Η σωστή τροφή για στειρωμένους σκύλους

Ivartalanított kutyatáp

Υπερβολικό βάρος ως αποτέλεσμα της στείρωσης

Μελέτες δείχνουν ότι οι στειρωμένοι σκύλοι είναι πιθανότερο να είναι υπέρβαροι απ’ ότι τα ζώα που δεν είναι στειρωμένα. Κυρίως οι σκύλες έχουν τάσεις παχυσαρκίας μετά την επέμβαση. Ο κίνδυνος αύξησης του σωματικού βάρους τους είναι διπλάσιος απ’ ότι σε μη στειρωμένες σκύλες. Αλλά και οι αρσενικοί σκύλοι είναι πιο επιρρεπείς στην εναπόθεση περιττού λίπους μετά τον ευνουχισμό. Πού οφείλεται αυτό;

Λιγότερες ενεργειακές ανάγκες, αλλά περισσότερη όρεξη

Η στείρωση αλλάζει ολόκληρη την ορμονική ισορροπία και συνεπώς το μεταβολισμό του ζώου σας. Η απώλεια των γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων, αυξάνει το αίσθημα της πείνας στις σκύλες - διότι οι ορμόνες του φύλου παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης και του μεταβολισμού. Δεν υπάρχει ανασταλτική δράση και αυξάνεται σημαντικά η επιθυμία του σκύλου για φαγητό. Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό, καθώς μετά τη στείρωση συχνά μειώνεται το επίπεδο δραστηριότητας του σκύλου και μειώνονται επίσης σημαντικά οι ανάγκες του για ενέργεια. Για το υπερβολικό βάρος σε ευνουχισμένους σκύλους ευθύνεται επίσης η μειωμένη κίνηση. Ο λόγος που οι αρσενικοί σκύλοι παχαίνουν μετά τον ευνουχισμό οφείλεται περισσότερο στη μείωση της αυθόρμητης δραστηριότητας παρά στην αλλαγή της ισορροπίας των ορμονών. Και όποιος τρώει περισσότερο από ό,τι πραγματικά χρειάζεται, είναι λογικό να παχαίνει.

Γιατί είναι τόσο κακό το υπερβολικό βάρος;

Το υπερβολικό βάρος στους σκύλους πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, διότι η παχυσαρκία δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο από αισθητικής άποψης, αλλά μπορεί ακόμη και να μειώσει το προσδόκιμο ζωής στους σκύλους. Συχνότερα απ’ ότι στους ανθρώπους, το υπερβολικό βάρος στα κατοικίδια ζώα μας οδηγεί σε πολλές επιπλοκές όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, τα πεπτικά προβλήματα και η αυξημένη επιβάρυνση των αρθρώσεων.

Πώς αποφεύγεται η υπερβολική αύξηση βάρους μετά τη στείρωση;

Τα καλά νέα είναι ότι με μια διατροφή προσαρμοσμένη στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του σκύλου σας, μπορείτε να μειώσετε ή ακόμα καλύτερα και να αποφύγετε το υπερβολικό βάρος από την αρχή. Δεν είναι σκόπιμο απλά να δίνετε λιγότερη ποσότητα από τη συνήθη τροφή. Μετά τη στείρωση μειώνονται στην ουσία οι ανάγκες για ενέργεια - αλλά οι ανάγκες για σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα παραμένουν οι ίδιες. Μια «δίαιτα FdH» σημαίνει ότι ο σκύλος σας όχι μόνο λαμβάνει λιγότερες θερμίδες, αλλά και λιγότερα θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο ή μαγνήσιο, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα ανεπάρκειας. Επιπλέον, εάν ο σκύλος πεινάει περισσότερο μετά τη στείρωση, μια μικρότερη μερίδα τροφής μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ο σκύλος σας να ικετεύει συνεχώς για φαγητό.

Αντί να δίνετε λιγότερη από την τωρινή τροφή, καλό θα ήταν να μεταβείτε σε μια τροφή που να είναι λιγότερο πλούσια σε ενέργεια, αλλά που να εγγυάται την επαρκή πρόσληψη θρεπτικών ουσιών και να ικανοποιεί τις ανάγκες του σκύλου σας.

Ποια τροφή είναι κατάλληλη για ένα στειρωμένο σκύλο;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει γενική απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Γιατί ακόμα και μετά τη στείρωση, κάθε σκύλος έχει τις δικές του ατομικές διατροφικές ανάγκες, οι οποίες εξαρτώνται από τη φυλή, την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο δραστηριότητας και την κατάσταση υγείας. Σε περίπτωση αμφιβολίας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μιλήσετε με έναν ειδικό, για παράδειγμα με τον/την κτηνίατρό σας, που με τη βοήθειά σας μπορεί να δημιουργήσει ένα διατροφικό πλάνο για το σκύλο σας. Ως γενικός κανόνας ισχύει ότι η περιεκτικότητα της νέας τροφής σε θερμίδες πρέπει να είναι περίπου 20 έως 30% χαμηλότερη από εκείνη της συνήθους τροφής. Έτσι, οι στειρωμένοι και υπέρβαροι σκύλοι χρειάζονται περίπου 52 kcal ανά κιλό σωματικού βάρους. Εάν ο σκύλος σας κινείται πολύ ακόμα και μετά τη στείρωση, οι ανάγκες για ενέργεια είναι φυσικά συγκριτικά πιο αυξημένες.

