάνουν κάποιο βάρος. Μετά από αυτό, ωστόσο, το βάρος τους θα πρέπει να αυξάνεται σταθερά. Μέχρι τη δωδέκατη εβδομάδα της ζωής τους, παίρνουν κατά μέσο όρο 70 έως 100 γραμμάρια την εβδομάδα. Όταν βγαίνουν τα νεογιλά δόντια, τα μικρά γατάκια συχνά έχουν λιγότερη όρεξη και παίρνουν βάρος λίγο πιο αργά.
Η ανάπτυξη των αρσενικών και των θηλυκών είναι η ίδια μέχρι περίπου την όγδοη εβδομάδα της ζωής τους. Μετά από αυτό, η διαφορά μεταξύ των φύλων γίνεται αισθητή: Τα αρσενικά γατάκια γάτοι παίρνουν βάρος πιο γρήγορα από τα θυληκά.
Ο παρακάτω πίνακας σάς παρέχει έναν οδηγό ως προς το βάρος που πρέπει να έχουν τα γατάκια σας σε μια συγκεκριμένη ηλικία. Φυσικά, όλες οι τιμές είναι ενδεικτικές και αποτελούν έναν μέσο όρο:
Πίνακας: Βάρος ανά ηλικία που έχει το γατάκι
Ηλικία
Στάδια ανάπτυξης
Βάρος σε γραμμάρια
Βάρος κατά τη γέννηση
100
1 εβδομάδας
Κλειστά μάτια. Περνούν τον χρόνο τους σχεδόν αποκλειστικά πίνοντας και κοιμώμενα.
200
2 εβδομάδων
Τα γατάκια αρχίζουν να ανοίγουν τα μάτια τους.
300
4 εβδομάδων
Βγαίνουν τα πρώτα νεογιλά δόντια. Σταδιακά είναι δυνατή η μετάβαση στη στερεά τροφή
500
8 εβδομάδων
Οι μικροί γάτοι ξεκινούν να παίρνουν βάρος πιο γρήγορα από τις μικρές γάτες.
900
12 εβδομάδων
Τα μόνιμα δόντια αντικαθιστούν τα νεογιλά δόντια.
1.700
6 έως 8 μηνών
Σεξουαλική ωριμότητα. Στους οκτώ μήνες, οι γάτες έχουν φτάσει στο 80 τοις εκατό του τελικού τους βάρους.
4.000
12 μηνών
Η γάτα έχει μεγαλώσει πλήρως.
5.000
Ζυγίστε σωστά τα γατάκια σας
Για να είστε πάντα ενήμεροι για το βάρος τους, θα πρέπει να ζυγίζετε τους απογόνους της γάτας σας δύο φορές την ημέρα – ιδανικά πάντα την ίδια ώρα. Στη συνέχεια καταγράφετε το βάρος σε ένα ημερολόγιο βάρους. Έτσι θα παρατηρείτε γρήγορα όταν το βάρος που έχει ένα γατάκι σας παραμένει στάσιμο ή ακόμα και μειώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ζυγαριά κουζίνας για το ζύγισμα. Η ζυγαριά για ανθρώπους είναι πολύ ανακριβής για το ζύγισμα των μικρών γατών και, επομένως, δεν είναι κατάλληλη. Τοποθετήστε το γατάκι σε ένα πλαστικό μπολ ή σε ένα μικρό χάρτινο κουτί. Φροντίστε να αφαιρέσετε το βάρος του δοχείου από το συνολικό βάρος (απόβαρο).
Ειδικά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, όταν τα γατάκια είναι ακόμα πολύ μικρά και αβοήθητα, δεν πρέπει να αποχωρίζονται τη μητέρα τους για πολύ καιρό. Θα πρέπει λοιπόν να αφήσετε τη ζυγαριά κοντά στη μητέρα και τα γατάκια, ώστε να μην χρειαστεί να μεταφέρετε τα μικρά στην κουζίνα για να τα ζυγίσετε.
Αιτίες για μειωμένο βάρος
Εάν το γατάκι σας δεν παίρνει σχεδόν καθόλου βάρος, μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι: η μητέρα γάτα μπορεί να μην δίνει αρκετό γάλα ή το γάλα μπορεί να μην περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά.
