Ταξιδέψτε αεροπορικώς με τη γάτα σας

Ένα ταξίδι με το αεροπλάνο είναι για τη γάτα πιο δυσάρεστο ακόμη και από την παραμονή στο αυτοκίνητο. Άγνωστες μυρωδιές, δυνατοί θόρυβοι και υψομετρική διαφορά καθιστούν την πτήση μια όχι και τόσο ευχάριστη εμπειρία, ακόμη και για τις πιο χαλαρές γάτες. Δυστυχώς, δεν είναι πάντα εφικτό να αποφύγετε να πάρετε τη γάτα μαζί σας στο αεροπλάνο. Ανεξάρτητα με το σκοπό του ταξιδιού, με λίγη προετοιμασία μπορείτε να κάνετε την πτήση όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη για την ψιψίνα σας.

Η νομική πλευρά

Εάν θέλετε να τολμήσετε να κάνετε μια πτήση με τη γάτα, θα πρέπει να πληροφορηθείτε εκ των προτέρων σχετικά με τους ισχύοντες κανονισμούς της αεροπορικής εταιρείας σας. Ενώ ορισμένες αεροπορικές εταιρείες δεν επιτρέπουν τα ζώα στην καμπίνα και ζητούν τη μεταφορά τους μόνο στο χώρο αποσκευών, άλλες επιτρέπουν τη μεταφορά τους στην καμπίνα. Ωστόσο, οι κανονισμοί διαφέρουν σε σχέση με το βάρος και το μέγεθος του καλαθιού μεταφοράς. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προτιμούν μια υφασμάτινη τσάντα μεταφοράς, που θα είναι εγκεκριμένη για αεροπορική μεταφορά. Κατά κανόνα, τα ζώα πρέπει να δηλώνονται κατά την κράτηση, συχνά απαιτείται γι' αυτό και κάποια χρέωση.

Εάν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, πρέπει επίσης να τηρούνται οι εκάστοτε κανονισμοί εισόδου στη χώρα προορισμού. Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην αρχική σελίδα της αντίστοιχης πρεσβείας. Ανάλογα με τους κανονισμούς εισόδου, η γάτα χρειάζεται πιστοποιητικό υγείας ή ορισμένους εμβολιασμούς. Το ευρωπαϊκό διαβατήριο για κατοικίδια ζώα είναι επίσης απαραίτητο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα έγγραφα!

Γάτα στο αεροπλάνο: φάρμακα

Ακόμα κι αν θέλετε μόνο το καλό της γάτας σας: Σε αεροπορικά ταξίδια δεν συνιστάται η χρήση ηρεμιστικών φαρμάκων. Πολλές αεροπορικές εταιρείες τα απαγορεύουν μάλιστα ρητώς. Η φαρμακευτική αγωγή έχει αρκετές φορές ισχυρότερη δράση στον αέρα απ' ότι στο έδαφος, ενώ η δράση της δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο όλο και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες δεν μεταφέρουν ναρκωμένα ζώα - ούτε στο χώρο αποσκευών ούτε στην καμπίνα.

Αν θέλετε να ηρεμήσετε τη γάτα σας, μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε σπρέι φερομόνης όπως Feliway ή Felifriend, ή ανθοϊάματα Μπαχ σε σταγόνες. Τα «σταγονίδια κατά του άγχους» που διατίθενται στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων αποτελούνται από ένα μείγμα ανθοϊαμάτων Μπαχ σε μορφή ομοιοπαθητικών σταγόνων. Συμπληρώματα διατροφής με το αμινοξύ τρυπτοφάνη απελευθερώνουν επίσης στον εγκέφαλο σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας, και έτσι το ζώο αισθάνεται εμφανώς πιο χαλαρό.

Ο έλεγχος ασφαλείας

Κατά τον έλεγχο ασφαλείας, τα ζώα που ταξιδεύουν στην καμπίνα επιβατών πρέπει να βγαίνουν από το κλουβί τους. Για το σκοπό αυτό, ζητήστε ένα ξεχωριστό δωμάτιο. Επισημάνετε ότι ειδάλλως υπάρχει περίπτωση να διαφύγει η γάτα, κάτι που δεν ωφελεί κανέναν και θα παρακωλύσει σημαντικά την εναέρια κυκλοφορία. Συχνά αξίζει τον κόπο λίγη παραπάνω επιμονή!

Κατά τη διάρκεια της πτήσης

Η προετοιμασία για την πτήση είναι μια ιδιάζουσα κατάσταση. Η παραμονή στο αεροπλάνο και η υψομετρική πίεση στην καμπίνα είναι κάθε άλλο παρά ευχάριστη για τη γάτα σας. Κάθε γάτα αντιδρά διαφορετικά κατά τη διάρκεια μιας πτήσης: κάποιες κάθονται ήρεμες, άλλες παραπονιούνται δυνατά. Άλλες πανικοβάλλονται ή αναπνέουν γρήγορα. Ανεξάρτητα από την αντίδραση κάθε γάτας, οι γάτες πρέπει να παραμένουν στην τσάντα μεταφοράς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης. Αυτή πρέπει να είναι κλειστή σύμφωνα με τους κανονισμούς και να παραμείνει έτσι δίπλα στη θέση σας. Αυτοί οι κανονισμοί των αεροπορικών εταιρειών είναι απολύτως βάσιμοι: Τι θα γινόταν αν η γάτα «το έσκαγε» μέσα στο αεροπλάνο; Κανείς δεν θα ήθελε να βιώσει κάτι ανάλογο, διότι ενδέχεται κάποιοι συνταξιδιώτες να έχουν αλλεργία ή φοβία στις γάτες. Εκτός αυτού, η πολύωρη αναζήτηση για τη γάτα θα προκαλούσε σίγουρα αναστάτωση.