Μπορείτε επίσης να ρίξετε μια ματιά στις «τροφές για στειρωμένους σκύλους»του καταστήματός μας.

Έτοιμες τροφές ή σπιτικά μαγειρεμένο φαγητό;

Γενικά ισχύει ότι πρέπει να αλλάζετε όσο το δυνατόν λιγότερο τις αγαπημένες διατροφικές τους συνήθειες. Αν μέχρι τώρα είστε ικανοποιημένοι με τις έτοιμες τροφές, θα πρέπει να συνεχίσετε να τον ταΐζετε έτοιμα προϊόντα. Μετά τη στείρωση, πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι μέχρι στιγμής ήταν επαναπαυμένοι ταΐζοντας το σκύλο τους με έτοιμες τροφές, θα μπορούσαν να υπερφορτωθούν, ξεκινώντας ξαφνικά να προετοιμάζουν εξ ολοκλήρου μόνοι τους την τροφή του σκύλου. Ωστόσο, εάν συνηθίζατε ήδη να μαγειρεύετε την τροφή του κατοικίδιου ζώου σας ή να δίνετε στο σκύλο σας ωμή τροφή (BARF), θα πρέπει να εμμείνετε σε αυτή τη διατροφή. Η περιεκτικότητα σε θερμίδες και η πρόσληψη θρεπτικών ουσιών μπορούν βέβαια να ελέγχονται καλύτερα με τροφές σκύλων που παρασκευάζετε μόνοι σας.

Κατάλληλα προϊόντα με χαμηλή ενέργεια για ανάμειξη είναι για παράδειγμα άπαχο κρέας μυών, πνεύμονες, άπαχο κουάρκ, λαχανικά, πίτουρο, χονδράλευρα ή χορτάλευρα.

Αξίζει να ρίχνετε μια ματιά στην περιεκτικότητα θερμίδων

Εάν προτιμάτε να χρησιμοποιείτε έτοιμες ζωοτροφές, θα πρέπει να ρίχνετε μια ματιά στη λίστα των συστατικών και την περιεκτικότητα σε θερμίδες των επιμέρους προϊόντων. Μην βασίζεστε απλώς σε διαφορετικά ονόματα προϊόντων όπως „light“, «διαιτητική τροφή», „Weight Control“, „neutered“ ή «λίγες θερμίδες», διότι εκτός από την προσθήκη της επισήμανσης «διαιτητική τροφή», κανένας όρος δεν προστατεύεται νομικά. Επομένως, δεν υπάρχει ενιαία ρύθμιση ως προς το πότε ένα προϊόν μπορεί να χαρακτηριστεί ως „light“ ή με «χαμηλές θερμίδες», και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό εναπόκειται απλώς στη διακριτική ευχέρεια του παρασκευαστή. Για παράδειγμα, ο χαρακτηρισμός „light“ σημαίνει μόνο ότι αυτή η τροφή έχει λιγότερες θερμίδες απ’ ότι άλλες τροφές του ίδιου παρασκευαστή. Ένας ειδικός διατροφολόγος δεν θα χαρακτήριζε απαραιτήτως το υποτιθέμενο „light“ περιεχόμενο με χαμηλές θερμίδες. Ασφαλές είναι λοιπόν μόνο να κοιτάτε προσεκτικά τα συστατικά και τις συναφείς τιμές θερμίδων.

Πώς και πότε πρέπει να γίνει η αλλαγή τροφής;

Πολλοί «ειδικοί» συμβουλεύουν να εισάγετε την τροφή με χαμηλότερη ενέργεια λίγες εβδομάδες πριν από τη στείρωση, προκειμένου να αποφευχθεί από την αρχή η υπερβολική αύξηση βάρους. Η προληπτική αλλαγή της τροφής δεν είναι πάντοτε απαραίτητη. Εξάλλου, υπάρχουν και σκύλοι, στους οποίους η στείρωση επηρέασε ελάχιστα τις διατροφικές συνήθειες ή το επίπεδο δραστηριότητας. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν πιο συνετό να παρατηρείτε καλά το σκύλο και να τον ζυγίζετε τακτικά, προκειμένου να μπορείτε να αναγνωρίζετε εγκαίρως μια πιθανή τάση για παχυσαρκία και να είστε σε θέση να την αντιμετωπίσετε. Η εβδομαδιαία ψηλάφηση του σκύλου σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εκτιμήσετε κατά πόσο ο σκύλος σας έχει παραπανίσια κιλά στα πλευρά του. Στην ιδανική περίπτωση θα πρέπει να μπορείτε να αισθανθείτε εύκολα τα πλευρά κάτω από το τρίχωμα - παρεμπιπτόντως, βλέποντάς τα με γυμνό μάτι θα ήταν περισσότερο μια ένδειξη ελλιπούς σωματικού βάρους.

