Ανάπτυξη κουταβιού: Από τη γέννηση στην ενηλικίωση This article is verified by a vet

Ανάπτυξη Κουταβιού

Τα στάδια της ανάπτυξης ενός κουταβιού ξεκινούν από νωρίς όσο είναι ακόμα με τη μητέρα του.

Κάθε κουτάβι περνάει από διάφορες φάσεις ανάπτυξης μέχρι να εξελιχθεί τελικά σε ενήλικο σκύλο. Μάθετε τι είναι σημαντικό για την εξέλιξη ενός κουταβιού από μικρό σε ένα σκύλο με αυτοπεποίθηση και ηρεμία στο περιοδικό zooplus μας.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις διάφορες φάσεις ανάπτυξης. Μέχρι ένα στάδιο, η μητέρα του κουταβιού και ο εκτροφέας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Αλλά μόλις φέρετε το κουτάβι στο σπίτι σας, είναι δική σας ευθύνη να το βοηθήσετε στην πορεία.

Η νεογνική/βλαστική φάση

Η φάση αυτή ξεκινά με τη γέννηση των κουταβιών και καλύπτει τις δύο πρώτες εβδομάδες ζωής τους. Τα κουτάβια γεννιούνται τυφλά και κουφά. Οι σημαντικότερες αισθήσεις κατά την πρώτη αυτή περίοδο είναι η πείνα και το κρύο.

Τις περισσότερες φορές, τα κουτάβια κοιμούνται ή αναζητούν επαφή με τη μητέρα για να πάρουν το φαγητό τους και να ζεσταθούν. Κατά την αναζήτηση αυτή, τα νεογέννητα κουνάνε το κεφάλι τους μπρος-πίσω και κάνουν κυκλικές κινήσεις. Αυτό γίνεται για να μην απομακρυνθούν πολύ από τη φωλιά τους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πραγματοποιείται ήδη η πρώτη εκπαίδευση. Όταν πεινάνε ή κρυώνουν, τα κουτάβια πρέπει να κάνουν κάτι ενεργά γι’ αυτό και ανταμείβονται είτε με επιτυχία, πρόσληψη τροφής ή σωματική επαφή. Αυτή η εμπειρία δεν θα πρέπει να στερείται από την υπερβολική βοήθεια των ανθρώπων. Το ήπιο στρες προάγει μια σταθερή συναισθηματική ισορροπία.

Τα κουτάβια πρέπει να προστατεύονται κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της ανάπτυξής τους, χωρίς αυτό να σημαίνει υπερπροστασία.

Ανάπτυξη Κουταβιού
Η πρώιμη επαφή με ανθρώπους ενισχύει την κοινωνικοποίηση.

Η μεταβατική φάση στην ανάπτυξη των κουταβιών

Η τρίτη εβδομάδα της ζωής ενός κουταβιού ονομάζεται μεταβατική φάση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ανοίγουν τα μάτια και οι ακουστικοί πόροι και βγαίνουν τα νεογιλά δόντια. Ωστόσο, η όραση δεν ξεκινάει πριν από την 17η ή 18η ημέρα. Αυτή η αύξηση των αισθήσεων οδηγεί στο να αρχίσουν τα κουτάβια να ανταποκρίνονται στα αδέλφια, τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Η δραστηριότητα αυξάνεται, παρόλο που εξακολουθούν να κοιμούνται πολύ. Λόγω της αυξημένης κίνησης, για παράδειγμα όταν τα κουτάβια μπουσουλάνε προς τα πίσω, αρχίζει η ανάπτυξη των μυών και αναπτύσσεται σιγά-σιγά ο συντονισμός.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης ανάπτυξης, τα κουτάβια βιώνουν την πρώτη τους κοινωνικοποίηση, καθώς έρχονται σε επαφή με τα άλλα νεογέννητα αδερφάκια τους. Ο εκτροφέας πιθανόν να σας ενθαρρύνει να εξοικειωθείτε με το σκυλάκι σε αυτό το στάδιο, χαϊδεύοντας το συχνά σε όλο το σώμα.

