Kατάλληλη διατροφή για κουτάβια

Τροφή για κουτάβια

Η εύρεση της σωστής τροφής για ένα κουτάβι αποτελεί πρόκληση για κάθε ιδιοκτήτη σκύλου. Είναι απαραίτητο να φροντίζετε ότι ο νεαρός σκύλος σας λαμβάνει τα πάντα για μια υγιή ανάπτυξη.

Το πρώτο έτος ενός σκύλου είναι σημαντικό για τη σωματική και ψυχική ανάπτυξή του. Δεν είναι να απορεί κανείς που από επιστημονικής άποψης ένα σκυλίσιο έτος αντιστοιχεί σε 12 έως 15 ανθρώπινα έτη, ανάλογα πάντα με τη φυλή κάθε σκύλου! Οι μικρόσωμες φυλές αναπτύσσονται πλήρως σε περίπου έξι έως εννέα μήνες, οι μεγαλόσωμες φυλές σε 18 έως 24 μήνες. Τα κουτάβια μεγαλώνουν πάρα πολύ κατά τους πρώτους δώδεκα μήνες. Οι ανάγκες τους για τροφή είναι αντίστοιχα υψηλές - τέλος, το κουτάβι πρέπει να χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια σε μορφή ακατέργαστων λιπαρών και πρωτεϊνών, καθώς και πολλά μέταλλα και βιταμίνες για την ανάπτυξη των οστών, των αρθρώσεων και του μυοσκελετικού συστήματος!

Από το μητρικό γάλα στην πρώτη έτοιμη τροφή

Τις πρώτες έξι έως δέκα εβδομάδες, τα κουτάβια παίρνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται από το μητρικό γάλα. Μετά τον απογαλακτισμό εξοικειώνονται σιγά σιγά να τρώνε ανεξάρτητα. Τώρα, ως ιδιοκτήτης σκύλου αποτελεί μέλημά σας να εξασφαλίζετε μια θρεπτική και κατάλληλη διατροφή για το σκύλο σας!

Ισορροπημένη διατροφή για κουτάβια

Τα κουτάβια χρειάζονται δύο έως τέσσερις φορές περισσότερη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά από τους ενήλικους σκύλους. Δεν είναι να απορεί κανείς που διατροφικά λάθη στο στάδιο της ανάπτυξης μπορούν να προκαλέσουν μόνιμα προβλήματα! Για το λόγο αυτό, οι τροφές για κουτάβια πρέπει να περιέχουν έναν επακριβώς προσαρμοσμένο συνδυασμό πάνω από 50 βασικών θρεπτικών ουσιών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών. Λόγω των υψηλότερων αναγκών του νεαρού σκύλου για ενέργεια και θερμίδες, η ποσότητα τροφής πρέπει επίσης να προσαρμόζεται αναλόγως. Η υπερβολικά ελάχιστη τροφή οδηγεί σε συμπτώματα ανεπάρκειας, η υπερβολική πρόσληψη τροφής μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη ανάπτυξη.

Τις περισσότερες φορές μπορείτε να προσανατολιστείτε από τις παρακάτω οδηγίες: Λόγω των αυξημένων αναγκών σε ενέργεια, τα κουτάβια πρέπει έως τον τέταρτο μήνα ζωής τους να τρώνε μέχρι έξι φορές την ημέρα. Από έξι μηνών αρκούν τρία γεύματα την ημέρα. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε επίσης τον/την κτηνίατρό σας, καθώς ο ίδιος/η ίδια μόνο είναι σε θέση να αξιολογεί σωστά τη διατροφική κατάσταση του σκύλου σας!

