Κιτρινολαίμης Ποντικός (Apodemus Flavicollis)

Γράφτηκε από Dipl. Biol. Georgia Koehler
Kitrinolaímis Pontikós

Πιο μεγαλόσωμος, πιο γρήγορος, πιο δυνατός

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο νυκτόβιος κιτρινολαίμης ποντικός είναι ένα σχεδόν άγνωστο είδος τρωκτικών, το οποίο δε συναντάται συχνά σε περιοχές, όπου ζουν άνθρωποι. Μέχρι πρότινος, δεν υπήρχε διάκριση μεταξύ του κιτρινολαίμη ποντικού (Apodemus Flavicollis) και του ποντικού του δάσους (Apodemus sylvaticus), ενώ πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για το ίδιο είδος.

Eμφάνιση των κιτρινολαίμηδων ποντικών

Εκ πρώτης όψεως και τα δύο είδη μοιάζουν πολύ, σε σημείο που θα μπορούσε κανείς να τα μπερδέψει.  Όπως όλα τα είδη της οικογένειας Μυίδαι (Muridae), έτσι και αυτά έχουν χαρακτηριστικά μεγάλα μάτια και αυτιά, δυνατά πίσω πόδια κατάλληλα για άλματα και μια μακριά ουρά, που χρησιμεύει για να διατηρούν την ισορροπία τους. Η πλάτη τους έχει έντονο ωχροκίτρινο έως καφεκόκκινο χρώμα, ενώ η κοιλιά λευκό-γκρι χρώμα. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον ποντικό του δάσους, ο κιτρινολαίμης ποντικός έχει μια χαρακτηριστική κίτρινη «χαίτη», αυτιά που θυμίζουν μεγάλες σακούλες και το χρώμα του τριχώματός του είναι πλούσιο σε αντιθέσεις. Γενικά, είναι πιο μεγαλόσωμος από τον ποντικό του δάσους και τα ενήλικα ζώα φτάνουν σε βάρος μισή πλάκα σοκολάτας.

Κιτρινολαίμης Ποντικός

Τι κάνει έναν κιτρινολαίμη ποντικό να ξεχωρίζει

Αν έχει τύχει να δείτε δίπλα δίπλα έναν κιτρινολαίμη ποντικό και έναν ποντικό του δάσους, θα γνωρίζετε ήδη ότι ο κιτρινολαίμης ποντικός έχει μια πιο δυναμική και επιβλητική συμπεριφορά απ’ ότι ο ποντικός του δάσους. Αυτό οφείλεται στο διαφορετικό τρόπο ζωής των δύο ειδών. Και τα δύο αυτά τρωκτικά ζουν σε δάση και αλσύλλια, αλλά ο ποντικός του δάσους είναι λιγότερο απαιτητικός και συνεπώς αποικίζει σχεδόν σε όλους τους οικότοπους, ενώ ο κιτρινολαίμης ποντικός ζει συνήθως σε πολύ πράσινες δασικές εκτάσεις και έχει πολύ υψηλές απαιτήσεις, όσον αφορά το περιβάλλον και τις συνθήκες αυτού. Ζει κυρίως σε πυκνά δάση οξιάς και βελανιδιάς. Ο ποντικός του δάσους σκάβει μόνος του λαγούμια χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, ενώ ο κιτρινολαίμης ποντικός είναι αρκετά τεμπέλης για να σκάψει και έτσι βασίζεται σε ήδη υπάρχουσες τρύπες π.χ. κάτω από ρίζες δέντρων και κουφάλες παλαιών δέντρων.

Όταν εκτρέφει τα μικρά της, η θηλυκή «ποντικίνα» χρειάζεται μια διατροφή πλούσια σε ενέργεια, όπως π.χ. βελανίδια, κάρυα οξιάς και φουντούκια. Αν βρει μια περιοχή που είναι κατάλληλη για τις ανάγκες της, θα την υπερασπιστεί σθεναρά από άλλους θηλυκούς ποντικούς. Δεδομένου ότι ο κοκκινολαίμης ποντικός έχει λίγες εναλλακτικές λύσεις λόγω των υψηλών απαιτήσεών του, δε θα διστάσει χάριν της σωματικής υπεροχής του να απομακρύνει από την περιοχή του τον ανταγωνιστικό, αλλά ευέλικτο ποντικό του δάσους. Συνεπώς, αυτά τα δύο είδη δεν μπορούν να συνυπάρχουν στη φύση, και επομένως η μόνη επιλογή είναι να ζουν μακριά το ένα από το άλλο.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον στον κιτρινολαίμη ποντικό;

Στο σημερινό πολιτιστικό τοπίο, ο κιτρινολαίμης ποντικός επηρεάζεται όλο και περισσότερο από την εκτεταμένη καταστροφή των δασών. Τα υπάρχοντα δάση συρρικνώνονται σε μερικά εκτάρια και χωρίζονται, καθώς ανάμεσά τους παρεμβάλλονται χωράφια, λιβάδια και δρόμοι. Πρόσφατες μελέτες προσπαθούν να διαπιστώσουν κατά πόσο αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν την επιβίωση του κιτρινολαίμη ποντικού και κατά πόσο απειλείται με εξαφάνιση ο πληθυσμός του στη Δυτική Ευρώπη.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Φέρετ (Ferret)

Έχετε ήδη ένα κατοικίδιο φέρετ ή θα θέλατε να αποκτήσετε ένα; Αυτά τα ευκίνητα μικρά ζωάκια γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή. Το φέρετ είναι ο εξημερωμένος συγγενής του κουναβιού και της νυφίτσας, και ανήκει στην οικογένεια των μουστελιδών, που επιστημονικά αποκαλείται Mustela Putorius Furo. Πρόκειται για ασυνήθιστα κατοικίδια ζώα. Επομένως, πριν από την απόκτηση ενός τέτοιου κατοικίδιου θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ορισμένα ζητήματα που αφορούν την επιβίωση και τις ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσής τους!
1 min

Σιβηρικός σκίουρος (Siberian chipmunk)

Ο Σιβηρικός σκίουρος γίνεται όλο και πιο δημοφιλές κατοικίδιο ζώο. Λόγω του ζωηρού χαρακτήρα του, των ματιών που μοιάζουν σαν κουμπιά και της χαριτωμένης εμφάνισής του, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να τον κάνουν δικό τους. Ωστόσο, αυτά τα μικροσκοπικά ζωάκια είναι πιο απαιτητικά, απ’ ότι αρχικά φαίνονται, οπότε πριν την απόκτησή τους αναλογιστείτε, εάν όντως μπορείτε να τους παρέχετε τις ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης για το είδος τους.
1 min

Τσιντσιλά (Chinchilla)

Πρόκειται για μικρόσωμα και χαριτωμένα τρωκτικά, που μετανάστευσαν από τη Νότια Αμερική. Λόγω του χνουδωτού τριχώματός τους, τα μακριά αυτιά και τη φουντωτή ουρά, τα τσιντσιλά κλέβουν γρήγορα τις καρδιές των ανθρώπων. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα τρωκτικά ίδια. Κυρίως πριν από την αγορά ενός τσιντσιλά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ενημερώνονται για τη διατροφή, τις ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης και τις συνήθειές τους, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν οι ειδικές ανάγκες και η συμπεριφορά αυτών των ζώων ταιριάζουν με τις δικές τους προσδοκίες. Είναι σημαντικό, επομένως, να γνωρίζετε από που προέρχονται και τον τρόπο ζωής τους στην άγρια φύση.