Η φάση κοινωνικοποίησης

Η φάση της κοινωνικοποίησης είναι το πιο σημαντικό στάδιο στην ανάπτυξη ενός νεαρού σκύλου. Ανάλογα με τη φυλή, μπορεί να διαρκέσει από την τέταρτη έως τη δέκατη έκτη εβδομάδα.

Αυτή η πρώτη ευαίσθητη περίοδος αποτυπώνεται βαθιά στο κουτάβι και είναι καθοριστική όσον αφορά τη μάθηση. Όλα τα ερεθίσματα από το περιβάλλον και τα έμψυχα ερεθίσματα (από τους ομοειδείς του και άλλα έμβια όντα) που το κουτάβι γνωρίζει με θετικό τρόπο κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης μπορούν να αποθηκευτούν στη μνήμη του ως φυσιολογικά. Αυτά τα ερεθίσματα ασφαλείας βοηθούν τον σκύλο να προσεγγίσει νέα ερεθίσματα ή καταστάσεις με αυτοπεποίθηση.

Δεδομένου ότι η επιφυλακτικότητα των κουταβιών απέναντι στο καινούριο αυξάνεται από την έβδομη εβδομάδα, είναι πολύ σημαντικό να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα από την τρίτη έως την πέμπτη εβδομάδα. Η περιέργεια είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό σε αυτή τη φάση και η εκπαίδευση πραγματοποιείται χωρίς την ανάγκη για κάποια ιδιαίτερη ανταμοιβή. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη εκπαίδευση μπορεί να προσεγγιστεί με παιχνιδιάρικο τρόπο σε πρώιμο στάδιο.

Εσείς θα πάρετε το κουτάβι στο σπίτι σας τις οκτώ εβδομάδες περίπου. Σε αυτό το σημείο, η φάση της κοινωνικοποίησης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Τώρα πρέπει να αναλάβετε υπεύθυνα την ήπια προσαρμογή του κουταβιού σας στο νέο του περιβάλλον και να του δείξετε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα.

Σημαντικό: Τα κουτάβια θα πρέπει να έχουν αποκτήσει ήδη από τον εκτροφέα πολλές θετικές εμπειρίες και εντυπώσεις. Η κοινωνικοποίηση πρέπει να συνεχιστεί στο νέο σπίτι.

Μπορείτε να βρείτε λεπτομερείς επιλογές εκπαίδευσης και περαιτέρω συμβουλές σχετικά με τη φάση κοινωνικοποίησης στο άρθρο μας Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού σας.

Η νεανική φάση ανάπτυξης των κουταβιών

Η επόμενη φάση στην ανάπτυξη των κουταβιών είναι η νεανική φάση, που ξεκινά με την αλλαγή των δοντιών και τελειώνει με την έναρξη της σεξουαλικής ωριμότητας (οίστρος στο θηλυκό σκυλί και σήκωμα των ποδιών στο αρσενικό). Ανάλογα με τη φυλή, αυτό μπορεί να διαρκέσει από έξι έως δώδεκα μήνες. Σε αυτή τη φάση της ανάπτυξης, οι αλλαγές δεν είναι τόσο σοβαρές όσο στις προηγούμενες φάσεις.

Η μαζική ανάπτυξη των πρώτων μηνών έχει τελειώσει και τα κουτάβια έχουν φτάσει περίπου στα δύο τρίτα του ενήλικου μεγέθους τους στην αρχή αυτής της φάσης. Ειδικά η δύναμη και οι κινητικές δεξιότητες αυξάνονται τώρα.

Στοργική και συνεπής ανατροφή

Ακόμη και σε αυτό το στάδιο της ζωής, πρέπει να συνεχίσετε να εκπαιδεύετε τα νεαρά σκυλιά με παιχνιδιάρικο, αλλά ταυτόχρονα συνεπή τρόπο. Επιπλέον, θα πρέπει να επεκτείνετε την εκπαίδευση βασικών εντολών και κινητικών δεξιοτήτων εκπαιδεύοντάς τα όλο και περισσότερη ώρα κάθε μέρα. Με αυτόν τον τρόπο βάζετε άλλο ένα λιθαράκι για ένα σκύλο με καλή συμπεριφορά.

