Μπολ νερού vs συντριβάνι για γάτες

Μπολ Νερού και Συντριβάνι για Γάτες

Μπολ ή σιντριβάνι;

Το νερό είναι νερό, έτσι δεν είναι; Ε λοιπόν όχι απαραίτητα. Το σιντριβάνι με τρεχούμενο νερό όχι μόνο δημιουργεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στο σπίτι, αλλά και παρακινεί τη γατούλα να πίνει περισσότερο νερό.  Ωστόσο και το κλασικό μπολ νερού έχει τα πλεονεκτήματά του!

Γιατί οι γάτες πρέπει να πίνουν νερό

Οι γάτες είναι από τη φύση τους ζώα της ερήμου. Οι πρόγονοί τους περιπλανιόντουσαν στις ερήμους της Βόρειας Αφρικής. Ο πλησιέστερος επιζών συγγενής τους, η Αφρικανική αγριόγατα, ζει σε περιβάλλον όπου το πόσιμο νερό είναι σπάνια διαθέσιμο. Όπως και οι πρόγονοί μας, η γάτα προσλαμβάνει μεγάλο μέρος των υγρών που χρειάζεται μέσω της τροφής. Εξάλλου, το φυσικό θήραμα της γάτας, το ποντίκι, περιέχει έως και 70 τοις εκατό νερό! Αντίθετα, η ξηρά τροφή περιέχει πολύ λίγη υγρασία. Η γάτα πρέπει να αντισταθμίσει τη μέγιστη περιεκτικότητα σε υγρασιου του 10 τοις εκατό, πίνοντας περισσότερο νερό. Αν η γάτα πίνει πολύ λίγο, τα ούρα συμπυκνώνονται, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ουρόλιθους, πέτρα στα νεφρά και νεφροπάθειες. Η επαρκής πρόσληψη υγρών είναι η καλύτερη προφύλαξη! Πώς όμως θα παρακινήσετε τη γάτα σας να πίνει περισσότερο νερό;

Αγορά

Ενώ o κανόνας μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν να βάζουμε το μπολ νερού δίπλα στο μπολ της τροφής, τα σιντριβάνια αρχίζουν πλέον να κατακτούν την αγορά. Σε αντίθεση με τα διακοσμητικά σιντριβάνια, είναι κατασκευασμένα από μη τοξικά υλικά, καθαρίζονται εύκολα και κάνουν την καθημερινή εμπειρία πόσης ακόμα πιο συναρπαστική. Τα σιντριβάνια βγαίνουν σε πολλά μεγέθη, διαφορετικά σχέδια και εύρος τιμών, για να καλύπτονται όλα τα γούστα.

Βέβαια τα καλά σιντριβάνια είναι συνήθως πιο ακριβά από τα απλά μπολ. Τα περισσότερα σιντριβάνια έχουν απλή εγκατάσταση και πρέπει να συνδεθούν με το ηλεκτρικό δίκτυο. Και πάλι όμως αξίζουν τον κόπο:

Ατραξιόν για τη γάτα

Ως ζώο της ερήμου, η γάτα περνάει σπάνια από το μπολ νερού. Το τρεχούμενο νερό, ωστόσο, τραβάει τις περισσότερες γάτες, καθώς πάνε από περιέργεια να το μυρίσουν και ανεπαίσθητα θα πιουν και λίγες γουλιές από το δροσερό νερό.

Από την άλλη πλευρά, οι γατούλες συχνά προσπερνάνε το κλασικό μπολ, ειδικά αν βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο μπολ με την τροφή τους.

Μπολ Νερού και Συντριβάνι για Γάτες

Φρεσκάδα

Το τρεχούμενο νερό στο σιντριβάνι εμπλουτίζεται διαρκώς με οξυγόνο και έχει πιο φρέσκια γεύση από το μπαγιάτικο νερό στο μπολ.

Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε ένα κλασικό μπολ πιο ελκυστικό, διατηρώντας το νερό φρέσκο και καθαρό νερό σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, βάζοντας αρκετά μπολ σε διάφορα μέρη του σπιτιού, εξασφαλίζετε ότι η γάτα σας μπορεί να πίνει μια μικρή γουλιά κάθε τόσο.

Κλίμα

Ο ξηρός θερμαινόμενος αέρας  βλάπτει το δέρμα και τους πνεύμονές μας. Ένα σιντριβάνι δωματίου εξασφαλίζει υγιεινό αέρα εσωτερικού χώρου μέσω της εξάτμισης που γίνεται. Ακόμα καλύτερα αν μπορεί να αξιοποιηθεί και από τη γάτα σας ως ευκαιρία να πιει νερό! Πριν παραγγείλετε ένα διακοσμητικό σιντριβάνι εσωτερικού χώρου, σκεφτείτε να ψάξετε ένα ειδικό σιντριβάνι για γάτες. Με αυτόν τον τρόπο κάνετε κάτι καλό για την τετράποδη φίλη σας και τον αέρα που αναπνέετε!

