Κατάθλιψη στους Σκύλους This article is verified by a vet

Γράφτηκε από Franziska G., Κτηνίατρος
Κατάθλιψη στους σκύλους

Η πλήξη και η κόπωση είναι τυπικά σημάδια κατάθλιψης στους σκύλους.

Τα σκυλιά είναι γνωστά ότι είναι οι καλύτεροι φίλοι των ανθρώπων και για την χαρά τους! Τι γίνεται όμως αν η χαρά εξαφανιστεί από τη μουσούδα τους και ο τετράποδος φίλος σας πάθει κατάθλιψη; Μπορείτε να μάθετε τις πιο σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το θέμα “κατάθλιψη στους σκύλους” σε αυτό το άρθρο.

Συμπτώματα: Ποια είναι τα σημάδια της κατάθλιψης στους σκύλους;

Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή σταδιακά. Συχνά οι πάσχοντες σκύλοι υποφέρουν από την ψυχική ασθένεια για αρκετούς μήνες, εάν οι ιδιοκτήτες δεν αναγνωρίσουν και δεν αντιμετωπίσουν τα αίτια έγκαιρα.

Κατά τη διάρκεια των καταθλιπτικών φάσεων, η συμπεριφορά του κατά τα άλλα χαρούμενου τετράποδου φίλου σας αλλάζει, με αποτέλεσμα να σας φαίνεται άτονος και θλιμμένος. Τα ακόλουθα συμπτώματα είναι επίσης τυπικά σημάδια ότι ο σκύλος σας έχει κατάθλιψη:

  • Τρώει λιγότερο.
  • Ο σκύλος σας κοιμάται περισσότερο από το συνηθισμένο.
  • Δεν ανταποκρίνεται στις προτροπές για παιχνίδι.
  • Πρέπει να παρακινήσετε το σκύλο σας να πάει βόλτα.
  • Όταν βγαίνετε βόλτα, ο σκύλος σας απλά τρέχει δίπλα σας, βαριέται και δεν ενδιαφέρεται για άλλα ζώα ή ανθρώπους.
  • Ο σκύλος σας θέλει λιγότερα χάδια.
θλιμμένος σκύλος
Η κατάθλιψη στους σκύλους μπορεί επίσης να εκδηλωθεί με την έλλειψη όρεξης του σκύλου σας.

Διάγνωση: Πώς αναγνωρίζεται η κατάθλιψη στους σκύλους;

Μόνο ο κτηνίατρός σας μπορεί να διαπιστώσει αν ο γούνινος φίλος σας έχει πραγματικά κατάθλιψη ή αν η συμπεριφορά του έχει αλλάξει λόγω κάποιας σοβαρής ασθένειας.

Πρώτα θα σας ρωτήσει αν έχει συμβεί κάτι πρόσφατα που θα μπορούσε να έχει επηρεάσει την ψυχολογία του σκύλου σας. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, αν έχετε πρόσφατα πάρει ένα δεύτερο σκύλο ή αν έχετε μετακομίσει.

Εάν δεν έχετε καταφέρει να εντοπίσετε κάποιο γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει τον σκύλο σας σε κατάθλιψη, ο κτηνίατρος θα εξετάσει την σωματική του υγεία. Αυτό είναι σημαντικό επειδή ο πόνος ή ο πυρετός μπορεί επίσης να προκαλέσει το σκύλο σας να σταματήσει να τρώει και να κοιμάται κανονικά.

Θεραπεία: Πώς να θεραπεύσετε την κατάθλιψη στους σκύλους;

Για να ξαναγεμίσει ο σκύλος σας όρεξη για ζωή, πρέπει να είστε πολύ υπομονετικοί. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την κατάθλιψη. Μόνο τα ψυχοτρόπα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ψυχικής νόσου. Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή και πρέπει να χορηγούνται από κτηνίατρο.

Πριν θεραπεύσετε το σκύλο σας με φάρμακα, θα πρέπει να προσπαθήσετε να θέσετε την κατάθλιψη υπό έλεγχο με τη βοήθεια ενός επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων ή ψυχολόγου σκύλων.

Αυτό το άτομο θα εξετάσει προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο διατηρείτε το σκύλο σας και τι μπορεί να έχει πάθει. Θα αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με τον σκύλο σας και αν πρέπει να τον γυμνάσετε περισσότερο σωματικά ή πνευματικά.

