Ξηρά τροφή vs υγρή τροφή για σκύλους

Ξηρά Τροφή vs Υγρή Τροφή για Σκύλους

Είναι καλύτερη η ξηρά τροφή ή η υγρή τροφή για τον σκύλο σας;

Η ποικιλία των τροφών για σκύλους που προσφέρονται σήμερα είναι μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε. Ενώ η γκάμα των προϊόντων θα πρέπει να καλύπτει όλα τα γούστα, ο αγοραστής έχει την πολυτέλεια της επιλογής: ποια τροφή είναι η σωστή; Είναι η ξηρά τροφή καλύτερη από την υγρή τροφή για στον σκύλο σας ή το αντίθετο;

Ξηρά vs υγρή τροφή: Ποια είναι καλύτερη για τον σκύλο σας;

Πρώτα απ’ όλα, το πιο σημαντικό πράγμα σχετικά με την τροφή για σκύλους δεν είναι η μορφή, αλλά το περιεχόμενό της. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε μια τροφή που φέρει την ένδειξη “πλήρης τροφή”. Τότε τόσο η ξηρά όσο και η υγρή τροφή θα παρέχουν στο σκύλο σας όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο, η κάθε μορφή τροφής έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Επομένως, δεν τίθεται τελικά θέμα σωστού ή λάθους. Αντίθετα, η επιλογή είναι θέμα προσωπικών δυνατοτήτων και των απαιτήσεών σας κια αυτό είναι που θα καθορίσει ποια τροφή σκύλου θα επιλέξετε τελικά.

Ωστόσο, για να διευκολύνουμε λίγο την προσωπική σας απόφαση, θέλουμε να ρίξουμε λίγο φως στο χάος με τις αμέτρητες τροφές και να σας παρουσιάσουμε παρακάτω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφόρων τύπων τροφών.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ξηράς και υγρής τροφής για σκύλους;

Η βασική διαφορά μεταξύ ξηράς και υγρής τροφής έγκειται στη διαφορετική περιεκτικότητα σε νερό.

1. Περιεκτικότητα σε νερό

Ενώ η περιεκτικότητα σε υγρασία των ξηρών τροφών μπορεί να είναι το πολύ 14%, η αντίστοιχη περιεκτικότητα στις υγρές τροφές κυμαίνεται μεταξύ 70 και 85%. Αυτή η τεράστια διαφορά επηρεάζει επίσης τη διάρκεια ζωής της τροφής. Η ξηρά τροφή διαρκεί πολύ περισσότερο από την υγρή.

2. Ενεργειακό περιεχόμενο

Επιπλέον, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο ενεργειακό περιεχόμενο μεταξύ ξηράς και υγρής τροφής.

Με τις ξηρές τροφές, ο σκύλος απορροφά πολλή ενέργεια ακόμη και με μικρές ποσότητες. Από την άλλη, για να επιτευχθεί το ίδιο ενεργειακό περιεχόμενο με την υγρή τροφή, ο σκύλος θα πρέπει να φάει διπλάσια έως τριπλάσια ποσότητα της τροφής.

3. Υγεία των δοντιών

Το ερώτημα ποια τροφή είναι καλύτερη για τα δόντια του κατοικίδιου ζώου σας είναι επίσης αμφιλεγόμενο. Η μία πλευρά υποστηρίζει ότι η σκληρή σύσταση της ξηράς τροφής καθαρίζει τα δόντια. Η άλλη πλευρά, από την άλλη, υποστηρίζει ότι η ξηρά τροφή κολλάει πολύ στα δόντια και επομένως τείνει να δημιουργεί οδοντικά προβλήματα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ξηράς τροφής;

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ενέργεια, οι ιδιοκτήτες χρειάζονται μικρότερες ποσότητες ξηράς τροφής για να παρέχουν στους τετράποδους φίλους τους επαρκή τροφή και να τους κρατούν χορτάτους. Ως εκ τούτου, θεωρείται γενικά ως η πιο αποδοτική επιλογή.

Οι ειδικοί τονίζουν επίσης ότι είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή λόγω των μικρότερων ποσοτήτων, μιας και υπάρχει λιγότερο υλικό συσκευασίας.