Υγιεινή

Τα μπολ και τα σιντριβάνια για γάτες διατηρούν την υγιεινή τους μόνο αν καθαρίζονται τακτικά. Το μπαγιάτικο νερό και τα φύκια μπορούν γρήγορα να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία του ζώου και να αλλοιώσουν τη γεύση του νερού. Εδώ κερδίζει το κλασικό μπολ: ανάλογα με το υλικό, μπορεί να πλυθεί γρήγορα στο χέρι ή στο πλυντήριο πιάτων. Ο καθαρισμός των σιντριβανιών συνήθως είναι λίγο πιο περίπλοκος και χρονοβόρος.

Το ποιο από τα δύο θα επιλέξετε είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Ειδικά κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, είναι σημαντικό η γάτα σας να πίνει αρκετό νερό. Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε δελεαστική την εμπερία της γατούλας σας με το νερό και με το απλό μπολ, αλλάζοντας κάθε μέρα το νερό ή ακόμα καλύτερα βάζοντας αρκετά μπολ διάσπαρτα μέσα στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθάτε τόσο τη γάτα σας όσο και το περιβάλλον που ζείτε.

Ευχόμαστε σε εσάς και τη γάτα σας ό,τι καλύτερο!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
5 min

Με αγαπάει η γάτα μου; 10 σημάδια που το αποδεικνύουν!

Λόγω της τάσης της να είναι ευμετάβλητη και μυστηριώδης, η γάτα δείχνει άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο πόσο αγαπάει τον ιδιοκτήτη της. Επίσης, μερικές φορές το δείχνουν με πιο διακριτικό τρόπο σε σχέση με τους σκύλους. Παρ' όλα αυτά, ο γνώστης της γάτας θα είναι σε θέση να αναγνωρίσει σαφώς τα σημάδια αγάπης της. Όσο περισσότερο εμπιστεύεστε το ένστικτό σας - όπως ακριβώς κάνει και η γάτα σας - τόσο περισσότερο θα βλέπετε και θα αισθάνεστε πόσο πολύ σας αγαπάει το κατοικίδιό σας.
1 min

Αντίο για πάντα: όταν η γάτα πρέπει να υποβληθεί σε ευθανασία

Ευθανασία γάτας; Μια δύσκολη απόφαση - ακόμη και αν το ζώο υποφέρει. Ο θάνατος της αγαπημένης γάτας είναι μια σημαντική εμπειρία - ανεξάρτητα από το αν η γάτα έχει πεθάνει από ατύχημα, ασθένεια ή γήρας. Ακόμη πιο τραγικό είναι όταν ο ιδιοκτήτης της γάτας πρέπει να αποφασίσει εάν θα κάνει ευθανασία στη γάτα του. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε τι πρέπει να λάβετε υπόψη και πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη θλίψη.
12 min

Γάτα και σκύλος ως συγκάτοικοι

«Τσακώνονται σαν το σκύλο με τη γάτα»: όποιος ακούει αυτή τη φράση, υποθέτει ότι η γάτα και ο σκύλος δεν είναι ακριβώς οι καλύτεροι φίλοι. Υπάρχει όντως μια δόση αλήθειας στο μύθο ότι ο σκύλος και η γάτα είναι ορκισμένοι εχθροί; Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί αυτό να οδηγήσει σε παρερμηνείες; Υπάρχει η δυνατότητα να αφήσετε μια γάτα και ένα σκύλο να ζουν στο ίδιο σπίτι, και παράλληλα τα δύο ζώα να είναι ευτυχισμένα; Σας αρέσουν οι γάτες ή μήπως προτιμάτε τους σκύλους ως τετράποδα μέλη της οικογένειας; Για μερικούς ζωόφιλους, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Διότι πάνω απ’ όλα, είναι ακριβώς αυτό: ζωόφιλοι. Και ως τέτοιοι τους αρέσουν τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι. Λατρεύουν την ανεξαρτησία της γάτας και την αφοσίωση του σκύλου. Πρέπει λοιπόν να επιλέξετε, εάν θα γίνετε ιδιοκτήτης μιας γάτας ή ενός σκύλου; Τα καλά νέα είναι πως όχι. Οι εμπειρίες πολλών ζωόφιλων δείχνουν ότι ο σκύλος και η γάτα μπορούν να γίνουν πάρα πολύ καλοί σύντροφοι. Ωστόσο, προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η καλή κοινωνικοποίηση, καθώς και η υπομονετική εξοικείωση μεταξύ των ζώων.