Αιτίες: Ποιοι είναι οι παράγοντες που προκαλούν κατάθλιψη στους σκύλους;

Η κατάθλιψη στους σκύλους εκδηλώνεται παρόμοια όπως και στους ανθρώπους μέσω μιας γενικά καταθλιπτικής διάθεσης. Πιθανά εναύσματα μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα γεγονότα:

Μια μετακόμιση

Ο σκύλος σας συνηθίζει το περιβάλλον του και το βλέπει ως την επικράτειά του. Εάν μετακομίσετε, το νέο σπίτι μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο σκύλο σας και να τον οδηγήσει σε πολύ άγχος.

Πένθος

Στην οικογένειά σας, υπάρχει μια σταθερή σειρά προτεραιότητας στα μάτια του σκύλου σας. Επιπλέον, κάθε μέλος της οικογένειας είναι ένας οικείος κοινωνικός εταίρος για τον τετράποδο φίλο σας.

Αν ένα μέλος της οικογένειας πεθάνει ή εξαφανιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω ενός ταξιδιού ή μιας μετακόμισης, ο σκύλος σας μπορεί να νιώσει έντονη θλίψη. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει το σκύλο σας σε καταθλιπτική συμπεριφορά.

Νέο κατοικίδιο ή άτομο

Εκτός από την απώλεια ενός μέλους της οικογένειας, ένας νέος δεύτερος σκύλος ή ένα πρόσφατα γεννημένο μωρό μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ψυχισμό του σκύλου σας. Επομένως, πριν αγοράσετε οποιοδήποτε κατοικίδιο ζώο, σκεφτείτε αν ο σκύλος σας είναι έτοιμος για αυτή την αλλαγή και αν μπορεί να ανταπεξέλθει με ένα δεύτερο σκύλο στο νοικοκυριό.

Ανεπαρκείς σωματική / πνευματική δραστηριότητα

Είναι σημαντικό να διατηρείτε το σκύλο σας με τρόπο που να ανταποκρίνεται στο είδος του. Εκτός από μια ισορροπημένη διατροφή, είναι επίσης σημαντικό να παρέχετε στο σκύλο σας την απαραίτητη σωματική και πνευματική άσκηση.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βγάζετε το σκύλο σας βόλτα αρκετές φορές την ημέρα και να συμπεριλαμβάνετε μικρές πνευματικές εργασίες στην καθημερινή σας ρουτίνα. Κρύψτε λιχουδιές ή δοκιμάστε ένα διασκεδαστικό άθλημα για σκύλους με τον τετράποδο φίλο σας. Εάν τα σκυλιά δεν ασκούνται αρκετά, μπορεί να τους προκαλέσει κατάθλιψη.


Franziska G., Κτηνίατρος
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Έλαβα την εκπαίδευσή μου ως κτηνίατρος στο Πανεπιστήμιο Justus Liebig στο Giessen και μπόρεσα να αποκτήσω εμπειρία σε διάφορους τομείς όπως στην κτηνιατρική μικρών, μεγάλων και εξωτικών ζώων, καθώς και στη φαρμακολογία, την παθολογία και την υγιεινή των τροφίμων. Από τότε δεν εργάζομαι μόνο ως κτηνίατρος-συγγραφέας, αλλά και στην επιστημονική μου διατριβή. Στόχος μου είναι να προστατεύω στο μέλλον καλύτερα τα ζώα από βακτηριακά παθογόνα. Εκτός από τις κτηνιατρικές γνώσεις μου μοιράζομαι επίσης τις εμπειρίες μου ως χαρούμενη ιδιοκτήτρια σκύλου, και έτσι μπορώ να κατανοώ και να εξαλείφω τυχόν φόβους και προβλήματα, καθώς και άλλες σημαντικές απορίες για την υγεία των ζώων.


