Αντίο για πάντα: όταν η γάτα πρέπει να υποβληθεί σε ευθανασία

Ευθανασία γάτας; Μια δύσκολη απόφαση - ακόμη και αν το ζώο υποφέρει.

Ο θάνατος της αγαπημένης γάτας είναι μια σημαντική εμπειρία - ανεξάρτητα από το αν η γάτα έχει πεθάνει από ατύχημα, ασθένεια ή γήρας. Ακόμη πιο τραγικό είναι όταν ο ιδιοκτήτης της γάτας πρέπει να αποφασίσει εάν θα κάνει ευθανασία στη γάτα του. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε τι πρέπει να λάβετε υπόψη και πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη θλίψη.

Ευθανασία γάτας ή όχι;

Εάν η γάτα είναι σοβαρά άρρωστη, αναπόφευκτα τίθεται κάποια στιγμή το ερώτημα: πρέπει να λυτρώσω το αγαπημένο μου ζώο από τα βάσανά του; Η απόφαση για το αν θα υποβληθεί η γάτα σε ευθανασία ή όχι είναι είναι μια από τις πιο δύσκολες και λυπηρές αποφάσεις που πρέπει να πάρει ο ιδιοκτήτης της γάτας.

Από τη μία πλευρά, δεν μπορεί κανείς να κάθεται άπραγος και να βλέπει τη γάτα του να βασανίζεται. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο φόβος της οδυνηρής απώλειας: πώς θα συνεχιστεί η ζωή μου χωρίς αυτήν; Πώς θα αντιμετωπίσει η οικογένειά μου το γεγονός ότι η αγαπημένη μας γάτα δεν είναι πια εδώ; Εάν υπάρχουν κι άλλες γάτες στο σπίτι, προκύπτει το ερώτημα: Πώς εκείνες θα αντέξουν την απώλεια;

Σημαντική είναι η ποιότητα ζωής της γάτας

Όσο δύσκολο και αν είναι: Κατά τη λήψη αυτής της απόφασης, είναι σημαντικό να αφήσετε στην άκρη τα δικά σας συναισθήματα. Ο μόνος αποφασιστικός παράγοντας θα πρέπει να είναι η καλή διαβίωση του ζώου. Είστε υπεύθυνοι για τη γάτα σας. Η γάτα εξαρτάται από τη φροντίδα σας - ιδίως τις τελευταίες ημέρες της ζωής της.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν γενικά κριτήρια για την ποιότητα ζωής. Εξαρτάται από την ατομική κατάσταση της γάτας σας. Μία ψιψίνα με ήρεμο χαρακτήρα μπορεί να αντιμετωπίσει ίσως καλά την παράλυση και τους σχετικούς περιορισμούς κίνησης. Ακόμη και οι τυφλές γάτες μπορούν να έχουν μια ευτυχισμένη ζωή.

Από την άλλη πλευρά, οι γάτες είναι μαεστρίες στο να κρύβουν τον πόνο τους. Δεν δείχνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη και μεγάλα βάσανα. Επομένως, δεν είναι εύκολο να κρίνουμε πόσο πραγματικά υποφέρει μια γάτα και πότε έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή για να λυτρωθεί.

Πιθανές ενδείξεις έντονου πόνου:

  • Η γάτα σας τρώει πολύ λίγο ή σχεδόν καθόλου για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Η γάτα σας αποσύρεται και φαίνεται απαθής.
  • Η γάτα σας αντιδρά επιθετικά σε ορισμένα αγγίγματα.

Ωστόσο, ο πόνος από μόνος του δεν είναι λόγος να τερματίσετε πρόωρα τη ζωή της ψιψίνας σας. Μόνο όταν δεν υπάρχουν πλέον καθόλου επιλογές θεραπείας θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο της ευθανασίας.

Ευθανασία γάτας: Μιλήστε με τον/την κτηνίατρό σας

Σημαντικό: Προτού αποφασίσετε να κάνετε ευθανασία στη γάτας σας, θα πρέπει να επιδιώξετε μια συζήτηση με τον/την κτηνίατρό σας. Ζητήστε να σας εξηγήσει λεπτομερώς για την ασθένεια της γάτας σας. Ρωτήστε πως εκτιμά την ποιότητα ζωής του κατοικίδιου ζώου σας και τη σωστή στιγμή για τη λύτρωση.