Σε αυτή τη φάση της ανάπτυξης του κουταβιού, η φυσιολογική συμπεριφορά περιλαμβάνει επίσης το νεαρό σκυλί να δοκιμάζει τα όρια ξανά και ξανά. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει να ταξινομεί τις κοινωνικές δομές του περιβάλλοντός του και να ενσωματώνεται σε αυτές. Η στοργική και συνεπής καθοδήγηση είναι επίσης πολύ σημαντική στην καθημερινή ζωή!

Συχνά, ο σκύλος εμφανίζει μια δεύτερη φάση φόβου σε ηλικία περίπου τεσσάρων μηνών. Ξαφνικά, τα ήδη οικεία ερεθίσματα του περιβάλλοντος τα αξιολογεί εκ νέου ως επικίνδυνα. Σε αυτή τη φάση, δείξτε στο κουτάβι σας παραμένοντας εσείς οι ίδιοι ψύχραιμοι ότι μπορεί να βασίζεται σε εσάς. Δώστε του χρόνο να χαλαρώσει και να εξετάσει τη νέα κατάσταση με τους δικούς του ρυθμούς.

Ανάπτυξη Κουταβιού
Ακόμη και στην περίοδο εφηβείας, η εκπαίδευση συνεχίζεται στη σχολή σκύλων.

Η φάση της εφηβείας

Ανάλογα με τη φυλή, ο νεαρός σκύλος μπαίνει στη φάση της εφηβείας σε ηλικία έξι έως δώδεκα μηνών. Αυτή ξεκινά με τη σεξουαλική ωριμότητα και περνά στην τελική ανάπτυξη σε ηλικία περίπου δύο ετών.

Σεξουαλική ωριμότητα

Η πρώτη περίοδος αυτής της φάσης, που αρχίζει με τη σεξουαλική ωριμότητα, μπορεί να διαρκέσει μέχρι το δεύτερο έτος της ζωής, ανάλογα με τον τύπο του σκύλου και τη φυλή.

Όταν οι σεξουαλικές ορμόνες εκκρίνονται για πρώτη φορά, οι νεαροί σκύλοι συχνά δυσκολεύονται να συνεργαστούν, όπως αντίστοιχα κι ένα παιδί στην εφηβεία του. Κι από το πουθενά έχετε τώρα έναν νεαρό σκύλο που έχει μάθει όλες τις εντολές και ίσως και μερικά κόλπα, αλλά ξαφνικά δεν μπορεί να ακούσει ούτε στην εντολή “κάτσε”.

Είναι σημαντικό τώρα να παραμείνετε χαλαροί αλλά συνεπείς. Μπορείτε να βασιστείτε στη σχέση εμπιστοσύνης που χτίσατε από τους πρώτους μήνες. Θα πρέπει να συνεχίσετε να εξασκείτε τις εντολές με τον νεαρό σκύλο σας με στοργή κι αγάπη.

Η επαφή με τον σκύλο είναι επίσης πολύ σημαντική σε αυτή τη φάση και θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο ήρεμα και ελεγχόμενα και να μην μετατρέπεται σε σχέση εξουσίας. Αποφύγετε πάση θυσία οποιασδήποτε σύγκρουση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο νεαρός σκύλος ωριμάζει σταδιακά σε ενήλικο σκύλο.

Η τελική φάση ανάπτυξης

Ανάλογα με τη φυλή, το τελικό στάδιο ανάπτυξης αρχίζει σε ηλικία περίπου δύο ετών. Μερικές φορές τα τυπικά γνωρίσματα της φυλής και του χαρακτήρα εμφανίζονται μόνο τώρα και παγιώνονται. Συχνά παρατηρείται συμπεριφορά διεκδίκησης της περιοχής με διαφορετική ένταση σε κάθε σκύλο.

