Πρόληψη για γατάκια & νεαρές γάτες

Prólipsi gia gatákia

Κάντε κάτι καλό για την υγεία της γάτας σας

Όσο τα γατάκια καταναλώνουν μητρικό γάλα, είναι καλά προστατευμένα από μολύνσεις λόγω των αντισωμάτων, που περιέχονται μέσα στο μητρικό γάλα. Αυτή η προστατευτική δράση μειώνεται μόνο όταν τα γατάκια αρχίζουν να τρώνε στερεές τροφές από την ηλικία των έξι εβδομάδων.

Προληπτικοί εμβολιασμοί

Τα γατάκια πρέπει τώρα να αναπτύξουν το δικό τους ανοσοποιητικό σύστημα κατά των ιών, των βακτηρίων, των μυκήτων και των παρασίτων. Ευτυχώς, τα περισσότερα παθογόνα είναι αβλαβή, αν και τα γατάκια δεν μπορούν να απαλλαγούν τόσο εύκολα από κάποιους ιούς. Ως εκ τούτου, συνιστώνται προληπτικοί εμβολιασμοί στην ηλικία των οκτώ εβδομάδων περίπου.

Κρυολόγημα των γατών & λευχαιμία των αιλουροειδών

Το εμβόλιο κατά του κρυολογήματος των γατών και της λευχαιμίας των αιλουροειδών (feline leukopenia) είναι αυτό που έχει πρωταρχική σημασία σε αυτές τις περιπτώσεις. Ακόμη και οι αποκλειστικά οικόσιτες γάτες ενδέχεται να μολυνθούν από ανθρώπους, π.χ. μέσω των παπουτσιών που φοριούνται μέσα και έξω από το σπίτι. Οι επίμονοι ιοί παρβοϊοί προκαλούν ανεξέλεγκτη διάρροια στα γατάκια. Οι ερπητοϊοί και καλυκοϊοί ευθύνονται για το κρυολόγημα, το οποίο ωστόσο μπορεί να αποφευχθεί μέσω εμβολιασμού.

Λεύκωση

Οι αποκλειστικά οικόσιτες γάτες είναι σχετικά ασφαλείς, αλλά αυτές που έρχονται σε επαφή με άλλες γάτες θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της λεύκωσης. Αυτή η ιογενής ασθένεια ενδέχεται να εμφανιστεί μερικά χρόνια μετά τη μόλυνση. Οι συνέπειες είναι όγκοι, συνεχώς επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις ή πρησμένοι λεμφαδένες. Μια εξέταση αίματος στον κτηνίατρο δείχνει, εάν η γάτα σας έχει κολλήσει από ένα άλλο ζώο.

Λύσσα

Το εμβόλιο κατά της λύσσας και η προστασία από τα σκουλήκια αποτελούν περαιτέρω προληπτικά μέτρα. Η μητέρα-γάτα πρέπει να αποπαρασιτώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι τα σκουλήκια θα μεταδοθούν στα γατάκια της. Για περισσότερη ασφάλεια, τα γατάκια θα πρέπει να αποπαρασιτώνονται μία εβδομάδα πριν από κάθε εμβολιασμό.

Πρόληψη για γατάκια

Στείρωση: ναι ή όχι;

Μόλις περάσουν τελικά οι πρώτες εβδομάδες προς μικρή ή μεγάλη ικανοποίηση όλων, φθάνει η στιγμή να αποφασίσετε, εάν θα στειρώσετε τώρα τη γάτα σας. Ένα αρσενικό γατάκι, που μαρκάρει με την ούρηση την περιοχή του στο σπίτι, καθιστά αυτή την απόφαση εύκολη για εσάς. Η στείρωση συνιστάται κυρίως για θηλυκές γάτες, εάν θέλετε να αποφύγετε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ενώ παράλληλα μειώνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης όγκων. Δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε τις αρνητικές συνέπειες.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Η σωστή διατροφή για γατάκια

Με το που αρχίσει να μειώνεται η παραγωγή γάλακτος της μητέρας (μετά από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες περίπου), θα πρέπει να ξεκινήσει σταδιακά και η εισαγωγή της νεαρής γάτας σας σε μία ειδική τροφή για γατάκια. Από τον τρίτο κιόλας μήνα ζωής του το γατάκι θα πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με μία ειδική τροφή για γατάκια, καθώς σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να έχει απογαλακτιστεί πλήρως. Ξεκινήστε να ταΐζετε το γατάκι σας με μικρές ποσότητες τροφής για γατάκια, προσθέτοντας μέσα λίγο μητρικό γάλα, σε περίπτωση που η τροφή δεν είναι από την πρώτη στιγμή καλά αποδεκτή. Η ποσότητα του γάλακτος θα πρέπει ωστόσο να μειώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε το γατάκι να μην προσλαμβάνει μέσω της τροφής υπερβολική ενέργεια.
1 min

Η πρώτη επίσκεψη σε κτηνίατρο

Κατά κανόνα, η μητέρα-γάτα φροντίζει αποκλειστικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μικρά γατάκια της τις πρώτες 6 εβδομάδες ζωής τους. Μέσω των αντισωμάτων στο μητρικό γάλα προστατεύονται από λοιμώξεις. Σε περίπτωση που παρ’ όλα αυτά το γατάκι αρρωστήσει, συνιστάται πάντοτε μια γρήγορη επίσκεψη στον/στην κτηνίατρο. Ιδίως τα νεαρά ζώα έχουν λίγες αντοχές, οι ζωτικές λειτουργίες μπλοκάρουν γρήγορα και σε σοβαρές ασθένειες τα μικρά παραιτούνται από τον εαυτό τους.
1 min

Η πρώτη εξόρμηση της γάτας σας

Ο ήλιος κάνει τις υπαίθριες εξορμήσεις πολύ δελεαστικές - αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι γάτες μας. Εάν έχουν απολαύσει έστω και μία φορά τη βόλτα τους έξω από το σπίτι, θα αποζητούν όλη την ώρα να βγαίνουν έξω! Ωστόσο, οι ανεξέλεγκτες βόλτες δεν είναι πάντα ότι καλύτερο για εσάς και τη γάτα σας.