Χρειάζονται οι σκύλοι μία ειδική τροφή ανάλογα με τη φυλή τους;

Υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία τροφών για σκύλους, σε σημείο που μερικοί ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν ποιο προϊόν θα πρέπει να επιλέξουν για το αγαπημένο τους κατοικίδιο. Οι ιδιοκτήτες δεν είναι βέβαιοι κατά πόσο ο σκύλος τους χρειάζεται πραγματικά μια ειδική τροφή βάσει της φυλής του. Διαβάστε τώρα γιατί είναι ωφέλιμο να προσφέρετε στον τετράποδο φίλο σας μια τροφή προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες της φυλής του.

Η δημιουργία των φυλών σκύλου

Όλες οι φυλές σκύλων που είναι γνωστές σήμερα προέρχονται από το λύκο. Μερικές έχουν δημιουργηθεί με φυσικό τρόπο, ενώ άλλες με σκόπιμη εκτροφή από τον άνθρωπο. Η εξημέρωση του λύκου ξεκίνησε, αφότου οι άνθρωποι κρατούσαν στο σπίτι τους λυκάκια ως κατοικίδια ζώα. Με την πάροδο του χρόνου, τα άγρια ζώα έχασαν το φόβο τους για τον άνθρωπο και τον συνόδευαν στο κυνήγι. Καθώς άλλαζε σταδιακά η φύση του χαρακτήρα του λύκου, άλλαζε και η εμφάνισή του. Η διαδικασία της εξημέρωσης πραγματοποιήθηκε σε διάφορα μέρη του κόσμου, έτσι ώστε να αναπτυχθούν φυλές σκύλων, που ήταν προσαρμοσμένες στις ντόπιες συνθήκες και το κλίμα.

Μέσω των ταξιδιωτών, οι διάφορες φυλές σκύλων έφταναν σε άλλα μέρη του κόσμου και πολλαπλασιαζόταν εκεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και πάλι νέες φυλές. Με την πάροδο του χρόνου, ο άνθρωπος ξεκίνησε σκόπιμα την εκτροφή νέων φυλών σκύλου. Προκειμένου οι νέες φυλές να υποστηρίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον άνθρωπο, ενισχύονταν ορισμένα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα και σωματικές ιδιαιτερότητες. Έτσι δημιουργήθηκαν για παράδειγμα φυλές που ήταν ιδιαίτερα κατάλληλες για κυνήγι, βοσκή ή και για την προστασία του ανθρώπου λόγω της σωματικής διάπλασης και των ικανοτήτων, καθώς και του χαρακτήρα τους. Κάθε φυλή δεν έχει μόνο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά και ιδιαίτερες ανάγκες. Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης και στις διατροφικές ανάγκες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα μιας ειδικής τροφής ανάλογα με τη φυλή του σκύλου;

Μια τροφή ειδικά προσαρμοσμένη στη φυλή του σκύλου βοηθά στη διατήρηση της υγείας του. Διότι όσον αφορά τη σύνθεσή της δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες κάθε φυλής. Για παράδειγμα, υπάρχουν φυλές που έχουν τάση παχυσαρκίας. Σε αυτή την περίπτωση, οι τροφές με λίγες θερμίδες συμβάλλουν στην αποφυγή υπερβολικής πρόσληψης ενέργειας, και έτσι βοηθούν το σκύλο να διατηρεί ένα ιδανικό βάρος και να προλαμβάνει ασθένειες που ευνοούνται από το υπερβολικό βάρος. Υπάρχουν επίσης διάφορες ασθένειες που συναντώνται σε συγκεκριμένες φυλές, όπως π.χ. αρθροπάθειες, για την αντιμετώπιση των οποίων θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά μια ειδική τροφή. Συνοψίζοντας, μια ειδική τροφή ανάλογα με τη φυλή του σκύλου προσφέρει μια διατροφή όσο το δυνατόν πιο προσαρμοσμένη στις ανάγκες, καθώς και στα δόντια και τη σιαγόνα του. Αναλόγως ποικίλει και το μέγεθος των κομματιών της τροφής.