Ωστόσο, εάν ο σκύλος σας έχει τάσεις παχυσαρκίας ή είναι υπέρβαρος ήδη πριν από τη στείρωση, συνιστάται να αλλάξετε την τροφή του το συντομότερο δυνατό, στην περίπτωση αυτή είναι καλύτερα πριν από την επέμβαση. Κατά την αλλαγή τροφής, ανεξάρτητα από το αν αλλάξετε την τροφή πριν ή μετά τη στείρωση, πρέπει να δώσετε χρόνο στο κατοικίδιο ζώο σας. Μια ξαφνική αλλαγή της τροφής μπορεί να είναι πολύ αγχωτική για το σκύλο και να οδηγήσει σε μαζικά πεπτικά προβλήματα όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Απαιτείται αργή και σταδιακή εξοικείωση με τη νέα τροφή.

Επαρκής κίνηση για το στειρωμένο σκύλο

Εάν φροντίζετε να ταΐζετε το σκύλο σας σωστά και κατάλληλα μετά τη στείρωση, συμβάλλετε σημαντικά στη διατήρηση της υγείας του σκύλου σας. Αλλά δεν είναι μόνο η διατροφή που έχει αντίκτυπο στην υγεία του τετράποδου φίλου σας. Προκειμένου να αποφευχθεί ή να μειωθεί το υπερβολικό βάρος, συχνά δεν αρκεί η αλλαγή τροφής από μόνη της. Έτσι, πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι το ζώο σας κινείται επαρκώς. Καθημερινή άσκηση χρειάζονται ακόμη και οι στειρωμένοι σκύλοι, που έχουν γίνει ελαφρώς πιο τεμπέληδες! Με ένα κατάλληλο, ίσως σταδιακά αυξανόμενο πρόγραμμα άσκησης, ο σκύλος σας μπορεί να ξαναβρεί σταδιακά τη χαρά για άσκηση, ενώ εσείς θα πρέπει να φροντίσετε, ώστε ο σκύλος να καταναλώνει αρκετές θερμίδες. Με αυτό τον τρόπο ο σκύλος σας θα παραμένει σε καλή φυσική κατάσταση ακόμα και μετά τη στείρωση.

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Σπιτικά μπισκότα σκύλου

Ας παραδεχτούμε ότι η αγορά έτοιμων λιχουδιών στο κατάστημα της zooplus είναι μια πιο γρήγορη διαδικασία. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο διασκεδαστικό για πολύ. Και υπάρχουν και άλλοι καλοί λόγοι για να ψήνετε μόνοι σας τα μπισκότα του σκύλου. Διαβάζοντας το άρθρο μας μπορείτε να μάθετε ποιοι είναι αυτοί, πως ψήνονται και αποθηκεύονται τα μπισκότα σκύλου, καθώς και να βρείτε ιδέες νόστιμων συνταγών που εγγυημένα θα λατρέψει ο σκύλος σας.
1 min

Η σωστή τροφή για στειρωμένους σκύλους

Η στείρωση αποτρέπει την αναπαραγωγική ικανότητα του σκύλου σας - αυτό θα πρέπει να γίνεται καλά σαφές από όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων. Αλλά ξέρατε ότι η στείρωση έχει εκτεταμένες επιπτώσεις σε ολόκληρο τον οργανισμό του τετράποδου φίλου σας;
1 min

Τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για σκύλους

Ξηρά, υγρή, βιολογική, ωμή ή σπιτικά μαγειρεμένη τροφή; Ανεξάρτητα από τη διατροφική μέθοδο που θα επιλέξετε, είναι σημαντικό να παρέχετε στο σκύλο σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αλλά ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζεται ο σκύλος για να είναι υγιής, ευτυχισμένος και δραστήριος; Μέσω ποιων τροφών μπορεί ο σκύλος να προσλαμβάνει θρεπτικά συστατικά και τι γίνεται σε περίπτωση ανεπάρκειας ή υπερκατανάλωσης; Όχι μόνο σε εμάς τους ανθρώπους, αλλά και στο σκύλο, τον καλύτερο φίλο μας, παίζει σημαντικό ρόλο μία ισορροπημένη διατροφή, όσον αφορά την υγεία, την ευημερία και το προσδόκιμο ζωής. Όσο περισσότερες θρεπτικές ουσίες λαμβάνει ο σκύλος, τόσο πιο υγιή οργανισμό έχει, ενώ παράλληλα ενισχύει την αντοχή του και προλαμβάνει πιθανές ασθένειες. Οι θρεπτικές ουσίες φροντίζουν, ώστε να λειτουργούν ομαλά οι πολλές μεταβολικές διεργασίες στον οργανισμό του σκύλου, συμπεριλαμβανομένης μεταξύ άλλων της δομής των μυών, της ανανέωσης του τριχώματος, των κυττάρων του δέρματος και του αίματος, της παραγωγής σημαντικών ορμονών και ενζύμων, της αναζωογόνησης των οργάνων. Αλλά ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζεται πραγματικά ο σκύλος για να έχει έναν υγιή οργανισμό;