Εάν δεν έχετε πραγματικά πειστεί με τα επιχειρήματα υπέρ της ευθανασίας, πάρτε καλού κακού μια δεύτερη γνώμη.

Προετοιμαστείτε καλά

Για χάρη της γάτας σας, θα πρέπει να προετοιμαστείτε καλά για το τελευταίο ταξίδι στον/στην κτηνίατρο. Είναι καλύτερο να κλείσετε ραντεβού πριν από το κλείσιμο του ιατρείου, διότι τότε είναι πιο ήσυχα και έχετε περισσότερη ιδιωτικότητα.

Ακόμα κι αν είναι δύσκολο: μείνετε ήρεμοι και προσπαθήστε να μην κλαίτε. Η αναστάτωσή σας θα μπορούσε να μεταφερθεί στη γάτα σας και να την αγχώσετε χωρίς λόγο τις τελευταίες στιγμές της ζωής της. Ίσως μπορείτε να συνοδεύεστε από κάποιο έμπιστο πρόσωπο από την οικογένεια ή το φιλικό σας κύκλο.

Ορισμένοι/ες κτηνίατροι έρχονται και στο σπίτι για ευθανασία. Οπωσδήποτε πρέπει να επωφεληθείτε από αυτή την επιλογή. Διότι είναι πολύ καλύτερο για τη γάτα σας, εάν «κοιμηθεί» για πάντα στο οικείο περιβάλλον της.

Ποια είναι η διαδικασία της ευθανασίας;

Ο τεχνικός όρος για το «κοίμισμα» είναι «ευθανασία» και κυριολεκτικά σημαίνει «καλός θάνατος». Η έκφραση αποτελείται από τις ελληνικές λέξεις «ευ» (καλός) και «θάνατος». Όταν ένα ζώο υποβάλλεται σε ευθανασία, δεν θα καταλάβει τίποτε. Δεν νιώθει πόνο. 

Πριν από την τελική ευθανασία, οι γάτες συνήθως λαμβάνουν ένα φάρμακο για χαλάρωση. Έπειτα εγχέεται σε αυτές αναισθητικό φάρμακο σε θανατηφόρα υπερδοσολογία.

Ένα δοχείο με τη στάχτη της νεκρής γάτας είναι ένα παρήγορο αναμνηστικό για μερικούς ιδιοκτήτες.

Τι πρέπει να προσέχετε στην κηδεία;

Εάν η γάτα σας υποβλήθηκε σε ευθανασία, μπορείτε να αφήσετε τη σορό της στο κτηνιατρείο.

Ωστόσο, είναι πιθανόν καλύτερο για τη δική σας ηρεμία αν πάρετε μαζί σας τη νεκρή γάτα. Εάν υπάρχει κοιμητήριο κατοικίδιων ζώων στον τόπο διαμονής σας, μπορείτε να την ενταφιάσετε εκεί. Εναλλακτικά, μπορείτε να στραφείτε σε κρεματόριο ζώων, όπου το σώμα αποτεφρώνεται. Στη συνέχεια, θα παραλάβετε τις στάχτες σε ένα δοχείο.

Ίσως μπορείτε να θάψετε τη νεκρή γάτα σας και στον κήπο του σπιτιού σας. Αυτό ουσιαστικά επιτρέπεται, υπό την προϋπόθεση ότι δίδεται προσοχή σε μερικά πράγματα: Ο τάφος δεν πρέπει να βρίσκεται σε περιοχή προστασίας του νερού ή της φύσης. Ο λάκκος πρέπει επίσης να έχει βάθος τουλάχιστον μισού μέτρου και το σώμα πρέπει να είναι τυλιγμένο σε υλικό που μπορεί να σαπίσει (για παράδειγμα κουτί από χαρτόνι).