Τα πιο χρήσιμα άρθρα μας
5 min

Οστεοαρθρίτιδα σε σκύλους

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις, τόσο στα μέλη του σώματος όσο και στη σπονδυλική στήλη. Συνήθως επηρεάζονται οι αρθρώσεις που επιβαρύνονται περισσότερο, όπως η άρθρωση στο γόνατο, τον αγκώνα, το ισχίο και τον ώμο. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένα ζώα. Ιδιαίτερα συχνά επηρεάζονται οι φυλές με γενετική προδιάθεση για ασθένειες των αρθρώσεων, όπως η δυσπλασία των αρθρώσεων του ισχίου ή του αγκώνα, ωστόσο δεν γλιτώνουν και οι μικρόσωμες φυλές. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά αίτια εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας:
  • Υπερβολική ή λανθασμένη επιβάρυνση μέσω άθλησης, εργασίας ή υπερβολικού βάρους
  • Τραύματα όπως θλάση, διάστρεμμα ή σπάσιμο κόκκαλου
  • Φλεγμονές στις αρθρώσεις που προκαλούνται από λοιμώξεις όπως η βορρελίωση ή η ερλιχίωση
  • Παραμόρφωση ή δυσπλασία των μελών του σώματος, όπως στη δυσπλασία του ισχίου
Η οστεοαρθρίτιδα είναι κυρίως μια ασθένεια του αρθρικού χόνδρου. Τα παραπάνω αίτια οδηγούν σε υπερβολική επιβάρυνση και βλάβη του χόνδρου. Ο χόνδρος χάνει την ελαστικότητά του, η οποία σχετίζεται με τριβή του χόνδρου και σχισμές στην επιφάνειά του. Ο χόνδρος γίνεται λεπτότερος και τραχύτερος. Λόγω της μειωμένης ικανότητας διόγκωσης του χόνδρου, ο αρθρικός θύλακας πρέπει τώρα να απορροφά κραδασμούς και μέσω αυτής της επιβάρυνσης μπορεί επίσης να υποστεί ζημιά. Αυτό προκαλεί φλεγμονή, καθώς και πάχυνση και ακαμψία του αρθρικού θύλακα. Επιπλέον, μπορεί να ερεθιστούν η αρθρική μεμβράνη, η εσωτερική επένδυση του αρθρικού θύλακα και το μέρος παραγωγής του αρθρικού υγρού. Ο ερεθισμός της αρθρικής μεμβράνης μπορεί να μειώσει ή να αλλάξει την παραγωγή του αρθρικού υγρού, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι λιπαντικές του ιδιότητες στην άρθρωση και να γίνει ακόμα μεγαλύτερη η τριβή στην άρθρωση. Επιπλέον, μέσω της αλλαγής της σύνθεσης του αρθρικού υγρού, ο χόνδρος δεν μπορεί πλέον να τροφοδοτείται επαρκώς με θρεπτικές ουσίες για την ανάπτυξη και επούλωσή του. Το οστό κάτω από το χόνδρο προσπαθεί να επεκτείνει την περιοχή που επιβαρύνεται και αρχίζει να παράγει οστικούς σχηματισμούς που προεξέχουν στη ρωγμή της άρθρωσης και απομακρύνονται από αυτό. Με αυτό τον τρόπο καταστρέφεται και αποδομείται περαιτέρω υλικό χόνδρου. Σε αντίθεση με τον χόνδρο, ο ιστός των οστών είναι ευαίσθητος στον πόνο, και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η επιπλέον επιβάρυνση στο κόκκαλο μπορεί να προκαλέσει έντονους πόνους.

Συμπτώματα

9 min

Περίοδος Σκύλου

Ακόμα και αν η περίοδος σε μια σκυλίτσα είναι μια απολύτως φυσική διαδικασία, οι ιδιόρρυθμες συμπεριφορές που της βγαίνουν, ο μπελάς με τους λεκέδες στο χαλί ή ο φόβος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης απασχολεί συχνά πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων. Παρακάτω θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις "δύσκολες μέρες" της σκύλας σας και πώς μπορείτε να περάσετε την περίοδό της χωρίς άγχος.
9 min

Οι αλλεργίες στο σκύλο σας

Όταν ένας σκύλος ξύνεται συχνά, το πρώτο που θα σκεφτεί κανείς είναι ότι έχει παράσιτα. Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι λόγοι που ευθύνονται για τον κνησμό, όπως για παράδειγμα οι αλλεργίες. Ακόμη και οι σκύλοι εκδηλώνουν αλλεργίες καθώς αυξάνεται και ο αριθμός των αλλεργικών παθήσεων.