Μασουλάει ο σκύλος τα πάντα; Αιτίες & Συμβουλές

Γαλλικό Μπουλντόγκ μασάει παππούτσια

Σκισμένα παπούτσια ή φαγωμένα έπιπλα - τα μυτερά δόντια του σκύλου μπορούν να καταστρέψουν αρκετά πράγματα. Αλλά γιατί οι σκύλοι εκδηλώνουν τέτοιου είδους συμπεριφορά και μασουλάνε τα πάντα; Εδώ θα βρείτε πιθανές αιτίες και συμβουλές.

Ο σκύλος μασουλάει τα πάντα - πέντε πιθανές αιτίες

Σας παραθέτουμε τους συνηθέστερους λόγους για τους οποίους οι σκύλοι στρέφονται στο μασούλημα - ακόμα και στο φάγωμα - αντικειμένων. Φυσικά, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες.

Νεαροί σκύλοι στο στάδιο της οδοντοφυΐας

Τα κουτάβια έχουν 28 δόντια για να μασούν. Από την 16η εβδομάδα τα νεογιλά δόντια του σκύλου πέφτουν, δίνοντας χώρο στην ενήλικη οδοντοστοιχία με 42 δόντια. Η αλλαγή των δοντιών διαρκεί περίπου τρεις μήνες. Ένα σημάδι για την αλλαγή των δοντιών είναι η έντονη ανάγκη μάσησης, καθώς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι σκύλοι αισθάνονται φαγούρα στα ούλα. Ο σκύλος πονάει ή προσπαθεί να απαλλαγεί από τα χαλαρά δόντια. Σε πολλούς νεαρούς σκύλους αρέσει να μασουλάνε οτιδήποτε χωράει στο στόμα τους. Βοηθήστε το σκύλο σας με τα κατάλληλα μασητικά παιχνίδια. Ιδιαίτερα κατάλληλα είναι για παράδειγμα παιχνίδια της Kong με παγωμένη γέμιση γιαουρτιού. Η δροσερή αίσθηση ανακουφίζει τα ούλα του σκύλου από τον καύσο και την φαγούρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να δώσετε στο νεαρό σκύλο σας παιχνίδια, που έχετε αποθηκεύσει στην κατάψυξη. Οι μασητικοί κρίκοι με δοντάκια ή ραβδώσεις κάνουν μαλάξεις στα ούλα.

Ο σκύλος μασουλάει αντικείμενα λόγω πλήξης

Δεν δίνεται η δέουσα προσοχή, όταν οι σκύλοι μασουλάνε αντικείμενα. Ο ενήλικος σκύλος σας μασουλάει τα πάντα; Σκεφτείτε αν  κρατάτε αρκετά απασχολημένο τον τετράποδο φίλο σας. Εδώ δεν αναφερόμαστε μόνο σε έναν περίπατο γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο. Οι σκύλοι θα πρέπει να μπορούν να εκτονώνονται  τουλάχιστον μία φορά την ημέρα - ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Εάν στον τετράποδο φίλο σας αρέσει το τρέξιμο, πρέπει να πηγαίνετε για τζόκινγκ ή ποδηλασία μαζί του. Εκτός από σωματική άσκηση, ο σκύλος χρειάζεται πνευματική εκτόνωση σε μορφή παιχνιδιών ή εργασιών. Αναθέστε στον τετράποδο φίλο σας μικρές εργασίες αναζήτησης ή εξασκήστε το μυαλό του με σύντομες ασκήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο σκύλος μασουλάει αντικείμενα λόγω πλήξης

Δεν δίνεται η δέουσα προσοχή, όταν οι σκύλοι μασουλάνε αντικείμενα. Ο ενήλικος σκύλος σας μασουλάει τα πάντα; Σκεφτείτε αν  κρατάτε αρκετά απασχολημένο τον τετράποδο φίλο σας. Εδώ δεν αναφερόμαστε μόνο σε έναν περίπατο γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο. Οι σκύλοι θα πρέπει να μπορούν να εκτονώνονται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα - ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Εάν στον τετράποδο φίλο σας αρέσει το τρέξιμο, πρέπει να πηγαίνετε για τζόκινγκ ή ποδηλασία μαζί του. Εκτός από σωματική άσκηση, ο σκύλος χρειάζεται πνευματική εκτόνωση σε μορφή παιχνιδιών ή εργασιών. Δώστε στον τετράποδο φίλο σας μικρές εργασίες αναζήτησης ή εξασκήστε το μυαλό του με σύντομες ασκήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο σκύλος μασουλάει τα πάντα, επειδή έχει άγχος