Μην θάβετε σε δημόσια γη

Προσοχή! Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θάψετε τη νεκρή γάτα σας σε δημόσια γη, στο δάσος ή σε ένα πάρκο. Αυτό απαγορεύεται και μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο.

Όταν η γάτα πεθαίνει με φυσικό τρόπο

Δεν χρειάζεται πάντα να ευθανατώσουμε μια γάτα. Υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες μια άρρωστη ή ηλικιωμένη γάτα είναι καλύτερα να φύγει με φυσικό τρόπο.

Όταν έρθει η ώρα τους, οι γάτες αποσύρονται συχνά σε μια ήσυχη γωνιά. Και εδώ, είναι σημαντικό να είστε ήρεμοι και να μην επιβαρύνετε επιπλέον τη γάτα με τη δική σας θλίψη τις τελευταίες ώρες της ζωής της.

Μερικές φορές, ωστόσο, κόβεται ξαφνικά το νήμα της ζωής μιας γάτας, για παράδειγμα από ένα ατύχημα. Ιδίως σε ελεύθερες γάτες, ο κίνδυνος είναι δυστυχώς μεγάλος να τις πατήσει ένα αυτοκίνητο

Εάν η γάτα πεθάνει λόγω γήρατος ή ασθένειας, μπορεί κανείς να συνηθίσει σταδιακά την ιδέα ότι κάποια στιγμή δεν θα είναι πλέον εκεί. Σε περίπτωση ξαφνικού θανάτου, αρχικά σοκάρεται κανείς - και αυτό πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί.

Διαχείριση της θλίψης για τη γάτα

Όταν η γάτα πεθαίνει, καταρρέει αρχικά ένας μικρός κόσμος. Στην ουσία πρόκειται για ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειας. Το καλαθάκι γάτας μένει άδειο και κανείς δεν φωνάζει πια «νιάου» και δεν σας υπενθυμίζει να γεμίζετε το μπολ τροφής.

Δυστυχώς, άτομα χωρίς κατοικίδια δυσκολεύονται συχνά να κατανοήσουν αυτήν τη θλίψη. «Ήταν απλώς μια γάτα», λένε. Εδώ βοηθά η ανταλλαγή απόψεων με άλλους ιδιοκτήτες γατών - στον πραγματικό κόσμο ή στο διαδίκτυο σε φόρουμ για ζώα και κοινωνικά μέσα.

Μερικοί ιδιοκτήτες γατών παρηγοριούνται επίσης με τη σκέψη ότι η γάτα «διέσχισε τη γέφυρα του ουράνιου τόξου» και ότι μια νέα, ευτυχισμένη ύπαρξη την περιμένει στην άλλη πλευρά. Εάν έχετε παιδιά που τους λείπει πολύ η γάτα, μπορείτε να τους πείτε την ιστορία της γέφυρας του ουράνιου τόξου. Μία επίσκεψη στον τάφο της γάτας μπορεί μερικές φορές να κάνει την απώλεια ευκολότερη για τα παιδιά.

Σε γενικές γραμμές είναι χρήσιμο εάν έχετε ένα αναμνηστικό της νεκρής γάτας σας: Αυτό μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα ωραία φωτογραφία ή το δοχείο με τις στάχτες που παίρνει μια τιμητική θέση στο σπίτι σας.

Για πολλούς ανθρώπους, και ιδίως για παιδιά, είναι παρήγορο να πιστεύουν ότι το αγαπημένο τους γατάκι έχει περάσει τη Γέφυρα του Ουράνιου Τόξου και βρίσκει εκεί τη γαλήνη του.

Η γάτα σας θρηνεί: σημάδια και βοήθεια

Παρατηρούν οι γάτες εάν πέθανε μια άλλη γάτα; Είναι λυπημένες τότε; Οι γάτες μπορούν ασφαλώς να θρηνούν μια θανούσα γάτα - υπό την προϋπόθεση ότι είχαν προηγουμένως καλή σχέση μεταξύ τους.