Αλλαγή τροφής

Μόλις το κουτάβι ενηλικιωθεί, μπορείτε να αλλάξετε την τροφή του τετράποδου φίλου σας σε τροφή για ενήλικους σκύλους. Σε αυτό το στάδιο, τα γεύματα μειώνονται επίσης σε ένα ή δύο την ημέρα. Η αλλαγή της τροφής θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά. Τέλος, η νέα τροφή δεν είναι μόνο κάτι καινούργιο γευστικώς για το σκύλο σας, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε δυσπεψία. Αναμίξτε σταδιακά τη νέα τροφή Adult κάτω από τη συνήθη τροφή του κουταβιού μέχρι να την αντικαταστήσετε εντελώς. Μπορείτε να κάνετε αυτή την αλλαγή ευκολότερη, εάν σερβίρετε την τροφή σε θερμοκρασία δωματίου έως χλιαρή (20°C-30°C). Αποφύγετε να δίνετε την τροφή απευθείας από το ψυγείο.

Στην zooplus θα βρείτε μεγάλη ποικιλία ειδικών τροφών για νεαρούς σκύλους. Σας προσφέρουμε τροφές για κουτάβια από πολλές γνωστές μάρκες σε πολλές γευστικές ποικιλίες! Είτε επιθυμείτε ξηρά τροφή είτε υγρή τροφή: Εδώ θα βρείτε σίγουρα τη σωστή τροφή για το νεαρό σκύλο σας.

Περιηγηθείτε στο κατάστημά μας για κουτάβια και νεαρούς σκύλους!

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Σπιτικά μπισκότα σκύλου

Ας παραδεχτούμε ότι η αγορά έτοιμων λιχουδιών στο κατάστημα της zooplus είναι μια πιο γρήγορη διαδικασία. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο διασκεδαστικό για πολύ. Και υπάρχουν και άλλοι καλοί λόγοι για να ψήνετε μόνοι σας τα μπισκότα του σκύλου. Διαβάζοντας το άρθρο μας μπορείτε να μάθετε ποιοι είναι αυτοί, πως ψήνονται και αποθηκεύονται τα μπισκότα σκύλου, καθώς και να βρείτε ιδέες νόστιμων συνταγών που εγγυημένα θα λατρέψει ο σκύλος σας.
1 min

Η σωστή τροφή για στειρωμένους σκύλους

Η στείρωση αποτρέπει την αναπαραγωγική ικανότητα του σκύλου σας - αυτό θα πρέπει να γίνεται καλά σαφές από όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων. Αλλά ξέρατε ότι η στείρωση έχει εκτεταμένες επιπτώσεις σε ολόκληρο τον οργανισμό του τετράποδου φίλου σας;
1 min

Τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για σκύλους

Ξηρά, υγρή, βιολογική, ωμή ή σπιτικά μαγειρεμένη τροφή; Ανεξάρτητα από τη διατροφική μέθοδο που θα επιλέξετε, είναι σημαντικό να παρέχετε στο σκύλο σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αλλά ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζεται ο σκύλος για να είναι υγιής, ευτυχισμένος και δραστήριος; Μέσω ποιων τροφών μπορεί ο σκύλος να προσλαμβάνει θρεπτικά συστατικά και τι γίνεται σε περίπτωση ανεπάρκειας ή υπερκατανάλωσης; Όχι μόνο σε εμάς τους ανθρώπους, αλλά και στο σκύλο, τον καλύτερο φίλο μας, παίζει σημαντικό ρόλο μία ισορροπημένη διατροφή, όσον αφορά την υγεία, την ευημερία και το προσδόκιμο ζωής. Όσο περισσότερες θρεπτικές ουσίες λαμβάνει ο σκύλος, τόσο πιο υγιή οργανισμό έχει, ενώ παράλληλα ενισχύει την αντοχή του και προλαμβάνει πιθανές ασθένειες. Οι θρεπτικές ουσίες φροντίζουν, ώστε να λειτουργούν ομαλά οι πολλές μεταβολικές διεργασίες στον οργανισμό του σκύλου, συμπεριλαμβανομένης μεταξύ άλλων της δομής των μυών, της ανανέωσης του τριχώματος, των κυττάρων του δέρματος και του αίματος, της παραγωγής σημαντικών ορμονών και ενζύμων, της αναζωογόνησης των οργάνων. Αλλά ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζεται πραγματικά ο σκύλος για να έχει έναν υγιή οργανισμό;