Όσο η γάτα παράγει γάλα για τους απογόνους της – αυτή η φάση ονομάζεται γαλουχία – χρειάζεται να προσλαμβάνει 1,3 έως 2,5 φορές περισσότερη ενέργεια από την τροφή της. Ειδικότερα, οι ανάγκες της σε πρωτεΐνες είναι αυξημένες. Επομένως, οι μητέρες γάτες χρειάζονται εύπεπτη τροφή που να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και να παρέχει πολλή ενέργεια. Επίσης, φροντίστε να έχουν πάντα στη διάθεσή τους άφθονο φρέσκο νερό.
Εάν το βάρος είναι πολύ χαμηλό: Τα γατάκια πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτούν τον κτηνίατρο
Εάν ένα γατάκι παίρνει πολύ λίγο βάρος ή μάλιστα χάνει βάρος, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα κτηνίατρο χωρίς να να χάσετε χρόνο! Τα γατάκια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα πλάσματα και αν είναι λιποβαρή, αυτό μπορεί γρήγορα να αποβεί απειλητικό για τη ζωή τους.
Παράσιτα όπως τα σκουληκάκια μπορεί να ευθύνονται για ένα λιποβαρές γατάκι. Ένας κτηνίατρος μπορεί να βοηθήσει σε αυτό προτείνοντας τα κατάλληλα φάρμακα. Είναι επίσης πιθανό το γατάκι σας να είναι άρρωστο και να μην έχει τη δύναμη να θηλάσει τη θηλή της μητέρας. Ή μπορεί να πάσχει από μια συγγενή αναπηρία, όπως σχιστία υπερώας.
Για μεγαλύτερη ασφάλεια, τα γατάκια θα πρέπει να εξετάζονται από τον κτηνίατρο για συγγενείς ασθένειες, αμέσως μετά τη γέννησή τους.
Ακριβώς όπως και τα κουτάβια, έτσι και τα γατάκια έχουν ειδικές διατροφικές ανάγκες, προκειμένου να έχουν ένα υγιές μεγάλωμα και μια σωστή ανάπτυξη. Οι διατροφικές ανάγκες της κάθε γάτας εξαρτώνται από τη φυλή, την ηλικία και την ιδιοσυγκρασία της. Για παράδειγμα, οι άτακτες γάτες χρειάζονται σίγουρα περισσότερη ενέργεια από αυτές που κοιμούνται συνέχεια. Όσο χαριτωμένο κι αν φαίνεται ένα παχουλό γατάκι, οι γάτες δεν πρέπει να έχουν περιττό λίπος. Τα πλευρά τους θα πρέπει να είναι πάντα καλά ψηλαφητά μέσα από το τρίχωμα και η μέση θα πρέπει να είναι ορατή. Η επιλογή της σωστής διατροφής για γατάκια αποτελεί λοιπόν το Α και το Ω, προκειμένου να προσφέρετε στη νεαρή γάτα σας επαρκή ενέργεια και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο στάδιο της ανάπτυξης.
Προκειμένου να διασφαλίσετε ότι τα αγαπημένα σας αιλουροειδή θα παραμείνουν κοντά σας για καιρό και θα είναι υγιή, θα πρέπει να τις εμβολιάσετε. Διαφορετικά, οι γάτες μπορεί να περάσουν σοβαρές ασθένειες που ενδέχεται να τις αφήσουν με μόνιμες συνέπειες ή, στη χειρότερη περίπτωση, να είναι θανατηφόρες.
Κατά κανόνα, η μητέρα-γάτα φροντίζει αποκλειστικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μικρά γατάκια της τις πρώτες 6 εβδομάδες ζωής τους. Μέσω των αντισωμάτων στο μητρικό γάλα προστατεύονται από λοιμώξεις. Σε περίπτωση που παρ’ όλα αυτά το γατάκι αρρωστήσει, συνιστάται πάντοτε μια γρήγορη επίσκεψη στον/στην κτηνίατρο. Ιδίως τα νεαρά ζώα έχουν λίγες αντοχές, οι ζωτικές λειτουργίες μπλοκάρουν γρήγορα και σε σοβαρές ασθένειες τα μικρά παραιτούνται από τον εαυτό τους.