Κυνόμυες (Prairie dogs)

Σε συνεργασία με SilkeZumsteg
Kynómyes - prairie dog

Ένα σχεδόν άγνωστο είδος κατοικίδιων ζώων

Οι κυνόμυες, γνωστοί και ως «σκύλοι των λιβαδιών», είναι σχετικά άγνωστα κατοικίδια ζώα μέχρι σήμερα. Ωστόσο, εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, η δημοτικότητά τους αυξάνεται όλο και περισσότερο, αφού τα ανθεκτικά τρωκτικά γίνονται οικόσιτα και συγκατοικούν με ανθρώπους μέσα σε διαμερίσματα.

Συνολικά, υπάρχουν πέντε είδη κυνόμυων, από τα οποία γνωστότερο και πιο διαδεδομένο είναι το είδος Cynomys ludovicianus. Αυτοί οι κυνόμυες με τη μαύρη ουρά είναι το είδος που συναντάται πιο συχνά τόσο στη φύση όσο και ως κατοικίδιο ζώο. Για αυτό το λόγο, οι παρακάτω πληροφορίες αφορούν αποκλειστικά αυτό το είδος.

Προέλευση & τρόπος ζωής

Η πατρίδα των κυνόμυων είναι οι αχανείς λειμώνες της Βόρειας Αμερικής. Εκεί εκατομμύρια κυνόμυες ζουν σε μεγάλες αποικίες κάτω από τη γη σε διακλαδωτές σήραγγες, που χτίζουν οι ίδιοι. Αυτές οι αποικίες, που ονομάζονται αλλιώς και «πόλεις», χωρίζονται σε πολλές μικρές οικογένειες. Κάθε μία από αυτές τις οικογένειες έχει τη δική της δομή, και συνήθως αποτελείται από ένα αρσενικό ζώο, ένα έως τέσσερα θηλυκά, καθώς και τους απογόνους τους των τελευταίων δύο ετών.

Εμφάνιση

Οι κυνόμυες έχουν ένα χρυσό-καφέ ή κρεμ-λευκό τρίχωμα, που φαίνεται ελαφρώς διάστικτο. Το μέγεθος τους φτάνει 30-45 cm (με ουρά), ενώ το ενήλικο βάρος τους κυμαίνεται μεταξύ 700 g - 1,5 kg. Η άκρη της ουράς έχει χρώμα μαύρο, απο όπου προκύπτει και το όνομά τους.

Κυνόμυες

Ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης

Δεν είναι τόσο δύσκολη υπόθεση να έχετε κυνόμυες ως κατοικίδια ζώα, αλλά ΠΡΙΝ από την αγορά τους θα πρέπει να είστε καλά ενημερωμένοι και να σκεφτείτε πολύ προσεκτικά αυτή σας την απόφαση.

Οι κυνόμυες είναι ζώα αγέλης, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να έχετε τουλάχιστον δύο κατοικίδια ζώα. Οι κυνόμυες εμφανίζουν πολύ σύντομα διαταραχές στη συμπεριφορά τους και αν αισθάνονται μόνοι, μπορεί ακόμα και να πεθάνουν. Θα πρέπει να έχετε στη διάθεσή τους ένα κλουβί για μικρά ζώα, όπου θα μένουν, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η καθημερινή πολύωρη έξοδος, κατά την οποία τα ζώα θα πρέπει σίγουρα να βρίσκονται υπό την επίβλεψή σας. Εάν οι κυνόμυες δεν βγαίνουν καθόλου έξω από το κλουβί, ενδέχεται σύντομα να εκδηλώσουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους ή να γίνουν νωχελικοί, με αποτέλεσμα να παχύνουν. Η τακτικότητα λοιπόν είναι πολύ σημαντική!

Τα ζώα έχουν έντονη την ανάγκη να βρίσκονται κοντά στο φροντιστή τους. Συνεπώς, η φροντίδα τους μπορεί να είναι πιο χρονοβόρα απ’ ότι για παράδειγμα η φροντίδα των ινδικών χοιριδίων, των χάμστερ κλπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυνόμυες ζουν σε αιχμαλωσία απο 8 έως και 12 έτη!