Ένα άλλο επιχείρημα υπέρ της ξηράς έναντι της της υγρής τροφής για σκύλους είναι ότι είναι πιο εύκολη στο χειρισμό. Η ξηρά τροφή δεν ξεχυλίζει από το μπολ ούτε λερώνει τον γύρω χώρο. Ακόμα και προσγειωθεί δίπλα στο μπολ της τροφής, μπορείτε εύκολα να σκουπίσετε ή να τραβήξετε υπολείμματα με ηλεκτρική σκούπα. Επιπλέον, δεν έχει τη μυρωδιά της υγρής κι επομένως είναι πιο πρακτική λύση για τα ταξίδια.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της υγρής τροφής;

Συνεπώς, η ξηρά τροφή έχει πλεονεκτήματα για τον ιδιοκτήτη, ιδίως όσον αφορά την τιμή, την καθαριότητα και την πρακτικότητά της. Τα πλεονεκτήματα της υγρής τροφής, από την άλλη, αφορούν κυρίως τον σκύλο. Οι περισσότεροι τετράποδοι φίλοι θα προτιμούσαν πιθανώς την υγρή από την ξηρά τροφή, αν μπορούσαν να αποφασίσουν οι ίδιοι. Κι αυτό γιατί η υγρή τροφή, η οποία έχει πιο έντονη οσμή και γεύση, είναι πολύ πιο νόστιμη για τους περισσότερους σκύλους.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση: Οι ανάγκες του σκύλου σε υγρά μπορούν να καλυφθούν ευκολότερα χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα της υγρής τροφής σε νερό. Επομένως, η υγρή τροφή συνιστάται ιδιαίτερα για σκύλους που πίνουν πολύ λίγο νερό μέσα στη μέρα.

Ξηρά Τροφή vs Υγρή Τροφή για Σκύλους
Με την ξηρά τροφή, ο σκύλος χρειάζεται μικρότερες μερίδες.

Ανάμειξη υγρής και ξηράς τροφής: Μπορεί να δοθεί συνδυαστικά;

Τόσο η ξηρά όσο και η υγρή τροφή προσφέρουν διάφορα πλεονεκτήματα. Επομένως, είναι λογικό ότι ο συνδυασμός και των δύο θα ήταν η καλύτερη επιλογή. Κατ’ αρχήν, δεν υπάρχει τίποτα που να σας εμποδίζει να αναμειγνύετε υγρή και ξηρά τροφή. Ωστόσο, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην υπερβείτε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για τις μερίδες του σκύλου σας.

Εάν ο σκύλος σας είναι επιρρεπής σε πεπτικά προβλήματα, καλό είναι επιλέξετε έναν τύπο τροφής. Αυτό συμβαίνει επειδή η εναλλαγή μεταξύ των διαφορετικών μορφών τροφής μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια ή δυσκοιλιότητα σε ευαίσθητα στομάχια.

Σε γενικές γραμμές, ο συνδυασμός και των δύο τύπων τροφής δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα για την υγεία του σκύλου σας. Οι σκύλοι μπορούν να απορροφήσουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τόσο από την ξηρά όσο και από την υγρή τροφή. Επομένως, αφού ανακαλύψετε ποια τροφή είναι νόστιμη και κατάλληλη για το κατοικίδιό σας, παραμείνετε σε αυτήν!

Ξηρά ή υγρή τροφή: Είναι η ημι-υγρή τροφή μια καλή μέση λύση;

Η ημί-υγρή ή αλλιώς μαλακή τροφή για σκύλους είναι ένα μείγμα ξηράς και υγρής τροφής.

Η περιεκτικότητα σε υγρασία κυμαίνεται περίπου μεταξύ 20 και 40 τοις εκατό. Αυτό σημαίνει ότι οι μαλακές τροφές περιέχουν περισσότερη υγρασία από τις ξηρές τροφές. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικά χαμηλότερη από την περιεκτικότητα σε υγρασία της υγρής τροφής.

Λόγω της ήπιας διαδικασίας παρασκευής, η μαλακή τροφή περιέχει υψηλό ποσοστό κρέατος και πολλά φυσικά θρεπτικά συστατικά. Η αυξημένη περιεκτικότητα σε υγρασία σημαίνει επίσης ότι η κροκέτα είναι μαλακή και ζουμερή, ενω διατηρείται καλύτερα και η φυσική γεύση.

Υψηλή αποδοχή και καλή πεπτικότητα

Πολλοί σκύλοι δέχονται πολύ καλά τις ημι-υγρές τροφές λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε κρέας και υγρασία. Επιπλέον είναι εύπεπτες. Αυτός ο τύπος τροφής είναι κατάλληλος και για ηλικιωμένους σκύλους: Ακόμη και αν τα δόντια τους δεν είναι πλέον τα πιο δυνατά, οι ηλικιωμένοι τετράποδοι φίλοι μπορούν εύκολα να πάρουν και να μασήσουν τη μαλακή κροκέτα. Όσον αφορά τη μυρωδιά, η ημί-υγρή τροφή είναι πιο έντονη σε οσμή από την καθαρή ξηρά τροφή.