Τα επίπεδα των ορμονών σταθεροποιούνται και μαζί με αυτό και η συμπεριφορά απέναντι στα άλλα σκυλιά. Ο σκύλος δεν δέχεται πλέον κάθε άλλο ομοειδή του ως συμπαίκτη και η πιεστική συμπεριφορά τιμωρείται μερικές φορές.

Η φάση της ενηλικίωσης

Ο χαρακτήρας και η σωματική ανάπτυξη του σκύλου σας είναι πλέον ώριμα και σταθερά. Κατά κανόνα, οι μεμονωμένες αρνητικές εμπειρίες δεν τον αγγίζουν. Ωστόσο, η συνεπής συμπεριφορά εκ μέρους σας εξακολουθεί να είναι απαραίτητη. Περιστασιακά ο σκύλος σας θα δοκιμάσει αν τα όρια που του έχετε ήδη θέσει και οι κανόνες εξακολουθούν να ισχύουν.

Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερη είναι η φυλή, τόσο αργότερα θα φτάσει το ζώο στην τελική φάση ανάπτυξής του.


Dr Cornelia Kolo, Κτηνίατρος
frau zwei hunde

Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην κτηνιατρική και του διδακτορικού μου στο Ludwigs-Maximilians-University του Μονάχου, μπόρεσα να αποκτήσω πολλές γνώσεις για τους διάφορους τομείς της κτηνιατρικής. Από το 2011 ασκώ το επάγγελμα του κτηνιάτρου σε μεγάλη ποικιλία ζώων και των ασθενειών τους. Το πάθος μου ανήκει στο καθήκον να βοηθάω τους ασθενείς μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να διασφαλίζω την ευημερία τους. Επίσης, είμαι συγγραφέας καθώς μου αρέσει να μοιράζομαι τις γνώσεις μου ως κτηνίατρος και ως μακροχρόνια ιδιοκτήτρια σκύλων και αθλήτρια σκύλων.


Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
4 min

Το κουτάβι μου δαγκώνει: Τι να κάνω;

Από την ηλικία των έξι περίπου εβδομάδων, τα κουτάβια έχουν 28 μυτερά δόντια, τα οποία τους αρέσει πολύ να χρησιμοποιούν. Στην αρχή, αυτά τα πρώτα δόντια απλά τσιμπάνε ενοχλητικά και δεν προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς. Ωστόσο, κάθε ιδιοκτήτης σκύλου πρέπει να δώσει μεγάλη σημασία στο να εκπαιδευτεί του κουταβάκι του το συντομότερο στην αναστολή του δαγκώματος. Τι μπορώ λοιπόν να κάνω, αν το κουτάβι μου δαγκώνει;
4 min

Γιατί με Γλύφει ο Σκύλος μου;

Σάλια παντού πάνω μας - μερικοί λάτρεις των σκύλων πιστεύουν ότι αυτό είναι υπέροχο. Άλλοι δίνουν λιγότερη σημασία στην επαφή με την υγρή γλώσσα του σκύλου. Αλλά γιατί ο σκύλος μας, μας γλείφει; Διαβάστε παρακάτω που εξηγούμε γιατί αρέσει στα σκυλιά να γλείφουν τους ανθρώπους.
1 min

Τι καταλαβαίνουν οι σκύλοι;

Μερικές φορές φαίνεται ότι οι σκύλοι καταλαβαίνουν ακριβώς τι προσπαθεί να τους πει ο άνθρωπός τους. Πολλοί ζωόφιλοι είναι σίγουροι ότι ο σκύλος τους καταλαβαίνει τέλεια. Ωστόσο, στην καθημερινότητα υπάρχουν συχνά αρκετές παρανοήσεις μεταξύ σκύλου και ανθρώπου. Διότι αυτό που σε μας φαίνεται αυτονόητο, δεν είναι πάντα έτσι για το σκύλο. Τι καταλαβαίνουν πραγματικά οι σκύλοι;