Εάν χρειάστηκε να κάνετε ευθανασία σε μία από τις γάτες σας ή εάν η γάτα πέθανε με φυσικό τρόπο, αυτό το παρατηρούν πολύ καλά τα άλλα ζώα του σπιτιού σας. Παρεμπιπτόντως, αυτό ισχύει επίσης εάν έχει πεθάνει κάποιο πρόσωπο σημαντικό για τη γάτα.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε εάν μια γάτα θρηνεί, σε περίπτωση που αλλάξει η συμπεριφορά της. Πρέπει να προσέξετε τα ακόλουθα σημάδια:

  • Η γάτα που έμεινε πίσω τρώει λιγότερο.
  • Κοιμάται πολύ και γενικά είναι πιο ήσυχη.
  • Θέλει να παίξει λιγότερο.

Φροντίστε να δώσετε στην άλλη γάτα ή την ομάδα γατών σας αρκετό χρόνο για να επεξεργαστούν την απώλεια. Δεν βοηθάει να φέρετε έναν «υποκατάστατο φίλο» στο σπίτι μετά από σύντομο χρονικό διάστημα. Αντ' αυτού, δώστε πολλή στοργή στα ζώα που έχουν μείνει πίσω.

Η φυσική εγγύτητα, τα πολλά χάδια ή η περιποίηση του τριχώματος με τη βούρτσα βοηθούν τις γάτες και εσάς σε δύσκολες στιγμές.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Γιατί οι γάτες κάνουν καλό στην υγεία μας;

Δεν υπάρχει πιο χαλαρωτικός ήχος από το γουργουρητό μιας γάτας. Και οι ιδιοκτήτες γάτας θα επιβεβαιώσουν ότι η ζωή με τη γάτα τους κάνει καλό. Στην πραγματικότητα, αυτή η δήλωση επιβεβαιώνεται και επιστημονικώς. Διαβάστε παρακάτω γιατί οι γάτες κάνουν καλό στην υγεία μας.
1 min

Γάτα και σκύλος ως συγκάτοικοι

«Τσακώνονται σαν το σκύλο με τη γάτα»: όποιος ακούει αυτή τη φράση, υποθέτει ότι η γάτα και ο σκύλος δεν είναι ακριβώς οι καλύτεροι φίλοι. Υπάρχει όντως μια δόση αλήθειας στο μύθο ότι ο σκύλος και η γάτα είναι ορκισμένοι εχθροί; Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί αυτό να οδηγήσει σε παρερμηνείες; Υπάρχει η δυνατότητα να αφήσετε μια γάτα και ένα σκύλο να ζουν στο ίδιο σπίτι, και παράλληλα τα δύο ζώα να είναι ευτυχισμένα; Σας αρέσουν οι γάτες ή μήπως προτιμάτε τους σκύλους ως τετράποδα μέλη της οικογένειας; Για μερικούς ζωόφιλους, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Διότι πάνω απ’ όλα, είναι ακριβώς αυτό: ζωόφιλοι. Και ως τέτοιοι τους αρέσουν τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι. Λατρεύουν την ανεξαρτησία της γάτας και την αφοσίωση του σκύλου. Πρέπει λοιπόν να επιλέξετε, εάν θα γίνετε ιδιοκτήτης μιας γάτας ή ενός σκύλου; Τα καλά νέα είναι πως όχι. Οι εμπειρίες πολλών ζωόφιλων δείχνουν ότι ο σκύλος και η γάτα μπορούν να γίνουν πάρα πολύ καλοί σύντροφοι. Ωστόσο, προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η καλή κοινωνικοποίηση, καθώς και η υπομονετική εξοικείωση μεταξύ των ζώων.
1 min

Τι κάνω αν βρω μια αδέσποτη γάτα;

Βρήκατε μια γάτα που φαίνεται να μην ανήκει σε κανέναν; Εδώ μπορείτε να διαβάσετε πως μπορείτε να ενεργήσετε σωστά σε αυτή την περίπτωση, τι πρέπει να κάνετε εάν η γάτα είναι τραυματισμένη, πως μπορείτε να μάθετε αν η γάτα έχει κάποιο σπιτικό και πότε επιτρέπεται να κρατήσετε τη γάτα.