Όταν επιλέγετε τροφή, προσέξτε αν πρόκειται για πλήρη τροφή ή για συμπλήρωμα, όπως τα σνακ. Τα τελευταία δεν περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο τριχωτός σας φίλος για μια ισορροπημένη διατροφή.

Μην ξεχνάτε επίσης να βάζετε στον τετράποδο φίλο σας άφθονο φρέσκο νερό κάθε μέρα, παρά την αυξημένη περιεκτικότητα σε υγρασία της μαλακής τροφής.

Συμπέρασμα: Δεν είναι η μορφή, αλλά το περιεχόμενο που μετράει

Επομένως, ο καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή της κατάλληλης τροφής για το σκύλο σας δεν θα πρέπει να είναι τόσο η μορφή της τροφής όσο ο κατάλογος των συστατικών στη συσκευασία. Εξάλλου, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του σκύλου.

Ο σκύλος σας χρειάζεται τροφή υψηλής ποιότητας που να του παρέχει όλα όσα χρειάζεται για την υγιή ανάπτυξή του με βάση τις ανάγκες του. Δεν υπάρχει μια καθολική απάντηση ως προς το ποια ακριβώς είναι αυτά τα συστατικά. Εξάλλου, κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και χρειάζεται διαφορετική τροφή ανάλογα.

Θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπόψη ατομικούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το βάρος, το επίπεδο δραστηριότητας και η κατάσταση της υγείας, όταν ψάχνετε την κατάλληλη τροφή. Έτσι, πριν αποφασίσετε μεταξύ ξηράς τροφής και υγρής τροφής, ρίξτε πρώτα μια ματιά στην ετικέτα. Αν δεν είστε σίγουροι, μπορείτε πάντα να ζητήσετε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας.

Quellen:

  • Jürgen Zentek: Ernährung des Hundes. Grundlagen, Fütterung, Diätetik, 8. Aufl. (2016)
  • Josef Kamphues (Hg.): Supplemente zur Tierernährung. Für Studium und Praxis, 12. Aufl. (2014)
Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Σπιτικά μπισκότα σκύλου

Ας παραδεχτούμε ότι η αγορά έτοιμων λιχουδιών στο κατάστημα της zooplus είναι μια πιο γρήγορη διαδικασία. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο διασκεδαστικό για πολύ. Και υπάρχουν και άλλοι καλοί λόγοι για να ψήνετε μόνοι σας τα μπισκότα του σκύλου. Διαβάζοντας το άρθρο μας μπορείτε να μάθετε ποιοι είναι αυτοί, πως ψήνονται και αποθηκεύονται τα μπισκότα σκύλου, καθώς και να βρείτε ιδέες νόστιμων συνταγών που εγγυημένα θα λατρέψει ο σκύλος σας.
1 min

Η σωστή τροφή για στειρωμένους σκύλους

Η στείρωση αποτρέπει την αναπαραγωγική ικανότητα του σκύλου σας - αυτό θα πρέπει να γίνεται καλά σαφές από όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων. Αλλά ξέρατε ότι η στείρωση έχει εκτεταμένες επιπτώσεις σε ολόκληρο τον οργανισμό του τετράποδου φίλου σας;
1 min

Η σωστή τροφή για τον ενήλικο σκύλο

Είτε είστε έμπειρος είτε αρχάριος ιδιοκτήτης σκύλου, η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του τετράποδου φίλου σας. Και όντως η υγεία του σκύλου σχετίζεται στενά με την τροφή του. Η φυσική ευεξία, η ζωτικότητα και η διάρκεια ζωής του τετράποδου φίλου σας μπορούν να επηρεαστούν και να ενισχυθούν με τη σωστή τροφή. Αντιθέτως, μια «λάθος» τροφή μπορεί να προκαλέσει στο σκύλο σας προβλήματα υγείας. Η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό βάρος, διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, ασθένειες του σκελετού και των αρθρώσεων, νεφρική νόσο, ακόμη και καρκίνο. Είναι λογικό λοιπόν το θέμα διατροφής να είναι πάντα επίκαιρο. Στη σχετική βιβλιογραφία, σε συμβουλευτικά έντυπα και φόρουμ στο διαδίκτυο μπορεί να συναντήσει κανείς τόσες πολλές απόψεις σχετικά με τη σωστή διατροφή, όσες σχεδόν είναι και οι φυλές σκύλων.