Το μασούλημα έχει μια ηρεμιστική δράση και είναι καλό για τη μείωση του στρες. Οι σκύλοι μπορεί να προσφεύγουν στο μασούλημα είτε λόγω «απραγίας» είτε λόγω «υπερφόρτωσης». Διότι και στις δύο περιπτώσεις ο σκύλος έχει άγχος. Αυτό μπορεί να συμβαίνει και όταν ο σκύλος αλλάζει ιδιοκτήτη ή σε ασυνήθιστες γι' αυτόν καταστάσεις. Για παράδειγμα, όταν επισκέπτεστε για πρώτη φορά με το σκύλο σας ένα θορυβώδες εστιατόριο και ο σκύλος μασάει το ξύλο κάτω από το τραπέζι. Προκειμένου ο σκύλος σας να κόψει αυτή τη συνήθεια, είναι σημαντικό να καταφεύγετε σε δύο εναλλακτικές λύσεις: επιτρέψτε στο σκύλο σας να μασάει με ελεγχόμενο τρόπο παιχνίδια ή αποξηραμένες λιχουδιές. Ταυτόχρονα, βεβαιωθείτε ότι χαλαρώνει με αυτό τον τρόπο.

Σκύλος μασάει παιχνίδι

Ο σκύλος μασουλάει τα πάντα, όταν είναι μόνος του

Φυσικά, ο σκύλος μπορεί να βαριέται όταν μένει μόνος του, με αποτέλεσμα να θέλει να γεμίσει το χρόνο του μασουλώντας διάφορα αντικείμενα. Αν όμως ο τετράποδος φίλος σας χώνει τα δόντια του στο τραπέζι στα πρώτα πέντε λεπτά μετά την έξοδό σας από το σπίτι, ο κύριος λόγος είναι ότι δεν μπορεί να μένει μόνος του. Αυτό τον στρεσάρει. Εξοικειώστε σταδιακά το σκύλο σας στο να παραμένει μόνος του στο σπίτι. Πολλοί ιδιοκτήτες δίνουν στους τετράποδους φίλους τους μασητικά παιχνίδια, προτού φύγουν από το σπίτι. Καθώς με αυτό τον τρόπο, παραμένουν ήρεμοι, απασχολημένοι, ενώ τα έπιπλα γλιτώνουν από τα δόντια του. Οι περισσότεροι παρασκευαστές συνιστούν ωστόσο να δίνετε μόνο υπό την επίβλεψή σας μασητικά στο σκύλο. Διότι ο σκύλος μπορεί να προσπαθήσει να καταπιεί πολύ μεγάλα κομμάτια. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων αναπτύσσουν σταδιακά μια καλή αίσθηση σχετικά με το τι επιτρέπεται να μασάει με ασφάλεια ο τετράποδος φίλος τους.

Ο σκύλος ακολουθεί το ένστικτό του

Φυσικά, μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τη συμπεριφορά του σκύλου μέσα από τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Ωστόσο, ισχύει ότι μερικοί σκύλοι μασουλάνε τα πάντα, επειδή από τη φύση τους έχουν αυτό το ένστικτο. Αυτό μπορεί να ενισχυθεί λόγω στρες ή πλήξης και να γίνει μια συνήθεια. Για ένα σκύλο, στον οποίο αρέσει ενστικτωδώς να μασουλάει τα πάντα, είναι σημαντικό να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην εκτόνωση και στις δυνατότητες μάσησης. Να κόψετε πλήρως αυτή τη συνήθεια από το σκύλο, θα ήταν ανώφελο και ανεπιτυχές.

Ιδιαίτερα αγαπημένη ασχολία: μασούλημα σε ξύλο

Όταν ο σκύλος πηγαίνει περίπατο έξω στη φύση συναντά ξύλα σε διάφορες μορφές. Δεν είναι περίεργο που αρέσει στους τετράποδους φίλους μας να δαγκώνουν. Κλαδιά, φλοιοί και μικρά ξυλαράκια αποτελούν τα πιο αγαπημένα είδη μάσησης για πολλούς σκύλους.

Είναι επιβλαβές, εάν ο σκύλος μασάει ξύλο;

Είναι σαφές ότι εμποδίζουμε το σκύλο να μασάει έπιπλα. Είναι ωστόσο επιβλαβές, εάν ο σκύλος μασάει ξύλα που βρίσκει στο δάσος; Σε πολλά τετράποδα αρέσει ιδιαίτερα το μάσημα ξύλων. Μερικοί σκύλοι τρώνε ακόμη και φλοιούς δέντρων ή μικρά κλαδιά. Δυστυχώς, οι υποτιθέμενες λιχουδιές μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς στο λαιμό. Κομμάτια ξύλου που κολλάνε ανάμεσα στα δόντια δεν είναι μόνο ενοχλητικά, αλλά και επώδυνα. Ακόμη χειρότερα: εάν ο σκύλος καταπιεί ξύλο, αυτό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στο γαστρεντερικό σωλήνα. Αν αυτός απλά ερεθιστεί, ο σκύλος κάνει εμετό, αφότου φάει το ξύλο. Στη χειρότερη περίπτωση, τα αιχμηρά κομμάτια μπορεί να προκαλέσουν εκδορές και εσωτερική αιμορραγία στον οισοφάγο, το στομάχι και το έντερο. Εάν ο σκύλος σας έχει πάθος με το μάσημα ξύλων, θα πρέπει να έχετε ένα εναλλακτικό παιχνίδι στην τσέπη ή την τσάντα σας. Θα μπορούσατε επίσης να ενσωματώσετε ασκήσεις και μικρά παιχνίδια κατά τον περίπατο - έτσι ο τετράποδος φίλος σας θα χάσει το ενδιαφέρον του για τα ξύλα.