Σήμερα σχεδόν όλοι οι κυνόμυες εισάγονται από την Αμερική, όπου τις περισσότερες φορές πρόκειται για άγρια πανίδα. Λόγω της «άγριας» προέλευσής τους, ιδίως τον πρώτο καιρό, οι κυνόμυες εκπαιδεύονται/εξημερώνονται πολύ δύσκολα. Εξαιτίας αυτού, ενδέχεται να σας δαγκώσουν πολύ δυνατά, κάτι που όχι μόνο είναι πολύ επώδυνο, αλλά μπορεί να σας οδηγήσει στο νοσοκομείο. Κατά την εποχή ή πριν από την εποχή του ζευγαρώματος, τα αρσενικά μπορεί επίσης να έχουν έντονες αλλαγές στη συμπεριφορά τους, εκδηλώνοντας τεράστια επιθετικότητα σε οτιδήποτε πλησιάζει στο κλουβί (συμπεριλαμβανομένου και του φροντιστή). Αυτός είναι και ο λόγος που τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να πλησιάζουν τα χέρια τους στο κλουβί των κυνόμυων.

Κυνόμυες (Prairie dogs)

Εξοπλισμός

Οι παρακάτω πληροφορίες χρησιμεύουν μόνο ως κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το βασικό εξοπλισμό τους! Για τη διαμονή δύο ζώων ενδείκνυται ιδανικά ένα μικρό κλουβί ελάχιστων διαστάσεων 1,80 x 0,80 x 0,60 cm (Μ x Π x Υ). Στον πάτο του κλουβιού θα πρέπει να στρώνετε άμμο για μικρά ζώα και σανό. Απαραίτητα είναι επίσης ένα ξύλινο σπιτάκι ως καταφύγιο και κλαδιά για ροκάνισμα! Επίσης από τον εξοπλισμό τους δεν θα πρέπει να λείπουν ένα μπολ τροφής και μια ποτίστρα-μπουκάλι νερού.

Διατροφή

Οι κυνόμυες τρέφονται κυρίως με διάφορα είδη αγρωστωδών, πικραλίδες, βότανα και σανό. Συμπληρωματικά μπορείτε να τους δίνετε φρέσκια τροφή σε μορφή φρούτων και λαχανικών. Η ξηρά τροφή θα πρέπει να έχει χαμηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών και λιπαρών, και υψηλή περιεκτικότητα ινών, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την πέψη!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Φέρετ (Ferret)

Έχετε ήδη ένα κατοικίδιο φέρετ ή θα θέλατε να αποκτήσετε ένα; Αυτά τα ευκίνητα μικρά ζωάκια γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή. Το φέρετ είναι ο εξημερωμένος συγγενής του κουναβιού και της νυφίτσας, και ανήκει στην οικογένεια των μουστελιδών, που επιστημονικά αποκαλείται Mustela Putorius Furo. Πρόκειται για ασυνήθιστα κατοικίδια ζώα. Επομένως, πριν από την απόκτηση ενός τέτοιου κατοικίδιου θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ορισμένα ζητήματα που αφορούν την επιβίωση και τις ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσής τους!
1 min

Σιβηρικός σκίουρος (Siberian chipmunk)

Ο Σιβηρικός σκίουρος γίνεται όλο και πιο δημοφιλές κατοικίδιο ζώο. Λόγω του ζωηρού χαρακτήρα του, των ματιών που μοιάζουν σαν κουμπιά και της χαριτωμένης εμφάνισής του, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να τον κάνουν δικό τους. Ωστόσο, αυτά τα μικροσκοπικά ζωάκια είναι πιο απαιτητικά, απ’ ότι αρχικά φαίνονται, οπότε πριν την απόκτησή τους αναλογιστείτε, εάν όντως μπορείτε να τους παρέχετε τις ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης για το είδος τους.
1 min

Τσιντσιλά (Chinchilla)

Πρόκειται για μικρόσωμα και χαριτωμένα τρωκτικά, που μετανάστευσαν από τη Νότια Αμερική. Λόγω του χνουδωτού τριχώματός τους, τα μακριά αυτιά και τη φουντωτή ουρά, τα τσιντσιλά κλέβουν γρήγορα τις καρδιές των ανθρώπων. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα τρωκτικά ίδια. Κυρίως πριν από την αγορά ενός τσιντσιλά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ενημερώνονται για τη διατροφή, τις ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης και τις συνήθειές τους, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν οι ειδικές ανάγκες και η συμπεριφορά αυτών των ζώων ταιριάζουν με τις δικές τους προσδοκίες. Είναι σημαντικό, επομένως, να γνωρίζετε από που προέρχονται και τον τρόπο ζωής τους στην άγρια φύση.