Παράδειγμα 1: Τροφή για Λαμπραντόρ Ριτρίβερ

Το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ ανήκει στις φυλές σκύλων που έχουν τάση παχυσαρκίας. Όχι δίχως λόγο: τα Λαμπραντόρ είναι γνωστό ότι «καταβροχθίζουν» την τροφή τους και θα έκαναν τα πάντα για μια επιπλέον μερίδα φαγητού. Μελέτες καταδεικνύουν ότι ο λόγος για αυτή την αδηφαγία έγκειται στα γονίδια. Μέσω μιας γενετικής τροποποίησης σε μερικά Λαμπραντόρ λείπουν ορισμένες διαβιβαστικές ουσίες που βοηθούν στην εξάλειψη του αισθήματος της πείνας. Τα Λαμπραντόρ που φέρουν αυτή τη «λαιμαργία» είναι πραγματικά πάντα πεινασμένα. Μια ειδική τροφή για Λαμπραντόρ έχει αντίστοιχα χαμηλότερο ενεργειακό περιεχόμενο και περιέχει συστατικά που συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού. Λόγω του μεγέθους του, το Λαμπραντόρ έχει επίσης τάση για προβλήματα στις αρθρώσεις. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βοηθήσει μια ειδική τροφή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της φυλής. Διότι η σύνθεσή της είναι τέτοια, που περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη φυσική λειτουργία των αρθρώσεων για την πρόληψη ασθενειών.

Παράδειγμα 2: Τροφή για Γερμανικούς Ποιμενικούς

Ο Γερμανικός Ποιμενικός έχει κι αυτός τάση για προβλήματα στις αρθρώσεις, καθώς και ευαίσθητη πέψη. Η τροφή του καλό θα ήταν να  αποτελείται από εύπεπτα συστατικά και να περιέχει θρεπτικές ουσίες, οι οποίες να υποστηρίζουν τη λειτουργία των αρθρώσεων. Τα πρόσθετα στην τροφή συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τροφές ειδικά για Γερμανικούς Ποιμενικούς θα βρείτε στο κατάστημά μας.

Λοιπές φυλές σκύλων

Σας παραθέτουμε μερικές από τις φυλές σκύλων για τις οποίες διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία τροφών υψηλής ποιότητας:

Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Σπιτικά μπισκότα σκύλου

Ας παραδεχτούμε ότι η αγορά έτοιμων λιχουδιών στο κατάστημα της zooplus είναι μια πιο γρήγορη διαδικασία. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο διασκεδαστικό για πολύ. Και υπάρχουν και άλλοι καλοί λόγοι για να ψήνετε μόνοι σας τα μπισκότα του σκύλου. Διαβάζοντας το άρθρο μας μπορείτε να μάθετε ποιοι είναι αυτοί, πως ψήνονται και αποθηκεύονται τα μπισκότα σκύλου, καθώς και να βρείτε ιδέες νόστιμων συνταγών που εγγυημένα θα λατρέψει ο σκύλος σας.
1 min

Η σωστή τροφή για στειρωμένους σκύλους

Η στείρωση αποτρέπει την αναπαραγωγική ικανότητα του σκύλου σας - αυτό θα πρέπει να γίνεται καλά σαφές από όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων. Αλλά ξέρατε ότι η στείρωση έχει εκτεταμένες επιπτώσεις σε ολόκληρο τον οργανισμό του τετράποδου φίλου σας;
1 min

Τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για σκύλους

Ξηρά, υγρή, βιολογική, ωμή ή σπιτικά μαγειρεμένη τροφή; Ανεξάρτητα από τη διατροφική μέθοδο που θα επιλέξετε, είναι σημαντικό να παρέχετε στο σκύλο σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αλλά ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζεται ο σκύλος για να είναι υγιής, ευτυχισμένος και δραστήριος; Μέσω ποιων τροφών μπορεί ο σκύλος να προσλαμβάνει θρεπτικά συστατικά και τι γίνεται σε περίπτωση ανεπάρκειας ή υπερκατανάλωσης; Όχι μόνο σε εμάς τους ανθρώπους, αλλά και στο σκύλο, τον καλύτερο φίλο μας, παίζει σημαντικό ρόλο μία ισορροπημένη διατροφή, όσον αφορά την υγεία, την ευημερία και το προσδόκιμο ζωής. Όσο περισσότερες θρεπτικές ουσίες λαμβάνει ο σκύλος, τόσο πιο υγιή οργανισμό έχει, ενώ παράλληλα ενισχύει την αντοχή του και προλαμβάνει πιθανές ασθένειες. Οι θρεπτικές ουσίες φροντίζουν, ώστε να λειτουργούν ομαλά οι πολλές μεταβολικές διεργασίες στον οργανισμό του σκύλου, συμπεριλαμβανομένης μεταξύ άλλων της δομής των μυών, της ανανέωσης του τριχώματος, των κυττάρων του δέρματος και του αίματος, της παραγωγής σημαντικών ορμονών και ενζύμων, της αναζωογόνησης των οργάνων. Αλλά ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζεται πραγματικά ο σκύλος για να έχει έναν υγιή οργανισμό;