Είναι μια ένδειξη ανεπάρκειας, εάν ο σκύλος μασάει ξύλο;

Δεν έχει αποδειχθεί ότι οι σκύλοι μασουλάνε ξύλο, επειδή έχουν έλλειψη μετάλλων ή βιταμινών. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για νεαρούς σκύλους που τους αρέσει το μασούλημα και ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή. Εάν ένας ηλικιωμένος σκύλος μασουλάει ξαφνικά έντονα ξύλο, απευθυνθείτε στον/στην κτηνίατρό σας. Ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά μάσησης του σκύλου σας, δώστε προσοχή σε μια διατροφή υψηλής ποιότητας με υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας.

Ο σκύλος μασουλάει τα πάντα; Οι δικές μας συμβουλές πρώτων βοηθειών

  • Εκπαιδεύστε το σκύλο με συνέπεια, προσφέροντάς του εναλλακτικές για μασούλημα
  • Εναλλακτική λύση: παιχνίδια που ικανοποιούν το ένστικτο μάσησης
  • Εναλλακτική λύση: λιχουδιές από αποξηραμένο κρέας όπως πατσάς, γεννητικά όργανα ή κέρατο
  • Εναλλακτική λύση: ρίζες μάσησης ή μπαστουνάκια/στικ μάσησης από ξύλο καφεόδεντρου
  • Φροντίστε για πνευματική και σωματική εκτόνωση
  • Έχει άγχος ο σκύλος σας; Φροντίστε για τη χαλάρωσή του, αν είναι δυνατόν
  • Φυλάξτε μακριά από το σκύλο δελεαστικά αντικείμενα όπως παπούτσια με γούνα
  • Προστατέψτε το σκύλο σας από επικίνδυνα αντικείμενα όπως καλώδια, δηλητηριώδη φυτά, καθαριστικά
Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
1 min

Επιτρέπεται να φιλάω το σκύλο μου;

Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων φιλούν τους σκύλους και τις γάτες τους. Ας ελπίσουμε μόνο να έχουν βουρτσίσει καλά τα δόντια τους και του κατοικίδιου ζώου τους! Πέρα από την  πλάκα όμως - οι αγκαλιές με ζώα μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι όχι μόνο ανθυγιεινές, αλλά και επικίνδυνες. Διαβάζοντας το άρθρο μας μπορείτε να μάθετε αν επιτρέπεται να φιλάτε το σκύλο σας.
1 min

Τι καταλαβαίνουν οι σκύλοι;

Μερικές φορές φαίνεται ότι οι σκύλοι καταλαβαίνουν ακριβώς τι προσπαθεί να τους πει ο άνθρωπός τους. Πολλοί ζωόφιλοι είναι σίγουροι ότι ο σκύλος τους καταλαβαίνει τέλεια. Ωστόσο, στην καθημερινότητα υπάρχουν συχνά αρκετές παρανοήσεις μεταξύ σκύλου και ανθρώπου. Διότι αυτό που σε μας φαίνεται αυτονόητο, δεν είναι πάντα έτσι για το σκύλο. Τι καταλαβαίνουν πραγματικά οι σκύλοι;
1 min

Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού σας

Ο σκύλος είναι από τη φύση του ζώο αγέλης. Με άλλα λόγια, είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχει στην οικογένεια ιεραρχία. Πρέπει να τεθούν σαφείς κανόνες, τους οποίους και θα πρέπει να υπακούει κάθε μέλος της οικογένειας. Επιπλέον, όταν δίνετε στο σκύλο σας μία εντολή, παίζει πιο σημαντικό ρόλο ο τόνος και η χροιά της φωνής σας παρά η έντασή της. Επίσης η εκφώνηση σύντομων και ξεκάθαρων εντολών θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφή οπτικά σήματα των χεριών. Σε κάθε ξεχωριστή εντολή θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα η ίδια λεκτική εκφώνηση συνδυαστικά με το ίδιο οπτικό σήμα. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για εσάς που είστε νέος ιδιοκτήτης σκύλου, διότι σας βοηθούν να ασκείτε εξουσία, ακόμα και αν μερικές φορές σας είναι δυσάρεστο.