Ανάλογα με τη διάρκεια της πτήσης καλό θα ήταν να δίνετε στη γάτα σας λίγο νερό ή να την ηρεμείτε. Μια μικρή γουλιά νερό ή ένα κομμάτι πάστας θα παρακινήσει τη γάτα να καταπιεί, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην εξισορρόπηση της υψομετρικής πίεσης. Ωστόσο, δεν αρέσει σε κάθε γάτα να πίνει νερό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Παρά τη δίψα, πολλές γάτες αρνούνται να λάβουν υγρά. Σε πολύ μακρινά ταξίδια μπορείτε σε εξοικειωμένα ζώα να ρίχνετε λίγα υγρά στο στόμα με σύριγγα μιας χρήσης (χωρίς βελόνα!). Για το σκοπό αυτό, μπορείτε να ανοίγετε την τσάντα μεταφοράς μέσω του φερμουάρ και να δίνετε νερό στη γάτα με το χέρι σας. Αλλά προσέξτε να μην τραυματιστείτε, όταν η γάτα σας υποχωρεί ή νιαουρίζει αγριεμένη. Η παραμονή στο αεροπλάνο μπορεί να είναι εφικτή πραγματικά μόνο κατ' εξαίρεση!

Χάρη στον κλιματισμό έχει συχνά δροσιά στο αεροπλάνο. Ένα πανί πάνω από το καλάθι μεταφοράς μπορεί να προστατεύει τη γάτα από ρεύματα αέρα. Εντούτοις, δεν αρέσει σε όλες τις γάτες να ταξιδεύουν στο σκοτάδι. Πολλές τσάντες μεταφοράς έχουν ωστόσο αρκετά παράθυρα, που κλείνουν με αυτοκόλλητο σκρατς. Ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες και συνθήκες μπορείτε να τα ξανανοίγετε.

Η άφιξη

Επιτέλους-προσγείωση! Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις το ταξίδι δεν τελειώνει, με το που φτάσετε στο αεροδρόμιο. Αν έχετε μεταβεί αεροπορικώς στο εξωτερικό, πρέπει να περάσετε από τελωνειακό έλεγχο, όπου το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται πάντα στα κατοικίδια ζώα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχετε στο χέρι έτοιμο για έλεγχο το πιστοποιητικό υγείας και το διαβατήριο της γάτας σας. Χωρίς αυτά, δεν είναι εφικτή η είσοδος στη χώρα προορισμού, αλλά συχνά ούτε και η επιστροφή. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην αρχική σελίδα της εκάστοτε πρεσβείας.

Μετά την πτήση

Φτάνοντας στο σπίτι σας, στο δωμάτιο διακοπών ή σε ένα καινούργιο σπίτι, η γάτα σας θα αισθάνεται λίγη αστάθεια. Προσφέρετέ της ησυχία για να ξεκουραστεί. Αφήστε την επίσης να πάρει το χρόνο της, έως ότου εξοικειωθεί με το χώρο. Στο μεταξύ μπορούν να βοηθήσουν σπρέι Feliway ή ανθοϊάματα Μπαχ.

«Καλό ταξίδι» σε εσάς και τη γάτα σας και όλα να σας πάνε κατ’ ευχήν!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Με τη γάτα σας στο αυτοκίνητο

Στις γάτες δεν αρέσουν τα ταξίδια και οι μετακινήσεις. Κάθε αλλαγή τόπου αποτελεί σκέτο άγχος για τα ευαίσθητα ζωάκια, διότι ακόμη και οι πιο γενναίες γατούλες γίνονται ανήσυχες με τους άγνωστους θορύβους και τις μυρωδιές. Ωστόσο, μερικές φορές οι μετακινήσεις είναι αναπόφευκτες - είτε για ετήσια επίσκεψη στον κτηνίατρο, είτε λόγω μετακόμισης ή μακρινών διακοπών. Η μεταφορά με το αυτοκίνητο μπορεί να μην αρέσει ιδιαίτερα στη γάτα σας - αλλά με λίγη προετοιμασία μπορείτε να απομακρύνετε το φόβο της για το ταξίδι.
1 min

Ταξιδέψτε αεροπορικώς με τη γάτα σας

Ένα ταξίδι με το αεροπλάνο είναι για τη γάτα πιο δυσάρεστο ακόμη και από την παραμονή στο αυτοκίνητο. Άγνωστες μυρωδιές, δυνατοί θόρυβοι και υψομετρική διαφορά καθιστούν την πτήση μια όχι και τόσο ευχάριστη εμπειρία, ακόμη και για τις πιο χαλαρές γάτες. Δυστυχώς, δεν είναι πάντα εφικτό να αποφύγετε να πάρετε τη γάτα μαζί σας στο αεροπλάνο. Ανεξάρτητα με το σκοπό του ταξιδιού, με λίγη προετοιμασία μπορείτε να κάνετε την πτήση όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη για την ψιψίνα σας.